<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.

Mától új eurós inflációkövető kötvényeket, P€MÁP-okat árulnak az állampapír-forgalmazó helyeken, a 2027/X és a 2025/Y jelzésűeket. Ez logikus lépés, mivel mindkét papír elődjét hosszabb ideje árulták már, a hátralevő futamidejük egyre rövidebb lett. Az új sorozatok mindenképp időszerűvé váltak.

A kamat jó, de mégis rosszabb

A P€MÁP 2027/X kezdő kamata 4,4, a 2025/Y-é pedig 3,9 százalék. Ami pedig euróban mérve látszólag nagyon magas, hiszen az Európai Unió államkötvény-hozamai euróban ma is nulla körüliek, sőt gyakorta negatívak. De ez a két szám csak három hónapra, illetve fél évre érvényes, azután új kamatmegállapítás kezdődik.

 • 2027/X alapadatok

 • Kamatprémium 1,0 százalékpont (az Eurózóna inflációja felett)
 • Induló kamat: 4,4 százalék, de csak negyed évre.
 • Kamat alapja (infláció): December/december, június/június.
 • Mintegy öt év és kilenc hónapos kezdeti futamidő.
 • Kibocsátás napja: 2021. december 14.
 • Lejárat napja: 2027. szeptember 17.
 • Kamatfizetés félévente.

Az új kötvények azonban, miközben rövid távon, látszólag kedvezőek, valójában inkább kedvezőtlenebbek, mint a korábbiak. Az öt évesnek nevezett (de kezdetben öt év kilenc hónapos) sorozat ugyanis a korábbi 1,25 helyett 1,0, a három évesnek hívott (induláskor négy éves) papír pedig 0,75 helyett 0,5 százalékos kamatprémiumot fizet. (Mindkét esetben az Eurózóna inflációja felett.)

A 3-4 éves P€MÁP-ok kamatprémiuma
A 3-4 éves P€MÁP-ok kamatprémiuma

Nem lesznek szinkronban

A kétféle kötvény kamatozása azért sem lesz szinkronban egymással, mert úgy oldották meg, hogy ne egyszerre legyen a kamatmegállapításuk. A 2027/X már márciusban kamatot vált, amit az idei decemberi inflációs mutató alapján állapítanak meg. (Bár várhatóan ez sem lesz alacsony.) A 2025/Y csak júniusban vált kamatot, a márciusi év/év infláció alapján (lásd az adatlapokat).

 • 2025/Y alapadatok

 • Kamatprémium 0,5 százalékpont (az Eurózóna inflációja felett)
 • Induló kamat: 3,9 százalék, az első fél évre.
 • Kamat alapja (infláció): Március/március, szeptember/szeptember.
 • Mintegy négy éves kezdeti futamidő.
 • Kibocsátás napja: 2021. december 14.
 • Lejárat napja: 2025. december 17.
 • Kamatfizetés félévente.

Három nagy kérdés is van

A kötvény kétféle befektető érdeklődésére tarthat igényt. Az egyik, akinek eurója van, és abban is akar maradni. Számukra igazából nincs kérdés, mert ekkora eurókamatot (ilyen alacsony kockázattal, mint amit az állampapírok képviselnek) másutt aligha találnak.

A mintegy öt éves P€MÁP-ok kamatprémiuma
A mintegy öt éves P€MÁP-ok kamatprémiuma

A másik fajta befektető az, aki maximalizálni igyekszik az alacsony kockázatú megtakarításai hozamát, és hajlandó döntést hozni arról, hogy euróban vagy forintban takarítson meg. Számukra három kérdés is felmerül:

 1. Az első, mennyi lesz az euró inflációja, hiszen ez alapján kamatozik kötvény.
 2. A második, hogyan alakul az euró/forint árfolyam. Ha ugyanis nem gyengül tovább a forint, vagy csak szerény mértékben, akkor a forintos PMÁP infláció-követő kötvényekkel magasabb hozamot lehet majd elérni (euróban számolva is), mint a P€MÁP-ok segítségével.
 3. A harmadik, hogy a hazai infláció magas marad-e, mert akkor a forintos államkötvények hozama is várhatóan magas marad.

1. Mennyi lesz az Eurózóna inflációja?

Amint az EKB ábrája mutatja, a szeptemberi 3,4 százalékról októberben 4,1, novemberben 4,9 százalékra emelkedett az euró inflációja. Várhatóan decemberben sem lesz sokkal alacsonyabb, így a 2027/X kötvény következő (márciustól szeptemberig tartó) kamatozása is nagyon kedvező lehet – vélhetően valahol évi öt és hat százalék között.

Az Eurózóna inflációja (EKB)
Az Eurózóna inflációja (EKB)

A folytatás már kérdéses. Az EKB eddig eléggé makacsul kitartott amellett, hogy az infláció emelkedése átmeneti, és csökkenésre számít. De a legutóbbi adatok fényében nem lenne meglepő, ha – az amerikai Fed-hez hasonlóan – változtatna álláspontján.

Az Eurózóna inflációja az intézmény korábbi becslései szerint idén 2,3 százalék lett volna, majd 1,9 százalék jövőre és 1,7 százalék 2023-ban. Ezt szinte biztosan korrigálni fogja. Csütörtökön újra ülést tart, akkor talán valamivel okosabbak leszünk, legalábbis ami a várakozásait illeti.

2. Erősödik, vagy gyengül a forint?

Amint nemrég bemutattuk, a PMÁP magyar inflációt követő állampapírok kamata az évi hat százalékot is könnyen elérheti a közeljövőben, bár nagyon nagy késéssel követik a pénzromlást. Lásd a következő két kapcsolódó cikket:

Illetve:

De egy darabig még alacsony marad a kamatuk, így az eurókötvényekre a magyar állam átmenetileg magasabb kamatot fog fizetni, mint az inflációkövető forintkötvényekre. Hosszabb távon viszont várhatóan a forintkötvények fizetnek többet, ezért a forint gyengülése is kellene ahhoz, hogy az eurókötvény legyen jobb.

Euró és forint (E. J.)
Euró és forint (E. J.)

Az MNB idén júniusban kamatemelési ciklusba kezdett, amelynek célja az infláció kordában tartása, jórészt a forint erősítésén keresztül. Bár eddig úgy látszik, hogy inkább csak stabilizálni sikerült az euró/forint árfolyamot 360-370 között, e hét kedden és csütörtökön is lesznek kamatdöntések. (Az MNB most heti rendszerességgel dönt az irányadó egyhetes kamatról, ezzel aktívan menedzseli az árfolyamot.)

Hosszabb távú becslésekbe nem merünk bocsátkozni, de valószínű, hogy a forint fokozatos leértékelgetésének vége, és inkább stagnáló vagy kissé csökkenő euróárfolyamot látunk majd. Ez inkább a forintkötvények mellett szól.

3. Enyhül-e a hazai inflációs nyomás?

A magyar infláció hagyományosan jelentősen, évtizedes távlatban is meghaladta a nyugat-európai szintet. A hazai pénzromlás emelkedése már a Covid-19 támadása előtt megkezdődött. A MNB kamatemelési sorozata csökkentheti az inflációs nyomást, de lehet az is, hogy végül kudarcot vallanak. (Vannak közgazdászok, akik szerint a jegybank nem konzekvens. A kamatemeléssel egy időben ugyanis laza, folytatja például az olcsó hitelek kiráamoltatását.)

Ha egyszer elszabadul az infláció, azt legalább olyan nehéz megfékezni, mint ahogy megindítani volt. Van rá esély, hogy tartósan magas szinten reked a pénzromlás, ez a kockázati tényező megint inkább a forintkötvények mellett szól.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG