<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.

Mától új eurós inflációkövető kötvényeket, P€MÁP-okat árulnak az állampapír-forgalmazó helyeken, a 2027/X és a 2025/Y jelzésűeket. Ez logikus lépés, mivel mindkét papír elődjét hosszabb ideje árulták már, a hátralevő futamidejük egyre rövidebb lett. Az új sorozatok mindenképp időszerűvé váltak.

A kamat jó, de mégis rosszabb

A P€MÁP 2027/X kezdő kamata 4,4, a 2025/Y-é pedig 3,9 százalék. Ami pedig euróban mérve látszólag nagyon magas, hiszen az Európai Unió államkötvény-hozamai euróban ma is nulla körüliek, sőt gyakorta negatívak. De ez a két szám csak három hónapra, illetve fél évre érvényes, azután új kamatmegállapítás kezdődik.

 • 2027/X alapadatok

 • Kamatprémium 1,0 százalékpont (az Eurózóna inflációja felett)
 • Induló kamat: 4,4 százalék, de csak negyed évre.
 • Kamat alapja (infláció): December/december, június/június.
 • Mintegy öt év és kilenc hónapos kezdeti futamidő.
 • Kibocsátás napja: 2021. december 14.
 • Lejárat napja: 2027. szeptember 17.
 • Kamatfizetés félévente.

Az új kötvények azonban, miközben rövid távon, látszólag kedvezőek, valójában inkább kedvezőtlenebbek, mint a korábbiak. Az öt évesnek nevezett (de kezdetben öt év kilenc hónapos) sorozat ugyanis a korábbi 1,25 helyett 1,0, a három évesnek hívott (induláskor négy éves) papír pedig 0,75 helyett 0,5 százalékos kamatprémiumot fizet. (Mindkét esetben az Eurózóna inflációja felett.)

A 3-4 éves P€MÁP-ok kamatprémiumaA 3-4 éves P€MÁP-ok kamatprémiuma

Nem lesznek szinkronban

A kétféle kötvény kamatozása azért sem lesz szinkronban egymással, mert úgy oldották meg, hogy ne egyszerre legyen a kamatmegállapításuk. A 2027/X már márciusban kamatot vált, amit az idei decemberi inflációs mutató alapján állapítanak meg. (Bár várhatóan ez sem lesz alacsony.) A 2025/Y csak júniusban vált kamatot, a márciusi év/év infláció alapján (lásd az adatlapokat).

 • 2025/Y alapadatok

 • Kamatprémium 0,5 százalékpont (az Eurózóna inflációja felett)
 • Induló kamat: 3,9 százalék, az első fél évre.
 • Kamat alapja (infláció): Március/március, szeptember/szeptember.
 • Mintegy négy éves kezdeti futamidő.
 • Kibocsátás napja: 2021. december 14.
 • Lejárat napja: 2025. december 17.
 • Kamatfizetés félévente.

Három nagy kérdés is van

A kötvény kétféle befektető érdeklődésére tarthat igényt. Az egyik, akinek eurója van, és abban is akar maradni. Számukra igazából nincs kérdés, mert ekkora eurókamatot (ilyen alacsony kockázattal, mint amit az állampapírok képviselnek) másutt aligha találnak.

A mintegy öt éves P€MÁP-ok kamatprémiumaA mintegy öt éves P€MÁP-ok kamatprémiuma

A másik fajta befektető az, aki maximalizálni igyekszik az alacsony kockázatú megtakarításai hozamát, és hajlandó döntést hozni arról, hogy euróban vagy forintban takarítson meg. Számukra három kérdés is felmerül:

 1. Az első, mennyi lesz az euró inflációja, hiszen ez alapján kamatozik kötvény.
 2. A második, hogyan alakul az euró/forint árfolyam. Ha ugyanis nem gyengül tovább a forint, vagy csak szerény mértékben, akkor a forintos PMÁP infláció-követő kötvényekkel magasabb hozamot lehet majd elérni (euróban számolva is), mint a P€MÁP-ok segítségével.
 3. A harmadik, hogy a hazai infláció magas marad-e, mert akkor a forintos államkötvények hozama is várhatóan magas marad.

1. Mennyi lesz az Eurózóna inflációja?

Amint az EKB ábrája mutatja, a szeptemberi 3,4 százalékról októberben 4,1, novemberben 4,9 százalékra emelkedett az euró inflációja. Várhatóan decemberben sem lesz sokkal alacsonyabb, így a 2027/X kötvény következő (márciustól szeptemberig tartó) kamatozása is nagyon kedvező lehet – vélhetően valahol évi öt és hat százalék között.

Az Eurózóna inflációja (EKB)Az Eurózóna inflációja (EKB)

A folytatás már kérdéses. Az EKB eddig eléggé makacsul kitartott amellett, hogy az infláció emelkedése átmeneti, és csökkenésre számít. De a legutóbbi adatok fényében nem lenne meglepő, ha – az amerikai Fed-hez hasonlóan – változtatna álláspontján.

Az Eurózóna inflációja az intézmény korábbi becslései szerint idén 2,3 százalék lett volna, majd 1,9 százalék jövőre és 1,7 százalék 2023-ban. Ezt szinte biztosan korrigálni fogja. Csütörtökön újra ülést tart, akkor talán valamivel okosabbak leszünk, legalábbis ami a várakozásait illeti.

2. Erősödik, vagy gyengül a forint?

Amint nemrég bemutattuk, a PMÁP magyar inflációt követő állampapírok kamata az évi hat százalékot is könnyen elérheti a közeljövőben, bár nagyon nagy késéssel követik a pénzromlást. Lásd a következő két kapcsolódó cikket:

Illetve:

De egy darabig még alacsony marad a kamatuk, így az eurókötvényekre a magyar állam átmenetileg magasabb kamatot fog fizetni, mint az inflációkövető forintkötvényekre. Hosszabb távon viszont várhatóan a forintkötvények fizetnek többet, ezért a forint gyengülése is kellene ahhoz, hogy az eurókötvény legyen jobb.

Euró és forint (E. J.)Euró és forint (E. J.)

Az MNB idén júniusban kamatemelési ciklusba kezdett, amelynek célja az infláció kordában tartása, jórészt a forint erősítésén keresztül. Bár eddig úgy látszik, hogy inkább csak stabilizálni sikerült az euró/forint árfolyamot 360-370 között, e hét kedden és csütörtökön is lesznek kamatdöntések. (Az MNB most heti rendszerességgel dönt az irányadó egyhetes kamatról, ezzel aktívan menedzseli az árfolyamot.)

Hosszabb távú becslésekbe nem merünk bocsátkozni, de valószínű, hogy a forint fokozatos leértékelgetésének vége, és inkább stagnáló vagy kissé csökkenő euróárfolyamot látunk majd. Ez inkább a forintkötvények mellett szól.

3. Enyhül-e a hazai inflációs nyomás?

A magyar infláció hagyományosan jelentősen, évtizedes távlatban is meghaladta a nyugat-európai szintet. A hazai pénzromlás emelkedése már a Covid-19 támadása előtt megkezdődött. A MNB kamatemelési sorozata csökkentheti az inflációs nyomást, de lehet az is, hogy végül kudarcot vallanak. (Vannak közgazdászok, akik szerint a jegybank nem konzekvens. A kamatemeléssel egy időben ugyanis laza, folytatja például az olcsó hitelek kiráamoltatását.)

Ha egyszer elszabadul az infláció, azt legalább olyan nehéz megfékezni, mint ahogy megindítani volt. Van rá esély, hogy tartósan magas szinten reked a pénzromlás, ez a kockázati tényező megint inkább a forintkötvények mellett szól.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló