<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ilyenkor sokan törik a fejüket, hogy mikor, milyen áron vegyenek devizát a nyaraláshoz vagy spekulációs célzattal, mivel nyáron a turistaszezon miatt időnként olcsóbb, mint máskor. Az a meggyőződés is makacsul tartja magát sok hitelesnél, hogy a devizaárak mindig éppen akkor mennek fel, amikor törleszteniük kell. Tényleg?

Mennyire szezonális a forint árfolyama éven belül, illetve hónapon belül? Tényleg nyáron a legérdemesebb valutát váltani? Hónapon belül pedig tényleg pont akkor mennek fel az árak, amikor, micsoda pech, devizahitelt kell törleszteni? Tán összeesküvés történik?

Csak két egyértelmű eset volt

Mindennek a megvizsgálásához nem kellenek bonyolult számítások, az MNB honlapjáról bárki letöltheti a devizaárfolyamokat. (Méghozzá egészen 1949-ig visszamenőleg, amikor 11,74 forint volt egy dollár, 2,73 forint egy svájci frank, a német márkát pedig nem is jegyezték.)Ha ezekből grafikonokat rajzolunk, akkor könnyen kiderül az igazság.

A 2001-es év elejétől kezdve néztük meg az árakat, ami azért jó kezdő időpont, mert akkoriban csökkentették, majd törölték el a csúszó leértékelést, és az árfolyam akkoriban kezdett jobban ingadozni a piaci folyamatok hatására. Az azóta eltelt 12 évből azonban – amint grafikonunkon látható – csak kettőben volt igazán jól láthatóan és egyértelműen épp nyáron a legerősebb a forint, 2001-ben és 2008-ban.

Túl sok volt a vis maior

 

Négy esetben pedig nyáron ugyan erős volt a forint, de ősszel vagy tavasszal is járt majdnem ugyanazon a szinten. (Az 1-2 forintos eltéréseket nem vettük figyelembe.) Ilyen volt például a tavalyi év is, amikor augusztusban 275 forint közelében volt a legolcsóbb az euró, de októberben is volt 276-277 forint, ami eléggé minimális különbség. Összességében a 12 esztendőből hat esetben vagy nyáron volt a legalacsonyabb, vagy az egyik legalacsonyabb az ára az eurónak.

Év Olcsóbb-e nyáron Mikor volt a
az euró? legolcsóbb?
2001 igen nyáron
2002 nem év végén
2003 nem év elején
2004 nem év végén
2005 nem év elején
2006 nem év elején és végén
2007 igen tavasszal és nyáron
2008 igen nyáron
2009 igen nyáron és ősszel
2010 nem év elején
2011 igen tavasszal és nyáron
2012 igen nyáron és ősszel

A nyári olcsóságra egyébként van logikus magyarázat, hiszen ilyenkor több turista jön az országba – a magyarok nagy része pedig inkább a Balatonnál nyaral –, következésképpen nagyobb a kínálat. (De lehet, hogy a gazdasági aktivitás csökkenése, az export és import is fejt ki hatást.) Volt persze, amikor sokkal nagyobb erők térítették el az árfolyamot, például 2003. júniusban, a sávközép 2,26 eltolásakor, amikor azonnal 12 forintot drágult az euró, vagy a 2008 őszén kitört pénzügyi válság, vagy a végtörlesztés bejelentése 2011. szeptemberében.

Oszd meg és örömködj

Idén még nincs lejátszva a dolog, de az euró e sorok írásakor éppen a 300 forintos határ közelében járt. A nyári forinterősödés tehát gyakori, de nem szabad rá nagy összegekkel fogadni. Drágább lesz? Olcsóbb lesz?

Ha valaki tudja, hogy devizát szeretne venni, akkor leginkább azt lehet neki javasolni, hogy vegye meg a felét most, a másik felét később. Így ha esik az ár, örülni fog, hogy nem vette meg mindet, ha emelkedik, örülhet, hogy legalább a felét már megvette. Kockázatmegosztásnak is hívhatjuk. (Vagy apró trükknek lelkünk vigasztalására.)

Őrült dolog, és nincs benne rendszer

De tényleg a hónap elején/végén a legdrágább az euró/frank/jen, amikor az én törlesztőrészletemet számolják el? Ehhez szintén nézzünk meg egy grafikont. A svájci frank/forint az utóbbi bő egy évben, 2012. május elejétől 2013. május végéig teljesen összevissza mozgott hónapról hónapra. Tavaly májusban végig felfelé ment, júniusban lefelé, júliusban inkább stagnált és a hó végén leesett.

 

Ezután több hónapig 1-2 hetente fel-le ugrált, majd decemberben fel, januárban le, februárban és márciusban fel, áprilisban és májusban le, hogy a hó végén mégis hirtelen felmenjen. A hónapokon belül hol a hó végén, hol a hó elején, hol pedig  a hó közepén volt a legerősebb, hasonló arányban. Aligha lehet ebben rendszert találni.

 

Az árfolyam-manipulációt a törvény bünteti

Egyébként sem várható el a nemzetközi devizapiacok szereplőitől, hogy a magyar devizahitelesek kifosztása érdekében kockáztassák a pénzüket svájci frank- vagy forintműveletekkel. A likvid, nagy forgalmú piacokon az árfolyamok eltérítése költséges és veszélyes lenne. (Az árfolyam-manipuláció ugyanis törvényellenes, és súlyos szankciókkal járhat, mint nemrég a Libor nemzetközi kamatláb körüli botrány mutatta.)

Ha pedig bebizonyosodna, hogy a hónap egy bizonyos részén rendszeresen eltéríti valami az árfolyamokat, százával és ezrével ugranának rá a hazai és külföldi spekulánsok, alapok, brókerek, bankok, és vételeikkel, eladásaikkal igen rövid idő alatt kiegyenlítenék az árkülönbséget, megszüntetnék az anomáliát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló