5p
Két éve 320 forint felett húzta be a gazdaságpolitika a féket, most vajon hol történik meg ez? – tette fel a kérdést a Pioneer elemzője. Az idén a feltörekvő piacok devizáit teljesen másképp értékelik, mint tavaly, nem veszik egy kalap alá az országokat, megnőtt az egyéni sztorik szerepe.

Április vége és október vége között, a legzűrösebb időszakban a forint nagyon jól jött ki a turbulenciákból. Az idén azonban ez a sztori véget ért, megfordult, az utóbbi hetekben öt százalékot esett a forint az euróval szemben, amivel a Top3 vesztes deviza között van az argentin peso és az orosz rubel mellett  – mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Kik a forint pajtásai?

Számos feltörekvő ország devizája gyengül, de szinte mindegyikben más-más a mozgatórugó. Oroszországban, amely hatalmas devizatartalékokkal rendelkezik, teljesen más a történet, mint Törökországban vagy Dél-Afrikában. A napi mozgásokban a lengyel zlotyhoz állunk közel, az irányokat, a trendeket tekintve viszont a forint a román lejjel, a török lírával, a dél-afrikai randdal mozgott együtt tavaly.

Azon országokban, ahol a deviza gyengült, van egy magas külső adósság, fizetésimérleg-hiány, magas küladósság, politikai bizonytalanságok. Van, ahol a devizatartalékot is alacsonynak ítélik meg, mint az állatorvosi lónak tekinthető Törökországban. Magyarország hogyan passzol ebbe a képbe? – tette fel a kérdést az elemző.

Makromutatókban jók vagyunk

Magyarország kilóg a képből, mert a folyó fizetési mérleg és más külső egyensúlyi mutatók alapján egyaránt erős pozícióban van, jelentős kiigazításon van túl a magyar gazdaság. Egészen más a sztori, mint Dél-Afrikában vagy Törökországban, sok szempontból még a lengyeleknél és a cseheknél is jobb a kép – hangzott el. A jegybanki tartalék nálunk abszolút értelemben és GDP-arányosan is megfelelő szintű. Nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig magas a külső adósságszint, az államé és a magánszektoré egyaránt.

Kimutatható, hogy a devizaárfolyamokat az elmúlt években elsősorban a folyó fizetési mérleg hiányának változása mozgatta (ezzel a mutatóval volt a legszorosabb a korreláció). A befektetők tehát nem elsősorban nem azt nézték, mekkora a hiány, hanem azt, merre mozdul el. Idén azonban már ezek a mutatók érdekes módon egyáltalán nem bírtak magyarázó erővel – mondta Forián-Szabó.

Itt a sztori, hol a sztori

Országról országra más és más mutató volt irányadó, volt, ahol az adósságállomány, volt, ahol a jegybanki tartalék szintje, volt, ahol egészen más. Ebből és a piaci viselkedésből is az látszott, hogy a befektetők országonként jobban differenciáltak, „jobban rámentek az egyedi sztorikra” – mondta el a szakember.

A magyar gazdaságban nem sok minden változott meg az idén tavalyhoz képest, a jegybank változatlanul lazító üzemmódban van, a növekedés gyorsul, az infláció alacsony, a fizetési mérleg és a jegybanki tartalék stabil. A kamatszint, a kamatkülönbség más országok kamataihoz képest viszont tovább csökkent. Az eurozóna perifériáján a korábbi félelmekhez, pánikokhoz képest kifejezetten nyugalom van, pozitív spirál indult be, ami ránk is hat.

Mi lesz, ha nem újítják meg kötvényeinket?

Az elmúlt egy-másfél évben a külföldi befektetők állampapír-állománya szépen növekedett, de az utóbbi hetekben ez megtört, csökkenésbe váltott. Ez még nem jelentős összeg a teljes állományhoz képest, de kérdés, nem egy komolyabb trend kezdete-e. A külföldi befektetők egy része nem tud a másodpiacon kiszállni, mivel ott nincs megfelelő mélységű, értékű kereslet, ezért lejáratig tartja magyar kötvényeit.

Az idén lesz több jelentős lejárat, Forián-Szabó érdeklődve várja, hogy mennyi lejáró értékpapírt fognak megújítani a külföldi intézmények. Aki nem újítja meg, annak sok forintja marad, amit lehet, hogy értékesíteni fog. Ez egy fontos tényező lehet a devizapiacon, gyengítheti a forintot.

Sokan játszanak a forint ellen

Van már eléggé sok pozíció a forint ellen, a bankoknak még most is viszonylag kedvelt befektetési ajánlásuk, hogy az ügyfél fogadjon a forint gyengülésére. Ha a kamatcsökkentés leállt volna legutóbb, akkor valószínűleg sokat esett volna a forint/euró árfolyam, mert sokan, akik forintgyengülésre játszottak, kiszálltak volna – mondta az elemző.

A forint ellen 306-308-as árfolyamon sok pozíciót nyitottak, ha lenne egy nagy megnyugvás a nemzetközi piacokon, akkor ott sok pozíciót zárnának, és könnyen tovább zuhanhatna az árfolyam 300 környékére. Ez az optimista forgatókönyv, a pesszimista szerint újabb és újabb magasságokba ér majd az árfolyam.

Nem jó szinte senkinek

Úgy tűnik, a Monetáris Tanács számára a 2,5 százalékos lengyel alapkamat az irányadó. Nyilván sok minden függ attól is, hogyan reagál majd a piac.

Ha megnézzük a forintgyengülés előnyeit és hátrányait, egyértelműen a hátrányok vannak túlsúlyban – mondja az elemző. Az exportőröknek is hatalmas importhányaduk van, és ők is nehezen bírják a nagy ingadozásokat az árfolyamban. A költségvetés kamatkiadásait is negatívan érinti a gyengülés, a devizaadósokat is. Hosszabb távon az inflációt is növelheti és azon keresztül a kamatkiadásokat is. A forintgyengítő gazdaságpolitika összességében káros Magyarországnak – tette hozzá.

Teher alatt nőhet a pálma

Úgy tűnik, mintha a jegybank szándékosan akarná gyengíteni a forintot, kommunikációjából legalábbis ez olvasható ki. Az MNB toleranciasávja a jelek szerint felfelé tolódott, ma már a jelenlegi árfolyamok sem tűnnek számára kirívóan magasnak. Annak idején 2012 januárjában, 320 feletti árfolyamnál a gazdaságpolitika feleszmélt, hogy baj van, kérdés, most milyen szintnél észlelik majd ugyanezt. Az új MNB-vezetés stresszhelyzetben fog vizsgázni – tartja az elemző már régóta.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank interveniált-e, Forián-Szabó azt mondta, február elején volt olyan érzése, hogy esetleg ilyesmi történt, de konkrét információja nincs róla. Ennek olyan napokon lehet értelme, amikor az árfolyam nagyon sokat változik, lassítva a gyengülés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG