4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Peking fejest ugrott a valutaháborúba, miközben titkos tanácskozáson tervezik a reform következő lépéseit. A kommunista uralkodó osztály fejesei rettegnek a gazdasági lassulástól és a vele járó társadalmi elégedetlenségtől. A szovjet vezetés politikai hibái máig kísértenek Pekingben.
Fotó: EPA/Stringer

Ahogyan már tavaly decemberben megjósoltuk, Kína nem bírta tovább és belépett a globális valutaháborúba. Kifulladó belső motorjai, gyenge konjunktúrája és versenytársai sorozatos leértékelései miatt Peking évtizedek óta nem alkalmazott eszközt vetett be a gazdaság élénkítésére, a jüan egyszeri leértékelését

Az 1,9 százalékos leértékelés nem túl jelentős európai szemmel, de a Kínai Népköztársaság történetében ez az eddigi legnagyobb. (Ráadásul ezt egy újabb, szintén váratlan 1,6 százalékos leértékelés követte a következő napon.) Ugyanakkor ez a lépés egy, a korábbinál nagyobb mozgásokat engedélyező devizapiaci keretrendszer lehetőségét vetíti előre. A kormányzat eddig nem akart a leértékelés eszközéhez nyúlni, mivel féltek a tőkekiáramlás felgyorsulásától, de most úgy tűnik, hogy nem láttak más lehetőséget.

Sokkoló kereskedelmi adatok

A hétvégi, brutálisan gyenge kínai kereskedelmi adatok megadhatták a végső lökést Pekingben. Az export a várt 1 százalékos visszaesés helyett 8,3 százalékkal zuhant júliusban, ez négy hónapja a legalacsonyabb érték. Nagy volt a visszaesés az Európai Unió (-12,3%) és Japán (-13%) felé, míg az Egyesült Államokba irányuló kivitel közel stagnált (-1,3%). Az elmúlt évben a dollárhoz kötött jüan több piacról is kiárazta a kínai termelőket.

A hírre gyengült több régiós deviza árfolyama: ha Kína leértékel, a versenyképességi szempontok máshol is ezt diktálhatják majd. Egyes vélemények szerint még a Fed kamatemelési pályáját is kitolhatja a jüan gyengülése, további deflációt exportálva az Egyesült Államokba.

Peking több frontot is próbál tartani

A pekingi kormány eközben nagy erőkkel próbálja megtámasztani a betegeskedő részvénypiacot is, melyre a vállalati tőkeszerkezet javítása, valamint a kommunista pártba vetett bizalom megingásának elkerülése miatt is nagy szükség van, nem beszélve a fogyasztói bizalomra gyakorolt esetleges negatív hatásokról.

Hszi Csin-Ping elnök közben padlógázzal folytatja az állami korrupció-ellenes kampányát, amelyet a ’tigrisek és legyek’ névvel illetik, ahol a ’tigrisek’ a kormányzati fejesek, míg a ’legyek’ a nagyszámú helyi káder-sereg. A kommunista uralkodó osztály fejesei rettegnek a gazdasági lassulástól és a vele járó társadalmi elégedetlenségtől, ezért a kampány a gőz leeresztését is szolgálja.

Titkos tanácskozás a reformok irányáról

Ezekben a napokban zajlik a Beidaihe nevű nyaralóhelyen egy titkos kínai tanácskozás is a gazdaságpolitikai reformok irányáról és ütemezéséről. Hszi elnök és a vezető politikai funkcionáriusok mellett 54 tudós vesz részt a találkozón, amelynek még az időtartamát is titkosították Pekingben. Az elnök itt akarja előkészíteni az októberi iránymutató pártértekezletet, ahol majd be akarja mutatni a következő, 2016-2020-as ötéves tervet. Ez lesz az első ötéves terv Hszi elnök keze alatt és a 13. a Kínai Népköztársaság történetében

Azért is nagyon odafigyelnek most a részletekre, mert a 13. ötéves terv egyben rekordot jelentene a kommunista világban. A Szovjetunió – egyesek bánatára, de sokkal többek megkönnyebbülésére – már nem érte meg a 13. ötéves tervét. Hszi elnök pedig már többször is felhívta honfitársai és elvtársai figyelmét arra, hogy tanulni kell a szovjet vezetők egykori politikai hibáiból és azokat Pekingnek mindenképpen el kell kerülnie.

Hszi elnökön és a kínai vezetőkön most óriási a politikai nyomás. 2021-re tűzte ki a Kínai Kommunista Párt azt a célt, hogy az országot egy jóléti társadalommá fejlesztik - a Párt alapításának tehát pontosan 100. évfordulóján kellene ezt a sikert megünnepelni. Addig viszont még sok víz fog lefolyni a Jangcén.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG