2p
A piacnak akart kedvezni a kínai jegybank a jüan leértékelésével - vélik a szakértők.
Fotó: EPA/Stringer

 

A jüan-paritás rögzítési rendszerének módosításával nem a leértékelés volt a kínai jegybank, a People's Bank of China célja, hanem az, hogy szabadabb utat engedjen a piaci folyamatoknak az árfolyam szabályozásában - mondta a kínai Hszinhua hírügynökségnek James Laurenceson a sydneyi műszaki egyetem kínai gazdasági professzora.

Új utakon?

Az alapkamat és a devizaárfolyam minden gazdaság két legfontosabb vonatkozási pontja - mutatott rá a professzor az interjúban, hangsúlyozva: "a kínai vezetés most egyértelmű jelzést adott arra, hogy mindkettő meghatározásában nagyobb szerepet szán a piacnak".

"A gazdaságelmélet is azt mondja és a tapasztalat is azt mutatja, hogy egy rugalmasabb jüan-árfolyampolitika nagyban hozzájárulhat mind a kínai, mind a globális gazdaság stabilitásához" - mondta. "Kína a világ legnagyobb gazdasága vásárlóerőben, növekedése pedig már elsősorban a belső keresletre és beruházásokra támaszkodik. A kínai gazdasági folyamatok már régen nem függnek az amerikai gazdasági helyzettől, vagyis egyre kevésbé van értelme a jüan árfolyamát a dollárhoz rögzíteni" - fejtette ki.

Épp itt volt az ideje

Rámutatott: tíz évvel ezelőtt még korai lett volna rugalmas árfolyam-politikát bevezetni, mivel a kínai gazdaság elsősorban exportra, mégpedig kifejezetten az amerikai exportra támaszkodott. Ez azonban már nincs így. A kínai gazdaság jóval terebélyesebbé vált és mostanra megérett a helyzet a rugalmas árfolyam-politika bevezetésére is. A fokozatosság elvének alkalmazása jó szolgálatot tett az országnak és mások is megszívlelhetnék azt a sorrendet és azt a mértékletességet, ahogy Kína devizája liberalizálása során eljárt - fejtette ki.

"Teljesen elvéti a lényeget az, aki csak a jüan árfolyamának gyengülésére összpontosít" - hangsúlyozta James Laurenceson, hozzátéve, hogy "a cél a rugalmas árfolyam-politika bevezetése volt".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG