4p
Több jóléti statisztikát is frissített az Eurostat, ezek abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy megmutatják, hogy élnek a magyarok az átlagos európai, illetve regionális polgárokhoz képest. Van, amiben jobban állunk, mint az uniós átlag, viszont ha autóvásárlásról van szó, még bőven lenne hová fejlődni.

Korábbi cikkeinkben többször is írtunk arról, hogy még mindig meglepően sokan élnek nehéz körülmények között Magyarországon. De mi a helyzet az egész Európai Unióban? Az Eurostat statisztikája alapján 2018-ban körülbelül a teljes népesség 6,2 százaléka, azaz közel 31 millió embert élt súlyos anyagi deprivációban. Ez a hivatal terminológiája szerint azt jelenti, hogy az alábbiak közül legalább négy igaz az érintettek mindennapjaira:

  • nem tudják kellően felfűteni az otthonaikat
  • nem tudnak kifizetni egy hirtelen jött kiadást
  • nem tudnak rendszeresen húst vagy halat enni
  • nem tudnak egy hétre elmenni nyaralni
  • nem engedhetnek meg magunknak egy televíziót, egy mosógépet, egy autót, és egy telefont

Alapvetően mind Magyarországon, mind az Európai Unióban javult a helyzet az elmúlt években ezen a téren, viszont az itthon súlyos anyagi deprivációban élők száma még mindig jelentősen nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Az eurózóna tagállamaihoz képest pedig arányosan csaknem kétszer annyian küzdenek ezzel a problémával itthon, ahogy ez a grafikonunkon is látszik.


Regionálisan egyelőre elég felemás a kép, hiszen míg 2018-ban itthon a lakosság 10,1 százaléka volt nehéz helyzetben, addig Romániában 16,8 százaléka, viszont Horvátországban már csak 8,6,  Ausztriában pedig csak 2,8 százaléka. (Szlovákia és Lengyelország 2018-as adatai cikkünk megjelenésekor még nem voltak elérhetőek – a szerk.)

Akik nem tudnak kellően befűteni…

Kisebb azon Magyaroknak az aránya, akik nem tudják kellőképpen felfűteni az otthonaikat, mint az Európai Unióban mért átlag – 6,1 százalék a 7,4 százalékkal szemben. Ez részben azzal magyarázható, hogy az államszövetség legszegényebb országában, Bulgáriában ez óriási problémát jelent, hiszen a 2018-as statisztika szerint minden harmadik bolgár (33,7 százalék) nem tudott kellően befűteni.


Az eurózóna országainál is jobban áll Magyarország, hiszen a valutaunióban mért eredmény szerint 7,3 százaléknak jelent problémát a kellő fűtés. A statisztikákat megnézve ennek okát kereshetjük, hogy Görögországban 22,7, míg Cipruson 21,9 százalék jelezte, hogy problémát okoz neki otthonának felfűtése. Regionális szinten Romániában 9,6 százalék, míg Ausztriában elenyésző, 1,6 százalék érintett.

A mosógép már nem lényegi probléma

Tavalyhoz képest nem sikerült fejlődni érdemben, mivel továbbra is a hazai lakosság 0,7 százaléka, azaz közel 70 ezer ember nem engedheti meg magának, hogy mosógépet vásároljon. Ez gyakorlatilag megegyezik az uniós és a román átlaggal, hiszen mindkét mutató 0,8 százalékon áll, míg az eurózónában csak egy egészen elenyésző, 0,4 százalékos kisebbséget érint ez a probléma.

Mi teszi tönkre a számokat?

Az, hogy a súlyos anyagi depriváció mutatója továbbra is ilyen magas szinten áll itthon, jelentős részben a mérési módszertan sajátosságával magyarázható. Miután a statisztikának része az is, hogy hányan engedhetik meg maguknak, hogy saját autót vásároljanak, ez az a mutató, ami elrontja a hazai deprivációs statisztikát is.


Míg 2018-ban itthon 17,5 százalék nem engedhette meg magának, hogy autót vásároljon, addig az eurózónában 4,7 százalék, míg az Európai Unióban átlagosan 6,7 százalék küszködött ugyanezzel a problémával. Ebben a tekintetben Magyarország gyakorlatilag egy szinten áll az összességében sokkal szegényebb Bulgáriával (ott 18,5 százalék nem engedheti meg magának a vásárlást), és egyedül csak Romániában rosszabb a helyzet a tagállamok közül, 27,1 százalékkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG