<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Több jóléti statisztikát is frissített az Eurostat, ezek abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy megmutatják, hogy élnek a magyarok az átlagos európai, illetve regionális polgárokhoz képest. Van, amiben jobban állunk, mint az uniós átlag, viszont ha autóvásárlásról van szó, még bőven lenne hová fejlődni.

Korábbi cikkeinkben többször is írtunk arról, hogy még mindig meglepően sokan élnek nehéz körülmények között Magyarországon. De mi a helyzet az egész Európai Unióban? Az Eurostat statisztikája alapján 2018-ban körülbelül a teljes népesség 6,2 százaléka, azaz közel 31 millió embert élt súlyos anyagi deprivációban. Ez a hivatal terminológiája szerint azt jelenti, hogy az alábbiak közül legalább négy igaz az érintettek mindennapjaira:

  • nem tudják kellően felfűteni az otthonaikat
  • nem tudnak kifizetni egy hirtelen jött kiadást
  • nem tudnak rendszeresen húst vagy halat enni
  • nem tudnak egy hétre elmenni nyaralni
  • nem engedhetnek meg magunknak egy televíziót, egy mosógépet, egy autót, és egy telefont

Alapvetően mind Magyarországon, mind az Európai Unióban javult a helyzet az elmúlt években ezen a téren, viszont az itthon súlyos anyagi deprivációban élők száma még mindig jelentősen nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Az eurózóna tagállamaihoz képest pedig arányosan csaknem kétszer annyian küzdenek ezzel a problémával itthon, ahogy ez a grafikonunkon is látszik.


Regionálisan egyelőre elég felemás a kép, hiszen míg 2018-ban itthon a lakosság 10,1 százaléka volt nehéz helyzetben, addig Romániában 16,8 százaléka, viszont Horvátországban már csak 8,6,  Ausztriában pedig csak 2,8 százaléka. (Szlovákia és Lengyelország 2018-as adatai cikkünk megjelenésekor még nem voltak elérhetőek – a szerk.)

Akik nem tudnak kellően befűteni…

Kisebb azon Magyaroknak az aránya, akik nem tudják kellőképpen felfűteni az otthonaikat, mint az Európai Unióban mért átlag – 6,1 százalék a 7,4 százalékkal szemben. Ez részben azzal magyarázható, hogy az államszövetség legszegényebb országában, Bulgáriában ez óriási problémát jelent, hiszen a 2018-as statisztika szerint minden harmadik bolgár (33,7 százalék) nem tudott kellően befűteni.


Az eurózóna országainál is jobban áll Magyarország, hiszen a valutaunióban mért eredmény szerint 7,3 százaléknak jelent problémát a kellő fűtés. A statisztikákat megnézve ennek okát kereshetjük, hogy Görögországban 22,7, míg Cipruson 21,9 százalék jelezte, hogy problémát okoz neki otthonának felfűtése. Regionális szinten Romániában 9,6 százalék, míg Ausztriában elenyésző, 1,6 százalék érintett.

A mosógép már nem lényegi probléma

Tavalyhoz képest nem sikerült fejlődni érdemben, mivel továbbra is a hazai lakosság 0,7 százaléka, azaz közel 70 ezer ember nem engedheti meg magának, hogy mosógépet vásároljon. Ez gyakorlatilag megegyezik az uniós és a román átlaggal, hiszen mindkét mutató 0,8 százalékon áll, míg az eurózónában csak egy egészen elenyésző, 0,4 százalékos kisebbséget érint ez a probléma.

Mi teszi tönkre a számokat?

Az, hogy a súlyos anyagi depriváció mutatója továbbra is ilyen magas szinten áll itthon, jelentős részben a mérési módszertan sajátosságával magyarázható. Miután a statisztikának része az is, hogy hányan engedhetik meg maguknak, hogy saját autót vásároljanak, ez az a mutató, ami elrontja a hazai deprivációs statisztikát is.


Míg 2018-ban itthon 17,5 százalék nem engedhette meg magának, hogy autót vásároljon, addig az eurózónában 4,7 százalék, míg az Európai Unióban átlagosan 6,7 százalék küszködött ugyanezzel a problémával. Ebben a tekintetben Magyarország gyakorlatilag egy szinten áll az összességében sokkal szegényebb Bulgáriával (ott 18,5 százalék nem engedheti meg magának a vásárlást), és egyedül csak Romániában rosszabb a helyzet a tagállamok közül, 27,1 százalékkal.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG