BUX
35 810.91
-0.34%
-122.00
OTP
10 890.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 856.00
-0.54%
-10.00
RICHTER
6 665.00
-0.45%
-30.00
MTELEKOM
381.00
+0.00%
+0.00
 
2020. január 14. 06:21

A venezuelai kormány győzelmi jelentéseket közölt a petró nevű nemzeti kriptodeviza használatának terjedéséről, szerintük milliók használták. Más jelentések szerint viszont a polgárok egymás sarkát tapossák, hogy megszabaduljanak az ingyen kapott érméktől. A kereskedők kényszer hatására jelentős diszkonttal kell eladják áruikat, ami megint áruhiányhoz vezethet. Egy kereskedőt letartóztattak.

(archív kép)

A venezuelai kommunizmuson, gazdaságpolitikai baklövéseken a jelek szerint a petró nevű kriptodeviza sem sokat segített. Eszkalálódnak a problémák, milliók rohannak elkölteni petrójukat.

A venezuelai kormány január 4 én bejelentette hogy a Petró nevű nemzeti kriptodeviza használata december 18 és január 3 között jelentősen növekedett – írta a News.Bitcoin.com híroldal. Mintegy 2,5 millió tranzakciót bonyolítottak le a BiopagoBVD nevű rendszeren keresztül, amelyet a Bank of Venezuela működtet és amely lehetővé teszi a petró elköltését az üzletekben. Több mint 1,2 millió vevő 7422 üzletben használta az országban ebben az időszakban.

Állítólag eddig már majdnem hatmillió család alkalmazta ezt a fizetési eszközt. A petrót elvileg 2018 márciusában indították el a Cryptocompare.com szerint. Korábbi jelentések azonban inkább arról szóltak, hogy nagyítóval kell keresni bárkit, aki használja is.

Nyolcmillió karácsonyi ajándék

Vélhetően ezért is történt, hogy a venezuelai kormány három és fél millió közalkalmazottnak és négy és fél millió nyugdíjasnak fejenként fél-fél petrót ajándékozott decemberben, hogy a rendszert tesztelje (ennek értéke mintegy 20-30 amerikai dollár). Egy megfelelő kártya segítségével a petróval az erre felhatalmazott üzletekben lehet fizetni.

Csakhogy ez a szituáció rendkívül rossz a kereskedők számára, őket ugyanis kötelezik arra, hogy fix árfolyamon fogadják el a digitális devizát. Ez két és fél millió venezuelai bolívar (VES) petrónként, miközben ugyanezt a szabad piacon egymillió bolívarért meg lehet kapni. (Decemberben egy dollár mintegy 47 ezer bolívart ért.)

Tart az eladói nyomás

Elvileg több mint 50 százalékos profitot lehet elérni az olcsó petró felvásárlásával. Eduardo Gomez kriptodeviza-szakértő szerint azonban a petróval foglalkozó kereskedési platformok ajánlati könyvei így is dugig vannak az eladási oldalon. Szinte üresek viszont a vételi oldalon. Az emberek egy “shitcoin” (kb. “szemét kriptodeviza”) formájában kaptak segélyt, egy súlyos válságban levő gazdaságban. A kereskedőket pedig rákényszerítik, hogy elfogadják ezt az értéktelen pénzt – hangzik a News.Bitcoin.com kritikája.

Ráadásul amikor a fogyasztók vásárolnak a petróval, a kereskedők még csak nem is a digitális fizetőeszközt kapják meg. Ehelyett a Biopago rendszer konvertálja azt egy fix árfolyamon a hiperinflációs nemzeti valutára, és ezzel fizet a kereskedőknek. Átszámítva 60 amerikai dolláros áron kell elfogadniuk a petrót, de csak 38 dollár értékű bolívart kapnak érte a konverzió után.

Betiltották az áremelést

A kereskedők erre árakat emeltek és különdíjakat vezettek be a petrós fizetések esetében, de ezt is megtiltották nekik. Legalább egy kereskedőt letartóztattak a tilalom megsértése miatt .

Olajból kinövő pénzfa. A petro alapító dokumentuma (white paper)

Vannak akik abban reménykednek hogy a piac majd beáll egy egyensúlyi szintre. Lesznek, akik olcsón vásárolnak petrót, hogy elköltsék. Mások attól tartanak hogy magas rangú kormányzati tisztviselők fogják nagy mennyiségben a piacra önteni a petrójukat. Vannak pletykák arról is, hogy nagyszabású pénzmosás folyik a petróval a korrupciójáról és kábítószer-tranzitjáról is híres országban.

A bauxittól a gyémántig

Félő az is, hogy miután a kereskedőket rákényszerítik arra, hogy mintegy ötven százalékkal kevesebbért adják el az áruikat, hamar ki fognak fogyni a készletekből. Ez abból is látszik, hogy hosszú sorok állnak az üzletek előtt, hogy az emberek elkölthessék petrójukat.

Közben Nicolas Maduro elnök nemzetközi szinten is tovább népszerűsíti a petrót. Egy interjúban azt mondta, hogy olajat készülnek eladni ebben az évben ezért a digitális fizetőeszközért cserébe. A petró elvileg olaj, arany, vasérc és bauxit fedezettel rendelkezik, sőt van, ahol gyémántokat is említenek.

Sehol sem jegyzik?

A petrót azonban nem jegyzik a nagyobb nemzetközi kriptodeviza-tőzsdéken, platformokon. Az adatbázisok szerint 2018 március 20-án indult hatvan amerikai dolláros induló áron. A Cryptocompare weboldal szerint átlagárfolyama azonban csak 16 dollár 70 cent. Az érmék nagy része 2018-ban a venezuelai államnál maradt, egy részét adták el vagy osztották szét annak idején.

A petró kezdeti elosztása (forrás: alapító dokumentum,
"whitepaper")

Állítólag 2018-ban 735 millió  dollár bevételre tett szert a venezuelai állam a petró befektetőknek történő értékesítéséből. De ettől eltérő becslések is napvilágot láttak. A teljes kibocsátott mennyiség 100 millió darab. (A vele foglalkozó állami weboldal ma épp nem működött.)

Sokan kétlik, hogy ezt a fizetőeszközt valóban olajra vagy más nyersanyagra lehetne váltani, sőt még azt is, hogy kriptodeviza-e egyáltalán. (Klasszikus értelemben biztosan nem, hiszen nem decentralizált, hanem egy központból szervezett, irányított.) A nyersanyagra válthatóságot nem szabályozták megnyugtatóan az Investopedia tavaly nyári cikke szerint szerint.

Muszlim kriptó?

Egyébként nem Venezuela az egyetlen, amely problémáin modern pénzügyi megoldásokkal szeretne javítani. Nemrég például a muszlim országok találkozóján Malajzia, Törökország, Irán, Katar és Indonézia az iráni elnök javaslatára arról tárgyalt, hogy hozzanak létre egy muszlim kriptodevizát az amerikai dollár hegemóniájának csökkentésére.

Az év végén Kuala Lumpurban rendezett találkozón arról beszéltek, szeretnék függőségüket az amerikai dollártól mérsékelni. A piaci árfolyamok ingadozásának hatásait csökketenék.(Ez valószínűleg valamilyen más devizákhoz kötött, stabilizált, úgynevezett “stablecoin”.-t jelent.) Emellett az országok pénzügyi és kereskedelmi együttműködésének szorosabbá vonásáról is beszéltek.

Más okokból sok más állam és jegybank is foglalkozik a kriptodevizákkal vagy hasonló modern digitális fizetőeszközökkel. Közöttük Kína és az EKB is, az utóbbi programtól nemrég itt írtunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
hírlevél