Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sok az alacsony nyugdíj, ezért számos nyugdíjas helyzete a párja jövedelmétől függ. Különösen a nők veszélyeztetettek, akiknek átlagosan alacsonyabb jövedelme és rövidebb szolgálati ideje van. A társsal élők általában sokkal jobban kijönnek a nyugdíjukból. Ám a szegény nyugdíjas jellemzően szegénnyel, a jól szituált a jól szituálttal áll össze manapság.
(Fotó: Pixabay)

Ma minden második német nyugdíja 800 euró (259 ezer forint) alatt van, ami ott nagyon kevésnek számít. Különösen olyan területeken, mint München, ahol nagyon magasak a lakásbérleti díjak és általában az árszínvonal is – derül ki a német Die Zeit cikkéből. Különböző számítások ugyanis 950 és 1050 euró közé teszik a “szegénységi küszöböt” az országban.

(Magyarországon megszűnt a hivatalos létminimum-számítás, de a Policy Agenda kalkulációi szerint 2016-ban 88 619, 2017-ben 90 450 forint volt egy főre. Ez utóbbi 280 euró. Négytagú, kétgyermekes családnál ez 262 300 forint. Az úgynevezett társadalmi minimum viszont 117 700 forint volt.)

A németek kétharmada fél az “öregkori szegénységtől” a felmérések szerint. Az átlagos nyugdíj mintegy 1050 euró, tehát épphogy csak a szegénységi küszöb becsléseinek felső széle. A férfiak 1171, a nők viszont csak 685 eurót kapnak átlagosan, ráadásul az átlagokat felhúzza a korábban kiemelt keresetűek magas nyugdíja.

Nők hátrányban

Sok nő rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, mint a férfiak, ezért kisebb a nyugdíjjogosultsága. A fizetésük is lényegesen alacsonyabb volt, így nagy részük nyugdíja még 40, 45 év szolgálati idő után sem éri el a szegénységi küszöböt.

Sok nyugdíjas, főként a nők helyzete a párjától függ, illetve a nyugdíjas párok megélhetése sokkal jobb, mint az egyedülállóké. (Főleg mert meg tudják osztani a rezsit, a fix költségeket.) Szerencsére az alacsony nyugdíj azért nem jelent feltétlenül elszegényedést Németországban, mert sokaknak vállalati nyugdíja, nyugdíjpénztári vagy más nyugdíjcélú megtakarítása, magán-nyugdíjbiztosítása van.

Ne légy háziasszony

Sok elvált asszony a megítélt tartásdíj miatt van jobb helyzetben, mintha csak nyugdíja lenne, de nem mindenki. Mindenesetre azt javasolják a nőknek, hogy lehetőleg dolgozzanak teljes munkaidőben, minél több évig, még ha házasságban élnek is.

Ha azonban a nyugdíj melletti egyéb bevételi forrásokat, megtakarításokat is beleveszik, akkor már 1734 eurós nettó havi jövedelem jut átlagosan egy egyedülálló nyugdíjasra, és 3167 euró egy párra. (Mintegy 560 ezer, illetve egymillió 23 ezer forint.) Így sokkal jobb a kép.

A szocializmus egyik előnye

Ebből elvileg jól meg lehetne élni, de nagyok a különbségek, a kevesebb magas jövedelmű itt is felhúzza az átlagot – írja a lap. Valójában a nyugdíjas háztartások 30 százaléka a szegénységi küszöb szélén él, további 17 százalékuk pedig efelett ugyan, de épphogy kijön a pénzéből, semmit nem tud félretenni.

Valójában a nyugdíjas jövő sok mindenen múlik Németországban, Kelet-Németországban például jelenleg meglepő módon rózsásabb. Egyrészt ott sokkal alacsonyabbak a megélhetési költségek, másrészt pedig a nők hosszabb ideig dolgoztak még a szocializmusban.

Problémás csoportok

“Vannak problémás csoportok” – írják. Később például azok a kelet-németek mennek nyugdíjba, nagyon alacsony nyugdíjjal, akik a 90-es években, a 2000-es évek elején sokáig munkanélküliek voltak. A nők jelentős része továbbra is veszélyeztetett lesz, az elváltak különösen. A bevándorlók nem eléggé integrálódott része, valamint mindenki más, akinek nincs szakmája, mert ők rosszul keresnek.

Ritkább az orvos-nővér románc

A párban együtt élés csökkenti az anyagi problémákat, de csak korlátozottan, mert nagy a polarizáció. Megfigyelhető ugyanis, hogy a nagyon jó anyagi helyzetűek manapság inkább más jól szituáltakkal, a szegények pedig szegényekkel bútoroznak össze – mondta a Die Zeit-nak Katja Möhring szociológia-professzor.

Korábban inkább jellemző volt, hogy például orvos ápolónővel, vagy üzletvezető pénztárosnővel házasodott, ma már ritka.

Mi lesz a magyar időzített bombával?

Magyarországon ma is sokan élnek kisvállalkozóként, kényszervállalkozóként, “minimálbérre bejelentve”, részben vagy egészben feketemunkából, közmunkából, EVÁ-ból, KATÁ-ból stb. Ezen csoportok nyugdíja a jelenlegi szabályok alapján egészen minimális lesz, jó, ha a rezsire elegendő, megélhetésre semmiképpen sem.

Nem tudni arról, hogy ennek az időzített bombának a kezelésére bármiféle központi terv lenne, példádul minimumnyugdíj vagy minimális segély bevezetése, mint más országokban. (Például Németország, Ausztria.) Vagy a járulékszintek drasztikus emelése kellene, ami viszont politikailag nehezen vállalható. A nyugdíjak kipótolására már most is állami pénzeket kell bevonni. (Erről itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
hírlevél
depositphotos