4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sok az alacsony nyugdíj, ezért számos nyugdíjas helyzete a párja jövedelmétől függ. Különösen a nők veszélyeztetettek, akiknek átlagosan alacsonyabb jövedelme és rövidebb szolgálati ideje van. A társsal élők általában sokkal jobban kijönnek a nyugdíjukból. Ám a szegény nyugdíjas jellemzően szegénnyel, a jól szituált a jól szituálttal áll össze manapság.
(Fotó: Pixabay)

Ma minden második német nyugdíja 800 euró (259 ezer forint) alatt van, ami ott nagyon kevésnek számít. Különösen olyan területeken, mint München, ahol nagyon magasak a lakásbérleti díjak és általában az árszínvonal is – derül ki a német Die Zeit cikkéből. Különböző számítások ugyanis 950 és 1050 euró közé teszik a “szegénységi küszöböt” az országban.

(Magyarországon megszűnt a hivatalos létminimum-számítás, de a Policy Agenda kalkulációi szerint 2016-ban 88 619, 2017-ben 90 450 forint volt egy főre. Ez utóbbi 280 euró. Négytagú, kétgyermekes családnál ez 262 300 forint. Az úgynevezett társadalmi minimum viszont 117 700 forint volt.)

A németek kétharmada fél az “öregkori szegénységtől” a felmérések szerint. Az átlagos nyugdíj mintegy 1050 euró, tehát épphogy csak a szegénységi küszöb becsléseinek felső széle. A férfiak 1171, a nők viszont csak 685 eurót kapnak átlagosan, ráadásul az átlagokat felhúzza a korábban kiemelt keresetűek magas nyugdíja.

Nők hátrányban

Sok nő rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, mint a férfiak, ezért kisebb a nyugdíjjogosultsága. A fizetésük is lényegesen alacsonyabb volt, így nagy részük nyugdíja még 40, 45 év szolgálati idő után sem éri el a szegénységi küszöböt.

Sok nyugdíjas, főként a nők helyzete a párjától függ, illetve a nyugdíjas párok megélhetése sokkal jobb, mint az egyedülállóké. (Főleg mert meg tudják osztani a rezsit, a fix költségeket.) Szerencsére az alacsony nyugdíj azért nem jelent feltétlenül elszegényedést Németországban, mert sokaknak vállalati nyugdíja, nyugdíjpénztári vagy más nyugdíjcélú megtakarítása, magán-nyugdíjbiztosítása van.

Ne légy háziasszony

Sok elvált asszony a megítélt tartásdíj miatt van jobb helyzetben, mintha csak nyugdíja lenne, de nem mindenki. Mindenesetre azt javasolják a nőknek, hogy lehetőleg dolgozzanak teljes munkaidőben, minél több évig, még ha házasságban élnek is.

Ha azonban a nyugdíj melletti egyéb bevételi forrásokat, megtakarításokat is beleveszik, akkor már 1734 eurós nettó havi jövedelem jut átlagosan egy egyedülálló nyugdíjasra, és 3167 euró egy párra. (Mintegy 560 ezer, illetve egymillió 23 ezer forint.) Így sokkal jobb a kép.

A szocializmus egyik előnye

Ebből elvileg jól meg lehetne élni, de nagyok a különbségek, a kevesebb magas jövedelmű itt is felhúzza az átlagot – írja a lap. Valójában a nyugdíjas háztartások 30 százaléka a szegénységi küszöb szélén él, további 17 százalékuk pedig efelett ugyan, de épphogy kijön a pénzéből, semmit nem tud félretenni.

Valójában a nyugdíjas jövő sok mindenen múlik Németországban, Kelet-Németországban például jelenleg meglepő módon rózsásabb. Egyrészt ott sokkal alacsonyabbak a megélhetési költségek, másrészt pedig a nők hosszabb ideig dolgoztak még a szocializmusban.

Problémás csoportok

“Vannak problémás csoportok” – írják. Később például azok a kelet-németek mennek nyugdíjba, nagyon alacsony nyugdíjjal, akik a 90-es években, a 2000-es évek elején sokáig munkanélküliek voltak. A nők jelentős része továbbra is veszélyeztetett lesz, az elváltak különösen. A bevándorlók nem eléggé integrálódott része, valamint mindenki más, akinek nincs szakmája, mert ők rosszul keresnek.

Ritkább az orvos-nővér románc

A párban együtt élés csökkenti az anyagi problémákat, de csak korlátozottan, mert nagy a polarizáció. Megfigyelhető ugyanis, hogy a nagyon jó anyagi helyzetűek manapság inkább más jól szituáltakkal, a szegények pedig szegényekkel bútoroznak össze – mondta a Die Zeit-nak Katja Möhring szociológia-professzor.

Korábban inkább jellemző volt, hogy például orvos ápolónővel, vagy üzletvezető pénztárosnővel házasodott, ma már ritka.

Mi lesz a magyar időzített bombával?

Magyarországon ma is sokan élnek kisvállalkozóként, kényszervállalkozóként, “minimálbérre bejelentve”, részben vagy egészben feketemunkából, közmunkából, EVÁ-ból, KATÁ-ból stb. Ezen csoportok nyugdíja a jelenlegi szabályok alapján egészen minimális lesz, jó, ha a rezsire elegendő, megélhetésre semmiképpen sem.

Nem tudni arról, hogy ennek az időzített bombának a kezelésére bármiféle központi terv lenne, példádul minimumnyugdíj vagy minimális segély bevezetése, mint más országokban. (Például Németország, Ausztria.) Vagy a járulékszintek drasztikus emelése kellene, ami viszont politikailag nehezen vállalható. A nyugdíjak kipótolására már most is állami pénzeket kell bevonni. (Erről itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG