4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szegénység Németországban még mindig egyenlőtlenül oszlik el. A német nagyvárosokban magasabb, mint az országos átlag, és itt a lakosság jobban észre is veszi. A városok vezetői azt mondják, hogy már számos intézkedést tettek a szegénység ellen, a szövetségi előírásokon túl is. Érdekes módon Kelet-Németországban javult a helyzet, míg a Ruhr-vidéken romlott.
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

A német városokban a szegénységi ráta jóval magasabb, mint Németország egészében – írja a Bertelsmann Alapítvány tanulmánya. Míg 2016-ban a segélyezettek (úgynevezett “szociális juttatások kedvezményezettjei”) aránya Németországban 10,1 százalék volt, a több mint százezer fős lakosságú nagyvárosokban 14,0 százalék.

Tíz éves összehasonlításban a szegénységi ráta az egyes nagyvárosokban különbözőképpen alakult: 37 településen (ez 46 százalék) a segélyezettek aránya nőtt, 27-ben (34%) csökkent, a többinél nagyjából változatlan. (A tanulmányt az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja /SDG/ alapján készítették.) Míg Németország egészében tíz év alatt 0,4 százalékponttal csökkent, addig az említett városokban 0,3 százalékponttal nőtt a szegénységi mutató.

Padlón a Ruhr-vidék

Rég látott szintre mélyült a szegénység Magyarországon

A 2017. évi adatokból az látszik, hogy Magyarországon ismételten nőtt a különbség az évek óta tartó csökkenés után. Nemcsak, hogy mélyebbé vált a szegénység az országban, a szegénységi küszöb alatt élők átlagjövedelme sem növekszik kellő ütemben – írtuk a napokban itt»»».

Mind a 13, százezer feletti Ruhr-vidéki település azok között van, ahol nőtt a szegénység. Ezzel szemben mind a tíz, ebbe a kategóriába tartozó keletnémet városban csökkent a szegénység a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest. A szegénység növekedését az egykor oly dinamikusan fejlődő Ruhr-iparvidéken azzal magyarázzák, hogy hajtotta végre a térség teljesen a szükséges strukturális átalakításokat.

A kelet-németországi városokban ezzel szemben az életkörülmények az évek folyamán lassacskán felzárkóztak a nyugati szint közelébe. A jelentés megjegyzi, hogy jelenleg csak 2016-ig állnak rendelkezésre adatok, így az erős 2015-ös bevándorlás (menekülthullám) hatásait csak részben tartalmazzák.

A városlakók szegényedést látnak

A német városok lakossága nagyrészt úgy érzékeli, hogy a szegénység növekszik: 2018-ban a 46 százalékuk gondolta úgy, hogy az elmúlt tíz évben emelkedett. Az egész országban ez az arány csak bő egyharmad (34 százalék). Érdekes módon a szegénység problémáját annál nagyobbnak érzékelik, minél nagyobb az adott város lakossága. A válaszadók 27 százaléka számára a szegénység "nagy" vagy "nagyon nagy” probléma, a nagyvárosok válaszadói között ez már 51 százalék, közel kétszer olyan magas, mint az országos átlag.

Mi a helyzet a németországi bűnözéssel?

Németországban tavaly több mint 25 éves mélypontra csökkent a regisztrált bűnesetek száma: kevesebb például a lopás, a rablás és az erőszakos cselekmény. A külföldi bűnelkövetők száma és aránya ugyanakkor jelentősen nőtt az elmúlt tíz évben – írtuk nemrég itt»»».

A 80 német nagyváros közigazgatási vezetői is elismerik a szegénység problémáját, és intézkedéseket hoztak a leküzdésére – írja a Bertelsmann. Az összes településen a vezetők mindössze hat százaléka tartja ez nagy vagy nagyon nagy gondnak, a 100 000 fősnél nagyobb városokban 22 százalék. A nagyobb városokban a szövetségi törvények betartásán túl is segíteni iygekeznek a szegényeket, például gyermek- és ifjúsági létesítményekkel, sport-, kulturális és közlekedési szolgáltatásokkal.

Mit tegyenek a (nagy)városok?

A városoknak mindenekelőtt átláthatóvá kell tenniük, hogy a szegénység hogyan oszlik el a területükön, kistérségi szegénységi jelentések formájában – mondja Kirsten Witte, a Bertelsmann önkormányzati szakértője. Egyre gyakrabban kiderül, hogy egyes városnegyedekben koncentrálódnak a társadalmi, a gazdasági és környezeti problémák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG