Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németországban sokan dolgoznak feketén, esetleg szürkén, szerződés, jogok, szociális ellátás nélkül, főleg Kelet-Európából. Addig, amíg bírják, mert ha komolyabban megbetegszenek, akkor az út végén gyakran a hajléktalanság, a park áll. Sokan mégis csinálják, mert még így is jobban keresnek, mintha otthon maradtak volna.
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

“Az alacsony bérű munkások kizsákmányolása – Elveszve Európában” címmel közölt riportot a német Der Spiegel honlapja a hétvégén. Ez egy bolgár munkás példáján keresztül mutatja be a kelet-európai munkaerővel kapcsolatos német bánásmódot – de nyilván magyarokról vagy románokról is szólhatna.

“Egy jobb életben reménykedett, de az úgynevezett munkás-strichen kötött ki, a kizsákmányolás rendszerében, amelyből a német fogyasztók masszívan profitálnak” – írja az inkább baloldaliként ismert híres német lap weboldala. (“Strichel: Prostituált az utcán kínálja magát, ügyfelet keres – Wikiszótár.)

A szóban forgó 64 éves, erős, de már megromlott egészségű munkás élete Hamburgban ma főként várakozásból áll, hogy valaki elvigye alkalmi munkákra, napszámosként. Pedig tud csempézni, gipszkartont ragasztani, tetőcserepet felrakni, falazni.

Árnyékgazdaság jött létre

“Kétmillió társával együtt” érkezett dolgozni, mert saját hazájában nem volt esélye előrejutni. Ám a “látszatönállóság, féllegális bérleti viszonyok, dömpingbérek” rendszerébe érkezett. Egy biztonság és szociális ellátások nélküli világba.

A cikk szerint a munkavállalók szabad áramlásának rendszere, számos előnyén túl, egy árnyékgazdaság létrejöttét is segítette, amelyben csak Németországban “tízezrek, ha nem százezrek” élnek. A lap korunk egyik legnagyobb szociális problémájáról beszél.

A munkásokat főleg az építőiparban, betakarításnál, belsőépítészetben, vendéglátásban, vágóhidakon, idős– és beteggondozásnál, raktárakban, takarításnál, rakodásnál, a kertészetben alkalmazzák – a listát lehetne folytatni.

Jogok nélkül élnek

Az órabér 5-10 euró, amit leggyakrabban zsebből fizetnek. (A német minimálbér bruttó 8,84 euró óránként, amire azonban még közterhek is rakódnak. Nemsokára, 2019 januártól pedig 9,19 euróra emelik – a szerk.) A legtöbben feketén vagy szürkén dolgoznak, munkaszerződést alig kötnek valakivel.

Aki egy napot is beteg lesz, vagy rendes munkaszerződést akar, könnyen elveszítheti a munkáját – írják. A legtöbben így törvényen kívül, jogok nélküli állapotban élnek.

Trükkökkel még alacsonyabb a bér

Még ha be is jelentenek valakit, akkor is van sok trükk, amivel a minimálbér-előírást ki lehet játszani. Vannak, akiket nem fizetett túlórákra kényszerítenek. Mások a hivatalosan kifizetett bér egy részét vissza kell adják zsebbe. Megint másokat meg egyszerűen átvernek és ki sem fizetnek.

A riportban említett bolgár azonban a rossz tapasztalatok ellenére is marad a “munkásstrichen”, mert többet keres, mint otthon, és néha pénzt is tud hazaküldeni. Jobb hónapokban ezer eurót (mintegy 323 ezer forintot) is megkeres, zsebbe, levonások nélkül.

Az út végén a park áll

Készpénz, vagy biztonság és jogok? – ez a kérdés az ilyen helyzetben levő emberek számára. Ezt addig tudják csinálni, míg komolyan meg nem betegszenek. Akkor viszont sokszor hajléktalanként végzik, volt, aki a közeli parkban halt meg Hamburgban.

Kétmillió bolgár ment el

Emlékeztetnek rá, hogy a kilencvenes évek eleje óta az egykor tízmilliós Bulgária lakossága mintegy kétmillió fővel, húsz százalékkal csökkent. Nagyjából minden ötödik ember Nyugatra ment, miután a szocializmus összeomlása, Jugoszlávia széthullása és a Szerbia elleni embargó elhúzódó válságot okozott. Egyes településekről a lakosság háromnegyede távozott.

A 2045-ös évig újabb egymillió fős lakosság-csökkenést prognosztizálnak az elöregedés és a kivándorlás miatt.

Magyar, román dolgozók

A német és osztrák statisztikai adatok szerint százezres nagyságrendű a hivatalosan foglalkoztatott magyarok száma, és a bolgárok, román állampolgárok száma is magas. Így a cikkben leírt feketefoglalkoztatás a dolgozóknak nyilván csak egy részét érinti. (Osztrák adatokról itt írtunk utoljára, német számokat pedig itt közöltünk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.