Hirdetés

Ezúttal nem a magyar dolgozók száma nőtt legjobban Ausztriában

2018. szeptember 21., 15:30

Megint egy rekord, először lépte át a 97 ezret az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Kicsit jobban, egy évre visszatekintve viszont a román állampolgárok száma jobban nőtt, mint a magyaroké, a németek pedig egyelőre őrzik első helyüket. A menekültek is nagy számban találhattak munkát.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Augusztusban ismét rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, most először haladta meg a 97 ezer főt (97 133). Viszont most nem volt túl nagy a növekedés, csak 496 fő az előző hónaphoz képest, és nem is a magyarok száma nőtt a legjobban.

A román állampolgárságú munkavállalók száma ezúttal jobban nőtt, mint a magyaroké, 1509 fővel, így meghaladta a 60 500-at. A legnagyobb csoport, a németek száma viszont kissé mérséklődött. Az Ázsiából érkezetteké, bár ez sok nemzetet takar, több mint 800-zal emelkedett. Ide vélhetően főleg menekültek tartoznak.

Hirdetés

Hosszabb időre, egy teljes évre visszatekintve a magyarok száma 6900 fővel nőtt, ez inkább kissé átlag alatti. (Néha 7500-8500 magyar is kimegy egy év alatt.) Ez idő alatt több mint 8000 román állampolgár és 8800 ázsiai személy is munkát talált, tehát nem a magyarok vezették a mezőnyt.

Ha az összes volt jugoszláv utódállamot egybe számoljuk, akkor náluk is elérte a létszámnövekedés a 8000 főt egy év alatt. A legnépesebb foglalkoztatotti csoport változatlanul a németeké, 102 ezer fővel. Ők is közel 4000-el többen vannak, mint egy évvel korábban.

Augusztustól augusztusig egyébként 86 700 új munkahely keletkezett a szomszédos országban, ezek közül 56 200-at külföldiekkel töltöttek be. Ennek is több mint a fele az “új EU-tagokból”, vagyis főleg volt szocialista országokból került oda.

Egy másik adatsor, az osztrák statisztikai hivatalé azt mutatja, hogy Ausztriában január elején 77 113 magyar állampolgár élt, mintegy 6500 fővel több, mint egy évvel korábban. Ebben nyilván nincsenek benne azok az alkalmazottak, akik ingáznak, viszont benne vannak azok, akik tanulnak, nyugdíjasok vagy munkanélküliként kint maradtak. Az ingázó feketemunkásokat nyilván egyik statisztika sem mutatja ki.

Mint ismeretes, a munkaerő-piac a turizmusra építő Ausztriában erősen szezonális, télen és nyáron van egy-egy főszezon. Ilyenkor ugrik meg az alkalmazásban állók száma is, míg tavasszal, ősszel visszaesés szokott következni.

Amint második grafikonunkon látszik, hosszú távra visszatekintve 2012-2013 környékén volt egy nagy megugrás a magyarok számában, nyilván a munkavállalási szabályok könnyítése miatt is. (Valamint volt akkor egy kisebb recesszió Magyarországon.) Azóta nagyjából egyenletesen nő a létszám, évente mintegy 7-8 ezer ember megy ki dolgozni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39835.69+0.47%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?