TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.

Kifejezetten rossz volt ma Európában a tőzsdék hangulata, a német index 0,8, a francia 1,6, a brit 1,5 százalékkal esett a nap végéig. Amerika pedig nem igazán találja az irányt, az S&P 500 minimális pluszban van, a technológiai papírok indexe pedig 0,2 százalékos mínuszban. A Dow Jones ipari átlag is éppen hogy emelkedik valamelyest.

Budapesten fél százalékkal süllyedt az index, az OTP 0,3, a Richter 0,4 , a Mol 0,8 százalékkal ment lejjebb. Gyorsjelentése és közgyűlése után a CIG Pannonia több mint öt százalékkal ugrott meg, viszont 4,6 százalékkal esett az Opus árfolyama. A Magyar Telekom egy forinttal ment lejjebb. Jó gyorsjelentése nyomán 2,9 százalékkal emelkedett a Graphisoft Park. A forint határozottan gyengült, 1,4 forinttal van feljebb az euró, 346,40 az ára .

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A rossz hangulat oka Európában elsősorban a romló járványügyi statisztikákban keresendő. Németországban már külön kifejezést is gyártottak hozzá, “korona-idegességnek” nevezik (Corona-Nervosität). Nagy-Britanniában több országra ismét karantént rendeltek el, így a Franciaországból és a Hollandiából érkezőkre is.

Koronavírus, pénz, válság (Pixabay) Koronavírus, pénz, válság (Pixabay)

Erősen romlanak a számok például Spanyolországban, de Horvátországban és Németországban is. Több országnál már kritikus szintekről beszélek. Ma délután jelentették be, hogy a német kormány Spanyolországot ismét kockázatos területnek nyilvánította.

Az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi eladásokról jött adat, ez júliusban csökkenést mutatott. Ami erősítette a válság elhúzódása kapcsolatos aggodalmakat, különösen, hogy továbbra sincs megegyezés a következő kormányzati segélycsomagról. Az esést a technológiai részvények vezették, míg az ingatlanszektor, amely inkább válságállónak számít, felülteljesítő volt.

Az amerikai ipar 3,4 százalékkal erősítette termelését júliusban az előző hónaphoz képest. A közgazdászok csak 3,0 százalékra számítottak. (Délelőtt írtuk: Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?)

Mérlegtrükkökkel gyanúsítják a kínaiakat

Továbbra is jönnek gyorsjelentések, az Applied Materials hét százalékkal emelkedett, miután az elemzők által vártnál jobb év végi eredmény-előrejelzést tett közzé. Úgy tűnik, hogy az általa gyártott mikrochip–hozzávalók iránt nagyobb lesz az érdeklődés. Pluszban van a Tesla is, miután a Morgan Stanley felminősítette a részvényt, elsősorban az akkumulátor-üzletág potenciáljára való hivatkozással.

A Baidu kínai keresőóriás (a kínai Google) ugyan kissé a várakozásokon felüli eredményt jelentett, részvényei mégis hat százalékkal estek, mert a streaming-szolgáltatása az amerikai hatóságok kereszttüzébe került. A szóban forgó iQIYI streaming leányvállalat részvénye több mint tíz százalékos mínuszban forgott. Az amerikai tőzsdefelügyelet mérlegtrükkökkel gyanúsítja.

Ami bezárt, úgy is marad?

A Commerzbank úgy döntött, hogy felgyorsítja hálózatának karcsúsítását, és 200 olyan fiókot, amelyeket a koronavírus-járvány miatt bezártak, nem nyit ki újra. Ezek egyébként olyan egységek, amelyeket 2023 végéig amúgy is be akartak zárni. Az érintett munkavállalókat a közelben lévő más fiókokban irányítják át. Így a bank fiókjainak száma ezerről 800-ra csökken, de mintegy három évvel korábban, mint ahogy eddig tervezte. Az egyéb, már elhatározott leépítéseket nem gyorsítják fel. További 150, a járvány miatt szintén zárva tartó fiókot szeptember közepéig újra szándékoznak nyitni.

A bajor BayernLB (Bayerische Landesbank), a magyar MKB Bank egykori tulajdonosa a járvány, az alacsony kamatszint és a bankok szabályozásából eredő pluszköltségek miatt 800 állást szeretne megszüntetni. Ez úgy jön ki, hogy a 400 mellett, amit már tavaly bejelentettek, további négyszáz munkahely szűnik meg. Ezt azonban nem leépítésekkel, hanem szervesen, a távozó munkatársak helyének be nem töltésével tervezik elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
hírlevél