3p
2018 és 2020 között mintegy 4,8 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni a fejlődő világ cégeinek egy rendkívül kedvezőtlenné vált deviza- és kamatkörnyezetben. Nem véletlen tehát, hogy az argentin, török, indiai és indonéz devizák az utóbbi hetekben történelmi mélypontokra estek. A közbeszerzések körüli irdatlan anomáliákkal, a látványsportokba ölt százmilliárdokkal és a szétzilált oktatással a jövőben is nehéz lesz versenyeznie hazánknak.

Szeptember 15-én lesz 10 éve, hogy a Lehman Brothers értékpapírház csődjével a globális pénzügyi rendszer az összeomlás szélére került.  De a nagypolitikával kollaboráló vezető jegybankok közbeléptek és likviditás-cunamival (QE) árasztották el a rendszert.  Ennek eredményeképpen a világ adósságállománya mára eléri a globális GDP 318 százalékát – ez több, mint 40 százalékponttal magasabb a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtti szintnél.

Egekben az adósságok

Míg 2008 végén az amerikai GDP 14,5 ezer milliárd dolláron állt, addig jelenleg 19,7 ezer milliárd dolláron, vagyis 36 százalékkal magasabb értéken. Ugyanezen időszak alatt az USA államadóssága 9,4 ezer milliárdról 21,6 ezer milliárdra nőtt – ez pedig hajmeresztő módon 123 százalékos növekedést jelent!  Az extrém alacsonyan tartott kamatoknak és a jegybanki nemkonvencionális eszközöknek köszönhetően az amerikai S&P 500 index a 2009-ben látott piaci mélypontokhoz 325 százalékkal áll magasabban, ezzel egyben az amerikai tőzsde történetének leghosszabb bull piacról beszélhetünk.

A fejlődő világ kevésbé eladósodott, mint a fejlett, de 2017-ben a világon Argentínában, Nigériában, Törökországban és Kínában nőtt a legnagyobb ütemben az eladósodás.  A 30 legnagyobb fejlődő ország együttes eladósodottsága a 2011-es 163 százalékról 2018 első negyedévére 211 százalékra nőtt a GDP arányában.  Sok fejlődő világbeli cég nyakig eladósodott dollárban, amikor az még alulértékelt volt és az amerikai kamatok elképesztően alacsony szinten álltak.

Szűkülő dollár likviditás

Káncz Csaba

Mára viszont beborult az ég, hiszen az emelkedő amerikai kamatok és Trump kereskedelmi háborús lépései teljesen elbizonytalanították a befektetői környezetet.  Igen ám, de 2018 és 2020 között mintegy 4,8 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni a fejlődő világ cégeinek egy rendkívül kedvezőtlenné vált deviza- és kamat-környezetben.  Elég csak Törökországra pillantani – ahol a vállalati szektor dollár-eladósodottsága eléri a GDP 40 százalékát –, hogy ez micsoda politikai feszültséggel jár a zuhanó török líra környezetében.

Nem véletlen tehát, hogy az argentin, török, indiai és indonéz devizák az utóbbi hetekben történelmi mélypontokra estek. A globális pénzügyi rendszer dollár likviditását nemcsak az emelkedő FED kamatok csökentik, hanem Trump gazdagokat támogató adócsökkentései is, hiszen ez növeli a költségvetés hiányát, amelyet államkötvény-kibocsátással kell fedezni.

Sokakat meglepett, hogy a kedvező folyó fizetési mérlege ellenére a forint idén a térségünk legrosszabbul teljesítő devizája.  Pedig ez strukturális szempontból vizsgálva teljesen megalapozott értékítélet, hiszen az EU-támogatástól megtisztítva Magyarország növekedése a leggyengébb a régióban. A neofeudális társadalmi struktúrával, a szétzüllesztett intézményrendszerrel, a közbeszerzések körüli irdatlan anomáliákkal, a látványsportokba ölt százmilliárdokkal és a szétzilált oktatással pedig a jövőben is nehéz lesz versenyeznie hazánknak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG