Lehman Brothers
Befektetési alapok Félnek a következő válságtól? Belenyúl az ingatlanalap-szektorba az MNB 
Eidenpenz József | 2019. április 3. 16:38
Az MNB új ajánlása nyomán a befektetési alapkezelők által május közepétől kibocsátott új ingatlanalapok, illetve a meglévő ingatlanalapok új sorozatainak befektetési jegyeit legalább 180 naptári nap után lehet csak visszaváltani. A módosítás a már az ügyfeleknél lévő korábbi befektetési jegyeket nem érinti. A lépés az alapkezelési piac biztonságát, illetve sérülékenysége csökkentését szolgálja. Biztonságos? Sérülékeny?
Pénzügyi szektor Egy tévhit anatómiája - a Lehman-csőd és a magyar állam finanszírozása 
Privátbankár.hu | 2018. október 19. 14:35
A Financial Times megszólaltatta a tíz évvel ezelőtti gazdasági összeomlás főszereplőit és áldozatait, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő történeteiket elevenítjük fel - ezúttal dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ akkori vezérhelyettesének írását közöljük.
Makro / Külgazdaság Addig még olvasni sem nagyon olvastunk hasonlót - Lantos Csaba a tíz éve kirobbant válságról 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 30. 17:08
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig ezt kiegészítve együtt megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunk legújabb részében Lantos Csaba, nagybefektető, volt befektetési bankvezér, írt arról, hogyan emlékszik a 10 évvel ezelőtti eseményekre.
Részvény / Deviza / Áru Valaki bekiabálta, hogy az OTP bajban van, erre mindent adni kezdtek 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 28. 12:40
A Financial Times megszólaltatta a tíz évvel ezelőtti gazdasági összeomlás főszereplőit és áldozatait, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő történeteiket elevenítjük fel - ezúttal Barlai Róbert, az OTP Bank Regionális Treasury ügyvezető igazgatója írását közöljük.
Makro / Külgazdaság Ez volt a magyar pénzügyminiszter életének legnehezebb 24 órája 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 24. 15:03
A Financial Times megszólaltatta a tíz évvel ezelőtti gazdasági összeomlás főszereplőit és áldozatait, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő történeteiket elevenítjük fel - ezúttal Veres János, Magyarország akkori pénzügyminiszterének írását közöljük.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a válság tükörképe 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 21. 11:03
Míg 10 éve minden összeomlott, a tőkepiacok zuhantak, most az ellenkezőjét látjuk: brutális ugrás új csúcsra Amerikában. A szereplők rózsásan látják a jövőt: nagy gazdasági növekedés, ideális mértékű infláció, teljes foglalkoztatottság. Ma Kína is szárnyal, még a kereskedelmi háború sem rettenti el a befektetőket.
Részvény / Deviza / Áru Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 20. 20:01
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Tíz éve volt a válság – rossz irányból várjuk a következő fenyegetést? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 20. 08:13
Szinte hihetetlen, hogy már egy teljes évtized telt el azóta, hogy a Lehman Brothers összeomlása megindította az eszközök áresését, amely nem csak a globális részvénypiacokat rázta meg, hanem – és ez volt a súlyosabb probléma – a lakáspiacokat és a reálgazdaságot is. Mivel a válság utóhatásai a politikától a befektetői lélektanig azóta is mindenhol érezhetőek, ma is úgy tűnik, mintha a 2008-as események csak épp a minap történtek volna. A befektetők és a döntéshozók megtanulták a leckét, de lehet, hogy nem jó irányból várják a következő fenyegetéseket.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem féltem, sőt örültem - aztán megtanultam, mi az igazi piaci félelem - Zsiday Viktor 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 19. 14:00
Tíz éve robbant ki a 2008-as válság a Lehman Brothers bedőlésével. Ennek apropóján a Financial Times az összeomlás nemzetközi főszereplőit szólaltatta meg, az mfor.hu és a Privátbankár.hu közös cikksorozata pedig a hazai gazdasági döntéshozókat, fontosabb szereplők visszaemlékezéseit mutatja be. Cikksorozatunk hatodik részében Zsiday Viktor portfóliómenedzser idézte fel az összeomlás időszakát.
Makro / Külgazdaság Mit lesz egy 13 évesből, ha letarolja országát a válság? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 16. 08:38
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.
Részvény / Deviza / Áru A fizetése kevesebb lett, mint valaha, de megérte - Történetek a gazdasági összeomlás frontvonalából, I. 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 12. 16:30
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Mi az oka a fejlődő piaci devizák válságának és miért ütik a forintot? 
Káncz Csaba | 2018. szeptember 3. 08:55
2018 és 2020 között mintegy 4,8 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni a fejlődő világ cégeinek egy rendkívül kedvezőtlenné vált deviza- és kamatkörnyezetben. Nem véletlen tehát, hogy az argentin, török, indiai és indonéz devizák az utóbbi hetekben történelmi mélypontokra estek. A közbeszerzések körüli irdatlan anomáliákkal, a látványsportokba ölt százmilliárdokkal és a szétzilált oktatással a jövőben is nehéz lesz versenyeznie hazánknak.
Pénzügyi szektor Óriási bankcsőd fenyeget - mennyire kell megijednünk? 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 30. 08:55
Merkelnek és az EU-nak is óriási blamázs lenne, ha ki kellene segíteni a Deutsche Bankot. A globális bankrendszer egyik legnagyobb játékosa rogyott térdre - miért nem retteg akkor mindenki?
Makro / Külgazdaság A történelem ismétlődik? Kipukkantak a lufik, újraindultak a játszmák 
Káncz Csaba | 2014. október 7. 17:55
A Nasdaq-buborék kipukkanásával kezdődött, majd a Lehman Brothers csődjével folytatódott a megrendülés a globális pénzügyi rendszerben. A politikai válság legmarkánsabban a civilizált világ perifériáján jelentkezik, a történelmi játszmák újraindultak.
Deviza / Áru 5+1 pokolbéli jövőkép a devizahiteleseknek 
Eidenpenz József | 2013. július 8. 10:22
Mi történhet még szegény devizahitelesekkel? Elképzelhetetlen, hogy a helyzetük tovább romoljon? Mik a legrosszabb vagy majdnem legrosszabb verziók, amelyek esetén még növekedne a törlesztőrészletük, és mennyivel? Egy újabb Lehman-válság nagyon durva helyzetet teremthetne.
Deviza / Áru Lehman Brothers: Még újabb öt évig biztosan köztünk marad 
Eidenpenz József | 2012. szeptember 15. 08:01
Négy éve, 2008 szeptember 15-én jelentett csődöt a Lehman Brothers, amit a pénzügyi válság kezdeteként tartanak számon, de a cég tovább él és a válságnak is újabb és újabb hullámai vannak. A tőkepiacok többsége viszont kiheverte a megrázkódtatást, sőt sok mutató új csúcsokat döntött azóta.
Makro / Külgazdaság "Elszabadult a pokol" - így kért Simor segítséget az IMF-től 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 13. 20:09
Sikersztorinak nevezték a 2008-2009-es globális pénzügyi válság közép- és kelet-európai kezelési módját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői, akik csütörtökön Londonban mutatták be erről összeállított tanulmányukat.
Deviza / Áru De most akkor kik azok a spekulánsok és kell-e félni tőlük? 
Borbély Péter | 2012. június 27. 06:15
A politikai retorikában egyre gyakrabban merülnek fel a „spekuláns” és a „spekulálás” szavak, mint az országot támadó gonosz erők, nyerészkedő tőkések szinonimái. A közgazdaságtanban, a pénzpiacokon ugyanakkor ez messze nem negatív fogalom. Gyakorlatilag mindenki spekulál, aki valamilyen jövőbeni esemény bekövetkezésére fogad. Más kérdés, hogy annak bekövetkeztét gerjeszteni is lehet és az is tény, hogy a szabályozói környezet sokszor hibás és hiányos.
Személyes pénzügyek Szakadatlan gyarapszanak a magánvagyonok Németországban 
Privátbankár.hu | 2012. május 24. 15:47
Tavaly rekordot a döntöttek Németországban a magánvagyonok a részvényárfolyamok lemorzsolódása ellenére.
Pénzügyi szektor Itt a G terv: így oldható meg, hogy tényleg kiváljon Görögország az euróövezetből 
Privátbankár.hu | 2012. május 14. 17:16
Sorra dőlnek a tabuk, hol az EKB, hol a német pénzügyminiszter berszélt a napokban komolyan arról, hogy talán nem is olyan nagy tragédia, ha Görögország kiválik az eurozónából. A színfalak mögött állítólag bankok, minisztériumok, politikusok mérik fel, hogy a példa nélkül álló eset mit is jelentene a gyakorlatban. Így napokra leállhat a görögországi pénzforgalom, csődbe mehet egy sor bank...
Részvény / Deviza / Áru Jogos a káröröm? Bajban a befektetési bankok 
Privátbankár.hu | 2012. április 5. 13:44
„A Muppetek bosszúja: kanosszát járnak a befektetési bankok részvényei” – címmel közölt írást a Saxo Bank elemzője. Thomas Berggren a Goldman Sachsot otthagyó és ennek okán a szennyest kiteregető ügyvezető igazgató bosszúlevele apropóján veszi számba, hogy a renomé romlásán kívül mi terheli a nagy befektetési bankok részvényeit.
Deviza / Áru Gyengül a forint, megint 290 az euró 
Borbély Péter | 2012. február 23. 14:25
Folytatódott a forint tegnap kezdődött gyengülése. A hazai deviza tegnap gyorsan és nagyot, ma egyelőre lassan, de biztosan gyengült. A háttérben ismét megjelentek a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak, bár a nemzetközi hangulat is korrekciót jelez. Ezúttal szerepet játszhat a forintgyengülésben az olaj árának tartós emelkedése is.
Pénzügyi szektor Elképesztő a bankközi bizalmatlanság Európában 
Privátbankár.hu | 2012. január 17. 15:51
Sosem volt ilyen erős a bizalmatlanság és a kockázatkerülés az európai pénzügyi szektorban. Ezt mutatja, hogy mára virradóra átlépte az 500 milliárd eurót az Európai Központi Banknál elhelyezett egynapos betétek állománya, a bankok egymás közti bizalmának legmarkánsabb jelzőszáma. A bankok tehát inkább parkoltatják a pénzt nyereség nélkül, minthogy egymásnak kölcsönözzenek. Hasonló jelenség volt a 2008-as Lehman-csőd idején.
Befektetési alapok Szörnyű évük volt a hedge fund-oknak, Paulsonnak végképp 
Privátbankár.hu | 2011. december 24. 13:32
Nagyon valószínű, hogy a 2011-es lesz az utóbbi húsz év második legrosszabb éve a hedge fund-ok számára, csak a 2008-as válságév volt ennél rosszabb. A szakma korábbi sztárja, John Paulson is egyre mélyebbre süllyed, egy sor hiba után most az aranyár esésén veszít.
Állampapír / Kötvény Keményen emelkedtek a magyar CDS-ek 
Privátbankár.hu | 2011. december 22. 13:45
Jelentősen emelkedett a magyar CDS-árazás. A magyar államcsődre köthető biztosítási ügyletek felára 600 bázispont fölött van, miután a Standard & Poor's hitelminősítő megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot. A CMA DataVision adatai szerint 612 bázispont környékén mozgott a magyar CDS-felár, az előző esti 570,8 bázispontos záróérték után.
Pénzügyi szektor Mi is a baj tulajdonképpen a végtörlesztéssel? 
Zsiborás Gergő | 2011. november 22. 15:08
Meg kell érteni, hogy bankrendszer nélkül nincs fenntartható növekedés - mondta Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója. A rendszer sérülékenységét csökkentené, ha a hitelkiváltási piac aktívabb lenne és végre bevezetnék a magáncsőd intézményét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG