TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Merkelnek és az EU-nak is óriási blamázs lenne, ha ki kellene segíteni a Deutsche Bankot. A globális bankrendszer egyik legnagyobb játékosa rogyott térdre - miért nem retteg akkor mindenki?
A Deutsche Bank részvények árfolyama az elmúlt közel 20 évben. Forrás: db.com

Londoni pénzügyi elemzők szerint több okból is valószínűtlen, hogy a Deutsche Bank - a legnagyobb német pénzintézet - lenne "a következő Lehman Brothers", annak ellenére sem, hogy az utóbbi napokban megjelent értesülések miatt alaposan megingott a bank iránti befektetői bizalom.

Ekkora békát nem tudnak lenyelni

A Capital Economics közgazdászai tanulmányukban felidézték, hogy a Deutsche Bank részvénye 30 évi mélypont közelébe zuhant az elmúlt hetekben, miután a bank zsugorodó eredménye és a származtatott termékek piacain meglévő kitettségei keltette korábbi befektetői aggályokat még az a 14 milliárd dolláros büntetés is elmélyítette, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium rótt ki a német pénzintézetre rossz fedezetű jelzálogbefektetési termékek amerikai forgalmazása címén. A bírság a Deutsche Bank jelenlegi piaci tőkeértékének hozzávetőleg a 80 százalékával ér fel, és több mint a kétszerese a bank által a jogi eljárás költségeire képzett tartaléknak.

A ház szerint a büntetés összegét valószínűleg le lehet majd alkudni, de vannak olyan becslések a piacon, hogy 6 milliárd dollár feletti bírság esetén a Deutsche Bank mindenképpen tőkeemelésre vagy külső pénzügyi segítségre szorulna.

Aggódhatnak a német kisrészvényesek

Az ügynek lehetnek potenciálisan aggasztó kihatásai a német reálgazdaságra is. A Deutsche Bank részvényeinek 56 százaléka német kézben van, és a német háztartásokat különösképpen érintheti e részvények értékének zuhanása. Megvan a kockázata a más bankokra háruló átgyűrűző hatásoknak is, ami a hitelpiaci kondíciók feszesebbé válását és a hitelkiáramlás visszaesését okozhatja, ez pedig elsősorban a hitelekre szoruló német kis- és középvállalati szektort érintené súlyosan - áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.

Beleremegne az egész világ

A ház szerint ráadásul a Deutsche Bank a globális bankrendszer szintjén is az egyik legfontosabb pénzintézet, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította még júniusban összeállított pénzügyi stabilitási jelentésében, hogy a globális rendszerszintű kockázathoz a Deutsche Bank nettó hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű.

Nem meglepő ezek után, hogy a jelenlegi helyzetet többen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni, vagy annál is súlyosabb válság előjeleként értékelték.

Miért nem kell akkor mégsem rettegnünk?

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban vannak biztató tényezők is. Ezek közé tartozik, hogy a globális pénzügyi rendszer tőkeellátottsága ma sokkal jobb, mint 2008-ban, a Lehman összeomlása után elhatalmasodott pénzügyi válság idején volt.

A ház szerint mindemellett egyébként sem tűnik valószínűnek, hogy a Deutsche Bank összeomlana, mivel a Lehmanhoz mérve jelentős mennyiségű likvid eszköze van, és ezek az eszközök jobb eloszlásúak is szektorszinten és földrajzilag egyaránt.

Ha pedig megvalósul a legrosszabb forgatókönyv, abban az esetben is valószínűnek tűnik, hogy a német kormány pénzügyi segítséget nyújtana a Deutsche Banknak - azzal az érvvel megkerülve az EU-tilalmat, hogy "kivételes körülmények" álltak elő -, és a német költségvetés könnyedén elviselné ezt a tőkeinjekciót. A német kormány emellett ösztönözheti a Deutsche Bank és a részben állami kézben lévő Commerzbank egyesülését is - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Vérciki lenne, ha az államnak kéne kisegíteni

Persze az is igaz: ha a német kormány pénzügyi segítséget nyújt a Deutsche Banknak, azzal gúnyt űzne az Európai Unió azon korábbi fogadkozásaiból, hogy az adófizetőkre többé nem lehet áthárítani a bankok hibáinak következményeit, és ezzel az euróövezet banki és költségvetési uniójának megteremtése a még távolabbi jövőbe veszne - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Ha nem a német állam menti meg, akkor ki?

Talán a legabszurdabb ötlet eddig a törökök részéről merült fel, Yigit Bulut, Erdogan török elnök egyik tanácsadója szerint Törökországnak egy országalapot vagy állami bankkonzorciumot kéne létrehoznia, és megvásárolni a német pénzintézetet >>

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői ugyancsak csütörtökön összeállított tanulmányukban épp ezért rendkívül valószínűtlennek nevezték, hogy a német kormány tőkejuttatásban részesítené a Deutsche Bankot. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés a jövő évi kritikus jelentőségű németországi választások előtt "politikailag kinyírná" Angela Merkel német kancellárt - különös tekintettel az általa vezetett CDU legutóbbi tartományi választási vereségeire -, és még több szavazót terelne át a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) nevű párthoz.

Ráadásul ha az EU-val sikerülne is engedélyeztetni a Deutsche Bank állami kisegítését, egy ilyen kivételezés az Európai Bizottság számára is rendkívüli politikai kockázatokat hordozna, mivel olyan vádaknak tenné ki a bizottságot, hogy szelektíven alkalmazza az EU-jogszabályokat az unió legerősebb gazdasága javára - áll az Eurasia csütörtöki londoni elemzésében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
hírlevél