1p
Sorra dőlnek a tabuk, hol az EKB, hol a német pénzügyminiszter berszélt a napokban komolyan arról, hogy talán nem is olyan nagy tragédia, ha Görögország kiválik az eurozónából. A színfalak mögött állítólag bankok, minisztériumok, politikusok mérik fel, hogy a példa nélkül álló eset mit is jelentene a gyakorlatban. Így napokra leállhat a görögországi pénzforgalom, csődbe mehet egy sor bank...

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a múlt héten eléggé engedékenyen beszélt a görögök esetleges kiválásáról az eurozónából, szerinte Európa sokkal jobban fel van erre készülve, mint két évvel ezelőtt, sokkal ellenállóbb, mint akkor volt, mérsékeltebb a többi ország felé irányuló fertőzésveszély – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hasonlóan vélekedett a német bankszövetség elnöke is. Azóta beindult a tervezgetés az EU-ban, hogy hogyan is folyhatna le egy ilyen kiválás, amire még nem volt példa.

Fizetésképtelenség lenne napok alatt a „Grexitből”

Ha a korábban megállapodott reformokat és takarékossági intézkedéséket Görögország nem teljesítené, akkor az úgynevezett trojka (EU, EKB, IMF) előszöris leállíhatná az ezekhez kapcsolódó hitelcsomag következő, júniusban esedékes részletét. Ez azonban nem automatikus, mivel a megállapodásokban vannak mérlegelési lehetőségek, van némi játéktér is, amire a görögök alaposan spekulálnak is. Ha azonban valóban megtagadják a hitelnyújtást, Görögország napokon belül fizetésképtelenné válik.

 

Ez még nem feltétlenül kapcsolódik össze azzal, hogy az ország ki is váljék az euróövezetből (ez utóbbi lépést egy tréfás kedvű brókercég már elnevezte Grexitnek). Az EKB (Európai Központi Bank) tanácsának azonban rögtön le kellene állítania az összes, Görögországgal végzett finanszírozási műveletet, hiszen a görög állammal és más görög szereplőkkel szembeni követelések behajthatatlanok lennének. A lap azt írja, jegybankárok véleménye szerint ez a lépés elkerülhetetlen. Jelenleg ugyanis néhány görög bank csak azért maradt még fizetőképes, negatív saját tőkéjük ellenére, mert folyamatosan számíthattak a görög állam segítségére.

A készpénzforgalom is leállhat

Van még egy „Emergence Liquidity Assistance“ (ELA) nevű sürgősségi likviditási hitel, amelynek felfüggesztéséről az EKB tanácsa kétharmados többséggel dönthet. Itt tehát szintén van némi játéktért, de ha ez a hitel is megszűnik, akkor a görög bankok azonnal fizetésképtelenek lennének, mert a görög jegybank sem adhatna ki nekik több hitelt, sőt bankjegyeket sem szállíthatna ki a számukra. Ezzel a bankpénztáraknál és az ATM-eknél is leállna a készpénzforgalom.

Mivel ezzel gyakorlatilag az egész gazdaság megbénulna, Görögország kénytelen lenne saját fizetőeszközt bevezetni, hogy az ország működőképes maradjon. Megfelelő készpénzkészlet híján valószínűleg először csak a számlapénz-forgalmat lehetne átállítani az új devizára, a készpénzforgalom egy ideig megmaradna euróban. Az euró és az új pénz között pedig nyilván átváltási árfolyamra lenne szükség.

Nem mindegy, mennyivel értékelik le a leendő drachmát

Sok függ attól, hogy ezt az átváltási árfolyamot hogyan határozzák meg. Ha túlságosan leértékelik általa az új pénzt, akkor például nehézséget okozna beszerezni az importcikkeket, de a betétesek kevésbé járnak rosszul, az exportőrök szintén jobban járnának. Egy komoly leértékelés, a fundamentális értékek alá, még friss tőkét is vonzhatna, amely a jövőbeli felértékelődésre játszik. A dráguláson keresztül azonban zavargásokat is okozhat.

Van még egy argentin út is, amikor a hiteleket jobban leértékelik, mint a megtakarításokat, ez azonban inszolvens, negatív saját tőkéjű bankokhoz vezet. Ennek kivédésére meg lehet engedni a pénzintézeteknek, hogy negatív saját tőkével is folytathassák tevékenységüket.

Lehman-összeomlás görög verzióban?

A Bloomberg esélylatolgató cikkében annak a veszélyét vázolja fel, hogy a Lehman Brothers 2008 őszi, a pénzügyi válságot beindító összeomlásához hasonló lavinaszerű dolog történik Görögország kiválásával, csak ezúttal az állampapírpiacon. Ennek kivédésére, megakadályozandó, hogy más országok kötvénypiacai is összeomoljanak, rendkívüli vészhiteleket és kötvényvásárlásokat remélnek az EKB-tól, valamint bankfeltőkésítést szorgalmaznak.

Mohamed El-Erian, a Pimco alapkezelő igazgatója, a világ legnagyobb kötvényalapjának kezelője is aggódik, és azt reméli, hogy egy esetleges kiválás egy csomag részeként, rendezetten történik, a piaci zavarok megelőzése érdekében.

Irakban 27 Boeing 747-es és 500 kommandós kellett hozzá

A New York Times különböző óriásbankokat és biztosítókat sorol fel – Crédit Agricole, Zurich Insurance Group, European Investment Bank -, amelyek már lázasan készítik terveiket arra az esetre, ha Görögország kiválna az eurozónából. A Financial Times viszont azt írja, hogy az eurozóna politikusai már tavaly ősszel elkészítették a vészforgatókönyveiket, amikor George Papandreou egykori miniszterelnök népszavazást javasolt az eurozóna-tagságról.

Az utóbbi lap említi azt is, hogy nagy logisztikai feladat lenne a megfelelő készpénzmennyiség biztosítása. Amikor 2003-ban Irakban lecserélték a készpénzkészletet, ehhez 27 darab Boeing 747-es repülőgép, egy rendkívül speciális brit nyomdagép, 500 kommandós és három hónap kellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG