államcsőd
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet! 
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Makro / Külgazdaság Láncfűrésszel neki a világnak 
Rácz Gergő | 2023. december 14. 19:45
Argentína helyzete nem sokat javul, az új elnökét viszont egyelőre szeretni látszanak a piacok. Javier Milei győzelmét mostanra már lényegében is elkezdték mérlegelni és értékelni a szereplők, a bejelentett jelentős költségcsökkenések mindenképp önmagukban piros pontot jelentenek a befektetők szemében a több államcsődön átesett országban.
Makro / Külgazdaság 9 ezer százalékos árfolyamgyengülés, 114 százalékos drágulás: végtelen csapdában vergődnek az argentinok 
Buksza blog | 2023. augusztus 3. 18:37
Kínától és a latin-amerikai országoktól felvett hitellel akarja átvészelni az újabb hiteltörlesztést Argentína, amely negyedszázada képtelen kimászni az adósságválságból. 
Makro / Külgazdaság Megússza az államcsődöt az Egyesült Államok? 
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:12
Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este, miután a Képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál 
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Oroszország technikai értelemben csődbe ment 
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 15:04
A hivatalos álláspont szerint Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, de az átutalások a szankciók miatt nem érkeznek meg a kedvezményezettekhez.
Makro / Külgazdaság Oroszország fizetésképtelenné vált 
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:40
Oroszország nem fér hozzá a nemzetközi pénzpiacokhoz és nem tud deviza tranzakciókat bonyolítani, így az aktuális dollárkötvény törlesztésre sem kerülhetett sor.
Makro / Külgazdaság Összeomlott Srí Lanka gazdasága 
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:43
Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását jelentette be szerdán a szigetország miniszterelnöke a törvényhozásban.
Részvény / Deviza / Áru Megint gyengécske a forint, Elon Musk Zuckerberg babérjaira tör? 
Eidenpenz József | 2022. április 5. 12:37
A tőzsdéken enyhe rosszkedv látható, miközben a politikusok új szankciókról beszélnek és az olaj is ismét drágul. Az euró visszatért 370 fölé, az OTP is jócskán esik. Elon Musk megvette a Twitter jelentős pakettjét, kérdés, mi a szándéka vele. Meglepően jól viselte a török líra a 61 százalékos inflációs adatot.
Személyes pénzügyek “Apu, biztonságban van a pénzem az OTP-ben?" 
Eidenpenz József | 2022. március 3. 15:19
Az orosz pénzügyi rendszer villámgyorsan kialakuló válságát, a Sberbank sebes megszüntetését látva sokan kérdeznek a héten bennünket, hogy biztonságban van-e a pénzük a bankokban. Megpróbáltuk a lehető leginkább közérthetően összefoglalni, amit tudni kell.
Makro / Külgazdaság Államcsőd Libanonban 
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 09:18
A közel-keleti ország nem tudja törleszteni a következő hét elején esedékes 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurokötvény-tartozását - közölte Hasszan Diab libanoni miniszterelnök szombaton.
Makro / Külgazdaság Még egy krízis – biztos, hogy nincs itt semmi magyar látnivaló? 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 31. 15:28
Mi az argentin válság oka, mitől ijedtek meg annyira a külföldi befektetők, hogy egy nap alatt mintegy húsz százalékát vesztette el értékének az ország pénze? Miben hasonlít egymáshoz a török és az argentin helyzet? Melyik lehet a következő dominó? Mennyire lehet mélyre csúszni? Nekünk sem mindegy.
Részvény / Deviza / Áru Ilyet se láttunk még: te vennél 100 éves kötvényt? 
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 09:08
Világviszonylatban is ritkaságszámba menő kötvényt bocsátott ki Argentína.
Makro / Külgazdaság Tovább tántorog a csőd szélén az európai ország - megint az eurózóna felbomlása a tét? 
Privátbankár.hu | 2017. április 9. 09:52
A nagy többség már éppen kezdte volna elfelejteni, hogy van az eurózónában egy csőd szélén tántorgó, 7 éve segélyből élő ország, amikor felröppent a hír: Görögország ismét határán van annak, hogy ne tudja törleszteni hiteleit. A lélegeztetőgépet üzemeltető nemzetközi hitelezők egyre nehezebben tudnak megállapodni egymással arról, mit is követeljenek a görögöktől, akik a töküres államkasszából még fegyverkezni is kénytelenek. Most született egy friss megállapodás, de könnyen lehet, hogy csak hónapokra sikerült megoldani a helyzetet, aztán újra pörögni kezd a szokásos lemez a drachma visszahozataláról. Vagy a dollár bevezetéséről.
Makro / Külgazdaság Ukrajna gyakorlatilag államcsődöt hirdetett 
Privátbankár.hu | 2015. december 18. 12:29
Ukrajna nem fogja kifizetni vasárnapig a 3 milliárd dollárnyi államkötvény hozamait az oroszoknak, ezzel technikai értelemben csődbe jutott.
Makro / Külgazdaság Ha ezt meglépik, végleg padlóra küldik Görögországot 
Privátbankár.hu | 2015. július 1. 14:40
Görögország legnagyobb hitelezője közölte: akárhogy is nevezik a nemfizetést, Görögország bizony becsődölt. Ha egyben visszakérnék a teljes tartozást, az lenne a kegyelemdöfés.
Makro / Külgazdaság A játéknak vége: nincs alku, szedhetik a sátorfát a görögök 
Privátbankár.hu | 2015. június 19. 07:44
Ismét nincs megállapodás a görögök és a hitelezők között, rendkívüli ülést tartanak hétfőn az euróövezeti országok. Arra is felkészülnek, hogy Görögország kiesik az euróövezetből.
Makro / Külgazdaság Kisöpörték a görög államkasszát - bomlik az euróövezet? 
Privátbankár.hu | 2015. május 18. 12:58
A múlt héten kellett kifizetnie Görögországnak egy 750 millió eurós "törlesztőrészletet" az IMF-nek - lapinformációk szerint alig tudták összekaparni a pénzt.
Makro / Külgazdaság Ezt gondolja Varufakisz az orosz kölcsön lehetőségéről 
Privátbankár.hu | 2015. április 6. 11:59
Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint csak Európán belül lehet megoldást találni a görög gazdasági nehézségekre.
Makro / Külgazdaság Görög pénzügyminiszter: minden hitelt időben visszafizetünk 
Privátbankár.hu | 2015. április 6. 09:09
Szakértők szerint nem, Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint viszont minden esedékes tartozását ki tudja fizetni Görögország áprilisban.
Makro / Külgazdaság Megint egy görög leminősítés – a sarkon túl már az államcsőd vár? 
Privátbankár.hu | 2015. március 28. 14:03
Ismét lejjebb vágta Görögországot egy hitelminősítő, a nagy múltú ország már a mélyen spekulatív besorolásnak sem felel meg a Fitch Ratings szerint. A döntés indoklása ijesztő, az intézet szerint megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.
Makro / Külgazdaság Többfrontos háború: az államcsődöt és az oligarchákat is le kell győzni 
Káncz Csaba | 2015. március 27. 07:12
A 13 hónappal ezelőtt lezajlott ukrán forradalom egyik fő célkitűzése volt, hogy megszabaduljon a korrupt oligarcha kiskirályok hatalmától, akik két évtizedig szipolyozta az országot. A jelek szerint megindult a döntő támadás az oligarchák kasztja ellen, de közben egy államcsődöt is el kellene kerülni.
Makro / Külgazdaság Küszöbön az ukrán államcsőd 
Privátbankár.hu | 2014. december 8. 18:10
Londoni elemzők szerint szinte biztos az ukrán államcsőd, de összeomlásra nem számítanak.
Makro / Külgazdaság Csődközelben Ukrajna 
Privátbankár.hu | 2014. november 12. 13:21
A hrivnya összeomlott, Ukrajnát a Nemzetközi Valutaalap húzhatja ki a gödörből.
Makro / Külgazdaság Ha Skócia elszakad: fizetnie kell az államadósságot, vagy becsődöl 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 2. 11:32
A skót népszavazás kapcsán Gordon Brown azt mondta: államcsődnek minősülne, ha Skócia nem fizetné adóssághányadát.
Makro / Külgazdaság Újabb saller: a Fitchnél is becsődölt Argentína  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 07:48
A Standard & Poor's után a Fitch Ratings is a részleges államcsődöt jelző korlátozott szuverén nem törlesztői szintre rontotta az ország államadós-kötelezettségeinek osztályzatát.
Állampapír / Kötvény Ismét csődbe ment az unortodoxia egyik fellegvára 
Privátbankár.hu | 2014. július 31. 06:35
A határidő lejártáig nem vezettek eredményre az argentin gazdasági miniszter és az amerikai kötvénybefektetők tárgyalásai New Yorkban egy több száz millió dolláros kamattörlesztésről, így Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 13 év után ismét technikai csőddel néz szembe.
Makro / Külgazdaság Csak az IMF húzhatja ki a gödörből Ukrajnát 
Privátbankár.hu | 2014. július 19. 11:08
Elkészült az első becslés, mennyibe kerül Ukrajnának az Oroszországgal szembeni konfliktus. Nehéz idők járnak a szomszédos országban: Oroszország leállította a gázszállításokat, oroszbarát szakadárok lelőttek egy utasszállító gépet, és már így is milliárdos az ország tartozása. Nem kizárt, hogy államcsőd jöhet.
Makro / Külgazdaság Ukrajnán már csak az IMF segíthet? 
Privátbankár.hu | 2014. február 22. 15:55
Egyre több elemző gondolja úgy, hogy elapad az orosz pénzügyi segély. Ehhez kereskedelmi korlátozások is társulhatnak. A nagy pénzügyi elemzőházak szerint Ukrajna egyedül a Nyugatban bízhat, különben államcsődöt kockáztat.
Pénzügyi szektor Mi ez, összeesküvés a devizahitelesek ellen? 
Privátbankár.hu | 2013. július 2. 18:06
A devizahiteles perekben az adósok fő célja megszabadulni a nagy terhet okozó kötelezettségek alól. Több jogász és érdekvédő ennek lehetőségével kecsegteti az adósokat, akik ennek érdekében akár plusz költséget, terhet vállalnak és bírósághoz fordulnak - de a hitel irreálisan magas terheit még egy kedvező bírósági döntés sem képes enyhíteni. Azt is lehetne mondani, hogy aki nyer a peren, az is veszít. De miért? És miért tanácsolják a szakmai szervezetek, hogy az adósok egyezzenek meg bankjukkal, vagy lépjenek be egy adósmentő programba, ha nem tudnak fizetni? Ez egy összeesküvés lenne, vagy azért mondják ezt, mert nincs jobb megoldás?
Makro / Külgazdaság Moody's: Ciprus becsődölt 
Privátbankár.hu | 2013. július 2. 07:53
Nem törlesztőnek - vagyis államcsődben lévőnek - tekinti Ciprust a hitelminősítő.
Makro / Külgazdaság Schiff: a hülye is látja, hogy nincs teljesítmény, csak pénznyomtatás 
Privátbankár.hu | 2013. június 27. 14:31
A nyugati világ vezető országai válaszút elé kerültek: vagy nyíltan beismerik, hogy csődben vannak, vagy beláthatatlan következményekkel járó inflációt kreálnak.
Makro / Külgazdaság A kormány fél a technikai államcsődtől  
Privátbankár.hu | 2013. június 25. 17:50
Az állam által átvállalt önkormányzati adósságot megadóztatták volna, de a kormány tart a hitelminősítőktől.
Pénzügyi szektor Félreértett levél: a bírók befolyásolása vagy szakmai tanácsadás? 
Privátbankár.hu | 2013. június 20. 17:07
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint súlyosan téves minden olyan feltételezés, amely szerint a felügyeletnek szándékában állt volna bármilyen módon befolyásolni a bírói kart a devizahitelekkel kapcsolatos ítélkezése során.
Makro / Külgazdaság A minisztérium szerint nem államcsőd, amit Vargáék kitaláltak 
Privátbankár.hu | 2013. június 18. 13:44
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem jelent szelektív államcsődöt az önkormányzati adósság átvállalása illetve a bankok díjfizetési kötelezettsége, az adósságátvállalással összességében még a bankok is jól járnak. A bankok ezt nem így élik meg.
Makro / Külgazdaság A következő pár órában eldőlhet egy ország sorsa  
Privátbankár.hu | 2013. március 22. 13:16
"Az elkövetkező néhány óra meghatározza majd az ország jövőjét" - mondta a ciprusi kormányszóvivő, aki szerint hamarosan megszülethet a megoldás. A nicosiai parlament hamarosan újra szavazhat, most már a B-tervről.
Állampapír / Kötvény Elszakadtunk a régiótól: öthavi mélyponton a magyar csődkockázat  
Privátbankár.hu | 2013. március 13. 08:07
A piac jelenleg 21 százalékos halmozott valószínűséggel árazza az 5 éven belüli magyar államcsődöt. A CDS-felárunk februárban 290 pont is volt, most 344 - elszakadtunk a régiótól.
Állampapír / Kötvény Kedvező csődkockázati mutatóval gyűjt óriástartalékot a kormány 
Privátbankár.hu | 2013. február 12. 16:34
Javuló törlesztéskockázat-megítélési környezetben jelenik meg Magyarország ismét a nemzetközi tőkepiacon.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy nem lesz államcsőd? Fellélegeztek a görögök 
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 11:27
Egy felmérés szerint az adósságválság kirobbanása óta először vannak többségben Görögországban azok, akik úgy vélik, elkerülhető az államcsőd.
Makro / Külgazdaság Kirkegaard: az USA-nak már nem a szakadékot, a csődöt kell elkerülnie 
Privátbankár.hu | 2013. január 7. 13:30
Történelmi megállapodást kell kötnie a demokrata Obamának és republikánus ellenfeleinek, ha nem akarják, hogy az USA csődbe menjen. Amerika menedék, pedig sokkal nagyobb ott a baj, mint Európában. Interjú a guruval.
Deviza / Áru Tipptaksaméter 2.: Ez volt a 9+3 legrosszabb jóslat 2012-re 
Eidenpenz József | 2012. december 31. 08:00
A Facebook-részvény bomba üzlet, a görögök távoznak az eurozónából, az arany 2000 dollár fölé fog szárnyalni, az USA kötvénypiaca össze fog omlani. Az euró 350, esetleg 400 vagy 500 forintba fog kerülni, a hazai betéteket államosítják, rövidesen megegyezünk az IMF-el. Számos olyan előrejelzést olvashattunk év közben, amelyekhez végül a valóság köszönő viszonyba sem került. De még kerülhet.
Makro / Külgazdaság Matolcsy: 4-6 hónap kell egy államcsődhöz 
Privátbankár.hu | 2012. december 20. 10:23
Bankpánik, államcsőd - így akarták megpuccsolni a kormányt, egyszer majd Matolcsy megírja, hogyan védték ki ezt a támadást. Elég, ha most ők értik.
Makro / Külgazdaság Az IMF és az eurózóna pénzügyminiszterei összevesztek 
Privátbankár.hu | 2012. november 21. 08:37
Brüsszeli sajtóértesülések szerint komoly nézeteltérés támadt a Nemzetközi Valutaalap és az eurózóna pénzügyminiszterei között Görögország finanszírozásával kapcsolatban az úgynevezett Eurogroup keddi rendkívüli találkozóján.
Állampapír / Kötvény Kockázatosabb ország lettünk 
Privátbankár.hu | 2012. november 16. 17:06
A borúsabbá vált kockázatvállalási környezetben egyhavi csúcsára, október közepe óta először ismét 300 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása pénteken a londoni piacon.
Makro / Külgazdaság Megint előkerült velünk kapcsolatban az államcsőd  
Zsiborás Gergő | 2012. november 9. 16:53
Egy hitelminősítő államcsődnek tekintené, ha az önkormányzati adósság leépítésére magánakciót hirdetne a kormány - miközben a számok azt mutatják, nagyon is messze vagyunk a csődhelyzettől.
Makro / Külgazdaság Durvul a tüntetés Görögországban: elfoglaltak egy minisztériumot - videó 
Privátbankár.hu | 2012. november 8. 14:45
Kétnapos sztrájk kezdődött kedden Görögországban az újabb kormányzati megszorító intézkedések ellen, amelyek a szakszervezetek szerint pusztító hatással lesznek a szegényekre, és a gazdaság összeomlásához vezetnek.
Állampapír / Kötvény Fregattfoglalás: Argentína sem úszta meg teljesen a fizetést az államcsőddel 
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 06:30
Filmbe illő fordulatokat kezd venni a Libertad nevű argentin fregatt ügye, amelyet egy amerikai hedge fund keresete alapján egy nyugat-afrikai kikötőben foglaltak le a hatóságok a vissza nem fizetett argentin államkötvények ellenértékeként. A hajón lassan nem lesz áram sem, a legénység mégsem hajlandó repülőgéppel hazamenni.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel zavart lát az európai pénzkörforgásban  
Privátbankár.hu | 2012. október 9. 09:23
Angela Merkel egy konferencián beszélt arról, hogy zavar van az európai pénzkörforgásban, védelmébe vette az Európai Központi Bankot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG