2p

Oroszország nem fér hozzá a nemzetközi pénzpiacokhoz és nem tud deviza tranzakciókat bonyolítani, így az aktuális dollárkötvény törlesztésre sem kerülhetett sor.

Bekövetkezett hivatalosan is, amit sejteni lehetett, képtelen volt Oroszország a 100 millió dollárnyi kötvényfizetésési kötelezettségének teljesítésére. Oroszországnak ugyan lenne pénze kifizetni a hitelezőit, de a nemzetközi szankciók miatt nem tud külföldi bankoknál számlaforgalmat bonyolítani és devizában fizetni, így hivatalosan pénzügyi nemteljesítővé vált.

Az ügy kapcsán természetesen megszólalt a Kreml illetékese, és ismét jelezték az oroszok, hogy az országnak valójában nem fizetésképtelen, de a szankciók miatt nem tud pénzt küldeni a kötvénytulajdonosoknak, azzal vádolva a Nyugatot, hogy így próbálják mesterséges csődbe kergetni és ellehetetleníteni az orosz gazdaságot. Tény, hogy miután a nyugati országok hátat fordítottak Moszkvának a most kimondott fizetésképtelenségnek kisebb a gyakorlati jelentősége, hiszen a fennálló szankciók miatt a banki kapcsolatok szünetelnek és nem tudnának hiteleket felvenni.

A most bekövetkezett esemény egyébként a maga nemében rendkívüli, még akkor is, ha az orosz pénzügyi rendszer ettől nem fog összedőlni. Oroszország ugyanis több mint egy évszázaddal ezelőtti bolsevik forradalom idején vált utoljára a nemzetközi kötvényekeivel nemteljesítővé.

A nyugati hatalmak számára mindez persze komoly kommunikációs fegyvertény lehet, ami igazolhatja az eddigi szankciókat a közvélemény szemében. Az aktuális kötvényfizetés május végén vált megoldhatatlanná, amikor az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatala (OFAC) ténylegesen megakadályozta Moszkvát a kifizetésekben.

A szakértők szerint jelen pillanatban a fizetésképtelenség leginkább szimbolikusnak tekinthető, hiszen többek között a megnövekedett olaj és gázbevételek miatt Moszkva nem is akar hitelt felvenni. Ugyanakkor, a háború esetleges lezárását követően, ha visszatérne Oroszoroszág a piacokra, akkor vélhetőleg a technikai csőd bélyege miatt csak megnövekedett hitelköltségek mellett juthatnak majd pénzhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG