BUX
36 232.32
+2.37%
+838.00
OTP
11 020.00
+1.57%
+170.00
MOL
1 867.00
+2.53%
+46.00
RICHTER
6 785.00
+3.98%
+260.00
MTELEKOM
383.00
+1.32%
+5.00
 
2015. március 27. 07:12

A 13 hónappal ezelőtt lezajlott ukrán forradalom egyik fő célkitűzése volt, hogy megszabaduljon a korrupt oligarcha kiskirályok hatalmától, akik két évtizedig szipolyozta az országot. A jelek szerint megindult a döntő támadás az oligarchák kasztja ellen, de közben egy államcsődöt is el kellene kerülni.

Natalija Jaresko ukrán pénzügyminiszter az elmúlt két hétben körbejárta az európai és amerikai hitelezőket, mert 15,3 milliárd dollárnyi, a következő négy évben lejáró kötvény leírását szeretné elérni. A Reuters szerint vannak hitelezők, akik reménykedhetnek még abban, hogy visszanyerhetik befektetésük értékét – ez sikerült a görög kötvénytulajdonosok kis részének is azt követően, hogy 2012-ben ott is 50 százalékos leírást voltak kénytelenek elszenvedni. Ebből 3 milliárd dollárt Oroszország hitelezett még Viktor Janukovics elnöksége idején, és Moszkva ezt időről időre egy az egyben követeli vissza.

Jaresko szerint a hitelezők tisztában vannak a tárgyalások kritikus természetével, amely egy recesszió, korrupció és háború által sújtott gazdaság stabilizálását célozza. A pénzügyminiszter az IMF 17.5 milliárd dolláros kölcsöne mellé még további nyugati pénzügyi támogatást akar ebben a hónapban megszerezni. Szerdán az Európai Parlament hagyta jóvá a Bizottság javaslatát egy 1.8 milliárd eurós hitelt Kijev számára.

Közben a hét elején Ukrajna egy fokozatra került csupán az államcsődtől a Moody’s-nál. A hitelminősítő azzal indokolta mostani lépését, hogy a szuverén ukrán eurókötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása során a külföldi magánbefektetők valószínűleg jelentős veszteségeket szenvednek. Csak most kezdődnek ugyan a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjéről, a Moody’s – más elemzőkhöz hasonlóan – úgy látja, így is gyakorlatilag 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció (distressed exchange) formában valósul meg, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési kockázatra kínált fedezeti ügyletek (CDS) középárfolyama a keddi londoni zárásban hatalmas, 365 pontos napi emelkedéssel 4900 bázispont felett mozgott az irányadó ötéves lejáratra. Ez az önálló ukrán államiság kezdete óta mért eddigi rekord CDS-díjszabás.

Le kell verni a kiskirályokat!

A reformok felgyorsítása és a Csák Máték leverése segítheti Kijevet abban, hogy az IMF hitelén túl több nyugati támogatást vonjon be. Ez egyben segítheti az ukrán államiság megmaradását, amit Moszkva alá akar ásni.

Ezen kibontakozó kampány keretében Petro Porosenko elnök felmentette tisztségéből Dnyepropetrovszk megye milliárdos kormányzóját. Az ország második leggazdagabbjának tartott Igor Kolomojszkij távozása hivatalosan ugyan a milliárdos kérésére történt, valójában azonban a kettejük között fokozódó küzdelem újabb felvonását jelenti. Az olajfeldolgozásban, fémiparban, pénzügyi szektorban és tömegtájékoztatásban is nagy érdekeltségekkel rendelkező Kolomojszkij teljes félresöprése azonban nem lesz egyszerű feladat. Porosenko környezete és nyugati megfigyelők szerint az elbocsátás valójában az elnök keresztes harcának kezdetét jelenti az oligarchákkal szemben.

Kolomojszkij, csakúgy mint a többi oligarcha a Szovjetunió szétesését követő úgynevezett „piszkos privatizáció” keretében szedték meg magukat. Akárcsak a teljes poszt-szovjet térségben, Kijevben is főként a kommunista állambiztonság berkeiből és azon kapcsolati hálót felhasználva emelkedtek ki az oligarchák, amelyek a mai napig behálózzák és trombotizálják az ország gazdasági fejlődését, valamint politikai megtisztulását.

A Euronews nemrég közölt összeállításában azt nézhetjük végig, ahogy Ukrajnában a kormány ülésén, élő televíziós adásban vesznek őrizetbe két korrupcióval gyanúsított tisztviselőt:

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
hírlevél