3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hivatalos álláspont szerint Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, de az átutalások a szankciók miatt nem érkeznek meg a kedvezményezettekhez.

Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője hétfőn újságírókkal folytatott telefonbeszélgetés során közölte:

Oroszország teljesítette a májusban esedékes kötvénykifizetéseket. Az, hogy az Euroclear elszámolóház az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt nem teljesíti az átutalási megbízásokat, az "nem a mi problémánk" - mondta.

Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, de a pénz nem érkezett meg. Fotó: kremlin.ru
Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, de a pénz nem érkezett meg. Fotó: kremlin.ru

Vasárnap lejárt a határidő két devizakötvény - 29 millió dollár egy euróban denominált, 2036-ban lejáró államkötvény és 71 millió dollár egy 2026-ban lejáró, dollárban denominált papír kamatainak kifizetésére - 100 millió dollár (95 millió euró) kifizetésére.

Oroszországnak május 27-én kellett volna teljesítenie a kifizetéseket, de ez nem történt meg. Ezután 30 napos türelmi idő lépett életbe, amely mostanra lejárt.

Ukrajna február 24-i megtámadása óta Oroszországot messzemenő szankciókkal kizárták a globális pénzügyi rendszerből. Azóta Moszkva a milliárdos devizatartalékok ellenére is nehezen tudja teljesíteni a 40 milliárd dolláros kintlévőségű kötvények kifizetéseit.

A Kreml többször is kijelentette, hogy nem lát okot a fizetésképtelenségre. A szankciók miatt azonban nincs abban a helyzetben, hogy pénzt utaljon a kötvénytulajdonosoknak. A Nyugatot ezért azzal vádolják, hogy mesterséges fizetésképtelenségbe akarja taszítani az országot.

Ami Oroszország rövid távú új hitelfelvételét illeti, egy formális nemteljesítés nagyrészt szimbolikus jelentőségű lenne, mivel Moszkva jelenleg amúgy sem tud nemzetközi hiteleket felvenni, és bőséges olaj- és gázbevételeinek köszönhetően nincs is rá szüksége. A megbélyegzés azonban valószínűleg növelné a hitelfelvételi költségeket a jövőben - és még sok éven át.

A moszkvai pénzügyminisztérium szerint Oroszország a fent említett kötvények euróban és dollárban történő kifizetését az NSD központi értékpapír letétkezelőnek teljesítette. Nem tartják azonban valószínűnek, hogy a pénzeszközök eljutnak a számos nemzetközi tulajdonoshoz. Sok kötvénytulajdonos számára azonban nemteljesítésnek minősül, ha nem utalják át időben a számlájukra a tartozást.

Putyin elnök múlt hét szerdán rendeletet írt alá az orosz külföldi államadósság törlesztésének módjáról a szankciók közepette. Ennek értelmében az orosz pénzügyi rendszeren belül regisztrált kötvénytulajdonosok rubelben kapják meg az esedékes törlesztési kifizetéseket, azon kötvénytulajdonosok részére pedig, akik számára a kivetett nyugati szankciók akadályozzák az átutalásokat, számlát nyitnak a nemzeti elszámolóház és értéktárnál (National Settlement Depository, NSD), és ott helyezik el letétben a törlesztés összegét.

"Az Orosz Föderáció által vállalt eurokötvény-kötelezettségek szigorú betartása érdekében a számlán elhelyezett nominális összeget a valuta aktuális piaci árfolyamán indexálják a tulajdonosokkal való tényleges elszámolás pillanatáig" - közölte a pénzügyminisztérium a  múlt héten. Az elszámolóháznál elhelyezett összeghez a hozzáférés érdekében a befektetőknek rubelszámlát kell nyitniuk egy orosz banknál.

(MTI/Reuters/APA)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG