5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A határidő lejártáig nem vezettek eredményre az argentin gazdasági miniszter és az amerikai kötvénybefektetők tárgyalásai New Yorkban egy több száz millió dolláros kamattörlesztésről, így Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 13 év után ismét technikai csőddel néz szembe.

Nyugalom, ez egy is egy olyan nap, mint a többi

Argentína szerette volna átütemezni adósságait, ebbe viszont két amerikai fedezeti alap nem egyezett bele. A feleknek az érintett kötvény kibocsátási feltételrendszerében 30 napos türelmi időszak állt rendelkezésükre, hogy megegyezésre jussanak, Axel Kicillof argentin gazdasági miniszter ugyanakkor közölte, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre.

"Nem fogunk aláírni olyan megállapodást, amely veszélyezteti valamennyi argentin jövőjét" - mondta a politikus. A csődre való utalásokat elhárította, és kijelentette: országa állampolgárai megőrizhetik nyugalmukat, a csütörtöki nap éppen olyan lesz, mint bármelyik másik, és a világ forog tovább.

Mi vezetett a csődhöz?

A jelenlegi argentin válság Argentína előző adósságválságára vezethető vissza, 2002-ben az ország csődöt jelentett, majd 2005-ben kezdett adósság-átütemezési programba. Ekkoriban különböző hedge fund-ok (nagy kockázat vállalására szakosodott befektetési alapok) fillérekért vásárolták fel az ország kötvényeit.

1680 százalékos nyereség

Majd nem vettek részt az adósság-átstrukturálásban, amikor a hitelezők követeléseik egy részéről – 70 százalékáról – többé-kevésbé önként lemondtak, hogy a kisebb részéhez hozzájussanak. Hasonlóan a görögországi, pár évvel ezelőtti adósságrendezéshez, amikor a kötvények névértékét leszállították, és azóta a görögök ez után fizetik a terheket.

Az argentinok előszeretettel nevezik keselyűknek ezeket a hedge fund-okat, mert – a Handelsblatt.com szerint – 1680 (!) százalékos nyereséget érnének el, ha a kötvények teljes értékét megítélnék nekik. Márpedig egy new yorki bíróság korábban már megítélt nekik 1,33 milliárd dollárt és annak kamatait, ennek nyomán például már argentin javak lefoglalásával is próbálkoztak külföldön. Például lefoglaltak egy iskolahajót egy afrikai kikötőben

Rutinja van már államcsődökben

Most ott tart az ügy jogilag, hogy a bíróság megtiltotta, hogy Argentína kifizesse kötvénytartozásainak esedékes kamatait, mert nem fizetett a vitatott kötvények tulajdonosainak. Az összeget zárolták, miközben szerda éjfélig – európai idő szerint reggel hatig – kellett volna a kötvények kamatait kifizetni, így Argentína technikai államcsődben van. Azért csak technikai, mert van elég pénze az esedékes részletekre, mégsem fizet.

Cristina Fernandez de Kirchner argentín és Nicolas Maduro venezuelai elnökök a Mercosur találkozón, 2014. július vége (fotó: C. Kirchner Facebookja)

Az unortodoxiájáról és a fejlett nyugati világgal szembeni szabadságharcáról, diktatúráiról és államcsínyeiről egyaránt ismert Argentína felszabadulása óta hatszor volt államcsődben vagy ütemezte át tartozásait (1827, 1890, 1956, 1982, 1989, 2002-2005) a Wikipedia szerint.

Mindig az adós jár rosszul?

Az ügy általános tanulsága messzire vezet. A kommentátorok között van, aki úgy véli, hogy veszélyes precedenst teremtene, ha a hedge fundok nyernének, mert sok más ország helyzetét rontaná, amelyek adósság-átütemezéssel igyekszenek talpra állni. Ha ugyanis most a hitelezői megállapodásokba bele nem menő, a többséggel együtt nem működő hitelezők járnak jobban, legközelebb senki sem akar majd megegyezni.

A dollár/argentin peso árfolyam (Yahoo Finance)

Mások viszont arról tartanak, hogy az értékpapír-jogot, az értékpapírok átruházhatóságát, a kibocsátáskori szerződéses feltételek egyoldalú megváltoztathatatlanságának elvét ásná alá, ha a dél-amerikai ország kerülne ki győztesként a harcból. Ha ugyanis a kötvényvásárló már eleve nem lehet benne biztos, megkapja-e a pénzét, az eredeti kondíciók szerint, akkor inkább nem vásárol. Végső soron az utóbbi esetben is az adósok járnának rosszul, mert nehezebben tudnák eladni a kötvényeiket, ha könnyen felülírhatóak az eredeti feltételek.

Sok jóra eddig se számíthatott

Sokan már napokkal a mostani döntés előtt biztosra vették, hogy Argentína újra államcsődben lesz, de a tőkepiacokat nem kavarta fel túlságosan az eshetőség. Az ország ugyanis már korábban is eléggé elszigetelődött a tőkepiacoktól, újabb tőkebevonásra eddig sem volt sok esélye. Hacsak valamilyen „baráti ország”, mint mondjuk Kína nem segíti ki – teszik hozzá egyesek csendben.

Egy újabb csőd a prognózisok szerint inkább belgazdasági következményekkel járna, erős recessziót okozna az amúgy is a recesszió szélén szenvedő gazdaságban, tovább gyengülne az amúgy is értékét vesztett argentin peso és még inkább elszabadulna a már most is csúnya infláció.

A Standard & Poor's (SP) hitelminősítő már a határidő lejárta előtt szelektív nem törlesztő (SD) kategóriába sorolta vissza Argentína már eddig is mélyen spekulatív hosszú és rövid futamidejű szuverén devizaadósságát.


Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18620 18380 18645 +0,49% 0 0 9 362 778 615 HUF 2024-07-19 17:08:50
MOL 2846 2844 2872 -1,04% 0 0 805 816 116 HUF 2024-07-19 17:14:19
MTELEKOM 1078 1078 1090 -1,10% 0 0 268 492 866 HUF 2024-07-19 17:05:13
RICHTER 9765 9605 9765 +0,88% 0 0 679 946 545 HUF 2024-07-19 17:05:14
OPUS 436 435 439 +0,23% 0 0 59 004 475 HUF 2024-07-19 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír most a legjobb?
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 14:16
Az állampapírok várható kamata, hozama között jelenleg eléggé csekély a különbség, az inflációtól, kamatoktól és a forint árfolyamától is függ a megtérülés. Így egyes esetekben az egyik, máskor a másik előnyösebb. A kisbefektetők leginkább használt kriptovalutája pedig nem a bitcoin, nem is az ether, hanem a solana. Erről beszélt a Trend FM rádió reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Amikor az inflációkövető kötvény is csődöt mondhat
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 16:01
A 2022-2023-as nagy inflációs sokk bebizonyította, hogy van, amikor az inflációkövető kötvény sem segít, ha túlságosan nagy késéssel kullog a pénzromlás után. De mi segíthet még pénzünk reálértékének megőrzésében? Miért csorognak lefelé a kriptovaluták, és miért nem valószínű, hogy nyáron csúcsot döntsenek? A Trend FM rádióban Eidenpenz Józsefet, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársát kérdezték.
Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG