Hedge fund
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens 
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte a padlót a gázár, ki volt a legnagyobb guru 2023-ban? 
Eidenpenz József | 2024. január 22. 12:21
Jó a hangulat az európai tőzsdéken, főleg a tech-szektort veszik, míg Ázsiában kettészakadt a mezőny. A kínai eszközöket továbbra is utálják, az európai gáz egyre olcsóbb, felpörög a gyorsjelentési szezon. Milliárd dollárokat kerestek a legjobb hedge fund-ok.
Részvény / Deviza / Áru Mégis az atomenergiáé a jövő? A guruk erre fogadnak 
Eidenpenz József | 2023. november 4. 10:02
A fedezeti alapok urántermelő cégek részvényeibe fektetnek, amelyek szerintük drámai emelkedés előtt állhatnak. Az atomenergia a széndioxid-kibocsátás elleni harcban kulcsfontosságú lehet, eljöhet az új reneszánsza. Egyes részvények ára pedig már duplázódott is.
Részvény / Deviza / Áru Két forinttal olcsóbb az euró, őrült összeget fizetnek egy autógyártóért 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 16. 12:48
A forint ismét erősödő pályára lépett, annak ellenére, hogy pocsék GDP-adat érkezett. Európában már pluszban vannak az indexek, Budapesten még nem. Őrült összeget fizetnek egy vietnámi autógyártóért, újra árat csökkent a Tesla, bitcoin-ETF készült Európában.
Részvény / Deviza / Áru Naponta két forinttal drágul az euró, vegyes fogadtatásra talált a Mol 
Eidenpenz József | 2023. február 17. 11:25
A Mol gyorsjelentéséről megoszlanak a vélemények, nem mindenki szerint hozta a papírformát. A forint pedig napok óta gyengül. A piacokat a héja Fed-vezetők és a termelői árak növekedése lombozták le. Jól megy a Mercedes gyárnak, a kriptodeviza-tranzakciók egy százaléka kapcsolódott tavaly bűncselekményhez.
Részvény / Deviza / Áru Kilenc hónapos csúcson a forint, Soros György szereti a Teslát és a kriptót 
Eidenpenz József | 2023. február 14. 12:23
Alaposan megemberelte magát a forint ezen a héten, már 382 alatt is járt az euró. A piacok optimistán várják az amerikai inflációs adatot. Soros György alapja sokféle részvénybe fektetett az év végén, köztük Teslába, kriptodevizás vállalkozásokba, bankokba és autógyárakba.
Részvény / Deviza / Áru Az izmosodó euró segíti a forintot, még nagyobb zuhanást vár a guru 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 9. 12:34
A tőzsdékre jó hatással volt, hogy az EKB a papírformát hozta, és a gázár, olajár is jól viselkedik. A forint is stabil, az OTP húzza  BUX-ot. A gyengülő dollár az összes feltörekvő piaci devizára és árupiaci termékre hatással lehet. Kitart elmélete mellett a híres guru, amely szerint még nagyobb esés várható a részvénypiacon
Részvény / Deviza / Áru A redditesek az elektromosautó-részvényeknél támadnak, csalóka a Richter mai árfolyama 
Eidenpenz József | 2021. június 4. 12:16
Enyhe mínuszban vannak az európai tőzsdék, ami azonban délután nagyot is változhat a fontos amerikai foglalkoztatási adatok közzététele után. A BUX kisebb pluszban van, az OTP-re újabb célár-emelés érkezett. A GameStop-on edződött kisbefektetők a WorkHorse-t nézték ki maguknak, az AMC viszont visszazuhant. Nem akárki optimista a technológiai papírokra.
Részvény / Deviza / Áru Hedge fund-csőd miatt zuhannak a bankok, Sorosék is felülnek a bitcoin-vonatra 
Eidenpenz József | 2021. március 29. 12:26
Enyhén optimista a tőzsdék hangulata Európában annak ellenére, hogy legalább három itteni nagybank érintett egy amerikai hedge fund tízmilliárd dolláros nagyságrendű összeomlásában. Részben kiszabadították a megfeneklett hajót Egyiptomban, bár a forgalom még nem indult újra. Már a Soros Fund is bitcoinozik.
Befektetési alapok Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké? 
Eidenpenz József | 2021. február 24. 05:36
Meddig mehetnek még a kriptodeviza-árfolyamok? Az egyszerű vételen túl hogyan lehet a kriptodevizákból pénzt csinálni? Mekkora hozamot ért el az első Magyarországról kezelt kriptodeviza-alap? Lufi, csalás, humbug, vagy világmegváltó újítás ez az egész szektor? Interjú Szabó Dávid alapkezelővel.
Részvény / Deviza / Áru Újabb célpontot talált magának a horda - élen jár a budapesti tőzsde, hasít a forint 
Gáspár András | 2021. február 1. 11:51
Még mindig csak korlátozottan lehet vásárolni a Robinhoodnál az elmúlt hét sztár- (vagy botrány-) részvényeit, de oldódik a szigor - az internetes fórumon szerveződő kisbefektetők viszont most új prédát találtak maguknak. Az ezüst árfolyama emiatt rakétázik most, az árupiacon azonban sokkal nagyobb fába (vagyis fémbe) vágták a fejszéjüket a traderek. A továbbra is óriási részvénykitettséggel rendelkező nagybefektetők talán most szusszanhatnak egy kicsit. A romló világgazdasági kilátások ellenére pluszban járnak a világ tőzsdeindexei, a hangulatot a vakcinahírek dobták meg.
Részvény / Deviza / Áru Bemutatták az Apple új telefonjait, már a fekete péntek sem lesz a régi 
Eidenpenz József | 2020. október 14. 11:52
Borús kezdés után pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, Budapesten és Varsóban felülteljesít az index. Főleg az OTP húzza a BUX-ot, a forint viszont tovább gyengül. Az Apple iPhone hozta a papírformát, a Walmart apró részekre szabdalta a fekete pénteket. Profi hedge fund-kezelők shortolják a vírusválságból meggazdagodó társaságok részvényeit, pedig a válsághelyzet romlik.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák 
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mit tesznek eközben Soros György és társai 
Eidenpenz József | 2018. április 9. 13:05
Szépen zöldbe borultak ma az árfolyamjelzők a kriptodevizáknál, miután a Wall Street két nagyágyúja, a Soros és Rockefeller nevével fémjelzett cégek is az ágazat felé fordulnak. Ám lehet, hogy Rothschildék már régen beszálltak.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért esett nagyot az olaj – apránként sütögették a spekulánsokat 
Eidenpenz József | 2017. március 13. 13:27
Olyan történt az olajpiacon a múlt héten, mint már november eleje óta nem, közel tíz százalékkal estek az árak. Pedig az OPEC kitermelés-csökkentése nyomán nagyon sokan számítottak arra, hogy az árfolyam tovább emelkedik. Mi lehet ennek az oka, csak annyi, hogy magasak az amerikai készletek, vagy valami más is van mögötte?
Részvény / Deviza / Áru Nem tart a buboréktól: durván bevásárolt a világ legnagyobb befektetője 
Privátbankár.hu | 2017. február 27. 14:39
Warren Buffett szerint „nincs buborék” az amerikai részvénypiacon, ezért vásárolt 120 milliót az egyik cég részvényéből.
Makro / Külgazdaság Kik azok a szupergazdagok és mennyi pénzük van?  
Privátbankár.hu | 2016. október 24. 11:46
Harmincmillió dollár – tisztán. Ekkora vagyonnal kell rendelkeznie annak, aki a legfelső egy százalékhoz szeretne tartozni.
Részvény / Deviza / Áru Veszteségek? Soros két alvezére is távozik egyszerre 
Privátbankár.hu | 2016. április 20. 11:38
Két vezető vagyonkezelő is távozik egyszerre Soros György vagyonkezelő vállalkozásából, miután nézeteltérésük támadt egy harmadik, január óta ott levő befektetési igazgatóval. Az alap idén állítólag 4-5 százalékos veszteséget ért el.
Részvény / Deviza / Áru Soros György prosztata-részvényeket vett, de botoxa is van 
Eidenpenz József | 2016. március 2. 16:15
Február végével kellett közölni sok amerikai hedge fund összetételét, így történt ez Soros György érdekeltségénél is. A befektetési guru alapja egy kisebb biotech-cégben vásárolt részesedést, de legnagyobb tulajdonai közé tartozik egy másik gyógyszeripari vállalat is. Úgy látszik, szereti a cégösszeolvadásokat.
Részvény / Deviza / Áru Soros György megint vészmadárkodik és 2008-at emlegeti 
Privátbankár.hu | 2016. január 7. 11:23
A globális piacok krízissel állnak szembe és a befektetőknek nagyon óvatosnak kell lenniük – mondta Soros György egy ázsiai gazdasági fórumon Colombo-ban a Bloomberg szerint. Ez a mondat ugyan bármely kezdő elemző szájából elhangozhatott volna, de van folytatás is.
Karrier A pénzügyi szektor fiatal császárai - tőlük reszkethetnek a nagyöregek 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 23. 17:34
Tőzsdéznek, a világ vezető cégeinél dolgoznak, nem is akárhogy. A pénzügyi világ már régen nem csak a nagyöregek játéka, a listán szereplők nagyon komoly üzleteket ütnek nyélbe nap, mint nap. Hat zseniális harminc alatti fiatal következik.
Részvény / Deviza / Áru Óriási lesz a számla – a világ legnagyobb adóhátralékát hozta össze Soros? 
Privátbankár.hu | 2015. május 1. 11:11
Nem kevesebb, mint 6,7 milliárd dollárra, azaz 1809 milliárd forintra rúghat Soros György korábbi évekről egy kiskapu segítségével törvényesen elhalasztott adója, amit 2017-ben be kell fizetnie. De nem csak neki, hanem az egész iparágnak. Ha mindig minden amerikai adót befizetnek, csak töredékét termelték volna ki a hozamnak.
Részvény / Deviza / Áru Medvére vadásznak az amerikai befektetők, hat éve drágulnak a részvények 
Privátbankár.hu | 2015. április 17. 16:05
Szaporodnak az amerikai tőzsdék túlértékeltségével, egy várható összeomlással kapcsolatos vélemények, erre utal az is, hogy a Goldman Sachs nyilvánosan tippeket osztogat, milyen amerikai részvényeket érdemes shortolni. Tőzsdei összeomlás ugyan hat éve nem jön, de van arra is stratégia, ha felfelé megy a piac, de egyes részvények lemaradók lesznek.
Részvény / Deviza / Áru Idén nagyon shortolják az OTP-t a külföldiek 
Eidenpenz József | 2015. február 11. 17:01
Decemberben, januárban és február elején is nagyon megugrott az OTP részvényeire szóló short (eladási) ügyletek száma a kötelező bejelentések szerint. Az adatbázis 2012 végi felállítása óta sohasem volt ilyen magas a short-állomány, meg sem közelítette ezt a szintet.
Állampapír / Kötvény Mi is sírni fogunk Argentína miatt? – kiskapun keresztül törlesztené kötvényeit 
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 22. 19:33
Egy New Yorki bíró törvénytelennek minősítette Argentínának azt a tervét, hogy az USA helyett otthon fizetné ki kötvényeseit. Ezzel meg lehetne kerülni a bírói ítéleteket, de kettészakadhat az államkötvény-piac. Annak pedig Európáig, sőt Magyarországig érő hatásai is lehetnek.
Állampapír / Kötvény Ismét csődbe ment az unortodoxia egyik fellegvára 
Privátbankár.hu | 2014. július 31. 06:35
A határidő lejártáig nem vezettek eredményre az argentin gazdasági miniszter és az amerikai kötvénybefektetők tárgyalásai New Yorkban egy több száz millió dolláros kamattörlesztésről, így Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 13 év után ismét technikai csőddel néz szembe.
Befektetési alapok Máltai hedge fundokat indított a Concorde Alapkezelő – interjú 
Privátbankár.hu | 2013. november 7. 09:31
A magyar befektetési alapok egyes területeken komoly piacbefolyásoló tényezővé válhatnak, van, amelyiknél már a tőkebeáramlás korlátozását fontolgatják. A Concorde Alapkezelő úttörő lépést tett, négy hedge fundot indított külföldön. Interjú Bilibók Botond vezérigazgatóval.
Befektetési alapok Ezért nem tört ki a pánik 
Privátbankár.hu | 2013. október 17. 17:19
A fedezeti alapok többségét hidegen hagyta az Egyesült Államokban heteken át tartó patthelyzet és feszült vita a költségvetésről és az államadósság megengedett maximális értékének emeléséről, aminek a tétje az volt, technikai csődöt jelent-e a világ legerősebb gazdasága.
Részvény / Deviza / Áru Megneszeltek valamit? Kik shortolják az OTP-részvényeket? 
Eidenpenz József | 2013. július 31. 06:10
Tavaly ősz óta folyamatosan növöget az OTP árfolyamának esésére játszó intézményi pozíciók értéke, de júniusban és júliusban különösen megnőtt. Két új szereplő is megjelent a piacon, az egyik nem sokkal a nagy áresések előtt. A BÉT-en is sok milliárd forint az OTP-részvény határidős kötésállománya.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű rossz befektetések 9.: A csalók felfedezték a Facebook-ot és a Twittert 
Privátbankár.hu | 2013. április 3. 09:50
Míg korábban célzott levelekkel nevesincs cégek bóvlirészvényeit próbálták rásózni a kisbefektetőkre, nemrég újfajta csalás ütötte fel a fejét: komoly vállalatok papírjait nyomják le álhírekkel. Ez csak tömegek megmozgatásával lehetséges, amire kiválóan alkalmas a Facebook, a Twitter.
Befektetési alapok Árral szemben úszik, mégis magas hozamokat ér el a guru 
Privátbankár.hu | 2012. november 27. 13:51
A hedge fund guruk többsége kerüli a nyilvánosságot, vannak viszont, akik kifejezetten provokálják a közvéleményt. Hugh Henry munkáscsaládban nevelkedett, aki saját bevallása szerint momentum kereskedő, bár sokszor a trendektől eltérő irányokkal kereskedik.
Állampapír / Kötvény Fregattfoglalás: Argentína sem úszta meg teljesen a fizetést az államcsőddel 
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 06:30
Filmbe illő fordulatokat kezd venni a Libertad nevű argentin fregatt ügye, amelyet egy amerikai hedge fund keresete alapján egy nyugat-afrikai kikötőben foglaltak le a hatóságok a vissza nem fizetett argentin államkötvények ellenértékeként. A hajón lassan nem lesz áram sem, a legénység mégsem hajlandó repülőgéppel hazamenni.
Befektetési alapok A guru, aki a japán földrengésen kaszált hatalmasat (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 15:47
Danny Yong, a szingapúri Dymon hedge fund vezetője az egyik legsikeresebb ázsiai befektető. Volt olyan éve, amikor túlóvatoskodta a kereskedést, de a 2010-11-es lendülete kiemelte a versenytársak közül, és világszerte ismertté tette. Legnagyobb üzletét a tavalyi japán földrengésen hozta össze.
Karrier Milliárdok, tudományos alapon: így kaszál egy elméleti fizikus (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. július 17. 10:03
David Harding a Cambridge-i Egyetemen végzett elméleti fizikusként, tudását azonban inkább a piacok és befektetések világában hasznosította. A Winton Capital az egyik legsikeresebb hedge fund, a punk rockért rajongó tudós cége 29 milliárd dollárnyi vagyont kezel; a siker titka nem a befektetői intuíció, a háttérben kőkemény tudomány áll.
Személyes pénzügyek Részvények helyett a hegde fundok felé kacsintgatnak a nyugdíjalapok 
Privátbankár.hu | 2012. május 28. 18:59
Az adósságválság mélyülése és a részvényárfolyamok szélsőséges ingadozása miatt Európában a nyugdíjalapok egyre jobban csökkentik portfóliójukban a részvények, valamint az adósságválsággal küszködő országok államkötvényeinek az arányát.
Állampapír / Kötvény Áldott legyen a hozam neve – így fektetnek be az egyházak 
Privátbankár.hu | 2012. április 8. 08:00
A svájci egyházak és német kolostorok etikusan fektetik be pénzüket, a biztonságot is nagyon fontosnak tartják, de hozamot is mindenképpen meg akarnak célozni vele. Főleg özvegyeknek és árváknak is ajánlható biztonságos kötvényeket és betéteket használnak, de a részvények vagy a hedge fund-ok sem ismeretlenek számukra. Van kolostor, amely modern portfólió-kezelésre tért át.
Állampapír / Kötvény Megint visszarántották Görögországot a szakadék széléről - de korai még az öröm 
Privátbankár.hu | 2012. március 9. 07:58
Sikeresen zárult a görög államadósságot tartó magánbefektetők számára a kötvénycsere-programban való részvételre meghirdetett jelentkezés. Ezzel várhatóan sikerül elkerülni, hogy Görögország rendezetlen államcsődbe süllyedjen, ami újabb válságba taszítaná az euróövezetet. A dolog azért nem zökkenőmentes: néhány hedge fund máris fogást talált a programon, hogy kisajtolhasson pár milliárdot az országból.
Deviza / Áru Már a nemesfémeknek sem kedvez a görög válság 
Privátbankár.hu | 2012. február 20. 09:21
Nyugodt mederben csordogált a múlt héten a kereskedés a nemzetközi nemesfémpiacon, az arany szerény pluszban, míg az ezüst enyhe csökkenéssel zárta a hetet. Görögország és az eurózóna végeláthatatlan válsága egyaránt képesek hajtani, vagy mint most, éppenséggel fékezni is az árfolyamokat.
Deviza / Áru Extrém szintre nőtt már a pesszimizmus az euróval kapcsolatban 
Privátbankár.hu | 2012. január 3. 12:02
Az amerikai hedge fund-ok által az euró ellen felvett short pozíciók száma extrém módon meghaladja a long pozíciókét, ami változást vetít előre az árfolyamban. Elemzők az euró/dollárt 1,28-ra várják leesni, Jim Rogers híres guru azonban inkább vásárol, mert szerinte eltúlzott a short pozíciók mennyisége és korrekció jöhet.
Befektetési alapok Szörnyű évük volt a hedge fund-oknak, Paulsonnak végképp 
Privátbankár.hu | 2011. december 24. 13:32
Nagyon valószínű, hogy a 2011-es lesz az utóbbi húsz év második legrosszabb éve a hedge fund-ok számára, csak a 2008-as válságév volt ennél rosszabb. A szakma korábbi sztárja, John Paulson is egyre mélyebbre süllyed, egy sor hiba után most az aranyár esésén veszít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG