1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A svájci egyházak és német kolostorok etikusan fektetik be pénzüket, a biztonságot is nagyon fontosnak tartják, de hozamot is mindenképpen meg akarnak célozni vele. Főleg özvegyeknek és árváknak is ajánlható biztonságos kötvényeket és betéteket használnak, de a részvények vagy a hedge fund-ok sem ismeretlenek számukra. Van kolostor, amely modern portfólió-kezelésre tért át.

Húsvétkor hagyományosan megtelnek a templomok padjai a miséken Svájcban. A hívek nagyszámú elpártolása miatt azonban az egyházi adóból már nem tudjuk finanszírozni tevékenységünket – mondja a református egyház Basel városi pénzügyi képviselője, Dieter Siegrist a Neue Züricher Zeitungnak (NZZ). Ezért az egyház befektetési társaságot hozott létre, amelyben elsősorban ingatlanok és erős osztalékfizetési képességű svájci blue chip-részvények vannak. A tőkenyereséggel egyelőre a társaság saját vagyonát hizlalják, hogy képessé tegyék 2015-től évente mintegy egymillió frank kifizetésére az egyház felé.

Az egyházi cél szentesíti az eszközt?

A baseli református közösség a befektetési társaságával inkább különleges esetet képvisel, de a többi egyházi vagyonkezelőhöz hasonlóan ugyanazzal a hozam, a biztonság és az etika követelményei között feszülő ellentmondással kell szembenéznie. „Az egyházaknak csak olyan eszközökbe lenne szabad befektetniük, amelyek etikai nézőpontból vállalhatók” – mondta Christoph Weber-Berg, a Zürichi Gazdasági Főiskola (HWZ) társadalmilag felelős magatartással foglakozó szakembere.

A pénzbefektetések etikai aspektusát azonban a keresztény felekezetek, amint Karácsonyi cikkünk is írta, különbözőképpen ítélik meg, a kamatszedés totális elvetésének követelésétől egészen addig a nézetig, amely szerint az egyházi cél szentesíti az eszközt. Siegrist például nincs jó véleménnyel a keményebb etikai előírásokról, azt veti ellen, hogy a pénzügyi vállalkozás nyereségét az egyházon belül szociális célokra használják fel. A baseli egyházközösség szabályai szerint a fegyver-, atomerőmű- és dohányipari befektetéseken, valamint a feltörekvő országokban történő közvetlen beruházásokon kívül minden megengedett.

Minden egyházkerület maga dönthet a szabályokról

Vatikán, Orbi et urbi, 2011. Fotó: www.vatican.va

Zürich kanton református egyházának pénzügyi vezetője, Dieter Zaugg úgy nyilatkozott az NZZ-nek, hogy az egyházban szokás etikai kritériumok alapján befektetni, de általános érvényű, kötelező befektetési szabályokat az összes egyházközösségre nem alkottak. (A kantonok Svájc tagállamai.) Mindegyik kanton egyházkerülete maga dönt a befektetések szabályozásáról, a befektetési politikáról. A zürichi egyházkerület a legvagyonosabb Svájcban, 7,5 millió franknyi vagyonát kétharmad részben kötvényekbe, a többit részvényekbe és a fenntartható fejlődésre szakosodott befektetési alapokba fektették.

Zürich kanton katolikus egyházánál a biztonság a legfontosabb parancsolat. „Az etika nagyon fontos, de a legelső helyen a körültekintés és a biztonság állnak a ránk bízott adópénzek kezelésénél” – mondja Giorgio Prestele főtitkár a lapnak. Ám ha a körültekintés és a biztonság elve szerint járunk el, akkor már az etikai kérdések nagy része is tisztázott – teszi hozzá. Ezért csak olyan özvegyeknek és árváknak való befektetéseket használnak, mint a legjobb minősítésű, svájci frankra szóló államkötvények.

Minihiteleket is kihelyeznek

Vatikán, 2011 Húsvétja. Fotó: www.vatican.va

A Bern-Jura-Solothurn református egyházak pénzügyi igazgatója, Willy Oppliger szerint jelenleg kevés az egyházi szempontból vonzó befektetési lehetőség. Ezért a pénz nagyrészt takarékbankszámlákon vagy kötvényekben tartják, kisebb részét pedig mikrohitel-nyújtó vállalkozásokban. Ez utóbbi is etikus, ám kockázatos, mondja Oppliger. A mikrohitelekből feltörekvő országok kisvállalkozásainak beindítását finanszírozzák, mint például az Oikocredit ökumenikus fejlesztési társaság.

Az egyházak által befektetett pénzeknél nagyobb összeget tesz ki az a vagyon, becslések szerint több mint egymilliárd frank, amely a kantokon egyházközösségeinek nyugdíjpénztáraiban fekszik. A Svájci Evangélikus Egyházszövetség (SEK) körkérdése szerint az egyházi nyugdíjpénztárak mintegy negyede kezeli a vagyonának egy részét fenntarthatósági és szociális szempontok szerint. A megkérdezettek közül sokan hangsúlyozták, hogy az etikus befektetéseknek is hasonló hozamot kell elérniük, mint a hagyományosaknak, egyházpolitikailag csak akkor vihetők végbe.

A szerzeteseknek muszáj spekulálniuk

Ha manapság egy befektető hozamot szeretne elérni, szükségképpen spekulálnia kell – mondja az NZZ-nek Anselm Grün atya, egy Würzburg melletti kolostor pénzügyi vezetője a Handelsblattnak. „A két százalékos hozam, mint manapság a német államkötvényeknél, őszintén szólva nekem kicsit kevés” – tette hozzá.

Az Einsiedelni Bencés Kolostor viszont ennek ellenére inkább biztonságos kötvényeket vásárol, igaz, vagyonának nagy része ingatlanokban fekszik, csak kisebb része van értékpapírokban. Reto Krismer vagyonkezelési igazgató szerint befektetési politikája szerint csak olyan vállalatok és intézmények termékeibe fektethetnek, amelyek nem a környezet vagy az emberiség kárára fejtik ki tevékenységüket. Ezen kívül a szociális és ökológiai fenntarthatóságot is szem előtt kell tartani.

Elkészült a kolostor portfólió-mátrixa

Az Engelbergi Kolostor befektetései igen diverzifikáltak, Heinz Keller üzleti vezető szerint nemrég professzionális befektetési tevékenységbe fogtak és befektetési szabályzatot hoztak létre. Kockázati profilt állítottak fel, minden befektetési eszköz területén kiegyensúlyozott portfóliót állítottak össze, amelyben többek között arany, reáleszközök, kötvények, részvények, hedge fund-ok és feltörekvő országok értékpapírjai is megtalálhatók. Az etika fontos szempont a befektetésnél, éppúgy, mint a hozam. „A bencések szabályainak az felel meg, hogy felelősséggel gondozzuk a ránk bízott pénzt” – mondta Keller arra a kérdésre, hogy adott esetben az etikai vagy a hozammegfontolás erősebb.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG