Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A svájci egyházak és német kolostorok etikusan fektetik be pénzüket, a biztonságot is nagyon fontosnak tartják, de hozamot is mindenképpen meg akarnak célozni vele. Főleg özvegyeknek és árváknak is ajánlható biztonságos kötvényeket és betéteket használnak, de a részvények vagy a hedge fund-ok sem ismeretlenek számukra. Van kolostor, amely modern portfólió-kezelésre tért át.

Húsvétkor hagyományosan megtelnek a templomok padjai a miséken Svájcban. A hívek nagyszámú elpártolása miatt azonban az egyházi adóból már nem tudjuk finanszírozni tevékenységünket – mondja a református egyház Basel városi pénzügyi képviselője, Dieter Siegrist a Neue Züricher Zeitungnak (NZZ). Ezért az egyház befektetési társaságot hozott létre, amelyben elsősorban ingatlanok és erős osztalékfizetési képességű svájci blue chip-részvények vannak. A tőkenyereséggel egyelőre a társaság saját vagyonát hizlalják, hogy képessé tegyék 2015-től évente mintegy egymillió frank kifizetésére az egyház felé.

Az egyházi cél szentesíti az eszközt?

A baseli református közösség a befektetési társaságával inkább különleges esetet képvisel, de a többi egyházi vagyonkezelőhöz hasonlóan ugyanazzal a hozam, a biztonság és az etika követelményei között feszülő ellentmondással kell szembenéznie. „Az egyházaknak csak olyan eszközökbe lenne szabad befektetniük, amelyek etikai nézőpontból vállalhatók” – mondta Christoph Weber-Berg, a Zürichi Gazdasági Főiskola (HWZ) társadalmilag felelős magatartással foglakozó szakembere.

A pénzbefektetések etikai aspektusát azonban a keresztény felekezetek, amint Karácsonyi cikkünk is írta, különbözőképpen ítélik meg, a kamatszedés totális elvetésének követelésétől egészen addig a nézetig, amely szerint az egyházi cél szentesíti az eszközt. Siegrist például nincs jó véleménnyel a keményebb etikai előírásokról, azt veti ellen, hogy a pénzügyi vállalkozás nyereségét az egyházon belül szociális célokra használják fel. A baseli egyházközösség szabályai szerint a fegyver-, atomerőmű- és dohányipari befektetéseken, valamint a feltörekvő országokban történő közvetlen beruházásokon kívül minden megengedett.

Minden egyházkerület maga dönthet a szabályokról

Vatikán, Orbi et urbi, 2011. Fotó: www.vatican.va

Zürich kanton református egyházának pénzügyi vezetője, Dieter Zaugg úgy nyilatkozott az NZZ-nek, hogy az egyházban szokás etikai kritériumok alapján befektetni, de általános érvényű, kötelező befektetési szabályokat az összes egyházközösségre nem alkottak. (A kantonok Svájc tagállamai.) Mindegyik kanton egyházkerülete maga dönt a befektetések szabályozásáról, a befektetési politikáról. A zürichi egyházkerület a legvagyonosabb Svájcban, 7,5 millió franknyi vagyonát kétharmad részben kötvényekbe, a többit részvényekbe és a fenntartható fejlődésre szakosodott befektetési alapokba fektették.

Zürich kanton katolikus egyházánál a biztonság a legfontosabb parancsolat. „Az etika nagyon fontos, de a legelső helyen a körültekintés és a biztonság állnak a ránk bízott adópénzek kezelésénél” – mondja Giorgio Prestele főtitkár a lapnak. Ám ha a körültekintés és a biztonság elve szerint járunk el, akkor már az etikai kérdések nagy része is tisztázott – teszi hozzá. Ezért csak olyan özvegyeknek és árváknak való befektetéseket használnak, mint a legjobb minősítésű, svájci frankra szóló államkötvények.

Minihiteleket is kihelyeznek

Vatikán, 2011 Húsvétja. Fotó: www.vatican.va

A Bern-Jura-Solothurn református egyházak pénzügyi igazgatója, Willy Oppliger szerint jelenleg kevés az egyházi szempontból vonzó befektetési lehetőség. Ezért a pénz nagyrészt takarékbankszámlákon vagy kötvényekben tartják, kisebb részét pedig mikrohitel-nyújtó vállalkozásokban. Ez utóbbi is etikus, ám kockázatos, mondja Oppliger. A mikrohitelekből feltörekvő országok kisvállalkozásainak beindítását finanszírozzák, mint például az Oikocredit ökumenikus fejlesztési társaság.

Az egyházak által befektetett pénzeknél nagyobb összeget tesz ki az a vagyon, becslések szerint több mint egymilliárd frank, amely a kantokon egyházközösségeinek nyugdíjpénztáraiban fekszik. A Svájci Evangélikus Egyházszövetség (SEK) körkérdése szerint az egyházi nyugdíjpénztárak mintegy negyede kezeli a vagyonának egy részét fenntarthatósági és szociális szempontok szerint. A megkérdezettek közül sokan hangsúlyozták, hogy az etikus befektetéseknek is hasonló hozamot kell elérniük, mint a hagyományosaknak, egyházpolitikailag csak akkor vihetők végbe.

A szerzeteseknek muszáj spekulálniuk

Ha manapság egy befektető hozamot szeretne elérni, szükségképpen spekulálnia kell – mondja az NZZ-nek Anselm Grün atya, egy Würzburg melletti kolostor pénzügyi vezetője a Handelsblattnak. „A két százalékos hozam, mint manapság a német államkötvényeknél, őszintén szólva nekem kicsit kevés” – tette hozzá.

Az Einsiedelni Bencés Kolostor viszont ennek ellenére inkább biztonságos kötvényeket vásárol, igaz, vagyonának nagy része ingatlanokban fekszik, csak kisebb része van értékpapírokban. Reto Krismer vagyonkezelési igazgató szerint befektetési politikája szerint csak olyan vállalatok és intézmények termékeibe fektethetnek, amelyek nem a környezet vagy az emberiség kárára fejtik ki tevékenységüket. Ezen kívül a szociális és ökológiai fenntarthatóságot is szem előtt kell tartani.

Elkészült a kolostor portfólió-mátrixa

Az Engelbergi Kolostor befektetései igen diverzifikáltak, Heinz Keller üzleti vezető szerint nemrég professzionális befektetési tevékenységbe fogtak és befektetési szabályzatot hoztak létre. Kockázati profilt állítottak fel, minden befektetési eszköz területén kiegyensúlyozott portfóliót állítottak össze, amelyben többek között arany, reáleszközök, kötvények, részvények, hedge fund-ok és feltörekvő országok értékpapírjai is megtalálhatók. Az etika fontos szempont a befektetésnél, éppúgy, mint a hozam. „A bencések szabályainak az felel meg, hogy felelősséggel gondozzuk a ránk bízott pénzt” – mondta Keller arra a kérdésre, hogy adott esetben az etikai vagy a hozammegfontolás erősebb.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.