<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A svájci egyházak és német kolostorok etikusan fektetik be pénzüket, a biztonságot is nagyon fontosnak tartják, de hozamot is mindenképpen meg akarnak célozni vele. Főleg özvegyeknek és árváknak is ajánlható biztonságos kötvényeket és betéteket használnak, de a részvények vagy a hedge fund-ok sem ismeretlenek számukra. Van kolostor, amely modern portfólió-kezelésre tért át.

Húsvétkor hagyományosan megtelnek a templomok padjai a miséken Svájcban. A hívek nagyszámú elpártolása miatt azonban az egyházi adóból már nem tudjuk finanszírozni tevékenységünket – mondja a református egyház Basel városi pénzügyi képviselője, Dieter Siegrist a Neue Züricher Zeitungnak (NZZ). Ezért az egyház befektetési társaságot hozott létre, amelyben elsősorban ingatlanok és erős osztalékfizetési képességű svájci blue chip-részvények vannak. A tőkenyereséggel egyelőre a társaság saját vagyonát hizlalják, hogy képessé tegyék 2015-től évente mintegy egymillió frank kifizetésére az egyház felé.

Az egyházi cél szentesíti az eszközt?

A baseli református közösség a befektetési társaságával inkább különleges esetet képvisel, de a többi egyházi vagyonkezelőhöz hasonlóan ugyanazzal a hozam, a biztonság és az etika követelményei között feszülő ellentmondással kell szembenéznie. „Az egyházaknak csak olyan eszközökbe lenne szabad befektetniük, amelyek etikai nézőpontból vállalhatók” – mondta Christoph Weber-Berg, a Zürichi Gazdasági Főiskola (HWZ) társadalmilag felelős magatartással foglakozó szakembere.

A pénzbefektetések etikai aspektusát azonban a keresztény felekezetek, amint Karácsonyi cikkünk is írta, különbözőképpen ítélik meg, a kamatszedés totális elvetésének követelésétől egészen addig a nézetig, amely szerint az egyházi cél szentesíti az eszközt. Siegrist például nincs jó véleménnyel a keményebb etikai előírásokról, azt veti ellen, hogy a pénzügyi vállalkozás nyereségét az egyházon belül szociális célokra használják fel. A baseli egyházközösség szabályai szerint a fegyver-, atomerőmű- és dohányipari befektetéseken, valamint a feltörekvő országokban történő közvetlen beruházásokon kívül minden megengedett.

Minden egyházkerület maga dönthet a szabályokról

Vatikán, Orbi et urbi, 2011. Fotó: www.vatican.va

Zürich kanton református egyházának pénzügyi vezetője, Dieter Zaugg úgy nyilatkozott az NZZ-nek, hogy az egyházban szokás etikai kritériumok alapján befektetni, de általános érvényű, kötelező befektetési szabályokat az összes egyházközösségre nem alkottak. (A kantonok Svájc tagállamai.) Mindegyik kanton egyházkerülete maga dönt a befektetések szabályozásáról, a befektetési politikáról. A zürichi egyházkerület a legvagyonosabb Svájcban, 7,5 millió franknyi vagyonát kétharmad részben kötvényekbe, a többit részvényekbe és a fenntartható fejlődésre szakosodott befektetési alapokba fektették.

Zürich kanton katolikus egyházánál a biztonság a legfontosabb parancsolat. „Az etika nagyon fontos, de a legelső helyen a körültekintés és a biztonság állnak a ránk bízott adópénzek kezelésénél” – mondja Giorgio Prestele főtitkár a lapnak. Ám ha a körültekintés és a biztonság elve szerint járunk el, akkor már az etikai kérdések nagy része is tisztázott – teszi hozzá. Ezért csak olyan özvegyeknek és árváknak való befektetéseket használnak, mint a legjobb minősítésű, svájci frankra szóló államkötvények.

Minihiteleket is kihelyeznek

Vatikán, 2011 Húsvétja. Fotó: www.vatican.va

A Bern-Jura-Solothurn református egyházak pénzügyi igazgatója, Willy Oppliger szerint jelenleg kevés az egyházi szempontból vonzó befektetési lehetőség. Ezért a pénz nagyrészt takarékbankszámlákon vagy kötvényekben tartják, kisebb részét pedig mikrohitel-nyújtó vállalkozásokban. Ez utóbbi is etikus, ám kockázatos, mondja Oppliger. A mikrohitelekből feltörekvő országok kisvállalkozásainak beindítását finanszírozzák, mint például az Oikocredit ökumenikus fejlesztési társaság.

Az egyházak által befektetett pénzeknél nagyobb összeget tesz ki az a vagyon, becslések szerint több mint egymilliárd frank, amely a kantokon egyházközösségeinek nyugdíjpénztáraiban fekszik. A Svájci Evangélikus Egyházszövetség (SEK) körkérdése szerint az egyházi nyugdíjpénztárak mintegy negyede kezeli a vagyonának egy részét fenntarthatósági és szociális szempontok szerint. A megkérdezettek közül sokan hangsúlyozták, hogy az etikus befektetéseknek is hasonló hozamot kell elérniük, mint a hagyományosaknak, egyházpolitikailag csak akkor vihetők végbe.

A szerzeteseknek muszáj spekulálniuk

Ha manapság egy befektető hozamot szeretne elérni, szükségképpen spekulálnia kell – mondja az NZZ-nek Anselm Grün atya, egy Würzburg melletti kolostor pénzügyi vezetője a Handelsblattnak. „A két százalékos hozam, mint manapság a német államkötvényeknél, őszintén szólva nekem kicsit kevés” – tette hozzá.

Az Einsiedelni Bencés Kolostor viszont ennek ellenére inkább biztonságos kötvényeket vásárol, igaz, vagyonának nagy része ingatlanokban fekszik, csak kisebb része van értékpapírokban. Reto Krismer vagyonkezelési igazgató szerint befektetési politikája szerint csak olyan vállalatok és intézmények termékeibe fektethetnek, amelyek nem a környezet vagy az emberiség kárára fejtik ki tevékenységüket. Ezen kívül a szociális és ökológiai fenntarthatóságot is szem előtt kell tartani.

Elkészült a kolostor portfólió-mátrixa

Az Engelbergi Kolostor befektetései igen diverzifikáltak, Heinz Keller üzleti vezető szerint nemrég professzionális befektetési tevékenységbe fogtak és befektetési szabályzatot hoztak létre. Kockázati profilt állítottak fel, minden befektetési eszköz területén kiegyensúlyozott portfóliót állítottak össze, amelyben többek között arany, reáleszközök, kötvények, részvények, hedge fund-ok és feltörekvő országok értékpapírjai is megtalálhatók. Az etika fontos szempont a befektetésnél, éppúgy, mint a hozam. „A bencések szabályainak az felel meg, hogy felelősséggel gondozzuk a ránk bízott pénzt” – mondta Keller arra a kérdésre, hogy adott esetben az etikai vagy a hozammegfontolás erősebb.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos