Egyház
Makro / Külgazdaság Elég-e Zelenszkij lelki fröccse a lakosságnak az ellenálláshoz? 
Mester Nándor | 2024. január 3. 15:01
Az ellenállás stabilizálását és erősítését célozhatták azok a kormányzati megnyilvánulások, amelyeket az elmúlt hetekben, de különösen az óév utolsó napjaiban tapasztaltak az ukránok. A felmérések ugyan a harc folytatásának erős támogatottságát mutatták, de a kifáradás jelei már láthatók: a lakosság harmada szerint nem jó irányba mennek a dolgok az országban, többségük szerint a háború után parlamenti választásokat kell tartani.
Makro / Külgazdaság Így reagált az ortodox egyház a Kirill pátriárka elleni szankcióra 
Privátbankár.hu | 2022. június 16. 15:26
Szankciókat jelentett be csütörtökön a brit kormány több orosz katonai vezető, kormánytisztviselő és közéleti személyiség, köztük Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen. Már reagált is az ortodox egyház. 
Makro / Külgazdaság Az a baj a pénzzel, hogy nagyon ragaszkodunk hozzá 
MTI | 2021. augusztus 29. 08:32
Református találkozón próbálták a szakértők és az egyház képviselői tisztázni a viszonyunkat a fizetőeszközhöz. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nég mindig túl népszerű a készpénzhasználat idehaza.
Makro / Külgazdaság Egy szeptemberi délután a pápa Magyarországra látogat 
MTI | 2021. július 4. 15:40
Utána Szlovákiába utazik. Utoljára II. János Pál pápa járt Magyarországon 1996-ban. Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: förtelmes bűntettek elleni harcra szólított a pápa 
Privátbankár.hu | 2019. február 24. 14:11
Mindenre kiterjedő, átfogó küzdelemre szólította fel a katolikus egyházat vasárnap Ferenc pápa a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás végén.
Makro / Külgazdaság Mecsetadó: jobb lenne, ha a hívek tartanák el a vallási közösségeket 
Privátbankár.hu | 2018. december 27. 15:10
Muszlim egyházi adó, úgynevezett mecsetadó bevezetését sürgetik német kormánypárti politikusok a muszlim közösségek külföldi befolyásolásának visszaszorítására - ha saját híveik tartják el őket, nem lesznek rászorulva külföldi államok támogatására.
Makro / Külgazdaság Az áldozatok kiáltása az egekig hatol: beismerte bűneit a Vatikán 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 21. 08:00
Az egyház elismeri, hogy nem lépett fel időben a pedofil papok áldozatai védelmében.
Vásárló Tudod egyáltalán, miért nem kell ma dolgoznod? Nem árt tisztázni 
Privátbankár.hu | 2018. május 21. 09:52
Ötven nappal húsvét után tartják a keresztény egyház harmadik legnagyobb ünnepét, a pünkösdöt. Bár pünkösd hétfője az egyháznál évtizedek óta nem piros betűs ünnep, Magyarországon jó ideje munkaszüneti nap - sokaknak csak a hosszú hétvége jut eszébe róla, nem árt tisztázni, miről is szól eredetileg.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat ad a kormány az egyik egyházi rendnek  
Privátbankár.hu | 2017. június 28. 12:18
Többek között a ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának is adnak.
Makro / Külgazdaság Így lesz tiltott állami támogatás az egyház elengedett adójából 
Privátbankár.hu | 2017. június 27. 10:44
Az Európai Bíróság kimondta: a spanyolországi katolikus egyházat megillető adómentességek tiltott állami támogatásoknak minősülhetnek, ha gazdasági tevékenységekre adják.
Személyes pénzügyek Milliárdokat hagyunk az államnál az adóbevalláskor 
Privátbankár.hu | 2016. április 28. 17:08
Tavaly 13,5 milliárd forintot ajánlottak fel a magánszemélyek az szja 1+1 százalékaként - ez nagyjából a felajánlható összeg fele volt.
Karrier Kétszer annyiért hirdethetik az igét külföldön 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 2. 13:42
Azok az egyházi személyek, akik külföldön teljesítenek szolgálatot, Dupla annyi támogatást kapnak.
Adó Miért nem ajánlottad fel az 1 százalékod? Ők kapták a legtöbbet 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 17. 07:44
Az adózók nagy része továbbra sem nyilatkozik az szja 1+1 százalékáról, a 2013. évi szja-ból csupán az elvi keret mindössze 52,2 százalékát ajánlották fel.
Adó Az egykulcsos adó miatt kapnak kevesebbet a civilek és az egyházak 
Privátbankár.hu | 2014. május 21. 08:51
Többen, de kevesebbet adtak civilszervezeteknek illetve egyházaknak az adó egy százalékából az utóbbi években.
Adó 1 százalék: milliárdokat hagytak az államnál az adózók 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 13. 14:35
Akár 25 milliárd forint körüli összeg is landolhatott volna a civileknél és egyházaknál, a pénz feléről azonban nem rendelkeztek az adózók.
Ingatlan Nemcsak a rászorulóknak oszt ingyen ingatlant az állam 
Privátbankár.hu | 2013. május 17. 13:42
A szerdai kormányülésen a kabinet elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely újabb állami ingatlanok térítésmentes tulajdonba adásáról rendelkezik helyi önkormányzatok és a Római Katolikus Egyház számára. A jogszabály emellett további megoldást kínál a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjában résztvevő, fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudó adósok lakhatási problémáira - tudta meg a Privátbankár a fejlesztési tárcától.
Adó Így alakult az szja egy százalékok sorsa 
Privátbankár.hu | 2013. január 26. 13:16
Egyre kevesebben hagyják az államnál személyi jövedelemadójuk teljes összegét: tavaly a jogosultak csaknem kétharmada rendelkezett a társadalmi vagy vallási szervezeteknek átutalható egy százalékról, így 22 milliárd forintot oszthattak szét a civilek és az egyházak között.
Adó Kik kaptak a felajánlott 1 százalékból? 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 17. 13:05
A NAV új szolgáltatásának köszönhetően ezentúl bárki meg tudja nézni, hogy kedvenc civil szervezetének, választott egyházának hányan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát.
Vásárló Betett az szja csökkentés az egy százalékos felajánlásnak, 20 százalékkal kevesebb folyt be 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 12. 13:47
Az idei egy százalékos felajánlásokból majdnem kétmilliárd forinttal kevesebb jött össze, ez 21 százalékos zsugorodás az előző évhez képest, köszönhetően a csökkenő szja-nak.
Állampapír / Kötvény Áldott legyen a hozam neve – így fektetnek be az egyházak 
Privátbankár.hu | 2012. április 8. 08:00
A svájci egyházak és német kolostorok etikusan fektetik be pénzüket, a biztonságot is nagyon fontosnak tartják, de hozamot is mindenképpen meg akarnak célozni vele. Főleg özvegyeknek és árváknak is ajánlható biztonságos kötvényeket és betéteket használnak, de a részvények vagy a hedge fund-ok sem ismeretlenek számukra. Van kolostor, amely modern portfólió-kezelésre tért át.
Adó Túl sok egyházról tud az adóhatóság: ki kapja az 1 százalékot? 
Privátbankár.hu | 2012. március 30. 07:47
Nem egyértelmű, hogy hova kerül az szja-ból egyes egyházaknak felajánlható 1 százalék, miután a 32 ma létező egyház helyett az elektronikus adóbevallás 89-et ajánl fel az adózónak. Az dönthet, hogy kérte-e az adott szervezet az Országgyűléstől az egyházzá nyilvánítást - idén még az is megkaphatja a pénzt, akit elutasítottak. A civil szervezetek közül 951-et zártak ki idén a felajánlásokból.
Makro / Külgazdaság Dübörgött a törvénygyár, korlátozható lesz a vízszolgáltatás 
Privátbankár.hu | 2011. december 30. 17:44
A parlament az év utolsó munkanapján is számos jogszabályt fogadott el. A víziközmű-szolgáltatási törvény alapján a Magyar Energia Hivatal állapítja meg a vízárat, aki két hónapig nem fizet, annál szűkíthetik a csövet. Ismét tizennégy egyházat ismertek el, ugyanazokat, mint a nyáron. A banki különadó csökkenthető a forinthitelre váltás veszteségeivel.
Befektetési alapok Hit, remény, szeretet – vannak egyáltalán erkölcsös befektetések? 
Eidenpenz József | 2011. december 26. 10:54
Sok egyház írja le tagjainak, hogy mely befektetések egyeztethetők össze az adott hit elveivel, milyen eszközökbe szabad pénzüket elhelyeni, de világi alapon, etikai elvek alapján is születnek ajánlások, szerveződnek befektetési alapok. Mégis, hogy mely befektetés nevezhető etikusnak, és melyik nem, nagyon nehéz eldönteni – és ezért is dönti el szinte mindenki másképp.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG