6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ellenállás stabilizálását és erősítését célozhatták azok a kormányzati megnyilvánulások, amelyeket az elmúlt hetekben, de különösen az óév utolsó napjaiban tapasztaltak az ukránok. A felmérések ugyan a harc folytatásának erős támogatottságát mutatták, de a kifáradás jelei már láthatók: a lakosság harmada szerint nem jó irányba mennek a dolgok az országban, többségük szerint a háború után parlamenti választásokat kell tartani.

Kezdjük a legfrissebbel: Volodimir Zelenszkij elnök az újévi üzenetében hozta a kötelezőt, hősnek nevezve mindenkit a fronton és a hátországban, egyúttal lelket öntve a lakosságba, hogy az erkölcsi fölény az övéké, a gonosz legyőzhető és le is győzik, s ehhez idén már több saját és sok nyugati fegyver is lesz. Előzőleg bensőséges képet posztolt arról, ahogy a felesége átöleli őt és együtt kívánnak békét és boldogabb jövőt az országnak.

A hívő milliókról sem feledkezett meg sem ő, sem a kormányfő, Denisz Smihal. Mindketten karácsonyi üzenetet váltottak a független ukrán ortodox egyház vezetőjével. Itt megjegyezzük, hogy Kijevben 2018-ban, egy pravoszláv zsinaton mondták ki a moszkvai patriarchátustól való teljes függetlenséget. A Moszkvához hű ukrán ortodox papok azonban nem akarták feladni kijevi ingatlanaikat, a kormány viszont eljárást indított, az ügy lezárása a háború miatt egyelőre háttérbe szorult. Ezeket a papokat Zelenszkijék sem tudták megnyerni az ország és a nemzet függetlenségi harcának.

Volodimir Zelenszkij tavaly őszig rendszeresen elment egy-egy-frontszakaszra, hogy tájékozódjon és erősítse a harci morált. Tavaly október óta viszont ritkultak ezek a vizitek.Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Volodimir Zelenszkij tavaly őszig rendszeresen elment egy-egy-frontszakaszra, hogy tájékozódjon és erősítse a harci morált. Tavaly október óta viszont ritkultak ezek a vizitek.Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A kormány az elmúlt 4-6 hónapban folyamatosan azt sulykolta, hogy mennyi segélyt kap az ország a fennmaradásra és az újjáépítésre, de ez csak a nagynak tűnő euró- és dollárösszegekről szólt, kevés konkrétumról. (A nyugati támogatási hajlandóság viszont apadóban van, erről ebben a cikkben írtunk részletesen). Novembertől igyekezett „eredményeket felmutatni” az újjáépítésben, elkészült pár tucat ház, amit sikerült helyrehozni egy-egy kisebb településen és elfogadták a jövő évi költségvetést, amelyben jelentős béremelések és a céges támogatások folytatása is szerepel, elég nagy összegekkel.

A december közepén végzett reprezentatív felmérés nyomán kialakult számok egyelőre a kormányt igazolják. (A felmérést a  Razumkov Center és az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation nevű szervezet közösen végezte december 8. és 15. között.)

A lakosság 88 százaléka valamilyen mértékben hisz a győzelemben, 58 százalékuk szerint ez viszonylag rövid időn belül meg is történik. A válaszadók ötöde úgy vélte, hogy a siker nyárig be is következik, harmaduk szerint csak 1-2 éven belül, 15 százalékuk 3-5 éves távlatot jelölt meg és volt 2,5 százalék, akik szerint az ő életükben ez már nem reális.

Fontos változás, hogy a 2022. decemberi 78-ról most decemberre 63 százalékra esett azoknak az aránya, akik határozottan hisznek a katonai győzelemben, ugyanakkor 15-ről 25 százalékra nőtt azoké, akik valamelyest hisznek benne. Területileg az jött ki – nem meglepő módon –, hogy a nyugati megyék lakosai jóval optimistábbak, mint a keleti vagy déli körzetekben élők.

Az sem mellékes és ezt nyilván figyeli Zelenszkij és az egész ukrán vezérkar, hogy mit tekintenek célként az ukránok a fronton. Kiderült, hogy a területek visszaszerzése nem áll az élen, megelőzi ezt a hadifoglyok és az Oroszországba elhurcoltak visszatérésének a vágya – a megkérdezettek 69 százaléka vélekedett így. Közel 43 százalék tartja fontosnak azt, hogy Ukrajna NATO-tag legyen és ugyanennyien, hogy megbüntessék az orosz háborús bűnösöket, valamint azt, hogy Oroszország fizesse meg a háborús károkat.

A felmérésben kitértek arra is, hogy mennyire hitelesek az ország vezetői és a háborúban közvetlenül érintett minisztériumok és szervezetek.

Zelenszkij elfogadottsága 68 százalékon áll, a hadseregé 94, a Nemzeti Gárdáé 82, a védelmi minisztériumé 73, a rendőrségé viszont csak 58 százalékon.

A civil szervezetek bizalmi indexe 86 százaléknál tart, ez folyamatosan ilyen magas érték már két éve. Az egyház ugyanakkor csak 63 százalékot ért el, a helyi polgármesterek 53, az Ukrán Nemzeti Bank pedig mindössze 51 százalékot. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök ennél is rosszabbul szerepeltek, a lakosságnak kicsit kevesebb mint fele gondolja hitelesnek és megbízhatónak ezeket.

A politikai viszonyok változékonyságára utal, hogy a válaszadók négyötöde szerint amint véget érnek a harcok, viszonylag rövid időn belül általános választásokat kell tartani. Egy évvel ezelőtt ez az arány még alig volt több mint 50 százalék. A megkérdezettek 85 százaléka elutasítja a Julija Timosenko vezette Haza pártot, 82 százalékuk nem ért egyet a volt elnöki tanácsadó Olekszij Aresztovics alakulatával, 81 százalékuk nem fogadja el az Életért Platform nevű csoportosulást és 74 százalékuk nem szavazna az egykori elnök Petro Porosenkóra. Érdekes, hogy a korábban nagyon népszerű Vitalij Klicsko kijevi főpolgármestert 45 százalékuk elutasítja. 

Erős hullámzást mutat, hogy mennyi ember szerint haladnak jó irányba a dolgok Ukrajnában. 2021 decemberében a lakosság ötöde vélte ezt, majd 2022 októberére ez 51, 2023 márciusára 61 százalékra ugrott ez az arány, ám tavaly decemberre visszazuhant 45 százalékra. Az ukránok harmada hisz abban, hogy a következő pár évben sikerül úrrá lenni a nehézségeken, 45 százalékuk szerint az állam hosszú távon is képes segíteni a polgárait, de 7 százalékuk nagyon borúlátó és mindezt erősen kétli.

Az egész hangulatot természetesen más tényezők is befolyásolják. Ezek között az egyik legfontosabb az orosz propagandagépezet, amely álhírgyártásban világbajnok és képes zavarokat okozni. Az nem új, hogy rémhíreket terjesztenek Ukrajnán belül, ezt sokan tudják, illetve cáfolni is képesek. Arról már kevés szó esik, hogy a külföldre menekült ukránokat milyen eszközökkel igyekeznek félretájékoztatni. Az Ukrinform hírügynökség katonai hírszerzési forrásokat idézve azt írta, hogy például teletömik kéretlen üzenetekkel a mobiljaikat arról, hogy úgymond segítsék az oroszokat abban, hogy kiűzzék az egykori Kijevi Rusz földjéről az „amerikai sátánistákat” és persze engedjék meg, hogy „megvédjék őket és családjukat” az oroszok. Az üzenet azzal zárul, hogy „Oroszországból, szeretettel!”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG