1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem egyértelmű, hogy hova kerül az szja-ból egyes egyházaknak felajánlható 1 százalék, miután a 32 ma létező egyház helyett az elektronikus adóbevallás 89-et ajánl fel az adózónak. Az dönthet, hogy kérte-e az adott szervezet az Országgyűléstől az egyházzá nyilvánítást - idén még az is megkaphatja a pénzt, akit elutasítottak. A civil szervezetek közül 951-et zártak ki idén a felajánlásokból.

A Népszava beszámolója szerint az adóhivatal az egyházi törvény létrejöttének különféle fázisai alapján majd az év végén dönt, kinek is utalja át a neki adományozott pénzt. A kormány nem izgul a zűrzavar miatt, mivel a rossz helyre kerülő adományok az államra szállnak - írja a lap.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a lapot arról tájékoztatták: meghatározónak azt tekintik, hogy az adott szervezet kérte-e az Országgyűléstől egyházzá minősítését vagy sem. A NAV írásban küldött válasza szerint idén még fogadhatnak felajánlott egy százalékot azok az egyházként technikai számmal rendelkező szervezetek is, amelyek 2011. december 20-ig az Országgyűléshez kérelmet nyújtottak be, hogy egyházként ismerjék el őket, még ha az Országgyűlés az egyházként történő elismerésüket el is utasította.

Így megy ez külföldönOlaszországban a bevallás megfelelő sorában szereplő egyház jogosult az adó-átirányításra. Szemben a magyar szabályozással, azokat összegeket, amelyekről a polgárok nem rendelkeztek, nem a költségvetés „nyeli le”, hanem olyan arányban osztják szét az egyházak között, amilyen arányt a „rendelkezők” felállítottak. Mondani sem kell, hogy Olaszországban a katolikus egyháznak meghatározó részesedés jut - tudtuk meg dr. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértőtől.

Ezen szervezetek technikai száma, amely elengedhetetlen az egyházi egy százalék fogadására, az egyszázalékos törvény alapján 2012. május 21-ig él. Nekik 2012. április 30-ig nyilatkozniuk kell, hogy egyesületként kívánnak-e tovább működni. Amennyiben nyilatkoznak, és a bíróság nyilvántartásba veszi őket, akkor jövőre már mint egyesület, a másik („civil szervezetes”) egyszázalékos csoportban fogadhatják a magánszemélyek felajánlásait - írja a Népszava.

Ritkítás a civil szervezetek között

A NAV nemrég tette közzé listáját azokról a civil szervezetekről, amelyeket különböző okok miatt 2012-ben kizártak az szja 1%-os felajánlásokból. Azokat zárták ki, akik 2011-ben nem küldték meg az állami adóhatósághoz a részére a 2008. és 2009. rendelkező évre vonatkozóan 2009. december 31-ig átutalt szja 1%-os összeg felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó elektronikus közleményt; akik közleményükben számszaki hibás adatokat közöltek, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltették, és az állami adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztották. Szintén kizáró ok volt, ha az állami adóhatóság az átutalt szja 1%-os összeg közcélú tevékenységnek megfelelő felhasználásának az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.

A kizártak listáján 951 civil szervezet szerepel. (Letölthető az adóhatóság honlapjáról.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG