<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Szaporodnak az amerikai tőzsdék túlértékeltségével, egy várható összeomlással kapcsolatos vélemények, erre utal az is, hogy a Goldman Sachs nyilvánosan tippeket osztogat, milyen amerikai részvényeket érdemes shortolni. Tőzsdei összeomlás ugyan hat éve nem jön, de van arra is stratégia, ha felfelé megy a piac, de egyes részvények lemaradók lesznek.

A részvénypiaci hossz (tartós áremelkedés, bikapiac) hat éve tart Amerikában, ezalatt nagyjából háromszorosára nőtt a részvények értéke. Ez nem tett jót a shortolásra szakosodott, azaz árfolyamesésre játszó hedge fund-oknak – írja a Bloomberg. A shortoló hedge fundok indexe, index, a Dow Jones Credit Suisse Dedicated Short Bias Index 69 százalékot esett hat év alatt, februártól februárig, a vegyes long-short változata pedig csak 69 százalékot emelkedett, bőven lemaradva az S&P 500 indextől.

Magasabban, mint négy évtizede bármikor

David Kostin, a Goldman Sachs Group stratégája szerint ügyfeleik esésre játszó (medvepiaci) kereskedési ötletekre vadásznak jelenleg, mivel igen alacsonyak a várható részvénypiaci megtérülések, és a részvények árazása magasabb szinten áll, mint bármikor az utóbbi négy évtizedben – kivéve a híres technológiai buborékot az ezredforduló körül. (Hozzátehetjük, hogy az alacsony kamatszint is könnyíti a shortolók dolgát, akik lényegében részvényt vesznek kölcsön, azaz hitelt vesznek fel, amire kamatot fizetnek. Akkor is, ha határidős, opciós ügyletről, certifikátról van szó.)

Ideális lehet az alkalom

Kostin és csapata elemzése szerint a legmagasabb értékeltségű részvények teljesítménye 1980 óta évi 5,2 százalékkal maradt alatta az S&P 500 index teljesítményének. Ráadásul idén az úgynevezett növekedési részvények – épp amelyek értékeltsége gyakorta magas – külön nagyot emelkedtek, így ideális lehet az alkalom a shortolásra. (Frissebb indexértékek a grafikonra vagy ide kattintva.)

 

Másrészt az amerikai gazdaság ideiglenes, részben az időjárás által okozott lassulása miatt előreszaladtak az árazások, a növekedési megfontolásokat az értékalapú megközelítés válthatja fel. Így a növekedési részvények alulteljesíthetnek.

 

Medvelista medvelista hátán

A Goldmannak két hasznos listája is van a Bloomberg szerint, az egyik a hedge fund-ok kedvenc shortolási célpontjait tartalmazza. Az ezen a listán szereplő részvények esésére játszó portfólió 2013 eleje óta egy százalékponttal teljesítette felül az S&P 500 vezető részvényindexet. De van a befektetési banknak egy saját listája is azokról a részvényekről, amelyeket a nyílt végű részvényalapok alulsúlyoznak, az ezen levő értékpapírok állításuk szerint 12 százalékponttal teljesítettek felül.

Mindenen tapasztalatok alapján a Goldman összeállított egy 19 tételből álló névsort azokról az amerikai papírokról, amelyeket szerinte érdemes shortolni. Néhány ismertebb név a listáról a Western Union, az Nvidia vagy a Nasdaq OMX Group. Olyan cégek kerültek ebbe a csoportba, amelyeket a vállalat eladásra javasol, és a célára legalább tíz százalékkal a piaci konszenzus alatt van.

Hazabeszélhetnek a brókerek

A Goldman tanácsaival kapcsolatban persze érdemes óvatosnak lennünk. Egyrészt a cégnek érdeke lehet, hogy ha ő maga vagy ügyfelei már alaposan shortolták ezeket a részvényeket, akkor mások is ezt tegyék, az ő nyereségüket növelve – és egyben esetleg beteljesítve a jóslatot is. (Ettől persze még lehet, hogy lehet a Goldmant követve nyereséget elérni.)

Másrészt ha az általános részvénypiaci emelkedés tovább tart, akkor még a leggyengébb cégek részvényei is mehetnek tovább. Ennek kivédésére azt lehet tenni, hogy például shortoljuk az egyes részvényeket, majd ezzel egy időben nagyjából hasonló értékben longoljuk a vezető indexet. Így tulajdonképpen arra játszunk, hogy a kiválasztott részvények alulteljesítenek, ami emelkedő piac mellett is bekövetkezhet, ha kevésbé mennek fel, mint a piac egésze. Eső piacon akkor nyerünk, ha jobban esnek az egyedi részvények, mint az egész piacot reprezentáló index.

Mindig voltak károgók

Annál is inkább fontos az óvatosság, hiszen a korábbi pesszimista előrejelzések rendszerint nem jöttek be. Hat év alatt mindig voltak bőven károgók, akik a részvénypiaci emelkedés közeli végére, összeomlásra vagy legalábbis komoly korrekcióra figyelmeztettek, de 2011 közepe óta egy tisztességes korrekció sem történt az amerikai piacon.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Például elég megnézni ezt a bő fél évvel ezelőtti, október eleji amerikai cikket. „Vigyázat, a részvénypiac 50 százalékkal fog zuhanni” – írják. Ez említésre méltó sem lenne, ha nem nagyon neves közgazdászok és befektetők érveivel támasztanák ezt alá.

Még a Buffett-indikátor sem jött be

Idézték Mark Spitznagelt, aki a 2008-as összeomlásban szerzett hírnevet azzal, hogy milliárdos összeget nyert rajta. Idézték Marc Fabert, aki szerint „gigantikus pénzügyieszköz-buborékban vagyunk”, amely „bármelyik nap kipukkanhat”. Említik a „Warren Buffett-indikátort”, amely a részvénypiaci kapitalizáció és a GDP viszonya alapján jelzett előre tőzsdei összeomlást.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15685 15660 15760 +0,03% 15685 15720 781 153 600 Ft 2021-07-28 11:58:03
MOL 2366 2340 2368 +1,20% 2364 2368 179 355 744 Ft 2021-07-28 12:07:33
MTELEKOM 423 422 426 -0,82% 423 426 4 018 388 Ft 2021-07-28 12:00:31
RICHTER 8005 7955 8010 +0,50% 8000 8005 188 954 080 Ft 2021-07-28 12:03:18
OPUS 238 238 238 +0,63% 238 239 1 468 045 Ft 2021-07-28 12:00:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos