Shortolás
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet 
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban gáncsolja el a befektetőket a kínai pénzpiaci felügyelet 
Rácz Gergő | 2024. január 29. 15:01
Méretes veszteségeket szenvedett el a világ második legnagyobb gazdasága. Erre reakcióként hétfőtől Kínában lényegében nem lehet shortolni.
Részvény / Deviza / Áru Könnyen csúcsot dönthet ma a BUX, megint azok a fránya shortosok nyertek 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 11. 12:44
Az európai tőzsdéken mínuszok, Budapesten azonban jó a hangulat, főleg az OTP-t veszik. A forint is erősödget. Saját blokkláncot indított a Coinbase. A Hindenburg shortos aktivista csapat idén sikeresen nekiment három roppant gazdag és befolyásos embernek.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsáról csúszik vissza a forint, vegyes a Telekom megítélése 
Eidenpenz József | 2023. május 11. 11:57
Pluszban állnak az európai részvényindexek, de a BUX index értéke csökken a kedvező inflációs adatok másnapján. A Magyar Telekom gyorsjelentéséről megoszlanak a vélemények, az euró árfolyama nem sokáig tudta tartani a 370 alatti szinteket. Lassul a fellendülés Kínában, nem árt óvakodni a shortosoktól.
Részvény / Deviza / Áru Naponta két forinttal drágul az euró, vegyes fogadtatásra talált a Mol 
Eidenpenz József | 2023. február 17. 11:25
A Mol gyorsjelentéséről megoszlanak a vélemények, nem mindenki szerint hozta a papírformát. A forint pedig napok óta gyengül. A piacokat a héja Fed-vezetők és a termelői árak növekedése lombozták le. Jól megy a Mercedes gyárnak, a kriptodeviza-tranzakciók egy százaléka kapcsolódott tavaly bűncselekményhez.
Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat 
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Mégsem az oroszok döntötték be a londoni nikkeltőzsdét, de akkor ki? 
Eidenpenz József | 2022. március 12. 11:39
Több napra felfüggesztették a héten a fontos orosz exportcikk, a nikkel kereskedését, miután órák alatt duplázódott az árfolyam, és az árrobbanás miatt még nagy intézményi befektetők is bajba kerültek. Az eset a 2020-as negatív olajárhoz vagy a 2021-es Gamestop-botrányhoz fogható, és kivételesen nem csak az oroszok tehetnek róla.
Részvény / Deviza / Áru Putyin mentheti meg Európát, megindult a harc a következő mémrészvény körül 
Eidenpenz József | 2021. október 7. 12:04
A tegnapi rossz nap jó véget ért, és a mai is remekül kezdődik a tőzsdéken, miután az energiaválság az orosz elnök nyilatkozata és az amerikai hírek nyomán enyhült. A BUX is emelkedik, az OTP viszi fel, és a forint is jól láthatóan megnyugodott. Egy biotechnológiai cég körül kiújulni látszik a shortoló hedge fundok kontra vadul vásároló kisbefektetők háború.
Részvény / Deviza / Áru Big short havi tíz százalék hozammal? De csak az újabb tömeges kihalásig 
Eidenpenz József | 2021. július 8. 18:29
Igen jövedelmező volt a VIX index shortolása az utóbbi egy évben, bőven száz százalék feletti hozamot is el lehetett vele érni. Ráadásul a show stagnáló piacon is folytatódhat. Persze csak addig, amíg nem jön megint egy nagy turbulencia, amikor mindenki egyszerre akar majd kimenni ugyanazon az ajtón.
Részvény / Deviza / Áru Ugyanolyan gyorsan szakad a netezők kedvenc papírja, mint ahogy egy hete szárnyalt 
Király Béla | 2021. február 5. 11:49
A GameStop-mánia, úgy tűnik, véget ért, a részvényekben fúj lufi kipukkadt. A kisbefektetők a héten az ezüst piacán is csak időleges sikereket értek el, kezd visszaállni a tőzsdéken a status quo.
Benchmark GameStop - egy forradalom margójára 
Barlai Róbert | 2021. február 2. 14:54
Két hét alatt robbant be a köztudatba a GameStop vállalat a példátlannak tűnő tőzsdei teljesítményével – a kommentárok sokszor egy új világ kezdetéről, a kisbefektetők forradalmáról beszélnek. Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk, mi történt a részvénnyel az elmúlt hónapokban, kérdésessé válik, valójában ki kit győzött le a short-buborék kidurranásakor. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Újabb célpontot talált magának a horda - élen jár a budapesti tőzsde, hasít a forint 
Gáspár András | 2021. február 1. 11:51
Még mindig csak korlátozottan lehet vásárolni a Robinhoodnál az elmúlt hét sztár- (vagy botrány-) részvényeit, de oldódik a szigor - az internetes fórumon szerveződő kisbefektetők viszont most új prédát találtak maguknak. Az ezüst árfolyama emiatt rakétázik most, az árupiacon azonban sokkal nagyobb fába (vagyis fémbe) vágták a fejszéjüket a traderek. A továbbra is óriási részvénykitettséggel rendelkező nagybefektetők talán most szusszanhatnak egy kicsit. A romló világgazdasági kilátások ellenére pluszban járnak a világ tőzsdeindexei, a hangulatot a vakcinahírek dobták meg.
Részvény / Deviza / Áru Bemutatták az Apple új telefonjait, már a fekete péntek sem lesz a régi 
Eidenpenz József | 2020. október 14. 11:52
Borús kezdés után pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, Budapesten és Varsóban felülteljesít az index. Főleg az OTP húzza a BUX-ot, a forint viszont tovább gyengül. Az Apple iPhone hozta a papírformát, a Walmart apró részekre szabdalta a fekete pénteket. Profi hedge fund-kezelők shortolják a vírusválságból meggazdagodó társaságok részvényeit, pedig a válsághelyzet romlik.
Részvény / Deviza / Áru Dől a pénz a befektetőkhöz - most jön csak a java 
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:30
A befektetők úgy vásárolják a részvényeket, mintha ingyen lenne, pedig a papírok többsége erősen túlértékelt. Az árak azonban szakadatlanul emelkednek, miközben a cégek többségénél nem sikerül az eredményeket javítani. A látszólagos ellentmondást most részben feloldjuk.
Részvény / Deviza / Áru Tesla: kivéreztett shortosok, száguldó árfolyam 
Király Béla | 2020. február 4. 14:55
Hétfőn valósággal felrobbantak a Tesla részvényei, így év eleje óta közel megduplázódott a papír árfolyama. A vállalat negyedéves eredménye ugyan nem alakult rosszul, ám ilyen mértékű áremelkedésre nem ad okot. Mi áll hát a Tesla szárnyalásának hátterében?
Részvény / Deviza / Áru Furcsa dolgok történtek a forinttal januárban 
Barlai Róbert | 2020. január 31. 12:09
Történelmi szinten a forint, mégis mintha minden félelemérzet nélkül licitálnának egymásra a piac szereplői, hogy a következő napokban mennyit fog még gyengülni az árfolyam. Nincs ezzel semmi gond. Sok igazságuk van. De valóban ekkora a gólhelyzet? Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Hazárdőrök rángatják a műhúsos cég árát 
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 18:05
Az utóbbi hónapok egyik izgalmas terepe volt, az úgynevezett mesterséges húspótlékot előállító vállalatok részvényei. Május folyamán elképesztő módon száguldott a Beyond Meat árfolyama, most viszont valami megtört.
Részvény / Deviza / Áru Megbüntették Sorosékat a mezítelen shortolásért 
Privátbankár.hu | 2018. december 6. 14:02
A hongkongi hatóság 1,5 millió dollárra büntette a Soros Fund Management-et, amiért az 2015-ben olyan értékpapírokat adott el, amelyek még nem voltak forgalomképesek. Rosszhiszeműségre utaló jel nem merült fel, technikai hiba történhetett.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék nem mondtak semmit, és lehet, bölcsen tették 
Privátbankár.hu | 2018. július 19. 08:00
Hogyan lehetséges az, hogy a jelentős külkereskedelmi és folyófizetési mérleg többlet ellenére az árfolyam nem tud egyensúlyi szintre visszatérni? Hogyan tud az árfolyam tartósan gyengülni? Mindazok ellenére, hogy a gazdaság különböző szereplőinél (állam, lakosság, vállalati szektor) jelentősen csökkent a deviza kitettség (adósság), illetve a gazdaságban meglévő flow-k alapvetően forint erősítők.
Részvény / Deviza / Áru Jöhet még meglepetés, mindenki téved a bitcoinnal kapcsolatban? 
Eidenpenz József | 2017. december 13. 06:06
A bitcoin vad ingadozása lassult, miután bevezették egy határidős árutőzsdére. Lehet, hogy vége a vadnyugatnak, és konszolidálódik az ármozgás? A tőzsdei bevezetésnek lehet ilyen hatása, van ugyanis egy új spekulációs lehetőség, havi több százalékos hozammal. Havi 2-4 százalékért sok új vevő jelentkezhet.
Részvény / Deviza / Áru 10 ezer dollárnál az ár – már lehet fogadni a bitcoin bukására 
Eidenpenz József | 2017. november 28. 12:30
A bitcoin árfolyama ma már 9900 dollár körül jár, alighanem el fogja érni a tízezret, sokan már az esésére játszanának. A bitcoinnak csak egy kis része forog, a nagy részét jól elásták, mint valami kincset, sőt jelentős mennyiség már el is veszett. Nem fogod kitalálni, mennyiért lennének hajlandóak megválni a megkérdezett bitcoin-tulajdonosok portékájuktól.
Részvény / Deviza / Áru Lassan az utolsó shortos is bedobja a törölközőt, kezdődhet a tánc? 
Eidenpenz József | 2017. november 13. 14:36
Egyes fontos amerikai részvényeknél minimálisra csökkent a short pozíciók mennyisége, mint az Apple, vagy alatta van a több éves átlagnak, mint a Tesla esetében. Ha ismét elkezdene nőni, az komoly eladási nyomást jelenthet. Az összkép azonban nem jelez kirívóan alacsony short állományt.
Részvény / Deviza / Áru Gyengül a svájci frank, csúcson a Tesla 
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 19. 10:36
A tőzsdék megpihentek a nagy rali után, de a Tesla újra a magasban, nagy a bizalom a cég iránt. A BÉT-en a Mol emelkedik, az OTP esik. A méretes hegymenet után kissé korrigált az angol font, a svájci frank viszont újra gyengül. Stabilan 50 dollár felett az olajár, a forint gyenge, az arany piaca megnyugodott a nagy esés után.
Részvény / Deviza / Áru Ráfázott, aki Elon Musk ellen fogadott 
Fellegi Tamás | 2017. május 3. 14:04
Vég nélkül emelkedik a Tesla részvénye, értékben sorra megelőzve az évente több millió autót gyártó cégeket, legutóbb a General Motorst. Sokan úgy gondolják, hogy ez túlzás, és arra fogadnak, hogy visszaesik majd a részvény. Ezzel pont ők hajtják fel az árat, és ez néhány más nagy cégnél is így van, mint az Apple, az Amazon vagy a Netflix.
Részvény / Deviza / Áru A shortos nem mindig ellenség, lehetett nagyot szakítani még stagnáló olajárakkal is 
Eidenpenz József | 2017. március 16. 06:06
Az utóbbi években azok jártak jobban, akik eső olajárakra spekuláltak, sokszor még akkor is, ha nem a legjobbkor szálltak be, nem is arra ment a piac. Az olajpiacon a shortolás hosszabb távon sokkal kifizetődőbb volt, mint emelkedő árakra játszani, és még az autósoknak is a szemébe lehet nézni. De lehet, hogy a jövőben éppen ellenkező taktikával lehet majd sokat keresni.
Részvény / Deviza / Áru Sokan temetik az angol fontot, de vajon igazuk van? 
Fellegi Tamás | 2016. március 24. 12:41
A brit EU-tagságról szóló népszavazás kiírása óta rengetegen fogadnak az angol font ellen, nagy összegben. Shortokat nyitnak és eladási opciókat vesznek, várják, hogy az árfolyam összeomoljon, és utána zsebre tegyék a vastag nyereséget. Ha ennyien mennek egy irányba, ritkán jön be nekik, pláne, hogy a népszavazás még jól is elsülhet.
Részvény / Deviza / Áru Korai volt a Facebook-öröm 
Privátbankár.hu | 2016. február 8. 16:24
A jó negyedéves eredmény után nagyon megtépték a Facebook részvényét, de most már alig van magasabban, mint az eredmény előtt volt. Mi lehet a háttérben?
Részvény / Deviza / Áru Hirtelen erősödésnek indult a forint 
Privátbankár.hu | 2016. január 22. 15:27
Az elmúlt napokban eleve stabil forint péntek délelőtt hirtelen hegymenetbe kapcsolt, és szokatlanul nagyot erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Megint a brókereket szorongatják Kínában 
Fellegi Tamás | 2015. november 27. 10:10
Amerika a pulyakünnepet üli, de idén eseménydús a tőzsdei világ a legnagyobb piac nélkül is. Tegnap a német piacot tépték szét, a mi Richterünkről nem is beszélve, ma pedig az ázsiai piacok kaptak egy nagy pofont, miután a kínai hatóságok újra piszkálni kezdték a brókercégeket.
Részvény / Deviza / Áru Így bukhatod el vagyonod többszörösét pár perc alatt 
Fellegi Tamás | 2015. november 20. 14:50
A befektetések világában elvileg közismert tény, hogy minden olyan pozíció rendkívül veszélyes, ahol a befektetett pénz egésze elveszhet, sőt még annál jóval több is. Ezt keserűen megtapasztalták nálunk is a svájci frank spekulánsok januárban, most egy részvény shortos érdekes esetét mutatjuk be.
Részvény / Deviza / Áru Hurrá, itt a krach! 6 ok, amiért te is örülhetnél 
Eidenpenz József | 2015. augusztus 25. 13:22
Szörnyű képet festett a sajtó az utóbbi napokban a tőzsdéről, fekete hétfő, vérzivatar, krach, minden volt. Holott sokak szerint a világ legtermészetesebb dolga, hogy néha ilyen bekövetkezik, mások egyenesen örülnek neki, mint olcsó bevásárlási lehetőségnek. Vagy mert egyenesen számítottak rá és shortoltak, nyertek rajta.
Részvény / Deviza / Áru Már a hatóságok zaklatják a tőzsdézőket 
Fellegi Tamás | 2015. július 31. 16:10
Roppant kellemetlen dolog lehet, ha a békés polgárnál, esetleg az apakezelőnél megjelenik egy hatósági közeg, megkérdezi, hogy miért adott vagy vett, és önkényesen rosszindulatúnak minősíti valamelyik ügyletet. Kínában most ez történik, a hatóságok pedig csak dacolnak a piac törvényeivel.
Deviza / Áru Vége a jó benzináraknak? Öt éve nem drágult ekkorát az olaj 
Privátbankár.hu | 2015. április 20. 17:30
Egy hét alatt majdnem tíz százalékot drágult az olaj, amire öt éve nem volt példa. A hedge fundok is erősen növelték long olajpozícióikat, az esésre játszó shortosok pedig csapatostul dobják be a törölközőt. Lehet, hogy megvolt a mélypont az olajnál? Újra a benzinárak emelkedése lesz a jellemző?
Részvény / Deviza / Áru Medvére vadásznak az amerikai befektetők, hat éve drágulnak a részvények 
Privátbankár.hu | 2015. április 17. 16:05
Szaporodnak az amerikai tőzsdék túlértékeltségével, egy várható összeomlással kapcsolatos vélemények, erre utal az is, hogy a Goldman Sachs nyilvánosan tippeket osztogat, milyen amerikai részvényeket érdemes shortolni. Tőzsdei összeomlás ugyan hat éve nem jön, de van arra is stratégia, ha felfelé megy a piac, de egyes részvények lemaradók lesznek.
Részvény / Deviza / Áru Vizsgálják a gurut, tépik az általa shortolt Herbalife papírt 
Privátbankár.hu | 2015. március 13. 16:18
Rászálltak az amerikai felügyeletek Bill Ackman-re, aki csalásnak nevezte a Herbalife működési rendszerét és évek óta shortolja a papírt.
Részvény / Deviza / Áru Idén nagyon shortolják az OTP-t a külföldiek 
Eidenpenz József | 2015. február 11. 17:01
Decemberben, januárban és február elején is nagyon megugrott az OTP részvényeire szóló short (eladási) ügyletek száma a kötelező bejelentések szerint. Az adatbázis 2012 végi felállítása óta sohasem volt ilyen magas a short-állomány, meg sem közelítette ezt a szintet.
Deviza / Áru Kannát is vigyünk a benzinkútra? Meddig emelkedik az olajár? 
Fellegi Tamás | 2015. február 10. 19:40
Az olaj ára meglehetősen szélsőségesen mozgott az elmúlt hónapokban. 100 dollárról egyre gyorsulva lezúgott közel 40-ig, ott pihent egy pár hétig, majd most rövid idő alatt felvágtatott 60-ig. Vajon csak egy röpke pillanat volt az alacsony ár, vagy lesz még hozzá szerencsénk?
Deviza / Áru Kirobbanó formában a forint - a végén még vonzó lesz a magyar deviza? 
Fellegi Tamás | 2015. január 19. 15:00
A hazai fizetőeszköz bő egy hónapig szakadatlanul esett, nem jutott levegőhöz. A múlt heti svájci döntés aztán végképp fejbe kólintotta, de aztán gyorsan magához tért, sőt úgy tűnik, azóta egyenesen megtáltosodott.
Befektetési alapok Így kereshetnek a kisbefektetők is az olajár-esésen – interjú 
Eidenpenz József | 2015. január 13. 06:08
A hazai kisbefektetők inkább akkor fektetnek árupiaci alapokba, ha valami nagy emelkedés van kibontakozóban. Az alapok egy része viszont shortolhat is, így kereshet az áresésen is. A főbb árupiaci termékek egy része lassan elérheti mélypontját. Interjú Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfólió-kezelőjével.
Részvény / Deviza / Áru Van, akinek ma tilos a short - ettől lesz jobb napunk? 
Privátbankár.hu | 2014. július 11. 09:00
A tegnapi nagy esést ma korrigálhatják a piacok, ebben segíthet az is, hogy egy ideig tilos shortolni a bajokat kiváltó BES portugál bank papírjait.
Befektetési alapok Mi leszünk az új Európa? Leendő kistigrisek hozhatnak pénzt 
Privátbankár.hu | 2013. december 30. 16:00
A magasabb hozamra vágyó, nagyobb kockázatot elviselni képes és a közép- és kelet-európai országok jövőjében bízó befektetőknek ajánlják az OTP Új Európa Alapot. Az alap long és short pozíciókat is felvehet, vagyis nemcsak az alulértékelt eszközök megvásárlásával, hanem a túlértékelt eszközök eladásával is hozamot tud elérni.
Részvény / Deviza / Áru Megneszeltek valamit? Kik shortolják az OTP-részvényeket? 
Eidenpenz József | 2013. július 31. 06:10
Tavaly ősz óta folyamatosan növöget az OTP árfolyamának esésére játszó intézményi pozíciók értéke, de júniusban és júliusban különösen megnőtt. Két új szereplő is megjelent a piacon, az egyik nem sokkal a nagy áresések előtt. A BÉT-en is sok milliárd forint az OTP-részvény határidős kötésállománya.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-vel és a jennel kereshetted degeszre magadat 
Eidenpenz József | 2013. július 2. 06:09
Az első félévben első pillantásra alig történt valami: a magyar állampapírokon alig lehetett nyereséget elérni, a BUX index 4,5 százalékos emelkedése is csekélyke, az euró/forint mindössze 1,3 százalékkal mozdult el. Ám közben nagy kanyarokat csináltak a piacok, és voltak szuper választások is, mint az OTP, a japán jen vagy éppen az arany short.
Deviza / Áru Öt mítoszirtás: A spekulánsok a nép ellenségei? 
Eidenpenz József | 2013. április 17. 16:47
Betépett brókerek nyomták le a forintot, gonosz spekulánsok manipulálják az élelmiszerárakat, a spekuláció miatt ment az egekbe, majd esett óriásit az arany. Számtalan hit és tévhit kering, de kik is azok a spekulánsok, mit csinálnak, és mikor károsak, mikor nem?
Részvény / Deviza / Áru Apu, kik azok a shortosok, és miért harcolunk ellenük? 
Eidenpenz József | 2013. április 10. 12:28
A short üzletek nemkívánatos áreséseket okozhatnak, ezért kell fellépni ellenük – állítják a felügyelő hatóságok. Ugyanakkor nálunk nem akut probléma a shortállomány, a PSZÁF eddig mintegy tucatnyit publikált a jelentősebb esetekből.
Részvény / Deviza / Áru Már nemcsak OTP-t, hanem FHB-t és Synergont is shortolnak 
Eidenpenz József | 2013. január 24. 08:23
Nemcsak az OTP-re és a Molra jelentettek be eladási, short pozíciókat a PSZÁF-nál, hanem kisebb cégekre, az FHB-re és a Synergonra is. Decemberben pedig a külföldi cégek mellé hazai brókercég, az Erste is felsorakozott Synergon-eladással. Amerikában eközben nagyon alacsonyan van az OTP-shortok mennyisége.
Deviza / Áru A pénzügyi guru keményen beolvasott Matolcsynak 
Privátbankár.hu | 2013. január 15. 11:11
A forint gyengülésért egyértelműen Magyarország a felelős, dobta vissza a labdát a Roubini Global Economics a Wall Street Journalban, a nemzetgazdasági minisztérium előző napi közleményére reagálva.
Részvény / Deviza / Áru Közzétették: Ennyien játszanak az OTP és a Mol árfolyamesésére 
Eidenpenz József | 2012. november 15. 06:20
A shortolás november elsejétől életbe lépett európai korlátozása és szabályozása keretében megérkeztek a PSZÁF-hoz az első bejelentések intézményi befektetők pozícióiról. Ennek alapján az OTP alaptőkéjének 3,14 százalékát kitevő részvénymennyiségre volt nyitva short pozíciója három külföldi intézményi befektetőnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG