<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A bitcoin vad ingadozása lassult, miután bevezették egy határidős árutőzsdére. Lehet, hogy vége a vadnyugatnak, és konszolidálódik az ármozgás? A tőzsdei bevezetésnek lehet ilyen hatása, van ugyanis egy új spekulációs lehetőség, havi több százalékos hozammal. Havi 2-4 százalékért sok új vevő jelentkezhet.

Megtörtént a korábban elképzelhetetlen, a számítógépes kalózok, hackerek és egyéb furcsa népség gyanús szórakozásából hivatalos árutőzsdei termékké lett a bitcoin a CBOE tőzsdeholding rendszerében. Egy másik tőzsde, a CME december 17-én követi. Sok pénzügyi nagykutya nyolc éven keresztül gúnyolta és kritizálta, a pénzügyi rendszer peremén vegetált, és most itt van.

Továbbra is vannak hívei a digitális pénznek, bitcoin-rajongók, mások szerint bitcoin-őrültek, és vannak a károgók, akik pilótajátékról, csalásról, az évszázad lufijáról és hasonlókról értekeznek nap mint nap. (A több százezer dolláros árfolyamokat vizionáló gurukból hétfőn itt gyűjtöttünk egy csokorra valót.)

Ám egyben mindkét csoport megegyezik: szinte mindenki arra számít, hogy az árfolyam – az eddigiekhez hasonlóan – hatalmas változások előtt áll. Az egyik csoport szerint, ha kisebb-nagyobb átmeneti megingásokkal is, de tovább fog szárnyalni. A másik szerint természetesen összeomlik és mindenki elveszíti ingét-gatyáját, aki vett belőle.

Nagyon nyugisak most a tőkepiacok

Az árfolyamok mindig arra mennek, amerre a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák a szereplőknek – tartja egy mondás. Most a legnagyobb tévedéscsomag akkor szakadna a jósok túlnyomó többségének nyakába, ha a bitcoin árfolyama konszolidálódna, nem változna nagyokat, kisimulnának az óriási kilengések.

Mostanában nagy a nyugalom a tőkepiacokon (azaz kicsi a volatilitás), egy-egy nyugati tőzsdeindex például ritkán változik egy százaléknál többet naponta, egy-egy deviza is csak ritkán produkál nagyobb elmozdulást. Ha az OTP két százalékkal többet esik vagy emelkedik egy nap, akkor már óriási zuhanásról vagy árrobbanásról ír a szenzációéhes sajtó, annyiban jogosan, hogy mára ez a mozgás is ritkává vált.

Tízszeres az ingadozás

Erre jön ez a bitcoin, amely napi 5-10 százalékokat is pattog, a szokatlan inkább a napi 15-20 százalék nála, de az sem példa nélküli. Ez durván tízszer akkora volatilitás, mint egy “normál” devizánál, már amennyiben a bitcoint devizának tekintjük.

Háború előtti, értékét veszített részvény. Minek van valójában tartós értéke?

Ezt tükrözi egyébként a “margin”, azaz a határidős üzlet mellé leteendő biztosíték nagysága is: míg a “normál” devizáknál és árucikkeknél jellemzően 4-5 százalék, addig a bitcoinnál 44, illetve 35 százalékot kell letenni (lásd a táblázatot).

A bitcoin-kereskedés főbb paraméterei
Paraméter CBOE CME
Ticker XBT BTC
Barchart-ticker (január) BGF18 BTF18
Barchart-link (januári) Link Link
Kontraktusméret (bitcoinban) 1 5
Elszámolás devizája USD USD
Letéti kötelezettség (margin) 44% 35%
Felfüggesztési limitek 10%, 20% (2, illetve 5 percre) 7, 13, 20% (efelett nincs tovább kereskedés)
Elszámolóár: Gemini cryptocurrency exchange aukciós árfolyam, 21.00 órakor (GMT) CME Bitcoin Reference Rate (Bitstamp, GDAX, itBit és Kraken áraiból)
Tőzsde linkje: CBOE ?
Forrás: Zerohedge, tőzsdék, Barchart

Ahány ár, annyiféle

A nagy meglepetés tehát az lenne, ha a bitcoin nem ingadozna túlságosan. Hogy fog vagy sem, azt nem tudjuk, de a határidős tőzsde elvileg nagy stabilizáló erő lehet. Szeretne havi hat százalékot keresni, ésszerű kockázattal? Most úgy tűnik, ez a lehetőség fennáll.

A bitcoin határidős ára ugyanis jóval magasabb, mint az azonnali. Nehéz pontosat mondani, mert a CBOE határidős árait késleltetik az interneten, azonnali ár meg végképp nincsen. Pontosabban rengeteg van, ahány kereskedési platform, annyiféle.

Havi hat százalék fixszel

Mindenesetre kedden 16.30-kor legjobb tudomásunk szerint a bitcoin ára, több tőzsdét átlagolva a Coindesk indexe szerint 17 020 dollár volt, eközben a határidős ár január 15-re 18 050-18 100 dollár lehetett (a CBOE, az Investing.com és a Barchart.com adatait összevetve). Ez pedig majdnem pontosan hat százalékkal több, mint az azonnali ár.

Tehát megveszem most, és eladom januárra hat százalékkal drágábban? Egy hónapra hat százalék haszon? Ilyen egyszerű lenne? Lényegében igen, de bőséges kockázatokkal és mellékhatásokkal.

A kockázatok és mellékhatások

Az azonnali bitcoin megvásárlása és biztonságos tárolása nagy körültekintést igényel, ha utána el kell adni, az szintén. Ha az átlagár most 17 020, akkor lehet, hogy csak pár ezrelékkel alacsonyabban sikerül eladni, és pár ezrelékkel drágábban megvenni az átlagnál. Az egyes azonnali bitcoin-tőzsdék, pontosabban kereskedési platformok árai között is jelentős különbségek lehetnek, egyes országokban többet adnak érte, mint másutt. (Ami mellesleg egy másik üzleti lehetőséget, arbitrázst rejt.)

Amint említettük, 44 százalék letétet kell letenni a határidős üzlethez, bár ha ez a letétünk leapad, mert az ár emelkedik, akkor pótbefizetésre lesz szükség. Ha duplázódik az ár, akkor már kétszer akkora letétet kell betolni, miközben az azonnali bitcoint is meg kellett vennünk. De triplázódás sem lehetetlen ezen a piacon, sok-sok tartalékot ajánlatos hagyni, különben értékesítik (kényszerlikvidálják) a pozíciónkat. A tőzsde is emelheti a letétet, ha a kockázatot túl nagynak látja.

Biztos lesz, aki megcsinálja

Összességében így a havi hat százalékos hozam lehet, hogy nem is annyi lesz, hanem csak 2-3 százalék az összes tőkére vetítve, a jelentős letéti követelmények és a költségek, árrések miatt. Ám havi két százalék is évi 24 százalék, kamatos kamat nélkül is. Biztosan lesznek, vannak, akik megpróbálják e magas határidős kamattartalom (contango) kihasználását. (Vagy eleve meglevő, hosszú távon tartott bitcoinjaik mellé adogatnak el határidőre jó drágán.)

Ez pedig további keresletet is jelenthet a bitcoin iránt, aminek piacon levő mennyisége amúgy is korlátozott. A nagyobb fogalom, a több tőkeerős piaci szereplő stabilizálhatja az őrült módon ugrándozó árfolyamot, aminek a tőzsdei kereskedés vasárnapi bevezetése óta már vannak is jelei. E héten legalábbis kevésbé hektikus az árfolyam, mint a múlt héten volt.

Az viszont kevésbé látszik valószínűnek, hogy ekkora hatalmas áremelkedés után, közepette bárki is “mezítelen shorttal” próbálkozna – azaz úgy shortolná a bitcoint, hogy közben nincsen a zsebében belőle. Életveszélyesnek látszik, a veszteség határa ugyanis elvileg végtelen.

Nyomulnak az alternatívok

Biztosan nem függetlenül attól, hogy a bitcoin mennyire megdrágult az utóbbi időben, tegnap egy sor másik vonalbeli “kriptodeviza” árfolyama ugrott meg drámai mértékben. Leginkább a litecoin-é (“könnyű érme”), amelyre hívei azt mondják: ha a bitcoin a digitális arany, akkor ez a digitális ezüst. Ez most egészen eszement, még a bitcoinnál sem tapasztalt módon 70 százalékkal van feljebb egyetlen nap alatt (366 dollár). Az ether 20 százalékkal 617-re ugrott. A bitcoin cash 8, az iota 11 százalékkal drágul. A bitcoin most csak két százalékos pluszban van, amiben benne lehet, hogy hackertámadás történt a Bitfinex platform ellen.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15705 15660 15760 +0,16% 15705 15735 747 745 180 Ft 2021-07-28 11:27:07
MOL 2358 2340 2360 +0,86% 2358 2364 152 857 786 Ft 2021-07-28 11:27:32
MTELEKOM 422 422 426 -0,94% 422 425 1 868 827 Ft 2021-07-28 11:20:52
RICHTER 7985 7955 8010 +0,25% 7985 8000 148 948 050 Ft 2021-07-28 11:24:13
OPUS 238 238 238 +0,63% 237 238 1 403 411 Ft 2021-07-28 11:11:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos