6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bitcoin vad ingadozása lassult, miután bevezették egy határidős árutőzsdére. Lehet, hogy vége a vadnyugatnak, és konszolidálódik az ármozgás? A tőzsdei bevezetésnek lehet ilyen hatása, van ugyanis egy új spekulációs lehetőség, havi több százalékos hozammal. Havi 2-4 százalékért sok új vevő jelentkezhet.

Megtörtént a korábban elképzelhetetlen, a számítógépes kalózok, hackerek és egyéb furcsa népség gyanús szórakozásából hivatalos árutőzsdei termékké lett a bitcoin a CBOE tőzsdeholding rendszerében. Egy másik tőzsde, a CME december 17-én követi. Sok pénzügyi nagykutya nyolc éven keresztül gúnyolta és kritizálta, a pénzügyi rendszer peremén vegetált, és most itt van.

Továbbra is vannak hívei a digitális pénznek, bitcoin-rajongók, mások szerint bitcoin-őrültek, és vannak a károgók, akik pilótajátékról, csalásról, az évszázad lufijáról és hasonlókról értekeznek nap mint nap. (A több százezer dolláros árfolyamokat vizionáló gurukból hétfőn itt gyűjtöttünk egy csokorra valót.)

Ám egyben mindkét csoport megegyezik: szinte mindenki arra számít, hogy az árfolyam – az eddigiekhez hasonlóan – hatalmas változások előtt áll. Az egyik csoport szerint, ha kisebb-nagyobb átmeneti megingásokkal is, de tovább fog szárnyalni. A másik szerint természetesen összeomlik és mindenki elveszíti ingét-gatyáját, aki vett belőle.

Nagyon nyugisak most a tőkepiacok

Az árfolyamok mindig arra mennek, amerre a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák a szereplőknek – tartja egy mondás. Most a legnagyobb tévedéscsomag akkor szakadna a jósok túlnyomó többségének nyakába, ha a bitcoin árfolyama konszolidálódna, nem változna nagyokat, kisimulnának az óriási kilengések.

Mostanában nagy a nyugalom a tőkepiacokon (azaz kicsi a volatilitás), egy-egy nyugati tőzsdeindex például ritkán változik egy százaléknál többet naponta, egy-egy deviza is csak ritkán produkál nagyobb elmozdulást. Ha az OTP két százalékkal többet esik vagy emelkedik egy nap, akkor már óriási zuhanásról vagy árrobbanásról ír a szenzációéhes sajtó, annyiban jogosan, hogy mára ez a mozgás is ritkává vált.

Tízszeres az ingadozás

Erre jön ez a bitcoin, amely napi 5-10 százalékokat is pattog, a szokatlan inkább a napi 15-20 százalék nála, de az sem példa nélküli. Ez durván tízszer akkora volatilitás, mint egy “normál” devizánál, már amennyiben a bitcoint devizának tekintjük.

Háború előtti, értékét veszített részvény. Minek van valójában tartós értéke?

Ezt tükrözi egyébként a “margin”, azaz a határidős üzlet mellé leteendő biztosíték nagysága is: míg a “normál” devizáknál és árucikkeknél jellemzően 4-5 százalék, addig a bitcoinnál 44, illetve 35 százalékot kell letenni (lásd a táblázatot).

A bitcoin-kereskedés főbb paraméterei
Paraméter CBOE CME
Ticker XBT BTC
Barchart-ticker (január) BGF18 BTF18
Barchart-link (januári) Link Link
Kontraktusméret (bitcoinban) 1 5
Elszámolás devizája USD USD
Letéti kötelezettség (margin) 44% 35%
Felfüggesztési limitek 10%, 20% (2, illetve 5 percre) 7, 13, 20% (efelett nincs tovább kereskedés)
Elszámolóár: Gemini cryptocurrency exchange aukciós árfolyam, 21.00 órakor (GMT) CME Bitcoin Reference Rate (Bitstamp, GDAX, itBit és Kraken áraiból)
Tőzsde linkje: CBOE ?
Forrás: Zerohedge, tőzsdék, Barchart

Ahány ár, annyiféle

A nagy meglepetés tehát az lenne, ha a bitcoin nem ingadozna túlságosan. Hogy fog vagy sem, azt nem tudjuk, de a határidős tőzsde elvileg nagy stabilizáló erő lehet. Szeretne havi hat százalékot keresni, ésszerű kockázattal? Most úgy tűnik, ez a lehetőség fennáll.

A bitcoin határidős ára ugyanis jóval magasabb, mint az azonnali. Nehéz pontosat mondani, mert a CBOE határidős árait késleltetik az interneten, azonnali ár meg végképp nincsen. Pontosabban rengeteg van, ahány kereskedési platform, annyiféle.

Havi hat százalék fixszel

Mindenesetre kedden 16.30-kor legjobb tudomásunk szerint a bitcoin ára, több tőzsdét átlagolva a Coindesk indexe szerint 17 020 dollár volt, eközben a határidős ár január 15-re 18 050-18 100 dollár lehetett (a CBOE, az Investing.com és a Barchart.com adatait összevetve). Ez pedig majdnem pontosan hat százalékkal több, mint az azonnali ár.

Tehát megveszem most, és eladom januárra hat százalékkal drágábban? Egy hónapra hat százalék haszon? Ilyen egyszerű lenne? Lényegében igen, de bőséges kockázatokkal és mellékhatásokkal.

A kockázatok és mellékhatások

Az azonnali bitcoin megvásárlása és biztonságos tárolása nagy körültekintést igényel, ha utána el kell adni, az szintén. Ha az átlagár most 17 020, akkor lehet, hogy csak pár ezrelékkel alacsonyabban sikerül eladni, és pár ezrelékkel drágábban megvenni az átlagnál. Az egyes azonnali bitcoin-tőzsdék, pontosabban kereskedési platformok árai között is jelentős különbségek lehetnek, egyes országokban többet adnak érte, mint másutt. (Ami mellesleg egy másik üzleti lehetőséget, arbitrázst rejt.)

Amint említettük, 44 százalék letétet kell letenni a határidős üzlethez, bár ha ez a letétünk leapad, mert az ár emelkedik, akkor pótbefizetésre lesz szükség. Ha duplázódik az ár, akkor már kétszer akkora letétet kell betolni, miközben az azonnali bitcoint is meg kellett vennünk. De triplázódás sem lehetetlen ezen a piacon, sok-sok tartalékot ajánlatos hagyni, különben értékesítik (kényszerlikvidálják) a pozíciónkat. A tőzsde is emelheti a letétet, ha a kockázatot túl nagynak látja.

Biztos lesz, aki megcsinálja

Összességében így a havi hat százalékos hozam lehet, hogy nem is annyi lesz, hanem csak 2-3 százalék az összes tőkére vetítve, a jelentős letéti követelmények és a költségek, árrések miatt. Ám havi két százalék is évi 24 százalék, kamatos kamat nélkül is. Biztosan lesznek, vannak, akik megpróbálják e magas határidős kamattartalom (contango) kihasználását. (Vagy eleve meglevő, hosszú távon tartott bitcoinjaik mellé adogatnak el határidőre jó drágán.)

Ez pedig további keresletet is jelenthet a bitcoin iránt, aminek piacon levő mennyisége amúgy is korlátozott. A nagyobb fogalom, a több tőkeerős piaci szereplő stabilizálhatja az őrült módon ugrándozó árfolyamot, aminek a tőzsdei kereskedés vasárnapi bevezetése óta már vannak is jelei. E héten legalábbis kevésbé hektikus az árfolyam, mint a múlt héten volt.

Az viszont kevésbé látszik valószínűnek, hogy ekkora hatalmas áremelkedés után, közepette bárki is “mezítelen shorttal” próbálkozna – azaz úgy shortolná a bitcoint, hogy közben nincsen a zsebében belőle. Életveszélyesnek látszik, a veszteség határa ugyanis elvileg végtelen.

Nyomulnak az alternatívok

Biztosan nem függetlenül attól, hogy a bitcoin mennyire megdrágult az utóbbi időben, tegnap egy sor másik vonalbeli “kriptodeviza” árfolyama ugrott meg drámai mértékben. Leginkább a litecoin-é (“könnyű érme”), amelyre hívei azt mondják: ha a bitcoin a digitális arany, akkor ez a digitális ezüst. Ez most egészen eszement, még a bitcoinnál sem tapasztalt módon 70 százalékkal van feljebb egyetlen nap alatt (366 dollár). Az ether 20 százalékkal 617-re ugrott. A bitcoin cash 8, az iota 11 százalékkal drágul. A bitcoin most csak két százalékos pluszban van, amiben benne lehet, hogy hackertámadás történt a Bitfinex platform ellen.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG