<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bitcoin vad ingadozása lassult, miután bevezették egy határidős árutőzsdére. Lehet, hogy vége a vadnyugatnak, és konszolidálódik az ármozgás? A tőzsdei bevezetésnek lehet ilyen hatása, van ugyanis egy új spekulációs lehetőség, havi több százalékos hozammal. Havi 2-4 százalékért sok új vevő jelentkezhet.

Megtörtént a korábban elképzelhetetlen, a számítógépes kalózok, hackerek és egyéb furcsa népség gyanús szórakozásából hivatalos árutőzsdei termékké lett a bitcoin a CBOE tőzsdeholding rendszerében. Egy másik tőzsde, a CME december 17-én követi. Sok pénzügyi nagykutya nyolc éven keresztül gúnyolta és kritizálta, a pénzügyi rendszer peremén vegetált, és most itt van.

Továbbra is vannak hívei a digitális pénznek, bitcoin-rajongók, mások szerint bitcoin-őrültek, és vannak a károgók, akik pilótajátékról, csalásról, az évszázad lufijáról és hasonlókról értekeznek nap mint nap. (A több százezer dolláros árfolyamokat vizionáló gurukból hétfőn itt gyűjtöttünk egy csokorra valót.)

Ám egyben mindkét csoport megegyezik: szinte mindenki arra számít, hogy az árfolyam – az eddigiekhez hasonlóan – hatalmas változások előtt áll. Az egyik csoport szerint, ha kisebb-nagyobb átmeneti megingásokkal is, de tovább fog szárnyalni. A másik szerint természetesen összeomlik és mindenki elveszíti ingét-gatyáját, aki vett belőle.

Nagyon nyugisak most a tőkepiacok

Az árfolyamok mindig arra mennek, amerre a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák a szereplőknek – tartja egy mondás. Most a legnagyobb tévedéscsomag akkor szakadna a jósok túlnyomó többségének nyakába, ha a bitcoin árfolyama konszolidálódna, nem változna nagyokat, kisimulnának az óriási kilengések.

Mostanában nagy a nyugalom a tőkepiacokon (azaz kicsi a volatilitás), egy-egy nyugati tőzsdeindex például ritkán változik egy százaléknál többet naponta, egy-egy deviza is csak ritkán produkál nagyobb elmozdulást. Ha az OTP két százalékkal többet esik vagy emelkedik egy nap, akkor már óriási zuhanásról vagy árrobbanásról ír a szenzációéhes sajtó, annyiban jogosan, hogy mára ez a mozgás is ritkává vált.

Tízszeres az ingadozás

Erre jön ez a bitcoin, amely napi 5-10 százalékokat is pattog, a szokatlan inkább a napi 15-20 százalék nála, de az sem példa nélküli. Ez durván tízszer akkora volatilitás, mint egy “normál” devizánál, már amennyiben a bitcoint devizának tekintjük.

Háború előtti, értékét veszített részvény. Minek van valójában tartós értéke?

Ezt tükrözi egyébként a “margin”, azaz a határidős üzlet mellé leteendő biztosíték nagysága is: míg a “normál” devizáknál és árucikkeknél jellemzően 4-5 százalék, addig a bitcoinnál 44, illetve 35 százalékot kell letenni (lásd a táblázatot).

A bitcoin-kereskedés főbb paraméterei
Paraméter CBOE CME
Ticker XBT BTC
Barchart-ticker (január) BGF18 BTF18
Barchart-link (januári) Link Link
Kontraktusméret (bitcoinban) 1 5
Elszámolás devizája USD USD
Letéti kötelezettség (margin) 44% 35%
Felfüggesztési limitek 10%, 20% (2, illetve 5 percre) 7, 13, 20% (efelett nincs tovább kereskedés)
Elszámolóár: Gemini cryptocurrency exchange aukciós árfolyam, 21.00 órakor (GMT) CME Bitcoin Reference Rate (Bitstamp, GDAX, itBit és Kraken áraiból)
Tőzsde linkje: CBOE ?
Forrás: Zerohedge, tőzsdék, Barchart

Ahány ár, annyiféle

A nagy meglepetés tehát az lenne, ha a bitcoin nem ingadozna túlságosan. Hogy fog vagy sem, azt nem tudjuk, de a határidős tőzsde elvileg nagy stabilizáló erő lehet. Szeretne havi hat százalékot keresni, ésszerű kockázattal? Most úgy tűnik, ez a lehetőség fennáll.

A bitcoin határidős ára ugyanis jóval magasabb, mint az azonnali. Nehéz pontosat mondani, mert a CBOE határidős árait késleltetik az interneten, azonnali ár meg végképp nincsen. Pontosabban rengeteg van, ahány kereskedési platform, annyiféle.

Havi hat százalék fixszel

Mindenesetre kedden 16.30-kor legjobb tudomásunk szerint a bitcoin ára, több tőzsdét átlagolva a Coindesk indexe szerint 17 020 dollár volt, eközben a határidős ár január 15-re 18 050-18 100 dollár lehetett (a CBOE, az Investing.com és a Barchart.com adatait összevetve). Ez pedig majdnem pontosan hat százalékkal több, mint az azonnali ár.

Tehát megveszem most, és eladom januárra hat százalékkal drágábban? Egy hónapra hat százalék haszon? Ilyen egyszerű lenne? Lényegében igen, de bőséges kockázatokkal és mellékhatásokkal.

A kockázatok és mellékhatások

Az azonnali bitcoin megvásárlása és biztonságos tárolása nagy körültekintést igényel, ha utána el kell adni, az szintén. Ha az átlagár most 17 020, akkor lehet, hogy csak pár ezrelékkel alacsonyabban sikerül eladni, és pár ezrelékkel drágábban megvenni az átlagnál. Az egyes azonnali bitcoin-tőzsdék, pontosabban kereskedési platformok árai között is jelentős különbségek lehetnek, egyes országokban többet adnak érte, mint másutt. (Ami mellesleg egy másik üzleti lehetőséget, arbitrázst rejt.)

Amint említettük, 44 százalék letétet kell letenni a határidős üzlethez, bár ha ez a letétünk leapad, mert az ár emelkedik, akkor pótbefizetésre lesz szükség. Ha duplázódik az ár, akkor már kétszer akkora letétet kell betolni, miközben az azonnali bitcoint is meg kellett vennünk. De triplázódás sem lehetetlen ezen a piacon, sok-sok tartalékot ajánlatos hagyni, különben értékesítik (kényszerlikvidálják) a pozíciónkat. A tőzsde is emelheti a letétet, ha a kockázatot túl nagynak látja.

Biztos lesz, aki megcsinálja

Összességében így a havi hat százalékos hozam lehet, hogy nem is annyi lesz, hanem csak 2-3 százalék az összes tőkére vetítve, a jelentős letéti követelmények és a költségek, árrések miatt. Ám havi két százalék is évi 24 százalék, kamatos kamat nélkül is. Biztosan lesznek, vannak, akik megpróbálják e magas határidős kamattartalom (contango) kihasználását. (Vagy eleve meglevő, hosszú távon tartott bitcoinjaik mellé adogatnak el határidőre jó drágán.)

Ez pedig további keresletet is jelenthet a bitcoin iránt, aminek piacon levő mennyisége amúgy is korlátozott. A nagyobb fogalom, a több tőkeerős piaci szereplő stabilizálhatja az őrült módon ugrándozó árfolyamot, aminek a tőzsdei kereskedés vasárnapi bevezetése óta már vannak is jelei. E héten legalábbis kevésbé hektikus az árfolyam, mint a múlt héten volt.

Az viszont kevésbé látszik valószínűnek, hogy ekkora hatalmas áremelkedés után, közepette bárki is “mezítelen shorttal” próbálkozna – azaz úgy shortolná a bitcoint, hogy közben nincsen a zsebében belőle. Életveszélyesnek látszik, a veszteség határa ugyanis elvileg végtelen.

Nyomulnak az alternatívok

Biztosan nem függetlenül attól, hogy a bitcoin mennyire megdrágult az utóbbi időben, tegnap egy sor másik vonalbeli “kriptodeviza” árfolyama ugrott meg drámai mértékben. Leginkább a litecoin-é (“könnyű érme”), amelyre hívei azt mondják: ha a bitcoin a digitális arany, akkor ez a digitális ezüst. Ez most egészen eszement, még a bitcoinnál sem tapasztalt módon 70 százalékkal van feljebb egyetlen nap alatt (366 dollár). Az ether 20 százalékkal 617-re ugrott. A bitcoin cash 8, az iota 11 százalékkal drágul. A bitcoin most csak két százalékos pluszban van, amiben benne lehet, hogy hackertámadás történt a Bitfinex platform ellen.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18825 18795 19150 -0,84% 0 0 2 734 944 860 Ft 2021-10-25 17:10:19
MOL 2748 2746 2766 -0,79% 0 0 1 047 509 092 Ft 2021-10-25 17:10:12
MTELEKOM 430 428 433 -0,23% 0 0 67 520 281 Ft 2021-10-25 17:05:20
RICHTER 8725 8725 8845 -0,80% 0 0 977 763 065 Ft 2021-10-25 17:05:40
OPUS 239 239 242 -1,04% 0 0 30 595 599 Ft 2021-10-25 17:06:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Részvény / Deviza / Áru Mibe fektessünk, ha kettészakad az eurózóna? Matolcsy György is kommentelt
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 06:57
Eric Knight befektetési szakember korábban azt fejtegette, az eurózóna kettészakadására is sor kerülhet a kialakuló adósságválság miatt. A befektetőknek azt javasolja, keressék az igazi értéket teremtő reáleszközöket.
Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos