5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hónapok egyik izgalmas terepe volt, az úgynevezett mesterséges húspótlékot előállító vállalatok részvényei. Május folyamán elképesztő módon száguldott a Beyond Meat árfolyama, most viszont valami megtört.

Ugyan a tőzsdei befektetők nem panaszkodhatnak, ugyan látunk korrekciót az amerikai piacokon, de azok az elmúlt évtizedben hatalmas rallyt mutattak be. Jelenleg is csupán néhány százalékkal állnak a történelmi rekord alatt a legfontosabb tőzsdei mutatók. Ilyenkor rendre felerősödik a kapzsiság a félelem felett, és a befektetők fokozottan keresik az ígéretes új iparágak vállalatait. Ilyennek számítanak az igazi húsra hasonlító műhúst előállító vállalkozások, amelyek vagy növényi alapanyagokból készítik az élelmiszert, vagy élő állatokból vett sejtekből állítják elő.

A háttérben az áll, hogy a mostani folyamatok alapján a Föld népességét aligha lehet élő állatokból előállított hússal táplálni, az igények ugyanis folyamatosan növekednek. A szakértők szerint ezért akár rövid távon is óriási piaci lehetőségek előtt állnak a műhússal kísérletező, illetve azt gyártó vállalatok. Ez pedig a befektetők számára igazi szirénhangnak számít, ömlik a pénz az ilyen részvényekbe.

Ezek a vállalatok közül az első számú kedvenc a Beyond Meat, amelyet időn vezettek be a tőzsdére. A növényi alapú húst előállító cég papírjai a tőzsdei bemutatkozást követően elképesztő árfolyamemelkedést értek el, hiszen míg az IPO (nyilvános részvénykibocsátás) során a szerencsés befektetők 25 dollárért vehettek ilyen részvényt, addig az első kereskedési napot követően a kurzus már 67 dollár volt. Így a társaság néhány nappal a tőzsdei bevezetés után elérte az 5 milliárd dolláros piaci értéket.

Elképesztő vágtát mutatott be a cég egy bő hónap alatt

A műhúsos cég papírja ezt követően sem esett vissza, hanem még magasabb ütemre kapcsolt. Napról-napra emelkedett az árfolyama, és a május elejei piacra lépést követően nagyjából egy hónap alatt a nyilvános kibocsátáshoz képest nyolcszoros lett az árfolyam, hétfőn ugyanis a papír 150 dollárig ugrott fel.

Kedden viszont úgy tűnik megjött a befektetők józanabb esze, és a papírok ára számottevően, 20 százalékkal zuhant. A háttérben több folyamat áll, de valószínűsíthetően közrejátszik benne, hogy a vállalat kapitalizációja hirtelen akkora lett, mint amekkora maga a műhúsok piaca, legalábbis a korábbi elemzések alapján.

A vágtató árfolyam miatt maga a részvénykereskedelem mindenféle normális gazdasági logikát mellőz. A vevők megpróbálják a shortolókat kiszorítani, vagyis azokat a spekulánsokat, akik úgy adnak el a papírokból, hogy azok nincs a tulajdonukban, hanem csak később az áresés után szeretnék azt megvenni. Emiatt a legfrissebb statisztikák szerint a részvényben a short állomány elérte közkézhányad 50 százalékát, ami irreálisan magas. Ráadásul a fedezet nélküli eladás hiába tűnik jó üzletnek a lufiként felfújt árfolyam miatt, meglehetősen sok kockázatot rejt. Az, hogy az árfolyam előbb-utóbb korrigál, törvényszerűnek tűnik, az ilyen esetekben viszont valakitől kölcsönözni kell részvényt, ami viszont költségekkel jár.

Őrült spekuláció folyik

A keddi hírek szerint a piacon Beyond Meat lett a legdrágábban kölcsönözhető papír, az árfolyam emelkedésével párhuzamosan ugyanis a költségek is rakétaként lőttek ki. Ennek hátterében az áll, hogy a kölcsönvehető papírok száma korlátozott, akik viszont új pozíciót szeretnének nyitni, esetleg a korábban fix időre (például egy hónapra kötött) kölcsönügyletüket meghosszabbítanák, azok egyre többet fizetnek azért, hogy egyrészt ne kelljen az alacsonyabb eladási áron nyitott veszteségüket a pozíció zárásával realizálni, másrészt részesedhessenek az egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező áresésből.

A másik oldalon pedig ott vannak azok a vevők, akik szentül hisznek abban, hogy az ilyen élelmiszereké a jövő, és „életre szóló” befektetésnek tekintik a Beyond Meat részvények vásárlását. Ők nem csak, hogy vevőként hajtják fel az árfolyamot, de nem is adják kölcsön a papírjaikat a shortosoknak, hiszen ezzel a részvényre nehezedő eladói nyomást növelnék, vagyis tulajdonképpen maguk alatt vágnák a fát.

A szakértők emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi években a Tesla esetében láttunk már hasonló folyamatokat, az elektromos autókat gyártó cég kurzusa is nagyon gyorsan emelkedett, úgy, hogy sem a piac, sem a vállalat fundamentumai nem indokolták ezt. A shortosok eleinte óriási veszteségeket szenvedtek el, mert a részvények sokáig töretlenül mentek fel, az elmúlt hónapokban viszont fordult a kocka, és tartósan lejtőre került Elon Musk vállalata. Az elemzők egy része látva az egy hónap alatti óriási árfolyamemelkedést, azon az állásponton van, hogy a Beyond Meat részvények is előbb vagy utóbb a helyükre kerülnek, annak időpontját viszont gyakorlatilag lehetetlen megjósolni. Addig viszont a spekulánsok egyik kedvenc játékszere lehet a papír, hiszen ilyen árfolyammozgások esetén a befektetők kisebb tőkeáttétel révén is gyorsan megduplázhatják a tőkéjüket. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy ez most gyakorlatilag egy zéró összegű játék, ami azt jelenti, hogy amit az egyik oldalon valaki megnyer, azt más elveszti. Ha tehát az egyik spekuláns megduplázza a pénzét a műhúsos részvénnyel, akkor valaki más lenullázza a számláját.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13365 13320 13380 +0,49% 13365 13380 432 421 610 HUF 2023-09-28 09:34:37
MOL 2794 2782 2800 0,00% 2788 2794 31 696 458 HUF 2023-09-28 09:25:45
MTELEKOM 544 543 545 0,00% 544 545 27 425 295 HUF 2023-09-28 09:30:20
RICHTER 9040 9020 9080 0,00% 9035 9055 37 850 040 HUF 2023-09-28 09:33:17
OPUS 350 345 352 0,00% 349 351 2 938 266 HUF 2023-09-28 09:28:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rég látott mélységbe esett a forint - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:28
Szerda este közel kéthavi mélypontjára esett a forint, csütörtök reggel 392 környékén indult a kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Részvény / Deviza / Áru Második helyről várja a kulcsfontosságú döntést a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 06:45
A régiós devizák versenyében a lengyel zlotyi mögött második a forint, amely viszonylag gyengén kezdte a keddi kereskedést. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG