<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az utóbbi hónapok egyik izgalmas terepe volt, az úgynevezett mesterséges húspótlékot előállító vállalatok részvényei. Május folyamán elképesztő módon száguldott a Beyond Meat árfolyama, most viszont valami megtört.

Ugyan a tőzsdei befektetők nem panaszkodhatnak, ugyan látunk korrekciót az amerikai piacokon, de azok az elmúlt évtizedben hatalmas rallyt mutattak be. Jelenleg is csupán néhány százalékkal állnak a történelmi rekord alatt a legfontosabb tőzsdei mutatók. Ilyenkor rendre felerősödik a kapzsiság a félelem felett, és a befektetők fokozottan keresik az ígéretes új iparágak vállalatait. Ilyennek számítanak az igazi húsra hasonlító műhúst előállító vállalkozások, amelyek vagy növényi alapanyagokból készítik az élelmiszert, vagy élő állatokból vett sejtekből állítják elő.

A háttérben az áll, hogy a mostani folyamatok alapján a Föld népességét aligha lehet élő állatokból előállított hússal táplálni, az igények ugyanis folyamatosan növekednek. A szakértők szerint ezért akár rövid távon is óriási piaci lehetőségek előtt állnak a műhússal kísérletező, illetve azt gyártó vállalatok. Ez pedig a befektetők számára igazi szirénhangnak számít, ömlik a pénz az ilyen részvényekbe.

Ezek a vállalatok közül az első számú kedvenc a Beyond Meat, amelyet időn vezettek be a tőzsdére. A növényi alapú húst előállító cég papírjai a tőzsdei bemutatkozást követően elképesztő árfolyamemelkedést értek el, hiszen míg az IPO (nyilvános részvénykibocsátás) során a szerencsés befektetők 25 dollárért vehettek ilyen részvényt, addig az első kereskedési napot követően a kurzus már 67 dollár volt. Így a társaság néhány nappal a tőzsdei bevezetés után elérte az 5 milliárd dolláros piaci értéket.

Elképesztő vágtát mutatott be a cég egy bő hónap alatt

A műhúsos cég papírja ezt követően sem esett vissza, hanem még magasabb ütemre kapcsolt. Napról-napra emelkedett az árfolyama, és a május elejei piacra lépést követően nagyjából egy hónap alatt a nyilvános kibocsátáshoz képest nyolcszoros lett az árfolyam, hétfőn ugyanis a papír 150 dollárig ugrott fel.

Kedden viszont úgy tűnik megjött a befektetők józanabb esze, és a papírok ára számottevően, 20 százalékkal zuhant. A háttérben több folyamat áll, de valószínűsíthetően közrejátszik benne, hogy a vállalat kapitalizációja hirtelen akkora lett, mint amekkora maga a műhúsok piaca, legalábbis a korábbi elemzések alapján.

A vágtató árfolyam miatt maga a részvénykereskedelem mindenféle normális gazdasági logikát mellőz. A vevők megpróbálják a shortolókat kiszorítani, vagyis azokat a spekulánsokat, akik úgy adnak el a papírokból, hogy azok nincs a tulajdonukban, hanem csak később az áresés után szeretnék azt megvenni. Emiatt a legfrissebb statisztikák szerint a részvényben a short állomány elérte közkézhányad 50 százalékát, ami irreálisan magas. Ráadásul a fedezet nélküli eladás hiába tűnik jó üzletnek a lufiként felfújt árfolyam miatt, meglehetősen sok kockázatot rejt. Az, hogy az árfolyam előbb-utóbb korrigál, törvényszerűnek tűnik, az ilyen esetekben viszont valakitől kölcsönözni kell részvényt, ami viszont költségekkel jár.

Őrült spekuláció folyik

A keddi hírek szerint a piacon Beyond Meat lett a legdrágábban kölcsönözhető papír, az árfolyam emelkedésével párhuzamosan ugyanis a költségek is rakétaként lőttek ki. Ennek hátterében az áll, hogy a kölcsönvehető papírok száma korlátozott, akik viszont új pozíciót szeretnének nyitni, esetleg a korábban fix időre (például egy hónapra kötött) kölcsönügyletüket meghosszabbítanák, azok egyre többet fizetnek azért, hogy egyrészt ne kelljen az alacsonyabb eladási áron nyitott veszteségüket a pozíció zárásával realizálni, másrészt részesedhessenek az egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező áresésből.

A másik oldalon pedig ott vannak azok a vevők, akik szentül hisznek abban, hogy az ilyen élelmiszereké a jövő, és „életre szóló” befektetésnek tekintik a Beyond Meat részvények vásárlását. Ők nem csak, hogy vevőként hajtják fel az árfolyamot, de nem is adják kölcsön a papírjaikat a shortosoknak, hiszen ezzel a részvényre nehezedő eladói nyomást növelnék, vagyis tulajdonképpen maguk alatt vágnák a fát.

A szakértők emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi években a Tesla esetében láttunk már hasonló folyamatokat, az elektromos autókat gyártó cég kurzusa is nagyon gyorsan emelkedett, úgy, hogy sem a piac, sem a vállalat fundamentumai nem indokolták ezt. A shortosok eleinte óriási veszteségeket szenvedtek el, mert a részvények sokáig töretlenül mentek fel, az elmúlt hónapokban viszont fordult a kocka, és tartósan lejtőre került Elon Musk vállalata. Az elemzők egy része látva az egy hónap alatti óriási árfolyamemelkedést, azon az állásponton van, hogy a Beyond Meat részvények is előbb vagy utóbb a helyükre kerülnek, annak időpontját viszont gyakorlatilag lehetetlen megjósolni. Addig viszont a spekulánsok egyik kedvenc játékszere lehet a papír, hiszen ilyen árfolyammozgások esetén a befektetők kisebb tőkeáttétel révén is gyorsan megduplázhatják a tőkéjüket. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy ez most gyakorlatilag egy zéró összegű játék, ami azt jelenti, hogy amit az egyik oldalon valaki megnyer, azt más elveszti. Ha tehát az egyik spekuláns megduplázza a pénzét a műhúsos részvénnyel, akkor valaki más lenullázza a számláját.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8530 8500 9278 -5,33% 0 0 34 321 891 188 Ft 2022-05-27 17:14:11
MOL 2560 2482 2620 +2,24% 0 0 4 389 759 328 Ft 2022-05-27 17:05:49
MTELEKOM 373 373 393 -3,62% 0 0 215 937 605 Ft 2022-05-27 17:05:12
RICHTER 7300 7255 7390 -0,54% 0 0 660 042 760 Ft 2022-05-27 17:10:35
OPUS 187 174 190 0,00% 0 0 54 927 025 Ft 2022-05-27 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bulgária is beelőzi Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 18:55
2024-től bevezetnék az eurót, ha addig minden jól megy.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Molnak volt jó napja a tőzsdén, az OTP nagyot esett
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 18:29
A BUX 1,5 százalékot esett, a különadók hírei még mindig lefelé vitték a papírok árát, a Mol viszont erősödni tudott.
Részvény / Deviza / Áru Mélyül a szakadék, míg a forint nagyot gyengült, a zloty és a korona erősödött
Eidenpenz József | 2022. május 27. 12:18
A BUX esése szelídült, miközben Európában emelkedés van. A forint ma sem lett sokkal erősebb, miközben a térségi devizák erősödtek a napokban. Mekkora lesz a különadók hatása a Mol-ra, OTP-re, Telekomra, Richterre? Hogy teljesített az AutoWallis? Mennyire épülnek be a fogyasztói árakba a különadók?
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a különadókhoz a pesti börze?
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 17:42
A vezető részvények közül csak a Richter tudott erősödni, jócskán esett a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Vérfürdőt hozott a tőzsdén Orbán Viktor bejelentése - zuhan az OTP, tovább gyengül a forint
Gáspár András | 2022. május 26. 09:21
Már Orbán Viktor bejelentése előtt is nagyot zakóztak a bluechipek a budapesti tőzsdén, az újabb különadók hírére pedig a csütörtök reggeli nyitásban hatalmas zuhanás bontakozott ki: az OTP több mint 10 százalékot veszített percek alatt, innen valamelyest korrigált, de elképesztő volt a volatilitás az első percekben. 
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdén is arra várnak, mit jelent be Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 17:45
Újabb különadók miatti aggodalom húzta le a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanórepülésben a forint, ráadásul az OTP és a Mol is nagyot esik
Csabai Károly | 2022. május 25. 11:53
A hazai fizetőeszköz már tegnap is gyengült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének nyilatkozatát követően. Ma mondhatni, csak ezt folytatta, amikor például az euróval szemben reggel óta már közel négy egységet veszített, s fél 12 magasságában a 386-os szint felett cserélt gazdát. Ezúttal a Mol- és az OTP-részvények is követik a forintot. Pedig Európa kivirult, a nagyobb tőzsdék emelkedőben. Az már kevésbé jó hír, hogy az olaj is 1 százalék körül drágul.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett ma a Richter
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:44
Átlagos volt a forgalom.
Részvény / Deviza / Áru Orosz olajembargó? Mit sugall a Mol árfolyama?
Király Béla | 2022. május 24. 12:12
Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.
Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG