5p

Mik a legfontosabb aktualitások az ESG és a fenntarthatóság terén?
Mit hoz az EU Omnibus csomagja?
Merre tart a szabályozás? Mik az MNB ajánlásai, elvárásai?
Hogyan birkóznak meg az ESG jelentette kihívásokkal a vállalatok a gyakorlatban?

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A legnagyobb német csirketenyésztő és feldolgozó vállalat szója helyett rovarokból nyert fehérjét keverne az állatok takarmányába, ha a szükséges engedélyeket megkapja. A halakat tavaly év közepe óta már szabad az EU-ban rovarokkal etetni. A közvetlen emberi fogyasztásra szánt rovarételeket pedig most januárban engedélyezték.
Finn szöcskeétel (Samufoods, Instagram)

A Wiesenhof nevű óriási német húsipari konglomerátum, az ország legnagyobb szárnyas-tenyésztője, amely hetente ötmillió csirkét vág le, húspótló anyagokkal és rovarokból származó takarmányfehérjével kísérletezik – írták német lapok a Frankfurter Allgemeine nyomán.

Peter Wesjohann ügyvezető korszakváltásról beszél. A cég a szójafehérjét szeretné kiváltani rovarfehérjével, ennek érdekében egy Enterra nevű kanadai cégben szerzett részesedést.

Ez a “fekete katonalégy” (Hermetia illucens) lárvájából állít elő fehérjét. A lárvákat ellenőrzött körülmények között ételhulladékkal táplálják. Lényegében szemétből fehérjét, zsírt állítanak elő, majd szárítva keverik a takarmányba – írja az Ndr.de weboldal.

Mi a baj a szójával?

A szója kiváltásának különböző források szerint egyik célja a brazíliai esőerdők védelme, amelyek egy részét ennek a növénynek a kedvéért vágják ki. Egy másik aggály a génmódosított szója felhasználásához kapcsolódik. (Kína egyeébként az USA-ból importált szóját készült nemrég megvámolni a kereskedelmi viták közepette.)

Van, ahol azt is említik, hogy a szintén takarmánynak használt halliszt a tengerek túlhalászása miatt egyre szűkösebb, ennek pótlására is pont jó lenne a rovarfehérje. A rovarok egyébként elsőrangú tápanyagot biztosítanak, nagyon jó minőségű fehérjét, egészséges zsírsavakat és vitaminokat tartalmaznak.

A halakat már etethetik

A Wiesenhof, illetve tulajdonosa, a PHW-csoport az EU engedélyére vár a rovarokból készülő takarmány felhasználásához. Azonban bizakodóak, mivel az EU tavaly már engedélyezte a hasonló takarmányt halak etetéséhez. (Az internetes keresések szerint egy holland cég, a Protix lazacfarmokon növekvő halakat etet rovarokból készülő takarmánnyal.)

A német nagyvállalat 2015 óta növényi húspótlók forgalmazásával is foglalkozik. Ezek forgalma azonban csak a bevételének négy százalékát teszi ki.

Több év még a lombikhúsig

Cserebogár a tyúkudvarban

Aki látta a háztáji baromfiudvarban, amint egy cserebogár esik a szárnyasok elé, az tudja, hogy mint az őrült vetik rá magukat a tyúkok az értékes fehérjeforrásra, és egy-két másodperc alatt eltüntetik. Vannak, akik cserebogár-rajzás idején söprűvel szándékosan leverik, majd összeszedik falun a rovarokat, hogy a csirkéknek adják. Mégsem jellemző, hogy a vasárnapi tyúklevestől emiatt bárki undorodva fordulna el.

A Wiesenhof két startup kisvállalkozással is együttműködik az év eleje óta: a Supermeat és a Beyond Meat izomsejtekből “műhúst”, mesterséges húspótlékot próbál előállítani – írta az Ngin-food.com élelmiszeripari portál. Ezt “lombikhúsnak” is becézik, és az USA-ban híres vállalkozók hatalmas összegeket ölnek a kísérletekbe.

Hogy mikor kerülhet ilyen forgalomba, nem tudni, legalább 3-5 évre becsülik ennek eljövetelét. Az első műhús-hamburgert már öt éve előállították, de nagyon drágán és csak kis mennyiségben – teszik hozzá. A jövőben azonban a húspótlék a túlnépesedés, a klímavédelem és az állatok védelme terén egyaránt áttörést hozhat.

A finnek már tenyésztik

Csakhogy nemrég, időn tavasszal az EU a közvetlen emberi fogyasztásra szánt rovarételeket is engedélyezte. Azóta megszaporodtak az ezzel foglalkozó vállalkozások, ételkóstolókat tartanak, recepteket közölnek Európa egyes országaiban, mint Németország.

Úgy tűnik, a finnek is élen járnak a rovarok felhasználásban, rovarfarmokat működtetnek, amiről az ország ismeretterjesztő portálja, a Finland.fi is beszámol. Míg egy kiló marhahús 22 ezer liter víz felhasználásával állítható elő, és az állatoknak rengeteg hely kell, addig ugyanennyi rovarokból készülő hús minimális víz– és helyigénnyel készül.

Igen szapora állatok

Az Entocube finn vállalkozás szöcskéket tenyészt, szerintük ennek fehérjetartalma megegyezik a marhahúséval, a halnál is alacsonyabb a zsírtartalma és más húsokkal ellentétben még rostanyagok is vannak benne. Míg azonban a marhának 20, a sertésnek 6,7, a csirkének 3,3, a szöcskének csak 1,7 kilogramm takarmányra van szüksége egy kiló hús előállításához.

Ráadásul a szarvasmarha hatévente négy, a szöcske hat hetente 200 utódot hoz a világra – írja a honlapjuk. Ennek ellenére a termék drága, egy öt kilós fagyasztott szöcskecsomagért legalább 200 eurót (mintegy 65 ezer forintot) kérnek el. Igaz, Skandinávia országainak árszínvonala eleve nagyon drága.

Évezredes szokás

A finn rovarfarm-vállalkozók a termékek népszerűsítése érdekében sörözéssel egybekötött ételkóstolókat, előadásokat tartanak, szakácskönyveket írnak. Bár az emberek jelentős része kifejezetten undorodik a rovaroktól, sok helyen hangsúlyozzák, hogy évezredek óta fogyasztott rovarokat az ember, és ma is kétmilliárd ember eszik ilyesmit a bolygón.

A Bellfor kutyaeledel-webáruház pedig, valószínűleg már 2016-óta, rovarfehérje-tartalmú termékeket árul. A Medpets oldalán is találtunk ilyet.

(Magyarországon a témában nemrég “Rovaripari Konferenciát” tartottak, amelyről az Agrárfórum számolt be.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kihívót kap a Meki: új gyorsétteremlánc robban be a régiós piacra
Buksza blog | 2025. február 4. 12:40
Egy németországi székhelyű vendéglátóipari cég vette magának a bátorságot, hogy versenybe szálljon a nagy egyesült államokbeli gyorséttermekkel. A cég nem a hamburger sült krumpli csatába száll be.
Vásárló Újabb boltlánc cserélné le a termékeket a polcokon
Buksza blog | 2025. február 4. 11:22
Újabb áruházlánc csatlakozott azokhoz a kiskereskedőkhöz, amelyek letették a főesküt, hogy belátható időn belül lényegesen növelik kínálatukban a növényi alapú fehérjeforrásokat.
Vásárló Óránként 8-12 ezer forint árupakolásért, boltos munkáért? Elég jól hangzik
Buksza blog | 2025. február 4. 08:22
Az egyesült államokbeli Costco Wholesale kiskereskedelmi vállalat vezetősége mintha berezelt volna attól, hogy a cég sok ezer munkavállalója sztrájkba lép. Ezt megelőzendő béremelést jelentettek be.
Vásárló Nekimegy a drágulásnak a Lidl
Privátbankár.hu | 2025. január 28. 10:03
A Lidl lejjebb viszi a tojások árát. A lépés nem meglepő. 
Vásárló A karikagyűrű valóban megéri az árát?
Márkázott tartalom | 2025. január 27. 09:03
Sokan szívesen költenek ékszerekre, főleg akkor, ha olyan jelentőségteljes darabról van szó, mint egy karikagyűrű. Ez nemcsak egy kiegészítő, hanem az összetartozás szimbóluma is, amely egy életen át elkísér.
Vásárló Megjelent a kenyérdrágulás a magyar diszkontokban
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2025. január 27. 05:46
Tovább drágultak a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésében szereplő termékek az Aldi, Lidl és Penny alkotta triónál. Decemberhez képest a hosszú ideig stabil árat mutató félbarna kenyér is többe kerül. 
Vásárló Gyászba borultak az emberek, nem akarnak pezsgőmámorban ünnepelni
Buksza blog | 2025. január 25. 09:41
Az emberek elbizonytalanodtak, ezért nincs kedvük ünnepelni. Ezt a következtetést vonták le a francia pezsgőgyártók abból, hogy forgalmuk már a második egymást követően évben csökkent.
Vásárló Összezavarta a lengyeleket a kenyércsoda
Privátbankár.hu | 2025. január 20. 08:33
Gratuláltak a lengyelek annak a péknek, aki azt az interneten megjelent fotó tanúsága szerint hatalmas lovat készített kenyérből. Később kiderült, hogy lóvá tették a jó kenyér szerelmeseit.
Vásárló A Lidl megfejeli az óránként 5100 forintos minimálbért a hazai pályán
Privátbankár.hu | 2025. január 18. 10:01
A Lidl és a Kaufland tulajdonosa, a Schwarz Group úgy kalkulál, hogy hosszabb távon akkor van esélye a piaci sikerre, ha megtartja a legjobb szakembereket. Ennek szellemében emelik a béreket.
Vásárló Fájdalmas pillanatok várnak a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2025. január 15. 14:41
Jön a drágulás a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG