5p
A legnagyobb német csirketenyésztő és feldolgozó vállalat szója helyett rovarokból nyert fehérjét keverne az állatok takarmányába, ha a szükséges engedélyeket megkapja. A halakat tavaly év közepe óta már szabad az EU-ban rovarokkal etetni. A közvetlen emberi fogyasztásra szánt rovarételeket pedig most januárban engedélyezték.
Finn szöcskeétel (Samufoods, Instagram)

A Wiesenhof nevű óriási német húsipari konglomerátum, az ország legnagyobb szárnyas-tenyésztője, amely hetente ötmillió csirkét vág le, húspótló anyagokkal és rovarokból származó takarmányfehérjével kísérletezik – írták német lapok a Frankfurter Allgemeine nyomán.

Peter Wesjohann ügyvezető korszakváltásról beszél. A cég a szójafehérjét szeretné kiváltani rovarfehérjével, ennek érdekében egy Enterra nevű kanadai cégben szerzett részesedést.

Ez a “fekete katonalégy” (Hermetia illucens) lárvájából állít elő fehérjét. A lárvákat ellenőrzött körülmények között ételhulladékkal táplálják. Lényegében szemétből fehérjét, zsírt állítanak elő, majd szárítva keverik a takarmányba – írja az Ndr.de weboldal.

Mi a baj a szójával?

A szója kiváltásának különböző források szerint egyik célja a brazíliai esőerdők védelme, amelyek egy részét ennek a növénynek a kedvéért vágják ki. Egy másik aggály a génmódosított szója felhasználásához kapcsolódik. (Kína egyeébként az USA-ból importált szóját készült nemrég megvámolni a kereskedelmi viták közepette.)

Van, ahol azt is említik, hogy a szintén takarmánynak használt halliszt a tengerek túlhalászása miatt egyre szűkösebb, ennek pótlására is pont jó lenne a rovarfehérje. A rovarok egyébként elsőrangú tápanyagot biztosítanak, nagyon jó minőségű fehérjét, egészséges zsírsavakat és vitaminokat tartalmaznak.

A halakat már etethetik

A Wiesenhof, illetve tulajdonosa, a PHW-csoport az EU engedélyére vár a rovarokból készülő takarmány felhasználásához. Azonban bizakodóak, mivel az EU tavaly már engedélyezte a hasonló takarmányt halak etetéséhez. (Az internetes keresések szerint egy holland cég, a Protix lazacfarmokon növekvő halakat etet rovarokból készülő takarmánnyal.)

A német nagyvállalat 2015 óta növényi húspótlók forgalmazásával is foglalkozik. Ezek forgalma azonban csak a bevételének négy százalékát teszi ki.

Több év még a lombikhúsig

Cserebogár a tyúkudvarban

Aki látta a háztáji baromfiudvarban, amint egy cserebogár esik a szárnyasok elé, az tudja, hogy mint az őrült vetik rá magukat a tyúkok az értékes fehérjeforrásra, és egy-két másodperc alatt eltüntetik. Vannak, akik cserebogár-rajzás idején söprűvel szándékosan leverik, majd összeszedik falun a rovarokat, hogy a csirkéknek adják. Mégsem jellemző, hogy a vasárnapi tyúklevestől emiatt bárki undorodva fordulna el.

A Wiesenhof két startup kisvállalkozással is együttműködik az év eleje óta: a Supermeat és a Beyond Meat izomsejtekből “műhúst”, mesterséges húspótlékot próbál előállítani – írta az Ngin-food.com élelmiszeripari portál. Ezt “lombikhúsnak” is becézik, és az USA-ban híres vállalkozók hatalmas összegeket ölnek a kísérletekbe.

Hogy mikor kerülhet ilyen forgalomba, nem tudni, legalább 3-5 évre becsülik ennek eljövetelét. Az első műhús-hamburgert már öt éve előállították, de nagyon drágán és csak kis mennyiségben – teszik hozzá. A jövőben azonban a húspótlék a túlnépesedés, a klímavédelem és az állatok védelme terén egyaránt áttörést hozhat.

A finnek már tenyésztik

Csakhogy nemrég, időn tavasszal az EU a közvetlen emberi fogyasztásra szánt rovarételeket is engedélyezte. Azóta megszaporodtak az ezzel foglalkozó vállalkozások, ételkóstolókat tartanak, recepteket közölnek Európa egyes országaiban, mint Németország.

Úgy tűnik, a finnek is élen járnak a rovarok felhasználásban, rovarfarmokat működtetnek, amiről az ország ismeretterjesztő portálja, a Finland.fi is beszámol. Míg egy kiló marhahús 22 ezer liter víz felhasználásával állítható elő, és az állatoknak rengeteg hely kell, addig ugyanennyi rovarokból készülő hús minimális víz– és helyigénnyel készül.

Igen szapora állatok

Az Entocube finn vállalkozás szöcskéket tenyészt, szerintük ennek fehérjetartalma megegyezik a marhahúséval, a halnál is alacsonyabb a zsírtartalma és más húsokkal ellentétben még rostanyagok is vannak benne. Míg azonban a marhának 20, a sertésnek 6,7, a csirkének 3,3, a szöcskének csak 1,7 kilogramm takarmányra van szüksége egy kiló hús előállításához.

Ráadásul a szarvasmarha hatévente négy, a szöcske hat hetente 200 utódot hoz a világra – írja a honlapjuk. Ennek ellenére a termék drága, egy öt kilós fagyasztott szöcskecsomagért legalább 200 eurót (mintegy 65 ezer forintot) kérnek el. Igaz, Skandinávia országainak árszínvonala eleve nagyon drága.

Évezredes szokás

A finn rovarfarm-vállalkozók a termékek népszerűsítése érdekében sörözéssel egybekötött ételkóstolókat, előadásokat tartanak, szakácskönyveket írnak. Bár az emberek jelentős része kifejezetten undorodik a rovaroktól, sok helyen hangsúlyozzák, hogy évezredek óta fogyasztott rovarokat az ember, és ma is kétmilliárd ember eszik ilyesmit a bolygón.

A Bellfor kutyaeledel-webáruház pedig, valószínűleg már 2016-óta, rovarfehérje-tartalmú termékeket árul. A Medpets oldalán is találtunk ilyet.

(Magyarországon a témában nemrég “Rovaripari Konferenciát” tartottak, amelyről az Agrárfórum számolt be.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Zagyszivattyú kínálat – Mutatjuk, mire használható az eszköz!
Márkázott tartalom | 2025. november 13. 10:21
A modern építőipar, a mélyépítés, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó víztelenítési és szennyvízkezelési feladatok elképzelhetetlenek a zagyszivattyú kínálat megbízható és nagy teljesítményű tagjai nélkül. A zagyszivattyúk képesek a legnagyobb kihívást jelentő, koptató hatású, szilárd részecskéket és iszapot tartalmazó folyadék, a zagy hatékony kezelésére. A Tsurumi márkanév a megbízhatóság, a tartósság és a technológiai innováció szinonimája a szakmában. Közel egy évszázados tapasztalatával a világ egyik legelismertebb gyártójává vált a merülőszivattyúk szegmensében.
Vásárló Összefüggést találtak a fiatal felnőttek vastagbélrákja és a biológiai életkor között
Natív tartalom | 2025. november 12. 14:05
Az 50 év alatti vastagbélrákok emelkedése új megvilágításba helyezi a megelőzést – a biológiai életkor lehet a korai felismerés kulcsa.
Vásárló Teszt Plussz Magazin: ezek a legjobb vezeték nélküli állóporszívók
Márkázott tartalom | 2025. november 12. 10:25
A Teszt Plussz Magazin ismét frissítette vezeték nélküli állóporszívó tesztjét, aminek részeként megvizsgálták az egész piacot, és a teszteredményekből kiderült, hogy a Dyson még mindig uralja a prémium kategóriát, de egyre komolyabb kihívót jelent a Dreame, miközben az alacsonyabb kategóriákat leginkább a Xiaomi, a Bosch, a Shark és a Gorenje porszívói uralják.
Vásárló Váratlanul bezuhant a drágulás a boltokban – a kormányt ez hidegen hagyja
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. november 10. 05:42
Az előző hónaphoz képest régen látott mértékű árcsökkenést talált a legfrissebb Privátbankár Árkosár-felmérés a hipermarketekben. Éves szinten persze nőttek az árak, de a drágulás több mint egyéves mélypontra fékezett. Az árrésstop mégis maradt – ennek már csak politikai okai lehetnek, szakmaiak nem. Novemberi felmérésünk során lehet, hogy láttuk az ország utolsó szögletes trappistáját is.
Vásárló Alvás és mindennapi terhelés – Hogyan válasszunk megfelelő matracot?
Márkázott tartalom | 2025. november 8. 17:23
A pihenés módja sokak számára egy megszokott rutin, mégis gyakran csak akkor kerül előtérbe, amikor hosszabb idő után kényelmetlenséget tapasztalunk. A fekhely kialakítása nemcsak az alvás hosszára, hanem a napközbeni működésünkre is hat. 
Vásárló Az adatmentés fontossága a digitális korban
Márkázott tartalom | 2025. november 7. 16:50
A digitális világban mindennapi eszközeinkkel rögzítjük életünk pillanatait: képek, dokumentumok, üzenetek. De vajon elegendő figyelmet fordítunk ezek megőrzésére? Fontos tudatosítani, hogy eszközeink naponta különféle kockázatoknak vannak kitéve.
Vásárló Zöld fűtési alternatíva: a pelletkazánok
Márkázott tartalom | 2025. november 5. 16:41
Napjaink egyik nagy kérdése, hogy miként lehet környezettudatosan élni, és ennek részeként, milyen technológiákat érdemes választani a mindennapi életben. 
Vásárló A jövő otthona, avagy miért választják egyre többen a könnyűszerkezetes házakat?
Márkázott tartalom | 2025. november 4. 17:16
Az építkezés mindig nagy döntés, hiszen az ember az otthonát nem néhány évre tervezi. Az utóbbi időben egyre többen fordulnak a könnyűszerkezetes házak felé, amelyek nemcsak gyorsabban elkészülnek, hanem energiatakarékosabbak és fenntarthatóbbak is a hagyományos építési módoknál.
Vásárló Hogyan érd el a Z generációt a közösségi médiában?
Márkázott tartalom | 2025. november 4. 10:15
Az online platformok terén a Z generáció egyedi szereppel bír; ők azok a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag már az online térben nőttek fel. 
Vásárló A megbízható rögzítés az építőipar alapja
Márkázott tartalom | 2025. november 3. 16:45
Az építkezések és felújítások világában sokszor a legapróbb részletek döntik el, mennyire lesz tartós és biztonságos a végeredmény. Akár egy családi ház szerkezetéről, akár ipari létesítményről van szó, a stabil rögzítés nélkülözhetetlen. Azok az elemek, amelyek a háttérben végzik a dolgukat, valójában a teljes szerkezet biztonságát tartják kézben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG