6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Mol gyorsjelentéséről megoszlanak a vélemények, nem mindenki szerint hozta a papírformát. A forint pedig napok óta gyengül. A piacokat a héja Fed-vezetők és a termelői árak növekedése lombozták le. Jól megy a Mercedes gyárnak, a kriptodeviza-tranzakciók egy százaléka kapcsolódott tavaly bűncselekményhez.

Ma mínuszban vannak az európai tőzsdeindexek, a német mutató 0,8, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal megy le. Az amerikai határidős indexek is újabb fél százalék körüli esést áraznak, miután tegnap csúnya véget ért a kereskedés, a Nasdaq 1,9, az S&P 500 1,4 százalékos lejtmenetével. Hétfőn nem lesz kereskedés az USA-ban az elnökök napja miatt, így a többi piacon is visszafogott kereskedés várható.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal süllyed, ami nagyjából az európai átlagot jelenti, miközben Varsó 0,4 százaléknál tart. A gyorsjelentése után a Mol 1,2 százalékkal esik, de az OTP is 1,3 százalékkal megy le. A Richter 0,9 százalékkal javítani tud. A Magyar Telekom február 22-én piaczárást követően teszi közzé eredményét, ma egyébként 0,4 százalékkal olcsóbb lett.

Napi két forinttal drágább az euró

Ma az eurót 385,50 forinton jegyzik, ami újabb bő két forintos drágulást jelent. A hét elején 377-nél találta meg az alját az euró ára, azóta naponta 2-3 forinttal megy feljebb. Ebben szerepe lehet a dollár erősödésének, az amerikai kötvényhozamok (és kamatemelési várakozások) emelkedésének.

Árfolyamok és grafikonok

A földgáz árára a tél vége felé közeledve már alig figyelnek, pedig ma 5,5 százalékkal 49 euró közelébe esett Hollandiában. Az olaj is majdnem másfél százalékkal esik.

Mitől romlott el a piacok hangulata tegnap?

Csütörtökön szerény pluszban kezdték a napot a tőzsdék, mégis jelentős mínusz lett belőle az amerikai kereskedés végére.

  • Ennek egyik oka az lehetett, hogy az amerikai termelői árak inflációja 0,7 százalék volt havi szinten, a várt 0,4 százalékkal szemben.
  • A másik pedig, hogy két Fed-vezető, Loretta Mester és James Bullard is beszélt, és eléggé kamatemelés-pártinak (héjának) bizonyultak.

Így erősödött az a narratíva, amely szerint 25 helyett 50 bázispontos lesz a következő kamatemelés az USA-ban. Ráadásul még az amerikai munkanélküliségi kérelmek száma is eléggé szerény szinten alakult, ami erős munkaerőpiacra utal, és szintén a kamatemelési sorozat fenntarthatóságát mutatja.

Mol-kút. Fotó: depositphotos
Mol-kút. Fotó: depositphotos

Hozta az elvárásokat a Mol

A Mol a várakozásokkal összhangban lévő negyedéves EBITDA eredményt tett közzé az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A menedzsment megemelt, 4,1-4,4 milliárd dolláros éves eredménycélját is túlszárnyalta a vállalat, rekordszintű, 4,7 milliárd dollárt érve el. Az üzemanyagár-szabályozás és a különadók összesen 1,6 milliárd dollárral csökkentették a az éves eredményt, és a negyedik negyedévet veszteségbe fordították.

vagy mégsem?

Némileg eltérő a KBC Equitas véleménye. Szerintük rekordévet zárt a Mol 2022-ben, bár “kétségkívül nem a negyedik negyedév lett a legerősebb az elmúlt időszak eredményeit nézve”. A “tisztított CCS-EBITDA soron” az eredmények kisebb mértékben jobbak voltak a prognózisoknál, de a downstream szegmens elmaradt a becslésektől.

Ezzel viszont az EPS jelentősebben elmaradt a várttól. Míg a főbb sorokat nézve azért a teljesítmény még mindig erős, összességében a tavalyi évben a Mol által kiadott frissített célokat is sikerült felülmúlni.

Mennyi osztalékot fizet majd a Mol?

Az Erste Befektetési Zrt. véleménye szerint a Mol működési oldalról nagyon erős volt a negyedév során, a gyengébb petrolkémiai marzsok, az alacsonyabb szénhidrogénárak és a különadók ellenére is. A nettó eredmény viszont alulmúlta a várakozásokat a vállalati adó óriási növekedése miatt. A cég így is elérte a III. negyedév végén célként kitűzött 4,1-4,4 milliárd dollár tisztított, CCS alapú EBITDÁ-t, a tényleges szám 4,7 milliárd lett. A cég nem nyilatkozott az osztalék mértékéről.

Szerintünk a tavalyi 302,7 forint/részvény mértékénél nagyobb osztalék jöhet, becslésünk szerint 350-400 forint lesz a kifizetés. A cég előreláthatólag márciusban dönt a kérdésről.

Sok pénzt oszt ki a Mercedes

A Mercedes autógyártó nyereségesebb, mint valaha, a nyeresége és a forgalma is erőteljesen emelkedett, 14,8 milliárd eurót keresett adózás után, 20,7 milliárd eurós üzemi nyereség mellett. A forgalom 134-ről 150 milliárd euróra emelkedett, ami tizenkét százalékos pluszt jelent, a stagnáló eladások ellenére is. Ennek nyomán rekordosztalékot tervez és tömegesen akarja visszavásárolni saját részvényeit, annak ellenére, hogy 2023 nehéz év lesz.

A stuttgarti prémiumkategóriás gyártó tizenöt százalékos árbevétel-arányos nyereséget ért el, ami “mesés” marzs, a háromágú csillaggal ellátott márka több mint 135 éves történetében még soha nem fordult elő – írja a Handelsblatt.com. A svéd Ola Källenius vezérigazgató 2019 májusában került a Daimler AG élére, a Mercedes akkor még veszteséges volt.

A hedge fund-ok és a kisbefektetők is vásárolnak?

Két csoport is szorgalmasan vásárolja a részvényeket a Reuters és a Yahoo Finance szerint. A fedezeti alapok (hedge funds) a technológiai szektor részvényeinek esésére kötött fogadások, azaz short üzletek lezárását végzik. Egy évtized óta a második legnagyobb értékű shortzárási hullámot produkálták február első felében a Goldman Sachs és a JPMorgan & Chase brókercégek adatai szerint. Ezt csak a két évvel ezelőtti mémrészvény-őrület múlta felül, amikor a lakossági befektetők és az intézmények együtt vásároltak mohón.

A lakossági befektetők pedig most januárban napi 1,5 milliárd dollárnyi rekordösszeget zúdítottak a részvénypiacra. Ez a valaha mért legmagasabb érték a VandaTrack piackutató cég csütörtökön közzétett adatai szerint. A Tesla (TSLA) továbbra is a kedvencük, csak ebbe összesen 9,7 milliárd dollár áramlott.

Ez összhangban áll a januári kiskereskedelmi és foglalkoztatási adatokkal, amelyek arra utalnak, hogy a fogyasztók továbbra is lenyűgöző mértékű vásárlóerőt képviselnek – írta az elemzés.

A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

25 ezer felett is volt a bitcoin

De nem túl sokáig, tehetjük hozzá. Tegnap a részvénypiacok esése ellenére még egy darabig felfelé mentek a kriptodevizák, de néhány óra késéssel oda is begyűrűzött a rossz hangulat. Ma négy százalékos mínuszban van a bitcoin 23 650 dolláron, az ether két százalékkal esik 1650-re.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptós bűncselekmények éve volt a tavalyi

A kriptodeviza-lopások értéke 2022-ben nőtt is, mondhatjuk, hogy a kriptólopások éve lett a tavalyi. De a tiltott tranzakciók még mindig csak csekély részét teszik ki az összes aktivitásnak – állítja a Chainalysis blokkláncelemző cég tanulmánya. A bűncselekményekkel kapcsolatos tranzakciók volumene elérte a 20,6 milliárd dolláros rekordot, ez azonban a kriptopiac teljes volumenének kevesebb, mint egy százaléka.

Mintegy 3,8 milliárd dollárt, minden más év adatánál többet loptak el különböző kriptós szolgáltatásokból és protokollokból, ebből csak októberben 775,7 milliót. Ugyanakkor a jelentés szerint a csalók és a zsarolóvírusokra szakosodott hackerek összbevétele csökkent.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13440 13355 13505 +0,83% 13430 13445 544 539 140 HUF 2023-10-03 09:30:46
MOL 2768 2748 2776 +0,14% 2764 2768 22 104 514 HUF 2023-10-03 09:30:40
MTELEKOM 554 552 557 +1,09% 552 554 38 392 278 HUF 2023-10-03 09:28:53
RICHTER 8925 8825 8940 +0,85% 8915 8925 23 802 990 HUF 2023-10-03 09:29:27
OPUS 364 358 365 +1,39% 362 363 37 882 440 HUF 2023-10-03 09:15:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csaknem 10 ezer milliárd forintnyit zsákoltak be a magyarok állampapírokból
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:31
Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó szeptemberben módosított kibocsátási terv 84 százalékban teljesült.
Részvény / Deviza / Áru Az októbert sem kezdte acélosan a forint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:01
Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Inflációs para: rosszul kezdte a hetet a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Tombol a török aranyláz - mi történik az aranybefektetésekkel?
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:16
Hiába a 30 százalékra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása továbbra is pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai magánbefektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki - véli Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Fegyverként használhatják az olajat, két forinttal olcsóbb az euró
Eidenpenz József | 2023. október 2. 12:16
Jó hangulat várható az amerikai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az amerikai költségvetési törvény elfogadása. Két forinttal olcsóbb lett az euró, az OTP tartja a BUX-ot. Folyton a három számjegyű olajárakról beszélnek, de pezsgés van az elektromosautó-gyártóknál is. Alig emelkedett a bitcoin szeptemberben, csakhogy ebben a hónapban esni szokott.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország másfélszeresét zsebre tették
Buksza blog | 2023. szeptember 30. 17:02
A világ leggazdagabb emberei közül Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sergei Brin és Larry Page érte el a legjelentősebb vagyongyarapodást az idén a Bloomberg gazdaglistája szerint. A több mint 269 milliárd dolláros plusz a tavalyi magyar GDP másfélszerese. 
Részvény / Deviza / Áru Kicsit messzebb került a forint a rémálomtól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 18:28
A 400 forintos euró rémképe távolabb úszott.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-nak köszönhetően zárult jól a hét
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG