<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még mindig csak korlátozottan lehet vásárolni a Robinhoodnál az elmúlt hét sztár- (vagy botrány-) részvényeit, de oldódik a szigor - az internetes fórumon szerveződő kisbefektetők viszont most új prédát találtak maguknak. Az ezüst árfolyama emiatt rakétázik most, az árupiacon azonban sokkal nagyobb fába (vagyis fémbe) vágták a fejszéjüket a traderek. A továbbra is óriási részvénykitettséggel rendelkező nagybefektetők talán most szusszanhatnak egy kicsit. A romló világgazdasági kilátások ellenére pluszban járnak a világ tőzsdeindexei, a hangulatot a vakcinahírek dobták meg.

Ami mindenkit érdekel: mit művel a kisbefektetők hordája?

Az elmúlt napokban a gazdasági sajtón kívüli médiumokba is bekerültek a tőzsdei események - ez jellemzően akkor szokott megtörténni, ha valami óriási esés következik be vagy valaki nagyon sokat veszít a részvényeken. Most ez utóbbi következett be: a GameStopról, a Reddit-fórumozó kisbefektetők összefogásáról, a shortoló nagybefektetők térdre kényszerítéséről, a Wall Street és a pénzügyi rendszer meghekkeléséről korábbi, alapos összefoglalónkat ajánljuk: Így még soha nem verték át a Wall Street bankárait >>

Az ügyben friss fejlemény, hogy a redditező kisbefektetők által használt elsődleges tőzsdei kereskedési platform, a Robinhood szűkítette a korábban életbe léptetett korlátozásokat. 50 helyett már csak 8 részvény kereskedését korlátozzák: a GameStop, az AMC, a BlackBerry, az Express, a Genius Brands International, a Koss Corp., a Naked Brand Group és a Nokia árfolyamának további felhajtását próbálják már csak megfékezni. A Robinhood-ügyfelek továbbra is csak 1 darabot vehetnek a GameStop részvényéből és legfeljebb 5 opciós szerződésük lehet a papírra, AMC-ből pedig 10 részvényt és 10 opciós szerződést tarthatnak. Akinek ezeknél már most is több van, megtarthatják pozícióikat, de újakat nem nyithatnak. Ettől persze még a Robinhoodra továbbra is vár néhány érdekes jogi eljárás, amit néhány feldühödött ügyfél indított a korlátozások életbeléptetése miatt a kereskedőplatform ellen.

Szintén friss hír, hogy a short squeeze-en legnagyobbat bukó Melvin Capital hedge fund az értesülések szerint a januárt 53 százalékos bukóval zárta. Eszközállománya a hónap végén 8 milliárd dollár fölött jár, míg az év elején még 12,5 milliárd dollárnyi eszközük volt. (A 8 milliárd az 53 százalékos bukás után úgy jött össze, hogy a társaság két lépcsőben összesen 2,75 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott.) 

Hogy nem csak egy (vagy éppen 10) részvény sorsáról van szó, az abból látszik: a több mint egy évtizede, a pénzügyi világválság óta nem látott mértékben végeztek fedezeti ügyleteket az amerikai hedge fundok a múlt héten a Goldman Sachs elemzése szerint. Jellemzően a long pozíciók zárásával teremtettek elő pénzt a short pozíciók fedezésére gyakorlatilag minden szektorban. Ezzel együtt még mindig rekordközeli szinten van az alapok részvénypiaci kitettsége.

Máris megvan az új célpont - ez most egy sokkal nagyobb préda

A Reuters összeállítása arra hívja fel a figyelmet, hogy a múlt héten piaci földrengést előidéző kisbefektetők nem állnak meg az amerikai részvénypiacon, hanem további célpontokat keresnek: ennek lehet eredménye, hogy csütörtökön és pénteken az ezüst ára 10 százalékot emelkedett, az unciánkénti 25 dollárról 27,5 dollár körüli szintre. A Redditen ugyanis olyan üzenetek jelentek meg, hogy most ezen a piacon kell felhajtani az árakat. Hétfőn délelőtt újabb lendületet vett a drágulás: újabb 10 százalékkal került feljebb a jegyzés, az ezüst unciánként már 29,5 dollár fölött van. 

Az ezüst árfolyamának alakulása az elmúlt napokban
Az ezüst árfolyamának alakulása az elmúlt napokban

Ez természetesen az ezüstben érintett bányapapírokat is felfelé hajtja: a mexikói Fresnillo Londonban kereskedett papírjai 15 százaléknál is többet drágultak, a Polymetal 7 százalékot emelkedett. Mindenesetre az ezüsttel nagyobb fába vágta a fejszéjét "a horda": míg a GameStop piaci kapitalizációja 1,5 milliárd dollár volt a nagy emelkedés előtt, az ezüsté 1400-1600 milliárd dollár.

Közben azért a fundamentumokra is érdemes egy pillantást vetni: a korábbi várakozásokhoz képest sokkal lassabban halad a koronavírus "legyőzése", ami az amerikai és európai növekedési kilátásokra is árnyékot vet. Kínából is rossz hír érkezett: a feldolgozóipar teljesítményének növekedése lassult januárban, az új megrendelések és a termelés volumene is megszenvedi a járvány hatásait. A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a decemberi 53 pontról 51,5 pontra csökkent, ami az elmúlt 7 hónap leggyengébb adata. 

A vakcinahírek miatt jó a hangulat

Hogy a tőzsdei hangulat mégis optimista hétfőn, az főként annak köszönhető, hogy az AstraZeneca gyógyszergyár (miután a szállítási késlekedések miatt az EU exportkorlátozást lengetett be a vakcinákra) bejelentette, hogy a tervezettnél 9 millióval több adag oltóanyagot szállít le az EU-nak az első negyedévben. Ázsia pluszban zárt - a japán Nikkei 1,2 százalékot erősödött, a kínai bluechipek fél százalékkal kerültek feljebb. Az európai tőzsdeindexek túlnyomó többsége is pluszban kezdte a napot, két órával a nyitás után a frankfurti DAX 1 százalékos pluszban van, a párizsi CAC40 0,8 százalékos emelkedésnél jár, a londoni FTSE100 pedig 0,6 százalékkal van feljebb pénteki záróáránál.

A budapesti tőzsde abszolút az élmezőnyben jár hétfő délelőtt, a BUX közel másfél százalékos emelkedésével csak a prágai PX index tud versenyezni. Az összes magyar bluechip emelkedik, a 2 százalék fölött dráguló OTP vezérletével. A Mol 1,7 százalékkal került feljebb 2 óra alatt, a Richter fél százalékot drágult, a Telekom pedig 1 százalékot. 

Az Erste befektetői hírlevele egy hazai vállalati hírre is felhívja a figyelmet: lengyel értesülések szerint több érdeklődő is van a lengyel finomítói cég, a Lotos csoport eszközei iránt. A BP, a kanadai Couche Tard és a szaúdi Aramco is megvásárolná a Lotos-PKN összeolvadás miatt eladósorba került eszközöket, többek között a gdanski finomító 30 százalékát. Megfelelő vételár esetén a Molt is érdekelnék ezek a részesedések.

Holnap jelent az Amazon és a Google, aztán jön a Pfizer is

Ami az amerikai kilátásokat illeti: a KBC Equitas összefoglalója szerint az S&P 500 komponensei közül már 185 cég túlvan a gyorsjelentésén. A bevételek összességében stagnáltak a vállalatoknál, a profitsoron pedig 3 százalékos az átlagos bővülés. A legnagyobb pozitív meglepetést eddig a nyersanyagszektor és a technológiai szektor okozta. Ma délután a Thermo Fisher jelentése lehet érdekes, a hét többi napján pedig az egészségügyi szektorból jelent még a Pfizer, a Gilead és Regeneron is, de szinte minden szektorból érkeznek majd fontos jelentések.

A legizgalmasabb a kedd este lehet, amikor az Amazon és a Google is közzéteszi a negyedéves számait

- írja a KBC.

Másfél hónapos csúcson a forint

A forint továbbra is erősösödik, az euró jegyzése hétfőn 356 alá is benézett - ez december 18. óta, tehát jó másfél hónapja nem látott szint.

Másfél hónapja nem látott árfolyamon az euró
Másfél hónapja nem látott árfolyamon az euró

További, friss árfolyamokat itt talál >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG