<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A bitcoin árfolyama ma már 9900 dollár körül jár, alighanem el fogja érni a tízezret, sokan már az esésére játszanának. A bitcoinnak csak egy kis része forog, a nagy részét jól elásták, mint valami kincset, sőt jelentős mennyiség már el is veszett. Nem fogod kitalálni, mennyiért lennének hajlandóak megválni a megkérdezett bitcoin-tulajdonosok portékájuktól.
(Pixabay)

A Coindesk átlagár-indexe szerint 9892 dollár volt ma a bitcoin árfolyamának maximuma, de mivel ez egy több tőzsde áraiból készített átlag, történhettek elszórt üzletek tízezer dollár felett is. Már napokkal korábban írtak arról a bitcoinnal foglalkozó weboldalak, hogy afrikai, ázsiai országokban, diktatúrákban, ahol a befektetési lehetőségek korlátozottak, és fontos pénzmenekítő eszköz a bitcoin, bőven tízezer felett is születtek üzletek.

Emellett a bitcoinból nyáron kivált bitcoin cash és ősszel leágaztatott bitcoin gold árfolyama is jól tartja magát, az előző 1650, az utóbbi 353 dollár körül jár. Következésképpen aki nem nyúlt az augusztus előtt vett bitcoinjaihoz, ma 9892+1650+353=11 895 dollárnak (mintegy 3,1 millió forintnak) örülhet. Ez az egy évvel ezelőtti 732 dollárnak mintegy 16-szorosa.

Nem csalás, csak ámítás

A médiát elárasztják a bitcoinnal foglalkozó cikkek, elemzések, videók, infografikák, híres emberek szólnak ellene vagy mellette. Ken Griffin milliárdos, hedge fund-menedzser a holland tulipánhagyma-mánia elemeit véli felfedezni a bitcoin emelkedésében. (Ő ebben egyébként már a sokadik.) Szerinte ez a mánia is nagy sírással fog végződni – írta a Bloomberg. De legalább nem tartja csalásnak, átverésnek, mint más kritikusok.

Mire kimondod, tovább szárnyal

Mike Novogratz, egy másik milliárdos, aki nemrég félmilliárd dolláros hedge fund-ot állított fel a bitcoinnal kapcsolatos befektetésekre, nemrég kijelentette, hogy a bitcoin áprilisra eléri majd a tízezer dollárt. Ám alig mondta ki, az árfolyam tovább szárnyalt, így gyorsan módosította ezt a dátumot 2017 végére. (Frissítés: Novogratz ismét nyilatkozott, azt mondta, a bitcoin négyszeresére, az ethereum háromszorosára drágulhat jövőre. Ez mintegy 40 ezer dolláros bitcoint jelentene.)

A legőrültebb új elméletek egyike szerint a bitcoin tulajdonképpen Elon Musk, a csodagyerek titkos találmánya. (Tesla, űrkutatás stb.) Nem tudni, ennek van-e bármi alapja vagy csak újabb városi legenda.

Újabb hússzorozódás jön?

A ValueWalk cikke szerint egy LendEDU nevű közvélemény-kutató, amikor még 6500 körül volt a bitcon, megkérdezett bitcoin-tulajdonosokat, hogy milyen áron adnák el befektetésüket. A válaszok átlaga 196 ezer dollár (!) volt, a jelenlegi árnak is a hússzorosa.

Egy másik írás összegyűjtötte, hogy a jelenleg létező 16,4 millió bitcoin egy jelentős része már elveszett örökre – nem lehet ugyanis hozzájuk férni, ha a tulajdonos elveszti a jelszót –, más része mélyen el van ásva, be van fagyasztva tulajdonosaik “pénztárcáiba” (deep cold wallet), hosszú távra el van téve. Így tulajdonképpen csak 2-4 millió darab forog, nagyon szűk a kínálat, ez is okozhatja a hatalmas drágulást.

Minden zuhanásra újabb felpattanás

Mindezek miatt sokan úgy vélik, az árfolyam még nyugodtan száguldhat tovább, mielőtt komolyabb visszaesés történne. Az idén már több 25-30 százalékos zuhanás is volt, de mindegyik csak újabb és újabb felpattanásoknak ágyazott meg. Azért volt korábban nagyobb visszaesés is: a bitcoin ára a 2013 végi, 1100 dollár körüli csúcsról 2015 elejére 190 dollárra esett, körülbelül hatodára, és évekig tartott, míg lassan magához tért. Csak az idén, több mint három év múlva érte el újra a 2013-as csúcsot.

Drága mulatság bitcoint kölcsönkérni

Az új csúcsok közepette feléledt az igény, hogy esésre játsszunk (shortoljunk), ennek lehetőségeit foglalja össze a Bloomberg. (Bár ez ilyen emelkedés és volatilitás közepette őrültségnek látszik – a szerk.) A cikk szerint mindent lehet shortolni, csak a hagyományos részvényeknél sokkal nagyobb volatilitás miatt a bitcoint sokkal drágább.

Sokkal többet fognak kérni azért, hogy kölcsön adják. A shortolás ugyanis általában úgy történik, hogy kölcsön veszünk valamit, majd eladjuk, és később – szerencsés esetben  olcsóbban – visszavásárolva megadjuk a kölcsönadónak.

Nyomulnak az FX-cégek

Már vannak cégek, amelyek CFD-ken (contract for difference) keresztül kínálnak ilyen shortolási lehetőséget. Ilyen a londoni TF Global Markets a Bloomberg cikkében, de ha a “bitoin CFD” kifejezésre guglizunk, rengeteg további találatot lelünk.

Ezek egy része azonban gyanús, alighanem abból a körből kerülnek ki, amelyek előszeretettel rángatják bele túl kockázatos, hatalmas tőkeáttétellel működő devizaügyletekbe a kisbefektetőket, és teszik őket tönkre.

Magyar nyelven az Admiral Markets ajánlatait is kidobta a kereső, mintjárt négyféle “kriptodevizára” van CFD-jük augusztus óta. (Bitcoin, ehereum, litecoin, ripple.)

CFD és margin

A CFD-kről tudni kell, hogy biztosítékot (fedezetet) kell letenni a szerencsétlen irányú árelmozdulások, azaz veszteségek esetére, és ha az elmozdulás túl nagy, pótbefizetésre is lehet szükség (margin call). Tehát könnyen előfordulhat, hogy a befektetett pénzünknél is többet veszítünk el. Valójában nem tipikus kisbefektetőknek való eszközök, mégis sokan használják. (És veszítenek rengeteget rajtuk.)

A Bloomberg szerint a Bitfinex nevű bitcoin-tőzsde (helyesebben inkább kereskedési platform) is lehetőséget ad a shortolásra, és ehhez a bitcoinok kölcsönvételére. Ehhez az értékük 30 százalékát kell letenni biztosítékként. (Ez normál határidős tőzsdei termékeknél 4-6 százalék, erről itt írtunk.) Hétfőn 19 188 bitcoinra volt short és 23 931 darabra long pozíció a Bfxdata szerint.

A svédek beelőztek

Elvileg léteznek már bitcoinba fektető alapok is, ha csak tőzsdén kívül is, mint a Bitcoin Tracker One (Svédország) vagy a Grayscale Investments “Bitcoin Investment Trust”-ja. Elvileg ezeket is lehet shortolni, a svédek certifikátokat is kibocsátottak az alap értékpapírjaira.

Jelenleg a CME amerikai tőzsdeholding dolgozik azon, hogy még az idén bitcoin-kontraktusokat vezessen be. Ennek is a fő indoka az, hogy a bitcoinra történő shortolás lehetőségét is megteremtsék.

Napok alatt háromszázezer új rajongó

A bitcoin száguldása új és új érdeklődőket vonzz, a Bloomberg szerint a Coinbase nevű szolgáltatónál vezetett számlák száma a Hálaadás ünnepe körül mindössze pár nap alatt háromszázezerrel, 13,0 millióról 13,3 millióra nőtt.

A szakértők különösen attól óvnak, hogy valaki hitelre vásároljon bitcoint vagy más kriptodevizát. Sőt, inkább azt javasolják, hogy ha van digitális pénzünk és hitelünk, inkább adjuk el egy részét ennyi emelkedés után, és fizessük vissza a hitelt vagy egy részét.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15745 15660 15750 +0,41% 15740 15745 300 331 725 Ft 2021-07-28 10:05:12
MOL 2360 2340 2360 +0,94% 2356 2360 51 174 494 Ft 2021-07-28 10:04:56
MTELEKOM 424 422 426 -0,47% 424 425 276 015 Ft 2021-07-28 09:51:32
RICHTER 8000 7955 8000 +0,44% 7990 8000 27 397 750 Ft 2021-07-28 10:05:23
OPUS 238 238 238 +0,63% 236 238 1 372 456 Ft 2021-07-28 10:01:43
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos