Hirdetés
Hirdetés

Több mint tízezer dollárt ér egy bitcoin – magával ránthatja a tőzsdéket?

Eidenpenz József, 2017. november 24., 15:14

Ha a bitcoin mellé ingyen kiosztott két másik fizetőeszközt is beleszámítjuk, már több mint tízezer dollárt ér az a bitcoin, amely egy éve még csak 740 dollár volt. Tovább hemzsegnek körülötte a hírek, jók és rosszak egyaránt, a hagyományos pénzügyi rendszerben, tőzsdéken, befektetési alapokban való megjelenése pedig küszöbön áll. Határ a csillagos ég?

Papíralapú offline-pénztárca, titkos és nyilvános kóddal
Papíralapú offline-pénztárca, titkos és nyilvános kóddal

Bár a napokban kétszer is visszaesett 8000 dollár alá, ma ismét 8250 dollár a bitcoin árfolyama, nem sokkal az eddigi, 8380 körüli csúcs alatt. (A Coindesk átlagár-indexe szerint.) Az egyik visszaesést az okozta, hogy hackerek az egyik bitcoinos szolgáltatótól több tízmillió dollárnyi értékű digitális pénzt loptak el. Egy másik rossz hír volt, hogy elmaradt a bitcoin egy újabb tervezett reformja, ami növelte volna a rendszer tranzakciós kapacitásait.

A bitcoin-tulajdonosoknak a “fork”-ok, azaz elágazások során eddig adott bitcoin cash is drágul, már 1640 dollár. A hasonló módon keletkezett bitcoin gold is megemberelte magát, és hirtelen 400 dollárra ugrott. Ha valakinek egy évvel ezelőtt volt egy bitcoinja, azért még csak 738 dollárt kaphatott. Ez most a két említett, mellé keletkezett “devizával” együtt 8250+1640+400, azaz 10 290 dollárt ér (mintegy 2,7 millió forint). Majdnem 14-szer annyit, mint egy éve.

Hirdetés

De jönnek a jó hírek is. A legjobb, hogy halad a bitcoin bevezetése az amerikai határidős piacra, a CME Groupnál. A Financial Times érdekes részleteket is közölt erről. Ezek szerint például míg az aranynál 4,2, az olajnál 4,44 százalékát kell letenni a határidős árnak biztosítékként, a kukoricánál pedig 4,89 százalékot, addig a bitcoinnál ez elérheti a 30 százalékot is (pontosabban még nem dőlt el, mennyi lesz, de nem lesz több 30 százaléknál). Ezzel jól kifejezik, hogy mennyire durva áringadozásokra képes ez a “befektetési eszköz”.

A bitcoin-elágazásokról itt írtunk> > >, a bitcoin értékének szinte lehetetlen becsléséről itt > > >, a bitcoin bevonulásáról a hagyományos pénzügyi világba pedig itt > > >

Lesznek garanciák?

Az elszámolásokhoz saját bitcoin-árindexet használnak, a CME CF bitcoin Reference Rate nevűt, amit négy bitcoin-tőzsde áraiból számolnak, ezek a Bitstamp, a GDAX, az itBit és a Kraken. Két másikat még áprilisban kilódítottak az indexből (Bitfinex és OKCoin), miután bankok feketelistára tették őket.

Az intézményi befektetők eddig távol maradtak a kriptodevizák (titkosítási eljáráson alapuló fizetőeszközök) piacától, mivel nem volt elég biztonságos a kereskedés, nem voltak szabályozók, nem voltak biztosíték-rendszerek. Ez változhat meg pozitívan, ha a határidős kereskedést megoldják és beviszik a terméket a hagyományos befektetési világba. A legtöbb vagyonkezelő – befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, biztosítók – nem vagy csak minimális összegeket fektethet olyan termékbe, ami nem forog szabályozott piacokon, tőzsdéken.

A technikát másolják

A kriptodevizák mélyebbre nyomulnak a mainstream (fő áramlatú, hagyományos) befektetési világba – írta a Financial Times egy másik cikke. Egy Toban nevű kis vagyonkezelő cég Európa első nyílt végű bitcoin-alapját hozná létre Párizsban, alternatív befektetésekre szakosodott, szintén tőzsdén kívüli (és nem az UCITS szabványnak megfelelő) alapként. Már ha a francia értékpapír-piaci hatóság megadja rá az engedélyt.

Egy Axoni nevű amerikai startup vállalkozás hat hónapon keresztül tesztelte a bitcoin mögött álló blockchain-technológiát az amerikai határidős részvény– és indexpiacon (equity swap). Ebben olyan partnerei voltak, mint a JP Morgan, Goldman Sachs, Canada Pension Plan Investment Board, Citigroup, BNP Paribas vagy a Credit Suisse Group. Ha átállítanák ezt a 2800 milliárd dolláros piacot az új technológiára, a szervezők szerint évi nyolcmilliárd dollárt lehetne megspórolni a gyorsabb és olcsóbb tranzakciók révén. Ez tehát nem magára a bitcoinra vonatkozik, csak a mögötte levő “blokklánc-technológiára”, ám így közvetve is lendíthet a digitális fizetőeszközök elfogadottságán.

A jegybankok figyelnek

Csak záporoznak és záporoznak a hírek, szinte minden gazdasági híroldal foglalkozik már a kriptovalutákkal, egyes weboldalak kizárólag ezekről írnak. Ma a svájci jegybank vezetőjét, Thomas Jordant idézik, aki azt mondta, a bitcoin inkább befektetés, mint fizetőeszköz.

Biztosított mindenkit arról, hogy a jegybankok nagyon figyelik, mi történik ezen a piacon, és meglepően pozitívan nyilatkozott a kriptodevizákról. Kiemelte, hogy feje tetejére állíthatják a pénzügyi világot, és nagy költségmegtakarítást hozhatnak.

Bermuda szervezkedik

Egy másik hír szerint a bitcoin cash főleg a dél-koreai kereslet miatt emelkedik, amihez hozzájárult, hogy az ottani szabályozó hatóság kijelentette, nem szándékozik beleszólni a bitcoin-tőzsdék működésébe. Megint másik hír arról szól, hogy Bermuda kormánya akciócsoportot hozott létre a kriptodevizákkal, ICO-kkal (új, részvényszerű digitális zsetonok kibocsátása) kapcsolatos kereskedelem elősegítésére. A karibi sziget nyilván megpróbál hasznot húzni az új trendből.

Mindezek a hírek azt jelzik, hogy a kriptodevizák igencsak bevonultak a hétköznapi életbe, legalábbis az üzleti világban. Ez még sokáig további keresletet jelenthet irántuk, így az áremelkedéseknek lehet, hogy korántsincs vége. Lehet, hogy igazuk lesz azoknak a – sokáig fantasztáknak gondolt – jósoknak, akik több tízezer, vagy akár félmillió dolláros bitcoin-árakról beszéltek?

Bedőlhet minden?

Van azonban még épp elég vészmadár is, aki a kockázatokra koncentrál. Az Interactive Brokers nemrég egész oldalas újsághirdetésben követelte, hogy a kriptodevizák kockázatait válasszák le a hagyományos befektetési termékekről. Ezek elszámolását szervezzék külön cégekbe, elszámolóházakba.

Félő ugyanis, hogy egy nagy árösszeomlás csődhullámot indítana el a tőkepiaci szereplők körében, és a hagyományos befektetési intézményeket is magával rántja. A kriptodevizáknak ugyanis nincsen semmiféle fundamentális értékük, árbázisuk, az esdésnek adott esetben semmi sem szabna gátat.

Az ethereum szépen csendben

Mindeközben egy hét alatt 330 dollárról 423 dollárra száguldott az ethereum nevű digitális fizetőeszköz árfolyama. Ennek sokan a bitcoinnál is nagyobb jövőt jósolnak, a fizetési funkción kívül egy digitális szerződéskötési, tranzakciós rendszer is kapcsolódik hozzá. Az idén kétszer is hiába ostromolta a 400 dolláros szintet, most átvitte. Egy évvel ezelőtt viszont még csak 8 dollár volt az ára, azaz 53-szorosára drágult.

Az ethereum így ismét stabilan a második a kriptodevizák sorában kapitalizáció (összérték piaci áron) szempontjából. Készülnek is rá: nemcsak bitcoin, hanem ethereum-befektetések is megjelenhetnek a kínálatban. A Grayscale Investments LLC például a Bitcoin Investment Trust (OTCQX: GBTC) mellett Ethereum Classic Investment Trust és Zcash Investment Trust néven is működtet már befektetési társaságokat. Ezeket azonban tőzsdén kívüli kereskedelemben jegyzik, nem tőzsdén, ami sok befektető számára azt jelenti, hogy ne vegyenek belőle. A Grayscale 1,2 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?