6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bitcoin az utóbbi napokban megint hatalmasat ingadozott, de lehet, hogy ezúttal a szokásosnál sokkal többről van szó. A támogató programozók, vállalkozók egy része átpártolt a bitcoin cash-hez, a legszélsőségesebb vélemény szerint a bitcoin el is halhat. Az is lehet, hogy egy nevető harmadik lesz a befutó.

A bitcoin az utóbbi egy hétben felment mintegy 7900 dollárra, lezuhant 5500-ra, majd újra felugrott 6500 környékére (a Coindesk átlagár-indexe szerint). Ha másutt más adatokat olvasol, az is lehet igaz, sok platformon forog, mindenütt más árak vannak, biztosan volt 8000 felett is üzlet.

Ez önmagában nem lenne nagy hír, hiszen az árfolyam mindig is hektikus volt, napon belül 10-15 százalékos ingadozás, ha nem is mindennapos, de cseppet sem szokatlan nála. A helyzet azért más most, mert ugyanekkor a bitcoin egyik új vetélytársa, leszármazottja, a bitcoin cash fényes pályát futott be.

Bónuszt kaptak a tulajdonosok

Augusztus elsején történt az első „hard fork”, elágazás a bitcoin-láncnak nevezett elszámolási rendszerben, és jött létre a bitcoin cash. A fő mögöttes probléma az, hogy a bitcoin-tranzakciók maximális mennyiségét egy műszaki korlát szabja meg a rendszerben, az egy megabájtos blokkméret. Emiatt a rendszer csak kevés tranzakciót tud elszámolni, és a szűk keresztmetszet veszélyezteti a fizetőeszköz-funkciót.

Ezért találták ki, hogy létrehozzák a bitcoin casht, amely ezt a korlátot 8 megabájtra emeli, nagyban növelve így a tranzakciók lehetséges mennyiségét. (Ezen kívül egyéb változtatást is hozott a rendszerben.) Augusztus elseje után minden bitcoin-tulajdonos kapott egy bitcoin casht, így aki őrizgeti bitcoinjait, mintha kapott volna egy plusz jutalmat. Mint a bónusz részvények a tőzsdei cégeknél.

Ki lesz a második?

A jelenlegi bitcoin-árhoz, ami 6500 dollár körül van, így hozzá lehet adni egy bitcoin cash értékét is, ami pedig 1300 dollár körül volt legutóbb. A kettő együtt mintegy 7800 dollárt tesz ki, ez pedig majdnem a bitcoin eddigi csúcsa. Miközben a múlt héten a hagyományos bitcoin értéke lezuhant, a bitcoin cash az egekbe szárnyalt: az értéke 500-600 dollárról négy-ötszörösére, 2000 fölé ugrott (állítólag egyes helyeken volt 2800 is), majd lefeleződött.

A Coinmarketcap nevű oldal szerint a bitcoin kapitalizációja (az összes eddig kibocsátott bitcoin összértéke) jelenleg 108 milliárd dollár, az ethereum 31 milliárdot, a bitcoin cash 22,6 milliárdot ér. A ripple 8, a litecoin 3,3 milliárd körül jár.

Átállnak a bányászok?

Októberben még egy bitcoin gold is leágazott a bitcoinról, ennek jelentősége kisebbnek látszik, értéke jelenleg 200 dollár körüli. De ez is foroghat külön, és bónuszként működik. (November 13-án vált sokak számára eladhatóvá, azóta ez is óriási áringadozást produkál.) Novemberre terveztek egy harmadik elágazást (Segwit2x), ami szintén a tranzakciók sebességét növelte volna. Ez a „fork” azonban elmaradt, ennek nyomán kezdődött a múlt heti esztelen áringadozás.

De miért is? A Coindesk cikke szerint az elmaradt reform miatt a hagyományos bitcoinnal dolgozó szakemberek, programozók, bányászok (akik a rendszert működtetik, új bitcoint hoznak létre) egy jelentős része átpártolt a bitcoin cash-hez. Az ugyanis praktikusabbnak tűnik számukra, közelebb áll az elveikhez. Ez nem csak a nyilatkozatok, szavak szintjén történt meg, komoly hardvertömeget, számítógépes kapacitást állítottak át az egyikről a másikra. Így a múlt héten már előfordult, hogy a bitcoin cash több erőforrást kapott, mint a bitcoin rendszere.

A funkcióit tölti be

Van, aki egyenesen azt állítja, hogy a bitcoin el fog halni. A tranzakciók lassúsága sorbanálláshoz, késésekhez fog vezetni, a tranzakciós költségek emelkednek, ami egyre több felhasználót fog elriasztani. Ráadásul a kriptodevizákra koncentráló vállalkozói tőke is a bitcoin cash felé orientálódhat. De vannak szkeptikus hangok is, amelyek szerint csak egy érdekcsoport próbálja a bitcoin casht lufivá fújni.

Bár sokan a bitcoint és a többi „kripto-devizát” hajlamosak puszta spekulációnak, mesterségesen felfújt öncélú buboréknak vagy egyenesen csalásnak tekinteni, igenis vannak bizonyos funkciói, amiket betölt. A többi pénzeszközhöz hasonlóan használható egyszerűen fizetésre, már ahol elfogadják. A baj ezzel az, hogy túl lassú a rendszer, kicsi az áteresztőképessége, így valóban tömegessé nem tud válni a használata a jelenlegi rendszerben.

Kincsképzés és tőkemenekítés

Egy másik funkció, amire, ha korlátozottan is, de használható, a „kincsképző eszköz” néven is ismeretes. Ha veszel, és elteszed, később felhasználhatod, tehát megtakarításnak alkalmas. Ehhez az kell, hogy nőjön vagy legalább ne csökkenjen az értéke, ezt a bitcoin és társai a jelenlegi állapot szerint szépen teljesítették az elmúlt években.

Deviza- vagy tőkemozgás-korlátozások alá eső feltörekvő országok, diktatúrák, rablóállamok, anarchiák esetén, mint Kína, Afrika vagy Ázsia egyes vidékei, még menedékdeviza- vagy vagyonmenekítő funkciója is van. Ehhez viszont nem feltétlenül kell nagy tranzakciós sebesség.

Kétsebességes

Lehet, hogy jön a kétsebességes digitálispénz-világ? Lesz egy kincsképzésre, vagyonmentésre alkalmas, korlátos volta miatt esetleg tendenciájában továbbra is sok-sok éven keresztül emelkedő árfolyamú bitcoin. (A bitcoin értékének becsléséről itt írtunk.) Meg valami fürgébb, rugalmasabb, praktikusabb pénz, amivel fizetni lehet egy internetes vásárlásért vagy fizetésükből tudnak hazaküldeni az illegális vendégmunkások? Lehetséges.

A bitcoint elhomályosító siker

Senki sem tudja, melyik kriptodeviza lesz a befutó – vagy melyek –, de úgy tűnik, igény stabilan van rájuk. A jelenlegi második, az ethereum is komoly táborral rendelkezik, és itt a fizetőeszköz, kincsképző funkciók mellett az ethereumra, a blokkláncra épülő szerződéskötési, üzleti rendszer („okos szerződések”) is táplálhatja a keresletet. Számos reformmal fejlesztik tovább a rendszert, és úgy tűnik, támogatóinak tábora kevésbé megosztott, mint a bitcoiné.

Az ethereum mint deviza ára az utóbbi fél évben nem sokat változott, 300 dollár körül széles sávban ingadozott. Ám egy éve még csak 10 dollár volt, most 320, a bitcoinnál is nagyobb sikertörténet lehet belőle.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG