4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A hazai fizetőeszköz bő egy hónapig szakadatlanul esett, nem jutott levegőhöz. A múlt heti svájci döntés aztán végképp fejbe kólintotta, de aztán gyorsan magához tért, sőt úgy tűnik, azóta egyenesen megtáltosodott.

Múlt év végén kezdődött a forint vesszőfutása, amikor is a december eleji kellemes 305-306 forintos szintről elkezdett masszívan gyengülni. Értetlenül álltak a piaci szereplők, sőt a háziasszonyok is: boldog-boldogtalan a forinttal foglalkozott, és mindenki szörnyülködött az értékvesztést látván. A többség optimizmusa arra épült, hogy a jegybank majd szilveszterre felhúzza kicsit a hazai fizetőeszközt.

Shortosok vesszőfutása

Ez nem történt meg, maradt a csalódás és az eladók hada. Akkor arra lehetett következtetni, hogy a kiépült short pozíciókat óhatatlanul zárni kell, és ez eltart egy darabig. Zajlott is a folyamat, az árfolyam el is jutott 320-ig, és bár onnan eleinte mindig visszapattant, múlt hétre egyre inkább hozzátapadt. A szint nagyon masszívnak tűnt, és akkor eljött csütörtök délelőtt: a svájci apokalipszis. A 320-as eurónkénti szintet a forint átrobbantotta, pillanatok alatt 326-ig jutott. A rémület lecsengése után aztán kezdett kissé visszaerősödni. Pénteken már ismét a 320-nak örülhettünk, most pedig már alatta van, 318-on. Ahhoz képest, hogy micsoda turbulencia zajlik a világban, ez egész meglepő.

Az euró árfolyama a svájci "fekete csütörtök" óta.
Friss árfolyamok >>

A folyamat tulajdonképpen logikusnak tűnik. A forint fundamentálisan stabil, alapvetően nincs oka gyengülni. A mostani év eleji gyengülést a szilveszteri shortosok számlájára írtuk, és a logikus gondolatmenet szerint így is lehetett. A shortosokat végül sokként érhette a svájci döntés, és még aznap lezárhatták pozícióikat. Így megszűnt az eladói nyomás, elhárult az akadály a korrekció útjából.

Relatív előny

Emellett, ugyancsak a svájci események miatt, van még egy ok, ami helyzetbe hozta a forintot. Azáltal, hogy a svájci frankban felvett jelzáloghitelek már kikerültek a rendszerből, a magyar gazdaságra már nem jelentenek kockázatot. Ellenben néhány közeli országban, pl. a lengyeleknél és a románoknál ez sokkal nagyobb probléma. A lengyeleknél olyannyira, hogy a zloty szinte összeomlott az elmúlt napokban. Ebből adódhat egy terelőhatás: akik közép-kelet európai devizákban, esetleg ezen országok állampapírjaiban gondolkoznak, most lehet, hogy tőkéjük egy részét átallokálják forintba, ill. magyar papírokba.

Ha a frank tartósan erős marad, ez a hatás akár hosszabb távú is lehet, miután a probléma egész addig fennállhat, amíg a lengyel és román devizahitelek nem kezdenek tömegesen kifutni. A frank azonban egyáltalán nem biztos, hogy sokáig az égben marad. A shortosok le lettek rázva, a frankba menekülők pedig küzdhetnek a negatív kamattal, meg egyáltalán a megrendült svájci hitelességgel.

Euró-eső

Végül érdemes megvizsgálni, mi történhet a forinttal a közeledő európai központi banki döntés függvényében. Ha az EKB egy szelídebb, megfontoltabb monetáris könnyítési megoldást választ, akkor az euró iránti bizalom javulni kezdhet, és valószínű az euró korrekciója mind a dollárhoz, mind a svájci frankhoz képest. A forintra ebben az esetben nem gyakorolna különösebb hatást Mario Draghi döntése.

Az EKB-tól azonban most legtöbben azt várják, hogy egy, a japánhoz és a korábbi amerikaihoz hasonló pénznyomtatást indít útjára. Ezzel persze komoly kockázatokat vállalna, miután a hatásokat az eurózóna sokszínűsége miatt sokkal nehezebb kezelni. Így, horribile dictu, még az is előfordulhat, hogy a forint fog átmenetileg stabilabb, mondhatni menedékvalutának tűnni, vonzereje megnövekszik, ami óhatatlanul az erősödés irányába hatna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG