<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.

Ma szerény pluszban állnak az európai vezető tőzsdeindexek, a német és francia mutató 1-2 ezrelékkel, a londoni pedig 0,6-el megy fel. Hasonló kis javulást jeleznek előre az amerikai határidős indexek is. Németországból gyenge decemberi ipari termelési adat érkezett. Sok gyorsjelentés jön, mint a BP, a BNP Paribas vagy a Carlsberg.

Powell-re várnak a piacok

Jerome Powell, a Fed elnöke ma beszédet tart, amit aggódva várnak a piacok. Úgy vélik, hogy az előző, a múlt szerdai kamatdöntést követő nyilatkozata talán túl optimista volt, így most negatív meglepetésektől tartanak. Szigorú hangot ütött meg tegnapi interjújában Raphael Bostic is, a Fed egyik tagbankjának elnöke, ami szintén óvatosságra intette a részvényvásárlókat.

A BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, a Mol 0,3, az OTP és a Richter 0,1-0,1 százalékos erősödése mellett. A Zwack 1,8 százalékkal megy fel és a negyedik legnagyobb fogalmú papír volt ma, a Telekom az ötödik helyen áll 0,7 százalékos javulással.

Árfolyamok és grafikonok

Jól megrángatják a forintot

Jelenleg 392,90 az euró ára, ami 1,8 forintos csökkenés tegnap estéhez képest, de a helyzet percről perce, gyorsan változik. Kora reggel az árfolyam 393 volt, majd 396-ig szállt el, hogy ismét visszahulljon.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró több nap után tegnap délben ismét átlépte a 390 forintos határt, nagyot gyengült a forint. A gyengülés egyik oka lehet, hogy a dollár sokat erősödött az utóbbi pár napban. Ma viszont a zöldhasú egyelőre alig változik, az európai földgáz pedig esik pár százalékkal. Pénteken magyar és kínai inflációs adat jön.

Török és kínai lökések az olajnak

A törökországi nagy erejű földrengés miatt lezártak egy kulcsfontosságú exportterminált, emiatt a kínálat szűkülésétől való félelem is hajtja az olajárakat. Az északi-tengeri Brent nyersolaj és az amerikai WTI könnyűolaj egyaránt bő két százalékkal, 82,60, illetve 75,7 dollárra emelkedett hordónként.

A másik árfelhajtó tényező a kínai kereslet növekedésének lehetősége. A kínai gazdasági fellendülés reménye egyben az olaj árát is magasan tartja már hetek óta, amióta az ország meglepetésszerűen feloldotta a Covid-korlátozásokat. Szaúd-Arábia állítólag hat hónap után először tegnap megemelte a Kínába exportált olaj árát.

Mol-céláremelés, Richter-bevásárlás

Új célár érkezett a Molra, a Wood 3500 forintról 3590 forintra emelt, továbbra is vételi ajánlást tart fenn a részvényre – írta a KBC Equitas.

A részvényre vonatkozó konszenzus 3380 forint jelenleg, ami jelentősebb felértékelődési potenciált mutatna.

Megvásárolja a Richter az OC Distributors nevű vállalatot 32,5 millió angol fontért, amely több nőgyógyászati készítmény marketing- és értékesítési jogát birtokolja. A vállalat Írországban van bejegyezve és az Egyesült Királyságban, valamint Írországban értékesít, tehát a felvásárlással ezekben az országokban a Richter erősítheti az eladásait.

Shortzárások repíthetik a magasba a DAX-ot

Szeptember vége óta a német DAX index már több mint 30 százalékkal emelkedett, és nagy a valószínűsége a további, fundamentális ok nélküli árfolyamugrásoknak, az úgynevezett “short squeeze”-eknek. (Kényszerű shortzárásoknak.) Ez többek között a  Handelsblatt rendszeres hangulati felmérésének eredménye.

Ha a DAX még egy kicsit emelkedik, a befektetők kénytelenek lehetnek veszteséggel zárni fedezeti pozícióikat mondja Stephan Heibel szentiment-szakértő.

Amikor ugyanis ezeket az eladási (put, vagy short) származékos terméket eladják, a mögöttes részvényeket újra vissza kell vásárolni. Márpedig mind a magán-, mind a szakmai befektetők sok put terméket vásároltak az utóbbi időben az árak emelkedésével. Ezért Heibel ragaszkodik kijelentéséhez, amely szerint a német tőzsdén a meglepetés esélye felfelé nagyobb. Más a kép az USA-ban, ahol további árnövekedésre számítanak a befektetők.

Idén már csak feketeleves jön a tőzsdéken?

A tőzsde az év hátralévő részében gyakorlatilag sehova sem megy majd a Goldman Sachs befektetési bank szerint, a befektetők 2023 eddig eltelt részében már látták az év legjobb részét. A lágy landolás, a trend feletti növekedés már be van árazva az amerikai részvényekbe. Az értékelések történelmi léptékkel nézve is magasak, és a kamatlábak esetleges további emelkedése korlátozza a javulásukat.

Még a recesszió elkerülése esetén is valószínűtlen, hogy a nyereségek jelentősen növekedjenek 2023-ban írta David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénystratégája.

Kostin az S&P 500 indexre szóló év végi árfolyamcélját 3600-ról 4000 pontra emelte, de hozzátette, hogy az adósságplafonról szóló vita valószínűleg kulcsfontosságú kockázat lesz. Az S&P 500 ekkor 4111 ponton tartózkodott, miután ez évben már hét százalékos erős emelkedést produkált.

Óriási profit a BP-nél is

A BP 114 éves történetének legnagyobb nyereségét érte el az olaj- és gázárak tavalyi emelkedése után – írta a BBC News. A profit több mint kétszeresére, 27,7 milliárd dollárra nőtt 2022-ben, szemben az egy évvel korábbi 12,8 milliárd dollárral. Más energetikai cégek is hasonló emelkedést könyvelhettek el, a Shell például a múlt héten közel 40 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be.

A nagy nyereség miatt sokan felvetik, hogy az energiacégeknek több adót kellene fizetniük, mivel sok háztartás küzd az emelkedő energiaszámlákkal – teszi hozzá a brit híroldal. A Brent nyersolaj hordónkénti ára tavaly megközelítette a 128 dollárt is, de azóta 80 dollár körüli szintre esett vissza. A gáz ára szintén megugrott, de a csúcsról már szintén sokat csökkent.

Sok kisbefektető láthat pénzt befagyott kriptójából

Az utóbbi napokban elgyengült kissé a kriptodeviza-piac is. A bitcoin és az ether ma alig változik, amit azzal hoznak összefüggésbe, hogy ez a piac is Jerome Powell Fed-elnök beszédére vár. De közben több fontos hír is érkezett.

  • Az egyik hitelező elárulta, hogy a Genesis, a Digital Currency Group (DCG) és a hitelezők között javasolt új szerkezetátalakítási terv szerint a hitelezők a pénzük legalább 80 százalékát visszakapnák. Ez jó hír a Gemini tőzsde kisbefektetőinek is. (Az említett cégek mind az FTX-csőd kárvallottjai.)
  • Ettől valószínűleg nem függetlenül a DCG eladja részesedését a Grayscale vagyonkezelőben, amely a Grayscale Bitcoin Trustot (GBTC) működteti. Utóbbi több, mint tízmilliárd dollárnyi vagyont kezel.
  • A Binance kriptotőzsde szerdától ideiglenesen felfüggeszti az amerikai dollárban történő banki átutalásokat. A havi aktív felhasználók mindössze 0,01 százaléka használja ezeket. A kriptovásárlás és -eladás minden más módszere érintetlen marad, beleértve más hagyományos pénzek, így az euró utalását is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bejött a Teslának a kínai árcsökkentés

A Wedbush elemzője a korábbi 175 dollárról 225 dollárra emelte az amerikai elektromosautó-gyártó részvényére vonatkozó célárát – írta az Equilor Befektetési Zrt. A várakozások szerint a Tesla piaci részesedése nőhet Kínában az árcsökkentések hatására.

Míg a kínai kereslet a negyedik negyedévben a Tesla számára gondot jelentett a zéró-Covid politika és a makrogazdasági bizonytalanságok miatt, most érezhető fordulat látszik. A kínai EV-vásárlók a Teslát részesítik előnyben a kínai szereplőkkel (BYD, Nio, Xpeng) szemben – tette hozzá az elemző. A Tesla árfolyama 2,5 százalékkal emelkedett tegnap.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG