7p

A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.

Ma szerény pluszban állnak az európai vezető tőzsdeindexek, a német és francia mutató 1-2 ezrelékkel, a londoni pedig 0,6-el megy fel. Hasonló kis javulást jeleznek előre az amerikai határidős indexek is. Németországból gyenge decemberi ipari termelési adat érkezett. Sok gyorsjelentés jön, mint a BP, a BNP Paribas vagy a Carlsberg.

Powell-re várnak a piacok

Jerome Powell, a Fed elnöke ma beszédet tart, amit aggódva várnak a piacok. Úgy vélik, hogy az előző, a múlt szerdai kamatdöntést követő nyilatkozata talán túl optimista volt, így most negatív meglepetésektől tartanak. Szigorú hangot ütött meg tegnapi interjújában Raphael Bostic is, a Fed egyik tagbankjának elnöke, ami szintén óvatosságra intette a részvényvásárlókat.

A BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, a Mol 0,3, az OTP és a Richter 0,1-0,1 százalékos erősödése mellett. A Zwack 1,8 százalékkal megy fel és a negyedik legnagyobb fogalmú papír volt ma, a Telekom az ötödik helyen áll 0,7 százalékos javulással.

Árfolyamok és grafikonok

Jól megrángatják a forintot

Jelenleg 392,90 az euró ára, ami 1,8 forintos csökkenés tegnap estéhez képest, de a helyzet percről perce, gyorsan változik. Kora reggel az árfolyam 393 volt, majd 396-ig szállt el, hogy ismét visszahulljon.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró több nap után tegnap délben ismét átlépte a 390 forintos határt, nagyot gyengült a forint. A gyengülés egyik oka lehet, hogy a dollár sokat erősödött az utóbbi pár napban. Ma viszont a zöldhasú egyelőre alig változik, az európai földgáz pedig esik pár százalékkal. Pénteken magyar és kínai inflációs adat jön.

Török és kínai lökések az olajnak

A törökországi nagy erejű földrengés miatt lezártak egy kulcsfontosságú exportterminált, emiatt a kínálat szűkülésétől való félelem is hajtja az olajárakat. Az északi-tengeri Brent nyersolaj és az amerikai WTI könnyűolaj egyaránt bő két százalékkal, 82,60, illetve 75,7 dollárra emelkedett hordónként.

A másik árfelhajtó tényező a kínai kereslet növekedésének lehetősége. A kínai gazdasági fellendülés reménye egyben az olaj árát is magasan tartja már hetek óta, amióta az ország meglepetésszerűen feloldotta a Covid-korlátozásokat. Szaúd-Arábia állítólag hat hónap után először tegnap megemelte a Kínába exportált olaj árát.

Mol-céláremelés, Richter-bevásárlás

Új célár érkezett a Molra, a Wood 3500 forintról 3590 forintra emelt, továbbra is vételi ajánlást tart fenn a részvényre – írta a KBC Equitas.

A részvényre vonatkozó konszenzus 3380 forint jelenleg, ami jelentősebb felértékelődési potenciált mutatna.

Megvásárolja a Richter az OC Distributors nevű vállalatot 32,5 millió angol fontért, amely több nőgyógyászati készítmény marketing- és értékesítési jogát birtokolja. A vállalat Írországban van bejegyezve és az Egyesült Királyságban, valamint Írországban értékesít, tehát a felvásárlással ezekben az országokban a Richter erősítheti az eladásait.

Shortzárások repíthetik a magasba a DAX-ot

Szeptember vége óta a német DAX index már több mint 30 százalékkal emelkedett, és nagy a valószínűsége a további, fundamentális ok nélküli árfolyamugrásoknak, az úgynevezett “short squeeze”-eknek. (Kényszerű shortzárásoknak.) Ez többek között a  Handelsblatt rendszeres hangulati felmérésének eredménye.

Ha a DAX még egy kicsit emelkedik, a befektetők kénytelenek lehetnek veszteséggel zárni fedezeti pozícióikat mondja Stephan Heibel szentiment-szakértő.

Amikor ugyanis ezeket az eladási (put, vagy short) származékos terméket eladják, a mögöttes részvényeket újra vissza kell vásárolni. Márpedig mind a magán-, mind a szakmai befektetők sok put terméket vásároltak az utóbbi időben az árak emelkedésével. Ezért Heibel ragaszkodik kijelentéséhez, amely szerint a német tőzsdén a meglepetés esélye felfelé nagyobb. Más a kép az USA-ban, ahol további árnövekedésre számítanak a befektetők.

Idén már csak feketeleves jön a tőzsdéken?

A tőzsde az év hátralévő részében gyakorlatilag sehova sem megy majd a Goldman Sachs befektetési bank szerint, a befektetők 2023 eddig eltelt részében már látták az év legjobb részét. A lágy landolás, a trend feletti növekedés már be van árazva az amerikai részvényekbe. Az értékelések történelmi léptékkel nézve is magasak, és a kamatlábak esetleges további emelkedése korlátozza a javulásukat.

Még a recesszió elkerülése esetén is valószínűtlen, hogy a nyereségek jelentősen növekedjenek 2023-ban írta David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénystratégája.

Kostin az S&P 500 indexre szóló év végi árfolyamcélját 3600-ról 4000 pontra emelte, de hozzátette, hogy az adósságplafonról szóló vita valószínűleg kulcsfontosságú kockázat lesz. Az S&P 500 ekkor 4111 ponton tartózkodott, miután ez évben már hét százalékos erős emelkedést produkált.

Óriási profit a BP-nél is

A BP 114 éves történetének legnagyobb nyereségét érte el az olaj- és gázárak tavalyi emelkedése után – írta a BBC News. A profit több mint kétszeresére, 27,7 milliárd dollárra nőtt 2022-ben, szemben az egy évvel korábbi 12,8 milliárd dollárral. Más energetikai cégek is hasonló emelkedést könyvelhettek el, a Shell például a múlt héten közel 40 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be.

A nagy nyereség miatt sokan felvetik, hogy az energiacégeknek több adót kellene fizetniük, mivel sok háztartás küzd az emelkedő energiaszámlákkal – teszi hozzá a brit híroldal. A Brent nyersolaj hordónkénti ára tavaly megközelítette a 128 dollárt is, de azóta 80 dollár körüli szintre esett vissza. A gáz ára szintén megugrott, de a csúcsról már szintén sokat csökkent.

Sok kisbefektető láthat pénzt befagyott kriptójából

Az utóbbi napokban elgyengült kissé a kriptodeviza-piac is. A bitcoin és az ether ma alig változik, amit azzal hoznak összefüggésbe, hogy ez a piac is Jerome Powell Fed-elnök beszédére vár. De közben több fontos hír is érkezett.

  • Az egyik hitelező elárulta, hogy a Genesis, a Digital Currency Group (DCG) és a hitelezők között javasolt új szerkezetátalakítási terv szerint a hitelezők a pénzük legalább 80 százalékát visszakapnák. Ez jó hír a Gemini tőzsde kisbefektetőinek is. (Az említett cégek mind az FTX-csőd kárvallottjai.)
  • Ettől valószínűleg nem függetlenül a DCG eladja részesedését a Grayscale vagyonkezelőben, amely a Grayscale Bitcoin Trustot (GBTC) működteti. Utóbbi több, mint tízmilliárd dollárnyi vagyont kezel.
  • A Binance kriptotőzsde szerdától ideiglenesen felfüggeszti az amerikai dollárban történő banki átutalásokat. A havi aktív felhasználók mindössze 0,01 százaléka használja ezeket. A kriptovásárlás és -eladás minden más módszere érintetlen marad, beleértve más hagyományos pénzek, így az euró utalását is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bejött a Teslának a kínai árcsökkentés

A Wedbush elemzője a korábbi 175 dollárról 225 dollárra emelte az amerikai elektromosautó-gyártó részvényére vonatkozó célárát – írta az Equilor Befektetési Zrt. A várakozások szerint a Tesla piaci részesedése nőhet Kínában az árcsökkentések hatására.

Míg a kínai kereslet a negyedik negyedévben a Tesla számára gondot jelentett a zéró-Covid politika és a makrogazdasági bizonytalanságok miatt, most érezhető fordulat látszik. A kínai EV-vásárlók a Teslát részesítik előnyben a kínai szereplőkkel (BYD, Nio, Xpeng) szemben – tette hozzá az elemző. A Tesla árfolyama 2,5 százalékkal emelkedett tegnap.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18170 18080 18200 +0,39% 18170 18180 2 380 438 980 HUF 2024-07-12 15:53:05
MOL 2842 2836 2866 -0,21% 2840 2844 530 320 580 HUF 2024-07-12 15:50:16
MTELEKOM 1086 1084 1096 +0,56% 1086 1088 99 594 000 HUF 2024-07-12 15:49:05
RICHTER 9695 9650 9750 +0,47% 9695 9720 389 610 315 HUF 2024-07-12 15:51:22
OPUS 441 441 445 -0,56% 441 442 18 910 554 HUF 2024-07-12 15:35:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem ártott a kánikula a budapesti brókereknek
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 17:42
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,37 pontos, 0,48 százalékos emelkedéssel, 71 511,70 ponton zárt szerdán.  
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, ennyire rossz a tőzsdének az új megszorító csomag
Eidenpenz József | 2024. július 10. 12:43
Az európai tőzsdék ismét emelkednek, az USA-ban is pozitív nyitás várható, a magyar BUX index is javít valamelyest, a forint is erősödik. Az OTP Bank és a Mol azonban, amelyeket tízmilliárdokkal sújt az új megszorító csomag, inkább stagnál. Két jó hír érkezett a kriptókról, nyakunkon a robottaxik?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG