5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A GameStop-mánia, úgy tűnik, véget ért, a részvényekben fúj lufi kipukkadt. A kisbefektetők a héten az ezüst piacán is csak időleges sikereket értek el, kezd visszaállni a tőzsdéken a status quo.

Az elmúlt két hétben a szaksajtón túl is az egyik legizgalmasabb tőzsdei sztori a GameStop részvények elképesztő szárnyalása volt. A papírok január 20-án még 40 dolláron forogtak, hogy aztán egy héttel később 400 felett is kössenek rá üzletet. A média úgy kommentálta a történteket, hogy a reddites kisbefektetők legyőzték a Wall Street cápáit - tény, hogy a vesztes oldalon több befektetési alap is állt. Ugyanakkor a Privátbankáron a napokban megjelent elemzésben szakértő szerzőnk arra következtetésre jutott, hogy a szárnyaláson messze nem csak a kisrészvényesek, hanem vélhetőleg nagybefektetők is szépen kaszáltak.

Egyszer hopp, máskor kopp

Miután a cég fundamentumai nem indokolták az elképesztő áremelkedést, csak idő kérdése volt, hogy a kényszervásárlások által felhajtott árfolyam mikor fordul meg, és kezd zuhanásba a részvény. Erre nem kellett sokáig várni, hiszen a héten folyamatosan gyengül a GameStop papírja, olyannyira, hogy a csütörtöki esést követően már egészen közel került a papír a két héttel ezelőtti robbanás kiinduló szintjéhez. A 40 dollárról elrugaszkodó részvény ára most 53,50-ig esett.

Kidurrant a GameStop lufi
Kidurrant a GameStop lufi

A szárnyalást és a zuhanást számos cikk feldolgozta, vélhetőleg ez a mánia is tankönyvi eset lesz majd, és a szakértők már most számos tanulságot levontak. A szabályozói kérdések például felmerültek, noha senki nem szereti a korlátokat, de sokak szerint rendszerszintű kockázatokat is okozhat, ha egy részvény short állománya sokszorosa a piacon kereskedhető úgynevezett közkézhányadnak. Ez nem először fordult elő, de ismét rávilágított arra, hogy egy alaphelyzetben kis likviditású részvény esetében milyen robbanást okozhat. A most keletkezett 10 milliárdos nagyságrendű kár ugyan a piacokat nem rengeti meg, de egy ennél nagyobb vállalat esetén már komolyabb piaci következménnyel is járhat, ha túl sokan adják el a papírokat fedezetlenül. Ugyanakkor néhány szakértő próbálja védeni a mundér becsületét, jelezve azt, hogy a piacokon ugyan kialakulhatnak időlegesen buborékok, lehetnek átmeneti problémák az árazással, ám ez idővel kisimul, és hosszabb távon a tőzsdéken az eszközöket a valós értékükön kezelik a befektetők.

Intézményesített kaszinó?

Mások viszont pont ennek a fordítottját állítják, szerintük egy újabb olyan eseményt láthatott a közvélemény, amikor a tőzsde sokkal inkább hasonlított a rulettasztalhoz, mint a tőkepiac tökéletes allokációs helyéhez. Tény, hogy egy gyenge kilátásokkal rendelkező vállalat, alacsony piaci értékű cég lett néhány nap alatt 20-szor drágább, és akik erre a részvényre "fogadtak" azok egy nap alatt megduplázhatták vagy akár le is nullázhatták a számlájukat.

Ugyanakkor, ha visszatekintünk a tavaly évre, amikor az volt elképzelhetetlen esemény, hogy egy határidős napon egyes származékos olajtermékekért nem a vevők, hanem az eladók fizettek, akkor kiderül, hogy nem csak a kis forgalmú részvények esetében tud megbolondulni a piac, hanem alaptermékek esetén is megtörténhetnek hihetetlen dolgok.

Kivárást láthatunk

A GameStop esetében lecsengő mániával együtt úgy tűnik, a befektetők is kicsit fújnak, hiszen az elmúlt időszak hevesebb mozgásait követően pénteken világszerte meglehetősen visszafogott kereskedés jellemző. Hozzá kell persze tenni, hogy csütörtökön a fontos európai piacokon is emelkedést láthattunk, és az Egyesült Államokban az S&P500 és Nasdaq Composite indexek is 1 százalék feletti emelkedést produkáltak, és ezzel új csúcsra emelkedtek.

Ezek után kevésbé meglepő, hogy pénteken jellemzően inkább csak kisebb mértékben emelkednek a vezető tőzsdeindexek. A német DAX 0,3 százalékkal nőtt, míg a londoni FTSE fele ekkora mértékű pluszban állt délelőtt. Némileg kilóg a sorból a francia tőzsde mutatója a CAC40, amely egy százalékkal ugrott meg. Ennek hátterében az állt, hogy az egyik legnagyobb bank, a BNP Paribas igen kedvező negyedéves számokat közölt, és a pénzintézet a kilátásokat is pozitívnak értékelte. Ez pedig felbátorította a befektetőket, akik abban bíznak, hogy a vállalatok immár végleg maguk mögött tudják a koronavírus-járvány negatív gazdasági kilátásait.

További, friss árfolyamokat itt talál >>

Az OTP-t nem tudta felhúzni a jó hír

A BNP kedvező számai Európa-szerte pozitívan hatottak a bankrészvényekre, ám erre a hullámra a legnagyobb magyar bank, az OTP nem tudott felülni. A részvény ára a csütörtöki értéke alatt áll a délelőtti kereskedésben, igaz, a csökkenés csak minimális volt. Ugyanakkor, annak köszönhetően, hogy pénteken stagnált a Richter árfolyama, ez már elég ahhoz, hogy a BUX se tudjon érdemben emelkedni, az első két órát követően 0,2 százalékos volt csak az emelkedés.

Nem a fent emlegetett BNP az egyetlen fontos vállalat, amely közzétette a számait, hiszen a Ford is most publikálta negyedéves gyorsjelentését. Az autógyártó bevételei csökkentek, ugyanakkor korrigált egy részvényre jutó nyereség soron a várakozásoknál jobb számokat értek el. Ha már járműgyártás, akkor érdemes megemlíteni, hogy a pletykák szerint az Apple és a Hyundai tárgyalásai jó irányba haladnak és van esély a két társaság közötti megegyezésre. Ahogy arról korábban írtunk, az Apple komolyan gondolja, hogy beszáll az elektromos autók gyártásába, amit a hírek szerint komoly tapasztalatokkal rendelkező vállalattal szövetségben tennének meg.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13135 12865 13985 -6,25% 0 0 29 767 304 770 HUF 2023-09-21 17:14:33
MOL 2790 2760 2814 -0,85% 0 0 2 033 977 900 HUF 2023-09-21 17:05:15
MTELEKOM 529 522 534 +0,76% 0 0 332 034 579 HUF 2023-09-21 17:05:23
RICHTER 9030 8970 9250 -1,90% 0 0 2 448 719 715 HUF 2023-09-21 17:05:10
OPUS 345 335 354 -2,40% 0 0 463 513 889 HUF 2023-09-21 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Autóháború várható Kínával, ingyenbitcoint kapnak a károsultak
Eidenpenz József | 2023. szeptember 20. 12:23
A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.
Részvény / Deviza / Áru Lélektani határ fölé ment a svájci frank árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Részvény / Deviza / Áru Nem fogja elhinni, mit csinál már megint a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 07:56
Folytatja, amit tegnap elkezdett.
Részvény / Deviza / Áru Még több piszok olcsó részvény Budapesten
Eidenpenz József | 2023. szeptember 18. 18:48
Az elemzők kitartanak amellett, hogy a közepes nagyságú hazai tőzsdei vállalatok részvényei rendkívül olcsók, van, amelyik 80 százalékos felértékelődési potenciállal is rendelkezik a célárak alapján. Főleg, ha minden jóra fordul – múlik a válság, nő a forgalom, beérnek a fejlesztések vagy akvizíciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG