<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Roppant kellemetlen dolog lehet, ha a békés polgárnál, esetleg az apakezelőnél megjelenik egy hatósági közeg, megkérdezi, hogy miért adott vagy vett, és önkényesen rosszindulatúnak minősíti valamelyik ügyletet. Kínában most ez történik, a hatóságok pedig csak dacolnak a piac törvényeivel.

 

A kínai hatóságok, pontosabban helyi értékpapír felügyelet szerepét betöltő CSRC (China Securities Regulatory Commision) hongkongi és szingapúri brókercégekhez fordult azzal a kéréssel, hogy szolgáltassák ki nekik a kötéslistákat, és a hozzájuk tartozó ügyfelek adatait. Külön kérésük, hogy megvizsgálják, ki nyitott úgy short pozíciót, hogy az nem fedezeti ügylet volt, hanem egyszerűen az adott értékpapír esésére számított.

 

A nép ellenségei

Aki ilyenre vetemedik, azt kikiáltják bűnösnek, rosszindulatúnak, és üldözőbe veszik. Ami egyrészt a továbbiakban elmagyarázandó okokból teljesen értelmetlen, de ráadásul az elkövető nem sért vele semmilyen szabályt. Ha a shortolással, vagy bármilyen ügylettel gondjuk volt a hatóságoknak, miért nem korlátozták azokat rendeletileg már előre? Nem mintha ez túl ésszerű lenne, de legalább jogilag tiszta lenne az ügy. Így viszont kicsit olyannak tűnik, mint amikor az egykori vezér, Mao kijelentette, hogy tulajdonképpen a lakosság 10 százaléka osztályellenség, nosza kapjuk el őket.

Na de ez csak a dolog jogi része, de ez sem lebecsülendő. Kinek lesz kedve ezek után bármit csinálni egy olyan piacon, ahol bármikor megjelenhet a hatóság, és a tisztelt befektető valamely ügyletét önkényesen nép-, esetleg nemzetellenes, rosszindulatú cselekedetnek minősíti? Fog ezek után bárki venni is? Elüldözik a szereplőket, és ott marad a sok részvény, az ország hírneve pedig csorbát szenved, nem veszik fel a papírokat az MSCI indexbe, és esetleg nem veszik fel a jüant a világvaluták közé.

A legjobb felhajtóerő

Na de mindezeken túlmenően piaci szempontból is nagy hiba a shortosokat üldözni, hisz már rengetegszer láthatták más piacokon, hogy nem ez okozza a problémát, sőt, a legnagyobb emelkedéseket pont a shortosok zárásai okozzák. Ott lebeghetne szemük előtt a Volkswagen esete, melyet a beszorult shortosok úgy felhúztak az égbe, hogy pár napra a világ legnagyobb cége lett.

Érthetetlen, miért nem fogják fel, hogy a shortolás érdemben nem tudja lenyomni az árfolyamot, legfeljebb igen rövid távon. Tegyük fel, hogy egy részvénynek kiegyensúlyozott piaca van. Egyszer csak úgy dönt egy nagy, vagy sok kicsi szereplő, hogy ez a részvény drága, és tömegesen shortolni kezdik. A sok eladástól le is esik az ár 10 vagy 15 százalékot. Na de mi történik utána? Mivel a cégről semmi rossz nem derül ki, és a többi részvényesnek esze ágában sincs eladni, elakad az esés. Talán még páran bele is vesznek, látván az olcsóbb árat, és máris kissé feljebb tolják azt.

Mi történik utána a shortosokkal? Természetesen várják, hogy essen az ár. De annak esze ágában sincs esne, így egy részük türelmetlen lesz, és elkezd venni, vagyis zárja pozícióját. Erre az ár emelkedik, újabb shortosok döntenek a zárás mellett, immár veszteségük limitálása érdekében. Újra emelkedik az ár, immár ördögi körré, láncreakcióvá alakul a dolog: vételi pánik lesz, az ár felmegy az égbe, mire becsukódnak a shortok.

A kínai eset

Nézzük a másik, ez esetben a kínai esetet. A részvények eszement drágák, fújtak egy óriási lufit. Tegyük fel, hogy tiltva volt a shortolás, így short pozíció nincs. Kinek sürgős vennie? Senkinek. Mindenki csak eladni akar, hisz kipukkadt a lufi, véget ért a piramisjáték, amiben mindenki csak addig akart részt venni, amíg emelkedtek az árak. Nincs hát támaszerő, odaállhat az állam, ha akar, és megveheti a teljes részvényállományt.

Mi történik ezzel szemben, ha hagyják a shortolást? Az, ami minden lefelé tartó trend utolsó etapjában. A short pozíció egy idő után túl sok lesz, és amikor a többi eladó már kitárazott, elfogynak az eladók, a shortosok bajba kerülnek, ahogy azt az előbbiekben vázoltuk. Jön az iszonyatos short kirázás, óriási árfolyam emelkedéssel, amihez aztán becsatlakoznak az új trendet meglovagolni óhajtó vevők, tovább erősítve azt.

Mi lenne hát most a megoldás Kínában? Békén hagyni a piacot, shortosokkal vagy anélkül, úgyis leesik, hisz végtelenül túlértékeltek a részvények. Utána viszont pont a shortosok hajtanák fel a nagy mélységből egy normál szintre, így pedig sokáig nem lesznek vevők, pláne hogy még a bizalom is elpárolog. Felfoghatnák már a politikusok és felügyeletek: az eső trendet soha nem a shortosok okozzák.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15725 15660 15760 +0,29% 15685 15725 775 686 470 Ft 2021-07-28 11:47:53
MOL 2362 2340 2364 +1,03% 2362 2366 159 978 114 Ft 2021-07-28 11:47:11
MTELEKOM 426 422 426 -0,12% 423 426 4 014 158 Ft 2021-07-28 11:41:12
RICHTER 7995 7955 8010 +0,38% 7990 8000 166 289 230 Ft 2021-07-28 11:49:56
OPUS 238 238 238 +0,63% 237 238 1 403 411 Ft 2021-07-28 11:11:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos