5p

Az európai tőzsdéken mínuszok, Budapesten azonban jó a hangulat, főleg az OTP-t veszik. A forint is erősödget. Saját blokkláncot indított a Coinbase. A Hindenburg shortos aktivista csapat idén sikeresen nekiment három roppant gazdag és befolyásos embernek.

Az európai tőzsdék csúnya, egy százalék körüli mínuszban jártak délelőtt, de ez azóta mérséklődött. Most a német DAX index 0,4, a francia CAC 0,7 és a brit FTSE 100-as 1,0 százalékkal van lejjebb.

Az USA-ban ma termelőiár-index, valamint fogyasztói bizalmi adatok érkeznek. Tegnap jól fogadta a tengerentúli részvénypiac az inflációs adatot, de estére mégis lelankadt az emelkedés. Ma kissé esnek a határidős indexeik, mintegy 0,1 százalékkal. Péntek is van, nyár is, így a hírek ellenére is eléggé pangás érzékelhető.

Könnyen csúcsot dönthet a BUX index

Történelmi csúcsa közelében jár a BUX index a tegnapi jó OTP- és Telekom-gyorsjelentések után. Ma újabb szerény, 0,2 százalékos emelkedést mutat, a bankpapír 0,3, a Mol 0,1 százalékos emelkedése és a Richter, a Telekom stagnálása mellett. A gyógyszergyár és az Opus szorgalmasan vásárolja a saját részvényeit, az utóbbi azonban ma – nagy száguldás után – egy százalékkal süllyed.

A forint is erősödget, az euró 384,20, több mint egy forinttal lejjebb van az előző napinál. A dollár valamelyest erősödött, de az európai gázár és az olaj pár ezrelékkel olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Mitől esnek ma a tőzsdék?

Az európai részvénypiacok pénteki esésének oka nem egyértelmű. Az Investing.com például azt írja, hogy "a vártnál jobb brit növekedési adatok nem tudták ellensúlyozni az amerikai infláció emelkedése által keltett nyugtalanságot". Csakhogy a tegnapi USA-adat megfelelt a várakozásoknak.

Az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke (GDP) ugyanis éves szinten 0,4 százalékkal emelkedett. Míg a Fed a következő hónapban szünetet tarthat, a Bank of England a jelek szerint folytatja a monetáris politika szigorítását, mivel az Egyesült Királyság inflációja a legmagasabbak közé tartozik a fejlett világban.

A dollárindex (zölddel) és az S&P 500 amerikai részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A dollárindex (zölddel) és az S&P 500 amerikai részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A főbb európai indexek csütörtökön erős emelkedést mutattak, ennek javát adják ma vissza. Egyik oka lehet ennek a dollár mozgása, amely az utóbbi napokban elég sokat emelkedett, ez pedig nem szokott jót tenni a kockázatosabb befektetési eszközöknek.

Saját blokkláncot indított a Coinbase

Elindult a 2021-ben hatalmas hírveréssel tőzsdére ment amerikai kriptotőzsde, a Coinbase saját, "Base" nevű blokklánca (mainnetje) a nagyközönség számára. Az "ökoszisztémájában" máris több mint száz blokklánc-alkalmazás (dApp) és más szolgáltató szerepel.

Sokan azt remélik, hogy a Coinbase a Binance népszerű BSC (BNB) blokkláncának komoly konkurense tud majd lenni. A BNB érme ma a negyedik legnagyobb kriptó, 37 milliárd dolláros piaci kapitulációval.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egyébként a New York-i lakosok 19 százaléka rendelkezik kriptovalutával a Coinbase friss felmérése szerint. Kiemelték azt is, hogy New Yorkban 692 blokkláncszervezet van.

Archív kép: utcai reklám New Yorkban a Coinbase-nek a Nasdaq tőzsdére történt bevezetésének idejéből (2021, forrás: Twitter-Coinbase).
Archív kép: utcai reklám New Yorkban a Coinbase-nek a Nasdaq tőzsdére történt bevezetésének idejéből (2021, forrás: Twitter-Coinbase).

Azok a fránya shortosok nyertek

A Hindenburg shortspekuláns (esésre játszó) elemzőcég olyan vállalatokat szemel ki, ahol valami turpisság negatív hatása nem árazódott még be az árfolyamba – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja. Az aktivista shortos csapat idén sikeresen nekiment három roppant gazdag és befolyásos ember vállalkozásának,

ezzel komoly reputációt épített ki magának.

Három hónapos távon ugyanis

  • az Adani 51 százalékot,
  • az Icahn Enterprises 31 (50) százalékot,
  • míg a Block tíz százalékot esett, míg az indexek emelkedtek.

Nehéz elkülöníteni, hogy az aktivista short hedge fundok mikor hívják fel a társadalom figyelmét törvénytelenségekre, és mikor csupán a piac manipulálásával igyekeznek profitot elérni.

De idén jól csinálták, amit csináltak teszik hozzá.

Ahol alig több mint két százalék az infláció

Franciaországban 4,3 százalékra csökkent az infláció a ma közzétett adatok szerint, Spanyolországban pedig már csak 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júliusig tartó 12 hónapban. Mindkettő megfelelt a Reuters által megkérdezett elemzők átlagos becslésének, de némi emelkedést jelentett júniushoz képest.

A spanyol maginfláció, amely kiszűri a változékony árú friss élelmiszerek és az energia árát, 6,2 százalék lett, szemben a júniusig tartó 12 hónap 5,9 százalékával. Az Európai Unióban a harmonizált 12 havi infláció már csak 2,1 százalék volt, ami szintén összhangban volt az előrejelzésekkel.

Száguld az UBS

Az UBS-részvény több mint négy százalékot emelkedett, miután Svájc legnagyobb hitelintézete közölte, hogy nem kell igénybe vennie a Credit Suisse felvásárlásának részeként rendelkezésre álló, több mint tízmilliárd dolláros svájci kormányzati segítséget. Visszafizette ugyanis a többmilliárd svájci franknyi vészhitelt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14670 14505 14700 +0,86% 0 0 5 395 575 860 HUF 2023-12-04 17:07:57
MOL 2792 2780 2816 +0,43% 0 0 854 308 896 HUF 2023-12-04 17:10:07
MTELEKOM 617 604 620 +2,15% 0 0 484 495 723 HUF 2023-12-04 17:14:04
RICHTER 8945 8845 8960 +1,42% 0 0 1 480 630 175 HUF 2023-12-04 17:11:49
OPUS 380 378 383 -0,78% 0 0 57 115 400 HUF 2023-12-04 17:11:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Részvény / Deviza / Áru Valaki adjon egy erős kávét a devizapiacnak, mert még nem ébredt fel!
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:53
Szinte hihetetlen, hogyan alakulnak a péntek estihez képest a hétfő reggeli árfolyamok.
Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG