<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhe mínuszban vannak az európai tőzsdék, ami azonban délután nagyot is változhat a fontos amerikai foglalkoztatási adatok közzététele után. A BUX kisebb pluszban van, az OTP-re újabb célár-emelés érkezett. A GameStop-on edződött kisbefektetők a WorkHorse-t nézték ki maguknak, az AMC viszont visszazuhant. Nem akárki optimista a technológiai papírokra.

Tegnap az USA-ban mínuszban végeztek az indexek, főleg a technológiai részvények Nasdaq 100-as mutatója ment le, 1,1 százalékkal. Ma Európában már csak minimális az esés, a német, francia, brit mutatók 0,1-0,2 százalékkal süllyednek. A piacokon kivárás látható.

A nap, vagy a hét legfontosabb eseménye ugyanis kora délután érkezik majd az amerikai foglalkoztatási adatok közzétételével. Tegnap az EU-ból jó hírek érkeztek, az üzleti bizalmi indexek a vártnál jobban sikerültek. Jövő héten a Fed és az EKB is ülésezik, ami szintén muníciót adhat majd a piacoknak. Az európai légitársaságok ma azért esnek, mert a britek újabb országokat tettek a pirossal jelölt zónák listájára.

Csalóka a Richter esése

A varsói WIG 20 index esése ma eléri a 0,8 százalékot is, miközben a BUX szerény pluszban van. Az OTP fél, a Richter másfél százalékkal esik, a Mol és a Telekom pedig stagnál.

Ha a főbb részvények és az index mozgása között ellentmondást vél valaki felfedezni, nem téved, mert a Richter ma forog először osztalékszelvény nélkül, aminek értéke 225,32 forint. Így a 125 forintos mai esés valójában 100 forintos emelkedés, és a BUX index is okkal van 0,1-0,3 százalékos pluszban.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nem olyan erős, mint tegnap délben, amikor az euró 345,60-ra is lement, de azért jól áll. A mai árfolyam 347,30, annyi, mint tegnap este.

Mitől ugrott akkorát a dollár, miért zuhant az arany?

Tegnap nagyot erősödött a dollár és vélhetően emiatt is csúnya nap volt az árupiacon. Ugyanis 2-3 százalékos zuhanás volt az aranynál, ezüstnél, réznél, szakadtak a bányavállalatok részvényei is. Pénteken az esés megállni látszik az arany, az ezüst, a réz piacán, az olaj pedig ismét fél százalékos pluszban jár.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint a tegnapi kiváló munkaerő-piaci adat erősítette a dollárt.

A vártnál jóval kedvezőbb ADP foglalkoztatottsági adat érkezett, 650 ezer helyett 978 ezer fővel bővült a magánszektorban foglalkoztatottak száma, ami az amerikai gazdaság gyors visszapattanásának a jele lehet. Ezt követően erősödésnek indult a dollár az euróval szemben, 1,21 körül van a mostanában tipikusnak számító 1,22-es árfolyam után.

Az arany pedig azért esett akkorát, mert a befektetők tartanak attól, hogy a Fed hamar leállítja a pénznyomtatást.

Megint egy optimista OTP-célár

Újabb céláremelés érkezett az OTP-re a KBC Equitas reggeli hírei szerint, az utóbbi időben már a sokadik.

A VTB Capital 19 000 forintra emelte a korábbi 14 600 forintos célárát vételi ajánlás mellett. Ezzel a konszenzus az OTP részvényére 17 000 forintra változott, amely közel 1000 forinttal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál.

Elektromos autó (Pixabay.com)
Elektromos autó (Pixabay.com)

Redditesek kontra elektromosautó-shortosok

A redditen szerveződött kisbefektetők, akik a shortosok elleni összehangolt vételi támadásaikról híresek, most az elektromosautó-piacot nézték ki maguknak. Az elektromos haszonjárművekben utazó Workhorse (WKHS) 28 százalékkal ment fel tegnap is, miközben az előző napok sztárja, az AMC 18, a Bed Bath & Beyond 28 százalékkal zuhant a Nasdaq-on.

Az AMC külön figyelmeztette a részvényeseit, hogy akár a teljes befektetésüket is elveszíthetik – de közben a jó magas árakon tőkét emel.

Az AMC mozilánc ezúttal 11,55 millió darab új részvényt bocsát ki, amelyet fokozatosan fog a piacra dobni, kihasználva a vállalat fundamentumaihoz nem köthető mániát. A menedzsment ugyanakkor figyelmeztette a befektetőket, hogy jelentős kockázatot vállalnak azok, akik a jelenlegi szinteken vásárolnak írta az Equilor Befektetési Zrt.

Mi lesz a következő lufi?

A SeekingAlpha szerint más cégek részvényeinél is érezhető a reddites-hatás, legalábbis annyiban, hogy a szokásosnál is nagyobb a volatilitásuk. Ilyen lehet a Lordstown Motors (RIDE), a Nikola (NKLA), a Canoo (GOEV). De a Blink Charging (BLNK), a -3.4%), a QuantumScape (QS) és az Arcimoto (FUV) részvények short-állománya is magas, így potenciális célpontok lehetnek.

Elon Musk “megtört szív + bitcoin” tweetje
Elon Musk “megtört szív + bitcoin” tweetje

Elon Musk ismét trollkodja a bitcoint

A Tesla-vezér hajnali rejtélyes twitter-üzenetében a bitcoin szót meg egy széttört szívet tett egymás mellé, a szöveg pedig arra utal, hogy a képen látható pár már csak ürügyet keresett a szakításra. (Célozva egy dalra.) Ebből arra lehet asszociálni, ahogy ő állítólag a környezetvédelmi aggályok miatt szakított a bitcoinnal. Illetve, hogy haragszik rá, esetleg arra, hogy más is lehet emögött, nem csak a környezet.

Ennek tudják be, hogy a bitcoin árfolyama ma reggel öt százalékkal 37 ezer dollár környékére, az ether pedig hét százalékkal 2600-ra esett. De egyébként is elég sok pesszimista elemzést olvasni. Vannak, akik azt várják, hogy lesz még egy csúnya esés a 20 ezer dolláros bitcoin-szint környékére, vagy hogy jön a következő, pár éves “kriptodeviza-tél”, mint 2018 és 2020 között.

88 évesen érvel a tech-szektor mellett

A Tiger Management nevű híres hedge fund alapítója, Julian Robertson a nagy amerikai technológiai részvények mellé állt. Nem osztja az aggodalmakat, amelyek szerint az ágazat túlértékelt lenne, miután a befektetők a koronavírus-válság nyomán még jobban felkapták – írja a Financial Times.

A fedezeti alapok titánjának számító 88 éves alapkezelő olyan részvényekre teszi tétjét, mint az Alphabet, a Facebook és a Microsoft, annak ellenére, hogy ezek 55–75 százalékkal emelkedtek 2020 eleje óta. A Tiger Management a hivatalos jelentések szerint nagy pozíciókat tart ezen kívül a chipgyártó Micron Technology-ban, a Qualcomm-ban, valamint az Uberben. Robertson nem volt hajlandó short pozícióiról beszélni, amelyek részvényár-esés esetén lennének nyereségesek.

A Nasdaq 100 index hosszú távon (Tradingview.com)
A Nasdaq 100 index hosszú távon (Tradingview.com)

A guru és a dotkom-mánia kísértete

A 90 éves Warren Buffett is mellényúlt már párszor a tech-szektorban, ezért is szokták gyakran elnéző mosollyal szemlélni a piacon, ha az idősek beszélnek az ágazatról. De a nyilatkozat nemcsak a guru kora miatt figyelemre méltó. Robertson a 1990-es évek végén nem volt hajlandó beszállni az internetes részvényekbe. Ezt tekintik a fő oknak, amiért fedezeti alapja két évtizednyi erős nyereségtermelés után 2000-ben végül becsukott a külső befektetők előtt.

Annak az évnek márciusában, amikor a Nasdaq Composite elérte csúcsát, azt mondta, hogy piramisjáték alakult ki a tech-részvényekben, amely összeomlik majd. Nemsokára igaza is lett, de a befektetői már korábban elvesztették a türelmüket – írja a Financial Times. (Lásd a grafikont.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG