<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhe mínuszban vannak az európai tőzsdék, ami azonban délután nagyot is változhat a fontos amerikai foglalkoztatási adatok közzététele után. A BUX kisebb pluszban van, az OTP-re újabb célár-emelés érkezett. A GameStop-on edződött kisbefektetők a WorkHorse-t nézték ki maguknak, az AMC viszont visszazuhant. Nem akárki optimista a technológiai papírokra.

Tegnap az USA-ban mínuszban végeztek az indexek, főleg a technológiai részvények Nasdaq 100-as mutatója ment le, 1,1 százalékkal. Ma Európában már csak minimális az esés, a német, francia, brit mutatók 0,1-0,2 százalékkal süllyednek. A piacokon kivárás látható.

A nap, vagy a hét legfontosabb eseménye ugyanis kora délután érkezik majd az amerikai foglalkoztatási adatok közzétételével. Tegnap az EU-ból jó hírek érkeztek, az üzleti bizalmi indexek a vártnál jobban sikerültek. Jövő héten a Fed és az EKB is ülésezik, ami szintén muníciót adhat majd a piacoknak. Az európai légitársaságok ma azért esnek, mert a britek újabb országokat tettek a pirossal jelölt zónák listájára.

Csalóka a Richter esése

A varsói WIG 20 index esése ma eléri a 0,8 százalékot is, miközben a BUX szerény pluszban van. Az OTP fél, a Richter másfél százalékkal esik, a Mol és a Telekom pedig stagnál.

Ha a főbb részvények és az index mozgása között ellentmondást vél valaki felfedezni, nem téved, mert a Richter ma forog először osztalékszelvény nélkül, aminek értéke 225,32 forint. Így a 125 forintos mai esés valójában 100 forintos emelkedés, és a BUX index is okkal van 0,1-0,3 százalékos pluszban.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nem olyan erős, mint tegnap délben, amikor az euró 345,60-ra is lement, de azért jól áll. A mai árfolyam 347,30, annyi, mint tegnap este.

Mitől ugrott akkorát a dollár, miért zuhant az arany?

Tegnap nagyot erősödött a dollár és vélhetően emiatt is csúnya nap volt az árupiacon. Ugyanis 2-3 százalékos zuhanás volt az aranynál, ezüstnél, réznél, szakadtak a bányavállalatok részvényei is. Pénteken az esés megállni látszik az arany, az ezüst, a réz piacán, az olaj pedig ismét fél százalékos pluszban jár.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint a tegnapi kiváló munkaerő-piaci adat erősítette a dollárt.

A vártnál jóval kedvezőbb ADP foglalkoztatottsági adat érkezett, 650 ezer helyett 978 ezer fővel bővült a magánszektorban foglalkoztatottak száma, ami az amerikai gazdaság gyors visszapattanásának a jele lehet. Ezt követően erősödésnek indult a dollár az euróval szemben, 1,21 körül van a mostanában tipikusnak számító 1,22-es árfolyam után.

Az arany pedig azért esett akkorát, mert a befektetők tartanak attól, hogy a Fed hamar leállítja a pénznyomtatást.

Megint egy optimista OTP-célár

Újabb céláremelés érkezett az OTP-re a KBC Equitas reggeli hírei szerint, az utóbbi időben már a sokadik.

A VTB Capital 19 000 forintra emelte a korábbi 14 600 forintos célárát vételi ajánlás mellett. Ezzel a konszenzus az OTP részvényére 17 000 forintra változott, amely közel 1000 forinttal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál.

Elektromos autó (Pixabay.com)Elektromos autó (Pixabay.com)

Redditesek kontra elektromosautó-shortosok

A redditen szerveződött kisbefektetők, akik a shortosok elleni összehangolt vételi támadásaikról híresek, most az elektromosautó-piacot nézték ki maguknak. Az elektromos haszonjárművekben utazó Workhorse (WKHS) 28 százalékkal ment fel tegnap is, miközben az előző napok sztárja, az AMC 18, a Bed Bath & Beyond 28 százalékkal zuhant a Nasdaq-on.

Az AMC külön figyelmeztette a részvényeseit, hogy akár a teljes befektetésüket is elveszíthetik – de közben a jó magas árakon tőkét emel.

Az AMC mozilánc ezúttal 11,55 millió darab új részvényt bocsát ki, amelyet fokozatosan fog a piacra dobni, kihasználva a vállalat fundamentumaihoz nem köthető mániát. A menedzsment ugyanakkor figyelmeztette a befektetőket, hogy jelentős kockázatot vállalnak azok, akik a jelenlegi szinteken vásárolnak írta az Equilor Befektetési Zrt.

Mi lesz a következő lufi?

A SeekingAlpha szerint más cégek részvényeinél is érezhető a reddites-hatás, legalábbis annyiban, hogy a szokásosnál is nagyobb a volatilitásuk. Ilyen lehet a Lordstown Motors (RIDE), a Nikola (NKLA), a Canoo (GOEV). De a Blink Charging (BLNK), a -3.4%), a QuantumScape (QS) és az Arcimoto (FUV) részvények short-állománya is magas, így potenciális célpontok lehetnek.

Elon Musk “megtört szív + bitcoin” tweetjeElon Musk “megtört szív + bitcoin” tweetje

Elon Musk ismét trollkodja a bitcoint

A Tesla-vezér hajnali rejtélyes twitter-üzenetében a bitcoin szót meg egy széttört szívet tett egymás mellé, a szöveg pedig arra utal, hogy a képen látható pár már csak ürügyet keresett a szakításra. (Célozva egy dalra.) Ebből arra lehet asszociálni, ahogy ő állítólag a környezetvédelmi aggályok miatt szakított a bitcoinnal. Illetve, hogy haragszik rá, esetleg arra, hogy más is lehet emögött, nem csak a környezet.

Ennek tudják be, hogy a bitcoin árfolyama ma reggel öt százalékkal 37 ezer dollár környékére, az ether pedig hét százalékkal 2600-ra esett. De egyébként is elég sok pesszimista elemzést olvasni. Vannak, akik azt várják, hogy lesz még egy csúnya esés a 20 ezer dolláros bitcoin-szint környékére, vagy hogy jön a következő, pár éves “kriptodeviza-tél”, mint 2018 és 2020 között.

88 évesen érvel a tech-szektor mellett

A Tiger Management nevű híres hedge fund alapítója, Julian Robertson a nagy amerikai technológiai részvények mellé állt. Nem osztja az aggodalmakat, amelyek szerint az ágazat túlértékelt lenne, miután a befektetők a koronavírus-válság nyomán még jobban felkapták – írja a Financial Times.

A fedezeti alapok titánjának számító 88 éves alapkezelő olyan részvényekre teszi tétjét, mint az Alphabet, a Facebook és a Microsoft, annak ellenére, hogy ezek 55–75 százalékkal emelkedtek 2020 eleje óta. A Tiger Management a hivatalos jelentések szerint nagy pozíciókat tart ezen kívül a chipgyártó Micron Technology-ban, a Qualcomm-ban, valamint az Uberben. Robertson nem volt hajlandó short pozícióiról beszélni, amelyek részvényár-esés esetén lennének nyereségesek.

A Nasdaq 100 index hosszú távon (Tradingview.com)A Nasdaq 100 index hosszú távon (Tradingview.com)

A guru és a dotkom-mánia kísértete

A 90 éves Warren Buffett is mellényúlt már párszor a tech-szektorban, ezért is szokták gyakran elnéző mosollyal szemlélni a piacon, ha az idősek beszélnek az ágazatról. De a nyilatkozat nemcsak a guru kora miatt figyelemre méltó. Robertson a 1990-es évek végén nem volt hajlandó beszállni az internetes részvényekbe. Ezt tekintik a fő oknak, amiért fedezeti alapja két évtizednyi erős nyereségtermelés után 2000-ben végül becsukott a külső befektetők előtt.

Annak az évnek márciusában, amikor a Nasdaq Composite elérte csúcsát, azt mondta, hogy piramisjáték alakult ki a tech-részvényekben, amely összeomlik majd. Nemsokára igaza is lett, de a befektetői már korábban elvesztették a türelmüket – írja a Financial Times. (Lásd a grafikont.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos