<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhe optimizmus van az európai tőzsdéken, a BUX is emelkedni tud, ezúttal főleg a Mol miatt. A török lírát megint történelmi gödörbe küldte az elnök, a forint is gyengül a tegnapi csúcshoz képest. Kellemes meglepetést okozott a Zoom Video, Elon Musk pedig újra rángatja az egyik kriptodevizát.

Szerény pluszokat mutat ma és ezzel történelmi csúcsait ostromolja az európai részvénypiac, a német, francia, brit indexek 0,2-0,4 százalékkal mennek fel. Ennek oka az lehet, hogy jó adatok érkeztek az európai és az amerikai gyáripari aktivitásról, és erős az optimizmus a gazdasági újranyitással kapcsolatban is. Az energiacégek is mennek az olajár emelkedése nyomán, és a lakossági fogyasztással kapcsolatos papírokat is veszik.

Budapesten a BUX-index a tegnapi történelmi csúcs után ismét 0,3 százalékkal emelkedik, az OTP 0,1, a Richter 0,3, a Mol 0,7 százalékos pluszban jár. A forint gyengül a tegnapi szép nap után, közel egy forinttal drágul az euró, de így is csak 346,70 az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Törökországban ismét áll a bál, a líra újra nagyot esett, miután a megugró munkanélküliség nyomán az elnök kamatcsökkentést sürgetett (ami rendszerint gyengíti a devizákat). A török részvények euróban több mint egy százalékkal lejjebb vannak.

Drágább lehet a kávéd

Az OPEC+ országok tegnapi találkozója gyorsan véget ért, a szervezet nem változtatott korábban elhatározott tervein, amelyek a kínálat óvatos, fokozatos növelését tartalmazzák. Az olaj ára ma is közel egy százalékos pluszban van, a Brent már majdnem 71 dollár.

Törökország (Pixabay)
Törökország (Pixabay)

A dollár erősödik, emiatt is lehet, hogy a nemesfémek süllyednek, az aranyat ismét pár dollárral 1900 alatt látjuk unciánként (1 uncia=31,1035 gramm). Tovább emelkedik az arabica típusú kávé és a cukor, egy év alatt már 65, illetve 61 százalékkal drágultak. A kakaó viszont 12 hónap alatt két százalékot esett.

Céláremelések érkeztek a vezető papírjainkra

A Goldman Sachs 2100 forintról 2600 forintra emelte a Mol célárfolyamát, az ajánlást eladásról semlegesre javította. Az HSBC pedig 17 ezer forintról 18 600-ra vitte fel az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás maradt vétel. Enyhén csökkentek a Mol-csoport finomítói és petrolkémiai marzsai áprilishoz képest – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A finomítói marzs 4,7 dollár volt, ami jelentős csökkenés az áprilisi 5,1 dollárról, ám így is jelentősen meghaladja az első negyedéves értéket és hasonló a historikus átlaghoz. A petrokémiai marzsok enyhén csökkentek, de továbbra is 1000 euró felett van azok tonnánkénti értéke, jelentősen magasabb, mint a historikus átlag.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint a marzsok alakulása most semleges a Mol-ra nézve.

Hivatalos a Digi-felvásárlás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyását követően lezárult az a többlépcsős folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. közvetett 75 százalékos többségi tulajdont szerzett a Hungaro DigiTel (HDT) Kft.-ben, a régió egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában – írtuk kedd este.

Japán felé terjeszkedik a Richter

A Richter bejelentette, hogy kiterjeszti az AbbVie-val meglévő, még 2004-ben kötött licenc-megállapodását az általa felfedezett molekula, a cariprazine forgalmazására. Az eredeti megállapodás az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére vonatkozott, ezt 2019-ben terjesztették ki egyes latin-amerikai országokra.

Jelen megállapodásban az együttműködés földrajzi hatályát Japánra és Tajvanra bővítik. Az AbbVie felelőssége a cariprazine fejlesztése és forgalmazása Japánban. A Richter mérföldkő-bevételre válik jogosulttá a japán forgalombahozatali engedély megszerzésekor, valamint az értékesítés függvényében sávos royalty-ra és mérföldkő-bevételre jogosult.

Vége lesz a multik adóoptimalizálásának?

Az EU úgy döntött, hogy a 750 millió euró feletti árbevételű vállalatoknak ezentúl közzé kell tenniük, melyik országban mennyi adót fizetnek, és mennyi nyereségük származott ott. Ezen kívül fekete- és szürkelista is készül az adóoázisokról, adóparadicsomokról. Ezzel a kommentárok szerint nagy lépést tettek a “kreatív adózás” vagy “adóoptimalizálás” néven is ismert adócsökkentési praktikák megakadályozása irányába. A javaslat már évek óta az asztalon hevert, de eddig túl sok ellenállásba ütközött a tagállamok részéről – említi meg a német Der Spiegel.

A döntést segíthette, hogy Joe Biden amerikai elnök is hasonló harcot folytat. Az ő törvényjavaslata szerint az amerikai vállalatok, ha egy bizonyos szintnél alacsonyabb adót fizetnek külföldön, a különbözetet be kellene fizetniük az amerikai költségvetésbe. Ha majd az amerikai törvényhozók is úgy akarják.

Szuperzoom lesz a Zoom-ból?

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Zoom a negyedéves jelentésében, ami jelzi, hogy a vállalat a járványhelyzet okozta egyszeri pozitív hatás után is képes nagy növekedésre – írta a KBC Equitas.

A tisztított EPS 1,32 dollárra emelkedett, ami meghaladja a 99 centes várakozást. A Zoom ügyfélbázisa 497 ezerre növekedett, ami 87 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ebben a negyedévben a Zoom bevételei megközelíthetik az egymilliárd dollárt. A zárás utáni kereskedésben a részvény 1,5 százalékkal emelkedett.

Budapest lesz az Interactive Brokers régiós bázisa

A magyar származású Thomas Peterffy által alapított, több mint negyven éves múltra visszatekintő globális befektetési szolgáltató, az Interactive Brokers a Budapesti Értéktőzsde legújabb tőzsdetagja – jelentette be a brókerház és a tőzsde. Az értékpapírcég budapesti irodáját kívánja a közép-európai működése központjává emelni. A társaság tőzsdetaggá válásával világszerte mintegy 1,3 millió ügyfele számára válik elérhetővé a BÉT részvényszekciója.

Az Interactive Brokers a világ több mint 30 országa mintegy 135 tőzsdéjének termékeihez biztosít hozzáférést ügyfelei számára. Első lépésben mintegy 100 főt kívánunk alkalmazni. Az év elejétől mostanáig 20 ezer új ügyfél nyitott számlát nálunk, és sikeresen befejeztük a 40 ezer meglévő közép-kelet-európai ügyfelünk összesen hárommilliárd dollár értékű befektetéseinek áthelyezését az Interactive Brokers Central Europe-hoz – közölte a cég.

Mindjárt osztalékot fizet a Richter és a Duna House

A Richter közzétette, hogy 41,934 milliárd forint osztalékot fizet, ami a saját részvények figyelembevételével 225,3244 forintot jelent részvényenként. A kifizetés június 14-én kezdődik, az utolsó nap, amikor a papír még osztalékkal forog, június 3-a lesz.

A Duna House Group mintegy 1,388 milliárd forint osztalékot oszt ki a részvényeseknek. Az A sorozatú törzsrészvényekre “az osztalék egy részvényre jutó összegének és a részvényenként 13,3 forint osztalékelőlegnek a különbözete, azaz részvényenként 25,5 forint” jut darabonként. A kezdő időpont június 15., és június 4-e az utolsó tőzsdei kereskedési nap az osztalékra jogosító törzsrészvénnyel.

Elon Musk újra akcióban

Az excentrikus Tesla-vezér, Elon Musk ismét a mémen alapuló kutyás kriptodevizáról, a dogecoinról tweetelt, elkerülhetetlennek nevezve a “dogecoin standard” elterjedését. Ezzel felerősödtek a remények, hogy a guru nem szakított a kriptodevizákkal és valóban valami nagy dobásra készül ezen a területen, legyen az dogecoin vagy más. A dogecoin pedig újra elszállt, egyetlen nap alatt 24 százalékkal ugrott meg.

A bitcoin és az arany árfolyama egy év alatt (Tradingview.com)
A bitcoin és az arany árfolyama egy év alatt (Tradingview.com)

A bitcoin és az ether egyébként ma pár százalékos pluszban van, 37 ezer és 2700 dollár körül. A kriptodeviza-sajtót élénken foglalkoztatja a kriptodevizák jövőbeli szabályozásának kérdése több országban, mint az USA vagy India.

Bitcoinjukat aranyra váltják az intézményi befektetők?

A bitcoin árfolyama májusban 35 százalékkal esett, így ez a történetében az egyik legrosszabb hónap volt. Ez néhány intézményi befektetőt arra késztet, hogy vizsgálják felül az arannyal kapcsolatos álláspontjukat, és kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy a nagy zuhanás után bitcoint vegyenek – mondja a JPMorgan elemzője.

A bitcoin-alapokból továbbra is kiáramlást látni, az aranyat vevő tőzsdén kereskedett alapok pedig beáramlást mutatnak, ami arra utal, hogy az intézményi befektetők a bitcoinból a hagyományos aranyhoz térnek vissza – írja a JPMorgan elemzője, Nikolaos Panigirtzoglou. Az elmúlt hetek fellendülésének és gyors zuhanásának dinamikája visszalépést okoz a kriptodevizák, különösen a bitcoin és az ethereum intézmények általi elfogadásában.

Az elemző a bitcoin középtávú valós értékét a 24 000-36 000 dollár közötti tartományban látja.

A bitcoin és az arany árfolyama négy hónap alatt (Tardingview.com
A bitcoin és az arany árfolyama négy hónap alatt (Tardingview.com

Ha akarom, jó befektetés, ha akarom, rossz

Mai grafikonjaink kiváló példát mutatnak arra, mennyire nem mindegy, milyen időszakot választunk egyes befektetések összehasonlítására, illetve mennyire félrevezetőek lehetnek az ilyen ábrák. Négy, három vagy kettő hónap alatt az arany sokkal jobban teljesített, mint a bitcoin, az utolsó 12 hónapban viszont messze-messze elmaradt tőle.

A kettő igazából a teljesen eltérő volatilitás, a bitcoin-árfolyamok nagyfokú ingadozása miatt alig hasonlítható össze.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG