<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhén optimista a tőzsdék hangulata Európában annak ellenére, hogy legalább három itteni nagybank érintett egy amerikai hedge fund tízmilliárd dolláros nagyságrendű összeomlásában. Részben kiszabadították a megfeneklett hajót Egyiptomban, bár a forgalom még nem indult újra. Már a Soros Fund is bitcoinozik.

A német DAX történelmi csúcson kezdte a napot, 0,2 százalékos pluszban van Frankfurt és Párizs, Londonban pedig 0,3 százalékkal süllyed az index. A befektetők örülnek a Szuezi-csatornában rekedt hajó kiszabadulásának, és reménykednek a mielőbbi gazdasági fellendülésben. Egy legalább 4-5 multinacionális nagybankot is súlyosan érintő hedge fund-csőd viszont lehúzza a bankszektort.

Nem úgy Magyarországon, ahol az OTP-t nem látszik befolyásolni a dolog, fél százalékkal emelkedik. A Mol egy, a Richter 0,8 százalékos pluszban van, a Telekom kissé süllyed. A BUX index így az európai átlagnál jobban, 0,7 százalékkal emelkedik. A forint kis mértékben gyengül a múlt hét végi szép erősödés után, 30 fillérrel lett drágább az euró, 362,60 az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Végül nem vizsgálta hazánk adósbesorolását a Moody’s pénteken, maradt Baa3, pozitív kilátással. A következő felülvizsgálati időpont szeptember 24-re van kitűzve.

Ismét úszik az Ever Given Szueznél

Közel egy héten át blokkolta a Szuezi-csatornán átmenő forgalmat az Ever Given konténerszállító hajó, amelyet ma reggel végre kiszabadítottak fogságából. A kőolaj a hírre egy százalékkal esett, bár nem egyértelmű a kérdés, hogy mikor indulhat újra a csatorna forgalma.

A hajó sérült, de stabil, a dagály segít a kiszabadulásában. Miután elvontatták majd, a hatóságok azon fognak dolgozni, hogy a világkereskedelem mintegy 12 százalékát bonyolító csatornán a forgalom újraindulhasson – írta a Bloomberg. Végül 450 hajó ragadt ott, míg mások Afrika megkerülésére indultak.

Saját magával trükközik Angela Merkel?

Brazília mellett India is megelőzte az Egyesült Államokat az új koronavírusos esetek számában tegnap. Indiában 68 ezer, Brazíliában és az USÁ-ban 44 ezer új esetet regisztráltak. Európában továbbra is élesen emelkednek a számok, Franciaországban 37 ezer, Lengyelországban 29 ezer, Törökországban 29 ezer, Olaszországban 20 ezer új pozitív eset volt, ami a brit vírusvariáns dominanciájának tudható be – írta az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése.

Németországban Angela Merkel magához ragadhatja a járványügyi intézkedések meghozatalának jogát, és a jövőben állami szinten születhetnek a döntések, nem kell megvitatni a 16 tartomány vezetőjével. Ez egyrészt gyorsabb reakciót tenne lehetővé, másrészt így a népszerűtlen döntések Merkel személyéhez kapcsolódnának, aki ősszel úgyis távozik a német politikából írta az Erste Befektetési Zrt.

A bajba került hedge fund-óriás végigsöpör a bankokon

A globális részvénypiaci kereskedők különösen feszülten várják az Egyesült Államok részvénypiacának mai nyitását. Pénteken ugyanis rendkívüli, 20 milliárd dolláros, más forrás szerint 30 milliárdos “blokkügylet-hullám” történt, ami felzaklatta a befektetőket. (Különösen nagy csomagokban, blokkokban adtak el nagy részvényvagyont.) A rejtélyes eladó a Bloomberg.com szerint a Bill Hwang nagybefektető által működtetett Archegos Capital (volt Tiger Management) családi befektetési iroda volt.

Ám az üzletek egyes nagybankok, köztük a Goldman Sachs lépései miatt születtek, mégpedig “margin call” (fedezetpótlási felszólítás) következtében – értékesült a hírügynökség. Ma kora reggel pedig a japán Nomura bankház közölte, hogy egy meg nem nevezett amerikai ügyfél jelentős potenciális veszteséggel néz szembe. A Nomura részvényeinek ára 16 százalékkal zuhant zárásra, a veszteségek állítólag szintén az Archegos Capital-hez kapcsolódnak.

A Nomura Holdings árfolyama, Tokió (Tradingview.com)A Nomura Holdings árfolyama, Tokió (Tradingview.com)

Több bankrészvény is zuhan ma

A Reuters azt jelentette, hogy az Archegos Capital amerikai hedge fund bajba kerülése miatt esik ma a Nomura és a Credit Suisse svájci bankóriás részvénye. A Nomura mintegy kétmilliárd dollárra teszi a várható veszteséget, a svájciak pedig annyit közöltek, hogy az esemény jelentős hatással lehet negyedéves eredményükre. A Credit Suisse Svájcban 13 százalékkal zuhan és más európai bankrészvényekre is negatív hatással van.

A Stoxx 600 Banks EU-s bankrészvény-index egy százalékkal esik, de a Deutsche Bank kiemelkedő, öt százalékos esése is emiatt lehet. A Finanzen.net a svájci UBS-t is kapcsolatba hozza az üggyel, ez a részvény is négy százalékkal megy le.

Lesz-e nagy összeomlás a shortzárási hullám miatt?

A pénteken „agyoncsapott” részvények vélhetően magukhoz térnek ma, míg a veszteségeket elszenvedett befektetési bankokra csúnyán nézhetnek a befektetők – írta az Erste Befektetési Zrt. a bajbajutott hedge fund ügyéről.

A Goldman 10,5 milliárd dollár értékben adott el blokkokban Baidu, Tencent, Vipshop, ViacomCBS, Discovery, Farfetch, iQiyi és GTS Techedu részvényeket. Az Archegos Capital jelentős tőkeáttételes pozíciókat halmozott fel e részvényekben, amelyek az elmúlt fél év során felrobbantak, mivel jelentős short pozíciók voltak bennük. Likvidációs hullám alakult ki, amelyben a Morgan Stanley is szerepet játszott 4-4 milliárd dollárral, s valószínűleg a Deutsche Bank is érintett. Kérdés, hogy lesz-e ennek tovagyűrűző hatása? Jelenleg nagy a likviditás a piacon, így valószínűleg nem lesz komolyabb baj, összeomlástól nem kell tartanunk írja a magyar brókercég.

MÁP Plusz vagy euró? A válasz 408,3

A likvid, kockázatmentesen megőrzendő vagyont a hazai lakossági állampapírok királyába, a MÁP Pluszba vagy inkább valamilyen formában euróba helyezzék a befektetők? – teszi fel a kérdést a Hold Alapkezelő blogja.

Az első ilyen kötvénysorozat indulásakor, 2019. június 11-én az EUR/HUF árfolyam 320,6 volt. Mivel a MÁP Plusz lejáratkor egyben fizetendő kamata 27,35 százalék, ezért kimondhatjuk, hogy ha 2024. június 11-én az EURHUF árfolyam 408,3 alatt lesz, akkor a versenyt az állampapír nyerte.

Osztalék és bitcoin a Molnál

A Mol az igazgatóság javaslata alapján 78,875 milliárd forintot fizethet ki osztalékként a KBC Equitas szerint.

Tavaly a koronavírus miatt felfüggesztették az osztalékfizetést, de a menedzsment vissza szerette volna az alaposztalékot állítani a járvány előtti szintekre. Ez nagyjából részvényenként 111 forint osztalékot jelentene, ami közel öt százalékos éves hozamnak felelne meg. Másik hír a Mol kapcsán, hogy több töltőállomásnál is a bitcoinnal való fizetés lehetőségét tesztelik.

Bitcoin és tőzsde (Pixabay.com)Bitcoin és tőzsde (Pixabay.com)

Sorosék is felülnek a bitcoin-vonatra?

Dawn Fitzpatrick, a Soros Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a kriptodevizák és főleg a bitcoin sorsdöntő ponthoz érkeztek, mivel az USA-ban óriásira emelkedett a hagyományos pénz, a dollár leértékelődésétől való félelem. A menedzser olyan érveket használt a Bloombergnek adott interjúban, amelyek bármely kriptodeviza-rajongótól is elhangozhattak volna, nem a hagyományos befektetési szakmára voltak eddig jellemzőek.

Fitzpatrick úgy véli, nem fizetőeszközről (currency), hanem árupiaci termékről (commodity) beszélhetünk a bitcoin esetében. Amely azonban a hagyományos árupiaci cikkektől eltérően:

  • könnyen tárolható,
  • könnyen tanszferálható (mozgatható),
  • korlátozott a végső kínálata,
  • a kibocsátás pedig négyévente feleződik.

A Soros Fund menedzsere a Bloomberg Twitter-üzenetébenA Soros Fund menedzsere a Bloomberg Twitter-üzenetében

A szakember azért is érdekesnek tartja a bitcoint, mivel az arany az utóbbi időben hiába küzdött azzal, hogy visszatérjen az emelkedő trendhez. Szerinte könnyen lehet, hogy éppen a bitcoin miatt. Arra a kérdésre azonban sejtelmesen kitérő választ adott, hogy van-e bitcoinja. Cége, a Soros Fund Management egyébként már március elején feltűnt egy intézményi kriptodeviza-tőkebevonás finanszírozóinak listáján, így minden bizonnyal felült már a kriptó-vonatra.

A menedzser a bitcoinra és más kriptodevizákra leselkedő veszélynek tartja a központi bankok által kibocsátandó digitális fizetőeszközöket (CBDC), amelyek korábban érkezhetnek, mint gondolnánk. (Főleg a kínai.) A bitcoint szerinte lehet, hogy megpróbálják majd betiltani, de ez inkább csak átmeneti próbálkozás lenne.

Cathie Wood és Elon Musk is kriptózott egyet

A Bloomberg vezető elemzője, “árupiaci stratégája”, Mike McGlone egyébként 400 ezer dollárra teszi a bitcoin várható értékét, a jelenleginek hét-nyolcszorosára. Az ARK Invest sztáralapkezelő vezérigazgatója, Cathie Wood szerint pedig a jelenlegi egymilliárd dolláros bitcoin-kapitalizáció semmi ahhoz képest, ami várható, “hihetetlen számok jönnek”. “Még csak az elején vagyunk” – mondta, a növekvő keresletre és korlátozott kínálatra utalva.

Elon Musk is twittelt valami biztatót a DeFi-ről (decentralizált pénzügyi alkalmazások), ami bőven túlmutat a bitcoinon. Most a kriptodeviza-világ azon agyal, hogy vajon mire gondolt, mi lesz a következő húzása, esetleg ethert is vásárol majd, vagy saját blokkláncot indít? (A DeFi-alkalmazások zöme az Ethereum blokkláncon működik, amelynek fizetőeszköze az ether.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16570 16475 16660 +0,42% 16570 16590 592 369 030 Ft 2021-08-05 10:22:52
MOL 2500 2482 2530 +0,40% 2502 2508 705 100 062 Ft 2021-08-05 10:25:42
MTELEKOM 424 423 426 +0,35% 424 424 482 070 Ft 2021-08-05 09:55:25
RICHTER 8655 8595 8680 -0,57% 8655 8670 245 299 815 Ft 2021-08-05 10:26:16
OPUS 239 236 239 +0,84% 237 239 2 173 265 Ft 2021-08-05 10:19:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma is pörgött a pesti börze
MTI | 2021. augusztus 4. 17:33
Ismét csúcson zárt a BUX, amihez a nemzetközi hangulat is rátett egy lapáttal. 
Részvény / Deviza / Áru A delta variáns még a Tindernek is betehet, viszont jó hírt kaphatnak az Adriára készülők
Csabai Károly | 2021. augusztus 4. 11:16
A népszerű társkereső portált működtető cég ugyan idei második negyedévét a piaci várakozásoknál jobban zárta, a vezetőség szerint azonban a delta variáns gyors terjedése és az annak kapcsán várható lezárások számukra is jelentős bizonytalanságot hordoznak. Augusztusban azonban még lehet mód a külföldi nyaralásra, az arra készülőknek jó hír, hogy a forint egyre izmosabb, s aki autóval vág neki az útnak, az akár még a péntekinél is olcsóbban tankolhat. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Richter, óriási hullámvasutazásban volt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 3. 18:42
A Richter a jól sikerült negyedéves gyorsjelentés után húzta felfelé a BUX-ot kedden - a forint nap közben újabb szintet lépett, hogy aztán újabb ellenállás letörésével próbálkozzon meg.
Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos