<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhén optimista a tőzsdék hangulata Európában annak ellenére, hogy legalább három itteni nagybank érintett egy amerikai hedge fund tízmilliárd dolláros nagyságrendű összeomlásában. Részben kiszabadították a megfeneklett hajót Egyiptomban, bár a forgalom még nem indult újra. Már a Soros Fund is bitcoinozik.

A német DAX történelmi csúcson kezdte a napot, 0,2 százalékos pluszban van Frankfurt és Párizs, Londonban pedig 0,3 százalékkal süllyed az index. A befektetők örülnek a Szuezi-csatornában rekedt hajó kiszabadulásának, és reménykednek a mielőbbi gazdasági fellendülésben. Egy legalább 4-5 multinacionális nagybankot is súlyosan érintő hedge fund-csőd viszont lehúzza a bankszektort.

Nem úgy Magyarországon, ahol az OTP-t nem látszik befolyásolni a dolog, fél százalékkal emelkedik. A Mol egy, a Richter 0,8 százalékos pluszban van, a Telekom kissé süllyed. A BUX index így az európai átlagnál jobban, 0,7 százalékkal emelkedik. A forint kis mértékben gyengül a múlt hét végi szép erősödés után, 30 fillérrel lett drágább az euró, 362,60 az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Végül nem vizsgálta hazánk adósbesorolását a Moody’s pénteken, maradt Baa3, pozitív kilátással. A következő felülvizsgálati időpont szeptember 24-re van kitűzve.

Ismét úszik az Ever Given Szueznél

Közel egy héten át blokkolta a Szuezi-csatornán átmenő forgalmat az Ever Given konténerszállító hajó, amelyet ma reggel végre kiszabadítottak fogságából. A kőolaj a hírre egy százalékkal esett, bár nem egyértelmű a kérdés, hogy mikor indulhat újra a csatorna forgalma.

A hajó sérült, de stabil, a dagály segít a kiszabadulásában. Miután elvontatták majd, a hatóságok azon fognak dolgozni, hogy a világkereskedelem mintegy 12 százalékát bonyolító csatornán a forgalom újraindulhasson – írta a Bloomberg. Végül 450 hajó ragadt ott, míg mások Afrika megkerülésére indultak.

Saját magával trükközik Angela Merkel?

Brazília mellett India is megelőzte az Egyesült Államokat az új koronavírusos esetek számában tegnap. Indiában 68 ezer, Brazíliában és az USÁ-ban 44 ezer új esetet regisztráltak. Európában továbbra is élesen emelkednek a számok, Franciaországban 37 ezer, Lengyelországban 29 ezer, Törökországban 29 ezer, Olaszországban 20 ezer új pozitív eset volt, ami a brit vírusvariáns dominanciájának tudható be – írta az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése.

Németországban Angela Merkel magához ragadhatja a járványügyi intézkedések meghozatalának jogát, és a jövőben állami szinten születhetnek a döntések, nem kell megvitatni a 16 tartomány vezetőjével. Ez egyrészt gyorsabb reakciót tenne lehetővé, másrészt így a népszerűtlen döntések Merkel személyéhez kapcsolódnának, aki ősszel úgyis távozik a német politikából írta az Erste Befektetési Zrt.

A bajba került hedge fund-óriás végigsöpör a bankokon

A globális részvénypiaci kereskedők különösen feszülten várják az Egyesült Államok részvénypiacának mai nyitását. Pénteken ugyanis rendkívüli, 20 milliárd dolláros, más forrás szerint 30 milliárdos “blokkügylet-hullám” történt, ami felzaklatta a befektetőket. (Különösen nagy csomagokban, blokkokban adtak el nagy részvényvagyont.) A rejtélyes eladó a Bloomberg.com szerint a Bill Hwang nagybefektető által működtetett Archegos Capital (volt Tiger Management) családi befektetési iroda volt.

Ám az üzletek egyes nagybankok, köztük a Goldman Sachs lépései miatt születtek, mégpedig “margin call” (fedezetpótlási felszólítás) következtében – értékesült a hírügynökség. Ma kora reggel pedig a japán Nomura bankház közölte, hogy egy meg nem nevezett amerikai ügyfél jelentős potenciális veszteséggel néz szembe. A Nomura részvényeinek ára 16 százalékkal zuhant zárásra, a veszteségek állítólag szintén az Archegos Capital-hez kapcsolódnak.

A Nomura Holdings árfolyama, Tokió (Tradingview.com)A Nomura Holdings árfolyama, Tokió (Tradingview.com)

Több bankrészvény is zuhan ma

A Reuters azt jelentette, hogy az Archegos Capital amerikai hedge fund bajba kerülése miatt esik ma a Nomura és a Credit Suisse svájci bankóriás részvénye. A Nomura mintegy kétmilliárd dollárra teszi a várható veszteséget, a svájciak pedig annyit közöltek, hogy az esemény jelentős hatással lehet negyedéves eredményükre. A Credit Suisse Svájcban 13 százalékkal zuhan és más európai bankrészvényekre is negatív hatással van.

A Stoxx 600 Banks EU-s bankrészvény-index egy százalékkal esik, de a Deutsche Bank kiemelkedő, öt százalékos esése is emiatt lehet. A Finanzen.net a svájci UBS-t is kapcsolatba hozza az üggyel, ez a részvény is négy százalékkal megy le.

Lesz-e nagy összeomlás a shortzárási hullám miatt?

A pénteken „agyoncsapott” részvények vélhetően magukhoz térnek ma, míg a veszteségeket elszenvedett befektetési bankokra csúnyán nézhetnek a befektetők – írta az Erste Befektetési Zrt. a bajbajutott hedge fund ügyéről.

hirdetés

A Goldman 10,5 milliárd dollár értékben adott el blokkokban Baidu, Tencent, Vipshop, ViacomCBS, Discovery, Farfetch, iQiyi és GTS Techedu részvényeket. Az Archegos Capital jelentős tőkeáttételes pozíciókat halmozott fel e részvényekben, amelyek az elmúlt fél év során felrobbantak, mivel jelentős short pozíciók voltak bennük. Likvidációs hullám alakult ki, amelyben a Morgan Stanley is szerepet játszott 4-4 milliárd dollárral, s valószínűleg a Deutsche Bank is érintett. Kérdés, hogy lesz-e ennek tovagyűrűző hatása? Jelenleg nagy a likviditás a piacon, így valószínűleg nem lesz komolyabb baj, összeomlástól nem kell tartanunk írja a magyar brókercég.

MÁP Plusz vagy euró? A válasz 408,3

A likvid, kockázatmentesen megőrzendő vagyont a hazai lakossági állampapírok királyába, a MÁP Pluszba vagy inkább valamilyen formában euróba helyezzék a befektetők? – teszi fel a kérdést a Hold Alapkezelő blogja.

Az első ilyen kötvénysorozat indulásakor, 2019. június 11-én az EUR/HUF árfolyam 320,6 volt. Mivel a MÁP Plusz lejáratkor egyben fizetendő kamata 27,35 százalék, ezért kimondhatjuk, hogy ha 2024. június 11-én az EURHUF árfolyam 408,3 alatt lesz, akkor a versenyt az állampapír nyerte.

Osztalék és bitcoin a Molnál

A Mol az igazgatóság javaslata alapján 78,875 milliárd forintot fizethet ki osztalékként a KBC Equitas szerint.

Tavaly a koronavírus miatt felfüggesztették az osztalékfizetést, de a menedzsment vissza szerette volna az alaposztalékot állítani a járvány előtti szintekre. Ez nagyjából részvényenként 111 forint osztalékot jelentene, ami közel öt százalékos éves hozamnak felelne meg. Másik hír a Mol kapcsán, hogy több töltőállomásnál is a bitcoinnal való fizetés lehetőségét tesztelik.

Bitcoin és tőzsde (Pixabay.com)Bitcoin és tőzsde (Pixabay.com)

Sorosék is felülnek a bitcoin-vonatra?

Dawn Fitzpatrick, a Soros Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a kriptodevizák és főleg a bitcoin sorsdöntő ponthoz érkeztek, mivel az USA-ban óriásira emelkedett a hagyományos pénz, a dollár leértékelődésétől való félelem. A menedzser olyan érveket használt a Bloombergnek adott interjúban, amelyek bármely kriptodeviza-rajongótól is elhangozhattak volna, nem a hagyományos befektetési szakmára voltak eddig jellemzőek.

Fitzpatrick úgy véli, nem fizetőeszközről (currency), hanem árupiaci termékről (commodity) beszélhetünk a bitcoin esetében. Amely azonban a hagyományos árupiaci cikkektől eltérően:

  • könnyen tárolható,
  • könnyen tanszferálható (mozgatható),
  • korlátozott a végső kínálata,
  • a kibocsátás pedig négyévente feleződik.

A Soros Fund menedzsere a Bloomberg Twitter-üzenetébenA Soros Fund menedzsere a Bloomberg Twitter-üzenetében

A szakember azért is érdekesnek tartja a bitcoint, mivel az arany az utóbbi időben hiába küzdött azzal, hogy visszatérjen az emelkedő trendhez. Szerinte könnyen lehet, hogy éppen a bitcoin miatt. Arra a kérdésre azonban sejtelmesen kitérő választ adott, hogy van-e bitcoinja. Cége, a Soros Fund Management egyébként már március elején feltűnt egy intézményi kriptodeviza-tőkebevonás finanszírozóinak listáján, így minden bizonnyal felült már a kriptó-vonatra.

A menedzser a bitcoinra és más kriptodevizákra leselkedő veszélynek tartja a központi bankok által kibocsátandó digitális fizetőeszközöket (CBDC), amelyek korábban érkezhetnek, mint gondolnánk. (Főleg a kínai.) A bitcoint szerinte lehet, hogy megpróbálják majd betiltani, de ez inkább csak átmeneti próbálkozás lenne.

Cathie Wood és Elon Musk is kriptózott egyet

A Bloomberg vezető elemzője, “árupiaci stratégája”, Mike McGlone egyébként 400 ezer dollárra teszi a bitcoin várható értékét, a jelenleginek hét-nyolcszorosára. Az ARK Invest sztáralapkezelő vezérigazgatója, Cathie Wood szerint pedig a jelenlegi egymilliárd dolláros bitcoin-kapitalizáció semmi ahhoz képest, ami várható, “hihetetlen számok jönnek”. “Még csak az elején vagyunk” – mondta, a növekvő keresletre és korlátozott kínálatra utalva.

Elon Musk is twittelt valami biztatót a DeFi-ről (decentralizált pénzügyi alkalmazások), ami bőven túlmutat a bitcoinon. Most a kriptodeviza-világ azon agyal, hogy vajon mire gondolt, mi lesz a következő húzása, esetleg ethert is vásárol majd, vagy saját blokkláncot indít? (A DeFi-alkalmazások zöme az Ethereum blokkláncon működik, amelynek fizetőeszköze az ether.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17805 17725 18000 +0,08% 17805 17820 2 203 538 885 Ft 2021-12-01 13:45:39
MOL 2436 2412 2450 +0,83% 2434 2438 692 637 204 Ft 2021-12-01 13:43:23
MTELEKOM 419 415 419 +1,33% 417 419 50 816 528 Ft 2021-12-01 13:41:30
RICHTER 8660 8530 8685 +1,29% 8655 8660 369 181 590 Ft 2021-12-01 13:41:30
OPUS 228 221 231 -2,15% 226 228 19 888 340 Ft 2021-12-01 13:38:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló