<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nyugodt mederben csordogált a múlt héten a kereskedés a nemzetközi nemesfémpiacon, az arany szerény pluszban, míg az ezüst enyhe csökkenéssel zárta a hetet. Görögország és az eurózóna végeláthatatlan válsága egyaránt képesek hajtani, vagy mint most, éppenséggel fékezni is az árfolyamokat.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint január végén az USA jegybankjának ülését követően pozitív hangulat bontakozott ki a nemesfémek piacán. Az arany és az ezüst is eufórikusan reagált arra a bejelentésre, hogy a Fed várhatóan 2014 végéig nem változtat a nulla közeli alapkamat mértékén, és ha az amerikai gazdaság helyzete úgy kívánja, akkor készen áll további pénznyomtatással serkenteni a növekedést. Az arany akkor 4 százalék felett, az ezüst pedig 10 százalékot meghaladóan emelkedett a mostani árszintjéig. Azóta azonban beragadtak a jegyzések egy szűken oldalazó árfolyamfolyosóba, még annak dacára is, hogy fokozódni tűnnek az Iránnal kapcsolatos geopolitikai feszültségek.

Beragadtak a múlt héten az árfolyamok

Pénteken az egy héttel korábbi kisebb mínusz után szerény heti pluszban, 1 723 dolláros unciánkénti áron zárta az arany Londonban a hetet. A korábban oly volatilisnek mutatkozó ezüstár pedig a héten csaknem helyben járva csökkent 0,21 százalékot, unciánként 33,48 dollárra.

Az árfolyamok megtorpanásának az oka most éppen az eurózóna körüli bizonytalanságokban keresendő. Görögország esetleg kontrollálatlanul kiteljesülő államcsődjének lehetősége számos, a piacra jelentős hatással lévő nagybefektetőt ösztönöz arra, hogy likviditáshiányos környezetben dollárba meneküljenek. Korábbi likviditáshiányos környezetben bizonyosságot nyert, hogy a „cash is king”, vagyis a készpénz mindenek felett áll. Ezen belül is a dollár az az eszköz, ami a pénzpiacokon való életben maradáshoz elengedhetetlen. Ebben az esetben még a biztonsági menedéknek számító arany is átmenetileg valamelyest a háttérbe kerülhet. Mindez erősíti a dollárt, mint ahogy az elmúlt héten a Moody’s hitelminősítő által kiadott, hat euróövezeti tagországot érintő újabb adósosztályzati leminősítések is, amelyek gyengítették az eurót a dollár ellenében.

Kiderült, hogy mi okozta a tavaly év végi árfolyamcsökkenést

Az Egyesült Államokban a hedge fundoknak negyedévente nyilvánosságra kell hozniuk portfóliójuk összetételét. A tavalyi év utolsó negyedének jelentéseiből az látszik, hogy az év vége felé legalább öt nagy hedge fund csökkentette jelentősen vagy akár építette is le teljesen az SPDR Gold Trustban, a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapban meglévő részesedését. Ez a masszív eladói nyomás utólagos magyarázatot adhat az arany tavaly év végén látott árfolyamcsökkenésére.

Az SPDR számaiból az is kiolvasható ugyanakkor, hogy a csökkenő árakon más pénzügyi befektetők, többek között kisebb mértékben maga Soros György is, már ismét bevásárolták magukat az alapba. A korrekciós fázisokban az utóbbi időkben rendre színre lépő vevők adják az aranynak azt a támogatást, ami az árfolyam folytatódó emelkedését valószínűsítő elemzői véleményeket megalapozza.

Tovább folytatódik a görög dráma

Mindeközben Görögország megsegítése egy véget nem érő rémálommá terebélyesedett. Két éve még arról volt szó, hogy Görögország nem szorul segítségre, később meg már arról, hogy bár kéne a segítség, de nincs pénz Görögország számára. Amikor aztán mégis lett pénz, akkor az következett, hogy már csak további pénzek nem lesznek. A folytatásban volt szó aztán egy mentőalapról, majd arról, hogy a már felállított mentőalap tovább nem bővíthető, és végül jött az, hogy de viszont második mentőcsomag az már tényleg nem lesz. Végül úgy tűnik, hogy az is lesz, a második mentőcsomagról ma döntenek a euróövezeti országok pénzügyminiszterei.

Az arany árfolyama már nem fejlődik olyan dinamikusan, mint ahogy tette azt még február első hetéig. Az elmúlt hat hétben formálódó trend megtört, és az árfolyam egy-egy meghiúsult kiugrási kísérletet követően ismételten visszatért az 1 710 dollár körüli régiókba. Ezen a szinten jelenleg erős támaszra talál a sárga nemesfém kurzusa. Az aranypiac.hu szerint abban az esetben, ha 1 710 dollárnál ki tudna tartani a mostani támasz, úgy csak egy szinten lebegő árfolyam is automatikusan törhetne ki a csökkenő trendből felfelé, és ez azt követően nagy valószínűséggel komolyabb emelkedést hozna.

Az ezüst igen érdekes képet mutat, ahogy a korábbi meglehetősen volatilis viselkedéséhez képest most szinte mozdulatlan az árfolyam. A kurzus szinte beszorult a 33,85 dolláros technikai ellenállás alá, és keresi az a léket, amin végre átbújhat felfelé. Mivel az ezüstár az elmúlt hónapokban rendre némi elmaradással követte az arany árának mozgását, a szürkésfehér nemesfémnél is egy küszöbön álló kitörés tűnik a legvalószínűbb szcenáriónak. A legnagyobb akadályt ezt követően a 35,42 dolláros érték jelentené. Amennyiben az a gát is átszakadna, elképzelhető, hogy meg sem állna a kurzus egészen 38 dollárig. Ez egyben a nyolc hónapja tartó csökkenő trend végét is jelentené.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG