<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az amerikai hedge fund-ok által az euró ellen felvett short pozíciók száma extrém módon meghaladja a long pozíciókét, ami változást vetít előre az árfolyamban. Elemzők az euró/dollárt 1,28-ra várják leesni, Jim Rogers híres guru azonban inkább vásárol, mert szerinte eltúlzott a short pozíciók mennyisége és korrekció jöhet.
(Kép: Sxc.hu)

Rekordszintre érkezett a hedge fundok euró ellen felvett pozícióinak értéke 2011 utolsó heteiben, ami növeli a devizára nehezedő nyomást. Pedig már sokuk veszített jelentős összegeket tavaly, miután az eurózóna válsága ellenére meglepően erős maradt az euró – írja a CNN a Financial Times-ra hivatkozva. Novemberben és decemberben azonban megroggyant a közös európai deviza, és egy éves mélypontra ért a dollárral, tíz éves mélypontra a jennel szemben. Ez pedig felerősítette a gyengülésére vonatkozó várakozásokat.

Az egyik amerikai tőkepiaci felügyeleti szerv, a CFTC adatai szerint a december 27-ével végződött egy hétben az euróra szóló short (eladási, árfolyamesésre játszó) pozíciók száma rekordmértékben szárnyalta túl a long (vételi) pozíciókét, 127 900 darabbal volt több, egy héttel korábban ez a szám még csak 113 700 darab volt. Az összes nyitott kontraktusok számát nem közölték.

Ha ilyen extrém short pozíciókat látunk, mint most, az általában rövid távú korrekciót okoz az árfolyamban – mondta el egy szakértő a lapnak. Hosszú távon a fundamentumok fontosak ugyan, de azok is a gyengülés irányába hatnak. A cikk hozzáteszi, hogy a CFTC adatai csak a piac egy kis részét fedik le, de az USA-ban működő hedge fundok műveleteiről jó képet adnak. A Bank of England adatai szerint ugyanakkor az euró/dollár kereskedelem a világ devizakereskedelmének harmadát adja.

Az euró meglepő tavalyi erejét különböző faktorokkal magyarázzák: a biztonságos német államkötvényekbe történő tőkebeáramlással, a dollár mellett diverzifikációs lehetőséget kereső feltörekvő piaci központi bankok vételeivel, és az európai bankok tőkerepatriáló műveleteivel. Ugyanakkor sokan azt várják, hogy az idén nagy nyomás alá kerül az euró. A Bloomberg által megkérdezett 41 elemző konszenzusa szerint a keresztárfolyam 1,28-ra fog esni a második negyedévben. (Jelenleg 1,3025 dollárt ér egy euró.)

Az euró jövőjével kapcsolatos véleményekkel a napokban egyébként Dunát lehet rekeszteni. Jim Rogers, Soros György egykori társa például a Reutersnek azt mondta, a befektetők túl pesszimisták az euróval kapcsolatban, túl sok a short pozíció, ezért rövid távon ő vételi pozíciót vett fel. Az európai részvényeket ugyanakkor shortolja, és az arany árát 1200-1300 dollárig várja leesni, mivel szokatlanul hosszú ideig, 11 évig menetelt felfelé szinte korrekció nélkül. A híresen árupiac-párti befektető kedvencei hosszabb ideje az agrártermékek.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG