<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Míg korábban célzott levelekkel nevesincs cégek bóvlirészvényeit próbálták rásózni a kisbefektetőkre, nemrég újfajta csalás ütötte fel a fejét: komoly vállalatok papírjait nyomják le álhírekkel. Ez csak tömegek megmozgatásával lehetséges, amire kiválóan alkalmas a Facebook, a Twitter.

David Einhorn híres hedge fund-menedzser (Greenlight Capital) és ismert short-spekuláns nemrég nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy ő a Twitteren a Herbalife részvényeinek eladására biztatta a közönséget. „Úgy látszik, van egy utánzóm a twitteren” – mondta, és nem győzte hangoztatni, hogy nem állt szándékában részvényekről „twittelni” – írta a Reuters.

Tényleg vannak profi twittelők

Az azóta kiiktatott csaló twitterező azt a látszatot keltette, mintha Einhorn két másik nagybefektető, Carl Icahn és Bill Ackman a részvényekért folyó párharcában állást foglalt volna. A Twittert sokan használják információforrásként befektetési döntéseikhez. Nem is ez volt az első eset, amikor hasonló rémhírek terjedtek el rajta, januárban például a Sarepta Therapeutics papírjai zuhantak, amikor állítólagos shortolók terjesztettek róla infókat.

Vannak olyan professzionális befektetők is, akik valóban komolyan twittelnek, mint Keith McCullough, a Hedgeye Risk Management vezetője, akinek több mint 22 ezer követője van. A Twitter-tippek nyilvánvalóan nagyon érdeklik a piaci szereplőket, még akkor is, ha csak egy új terjedési módját jelentik az eddig is, mindig is használt ajánlásoknak – mondja McCullough.

Az FBI is monitoroz

A csalók keresnek egy nevet, amely nagyon hasonlít valamely fontos piaci szereplőéhez, azután negatív véleményeket, híreket tesznek közzé, amelyek esést indítanak be. (Ebből short – eladási – üzletekkel profitálni tudnak – a szerk.) Az esés gyakran erős és megmutatja, mennyire gyorsan tud terjedni az információ a közösségi oldalakon, és ez mennyire volatilissé (hektikussá) tudja tenni a piacokat. Ugyanakkor figyelmeztetés is azoknak, akik úgy kereskednek a hírek alapján, hogy nem ellenőrzik előtte teljesen a forrásukat.

A Reuters szerint az FBI már monitorozza a Facebook-ot és a Twittert ilyen szempontból. Az amerikai értékapír-felügyelet, a SEC pedig közleményben hívja fel a befektetők figyelmét arra, hogy a csalók felhasználhatják a közösségi oldalakat, névtelenségbe bújhatnak általuk, hogy törvényesnek tűnjenek és sok felhasználót érhessenek el alacsony költséggel.

Nem lehet leállítani a szennyet

A felhasználók minimalizálhatják kockázataikat, ha csak megbízható, ellenőrzött hírforrásokra támaszkodnak, és a híreket független forrásból is leellenőrzik – írják. A kisbefektetők előszeretettel használják a Stocktwits.com oldalt is, amely kifejezetten a befektetési hírekre szakosodott. Ez is és a Twitter is rendelkezik erős filterekkel (kontrollmechanizmussal), a megtévesztő hírcsatornákat gyorsan lezárják, de a fals információk áradatát sohasem sikerül teljesen megállítani.---- Először lő, utána kérdez ----

Először lő, utána kérdez

A közösségi média elemzésére szakosodott cégek is vannak, amelyek időnként figyelmeztetnek a csalókra. Teljesen automatizálni és így egészen gyors reagálásúvá tenni azonban nem tudják még a tevékenységüket – számoltak be róla a hírügynökségnek. „Az emberi tényezőt nem lehet teljesen kiküszöbölni” – mondta az egyik ilyen vállalkozás.

A másik szerint pedig nem létezik hibamentes rendszer, így a közösségi médiából kiinduló hirtelen részvényár-mozgások meg fognak ismétlődni időről időre a jövőben is. A rövid távon játszó, gyorsan reagáló játékosok a piacon pedig sokszor először lőnek, majd csak utána kérdeznek.

Hasonlít a bóvlirészvény-módszerhez

Mindez nagyon hasonlít azokhoz a módszerekhez, amelyekkel filléres, értéktelen bóvlirészvényeket (penny stock) igyekeznek rásózni a gyanútlan polgárokra. Amint arról a Privátbankár beszámolt, ennek során a hagyományos telefonos, postai leveles, faxos becserkészési módszereket követik a kéretlen elektronikus levelek.

A lényeg mindkét esetben az, hogy téves információkat közvetítsenek egy részvény értékéről, hogy a gyanútlan vagy óvatlan befektető rossz döntést hozzon, rossz helyre tegye a pénzét, a csalók, manipulátorok hasznát növelve. Csak míg az egyik esetben, a bóvlirészvényeknél értéktelen vackokat sóznak rá, addig a másikban, a twitteres álhíreknél komoly vállalatok részvényeit igyekeznek elértékteleníteni a tömegesen kiváltott eladásokkal.

Torzulások a tőkepiacon

Míg az ismeretlen, értéktelen cégek részvényei miatt vélhetően csak a bepalizott kisbefektetők sírnak, a komoly vállalatok részvényeinek manipulálása már komolyabb tőkepiaci és egyéb gazdasági károkat, torzulásokat okoz. Ezek a részvények esetleg befektetési alapok, nyugdíjalapok portfólióinak is fontos elemei, lehet, hogy saját dolgozóik és menedzsereik is sok pénzt fektettek a papírokba. Az is lehet, hogy tőkeemelés előtt állnak, vagy fúzió, felvásárlás árfolyamát befolyásolják a rémhírekkel.

Sorozatunk előző részei:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Magyar vállalatok rémálom-kötvényei

A beválthatatlan és elinflált kárpótlási jegy

Keressen naponta 600 eurót és egyéb átverések

A csalók telefonon, mailen, faxon jelentkeznek

Most meg havi 10-20 százalék hozamot ígérnek

Hasonló témájú cikkek:

Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész?

Sárga helyett zöld aranyat vegyenek - kapkodnak az erdőbefektetések után

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Ettől nem lesz vidám Csányi Sándor
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, ami a forintot is megrengetheti
Eidenpenz József | 2023. február 1. 12:02
A piacok lélegzetvisszafojtva várják az utóbbi idők egyik legfontosabb amerikai kamatemelését. A forint ezt jól bírja, még erősödött is az euróhoz képest, a BUX indexet főleg a Mol tartja meg. Emeli a beruházásra szánt pénzeket a Tesla, kellemes osztalékot tervez a Raiffeisen Bank, és hatalmas gyorsjelentés dömping érkezik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG