<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Míg korábban célzott levelekkel nevesincs cégek bóvlirészvényeit próbálták rásózni a kisbefektetőkre, nemrég újfajta csalás ütötte fel a fejét: komoly vállalatok papírjait nyomják le álhírekkel. Ez csak tömegek megmozgatásával lehetséges, amire kiválóan alkalmas a Facebook, a Twitter.

David Einhorn híres hedge fund-menedzser (Greenlight Capital) és ismert short-spekuláns nemrég nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy ő a Twitteren a Herbalife részvényeinek eladására biztatta a közönséget. „Úgy látszik, van egy utánzóm a twitteren” – mondta, és nem győzte hangoztatni, hogy nem állt szándékában részvényekről „twittelni” – írta a Reuters.

Tényleg vannak profi twittelők

Az azóta kiiktatott csaló twitterező azt a látszatot keltette, mintha Einhorn két másik nagybefektető, Carl Icahn és Bill Ackman a részvényekért folyó párharcában állást foglalt volna. A Twittert sokan használják információforrásként befektetési döntéseikhez. Nem is ez volt az első eset, amikor hasonló rémhírek terjedtek el rajta, januárban például a Sarepta Therapeutics papírjai zuhantak, amikor állítólagos shortolók terjesztettek róla infókat.

Vannak olyan professzionális befektetők is, akik valóban komolyan twittelnek, mint Keith McCullough, a Hedgeye Risk Management vezetője, akinek több mint 22 ezer követője van. A Twitter-tippek nyilvánvalóan nagyon érdeklik a piaci szereplőket, még akkor is, ha csak egy új terjedési módját jelentik az eddig is, mindig is használt ajánlásoknak – mondja McCullough.

Az FBI is monitoroz

A csalók keresnek egy nevet, amely nagyon hasonlít valamely fontos piaci szereplőéhez, azután negatív véleményeket, híreket tesznek közzé, amelyek esést indítanak be. (Ebből short – eladási – üzletekkel profitálni tudnak – a szerk.) Az esés gyakran erős és megmutatja, mennyire gyorsan tud terjedni az információ a közösségi oldalakon, és ez mennyire volatilissé (hektikussá) tudja tenni a piacokat. Ugyanakkor figyelmeztetés is azoknak, akik úgy kereskednek a hírek alapján, hogy nem ellenőrzik előtte teljesen a forrásukat.

A Reuters szerint az FBI már monitorozza a Facebook-ot és a Twittert ilyen szempontból. Az amerikai értékapír-felügyelet, a SEC pedig közleményben hívja fel a befektetők figyelmét arra, hogy a csalók felhasználhatják a közösségi oldalakat, névtelenségbe bújhatnak általuk, hogy törvényesnek tűnjenek és sok felhasználót érhessenek el alacsony költséggel.

Nem lehet leállítani a szennyet

A felhasználók minimalizálhatják kockázataikat, ha csak megbízható, ellenőrzött hírforrásokra támaszkodnak, és a híreket független forrásból is leellenőrzik – írják. A kisbefektetők előszeretettel használják a Stocktwits.com oldalt is, amely kifejezetten a befektetési hírekre szakosodott. Ez is és a Twitter is rendelkezik erős filterekkel (kontrollmechanizmussal), a megtévesztő hírcsatornákat gyorsan lezárják, de a fals információk áradatát sohasem sikerül teljesen megállítani.---- Először lő, utána kérdez ----

Először lő, utána kérdez

A közösségi média elemzésére szakosodott cégek is vannak, amelyek időnként figyelmeztetnek a csalókra. Teljesen automatizálni és így egészen gyors reagálásúvá tenni azonban nem tudják még a tevékenységüket – számoltak be róla a hírügynökségnek. „Az emberi tényezőt nem lehet teljesen kiküszöbölni” – mondta az egyik ilyen vállalkozás.

A másik szerint pedig nem létezik hibamentes rendszer, így a közösségi médiából kiinduló hirtelen részvényár-mozgások meg fognak ismétlődni időről időre a jövőben is. A rövid távon játszó, gyorsan reagáló játékosok a piacon pedig sokszor először lőnek, majd csak utána kérdeznek.

Hasonlít a bóvlirészvény-módszerhez

Mindez nagyon hasonlít azokhoz a módszerekhez, amelyekkel filléres, értéktelen bóvlirészvényeket (penny stock) igyekeznek rásózni a gyanútlan polgárokra. Amint arról a Privátbankár beszámolt, ennek során a hagyományos telefonos, postai leveles, faxos becserkészési módszereket követik a kéretlen elektronikus levelek.

A lényeg mindkét esetben az, hogy téves információkat közvetítsenek egy részvény értékéről, hogy a gyanútlan vagy óvatlan befektető rossz döntést hozzon, rossz helyre tegye a pénzét, a csalók, manipulátorok hasznát növelve. Csak míg az egyik esetben, a bóvlirészvényeknél értéktelen vackokat sóznak rá, addig a másikban, a twitteres álhíreknél komoly vállalatok részvényeit igyekeznek elértékteleníteni a tömegesen kiváltott eladásokkal.

Torzulások a tőkepiacon

Míg az ismeretlen, értéktelen cégek részvényei miatt vélhetően csak a bepalizott kisbefektetők sírnak, a komoly vállalatok részvényeinek manipulálása már komolyabb tőkepiaci és egyéb gazdasági károkat, torzulásokat okoz. Ezek a részvények esetleg befektetési alapok, nyugdíjalapok portfólióinak is fontos elemei, lehet, hogy saját dolgozóik és menedzsereik is sok pénzt fektettek a papírokba. Az is lehet, hogy tőkeemelés előtt állnak, vagy fúzió, felvásárlás árfolyamát befolyásolják a rémhírekkel.

Sorozatunk előző részei:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Magyar vállalatok rémálom-kötvényei

A beválthatatlan és elinflált kárpótlási jegy

Keressen naponta 600 eurót és egyéb átverések

A csalók telefonon, mailen, faxon jelentkeznek

Most meg havi 10-20 százalék hozamot ígérnek

Hasonló témájú cikkek:

Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész?

Sárga helyett zöld aranyat vegyenek - kapkodnak az erdőbefektetések után

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17650 17465 17730 +1,50% 0 0 4 104 923 180 Ft 2021-09-22 17:12:53
MOL 2410 2378 2414 +1,95% 0 0 1 129 278 720 Ft 2021-09-22 17:09:52
MTELEKOM 428 424 430 -0,12% 0 0 34 751 253 Ft 2021-09-22 17:05:06
RICHTER 8540 8490 8645 -0,58% 0 0 1 819 626 415 Ft 2021-09-22 17:07:51
OPUS 245 243 248 -0,81% 0 0 15 157 794 Ft 2021-09-22 17:09:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált a pesti börze
MTI | 2021. szeptember 21. 17:42
Alulteljesített a budapesti értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Vége is az őszi korrekciónak? Megint felfelé indultak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2021. szeptember 21. 11:59
A tegnapi csúnya esések és pánikba hajló hangulat után ma ismét zöldbe borultak a tőzsdék, a tegnapi esés felét is ledolgozták, az árupiacokon is a drágulás dominál. A folytatás is izgalmas, a magyar jegybank ma ülésezik, holnap a Fed követi, és a héten eldőlhet a kínai Evergrande sorsa, amelyet a tegnapi esésért leginkább hibáztatnak.
Részvény / Deviza / Áru Kínai vihar söpört végig a tőzsdéken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 18:07
Európa-szerte komoly eséseket láthattunk a tőkepiacokon, a BUX 1000 pont feletti zuhanással zárt. A forintnak is rossz napja volt, folytatta a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Tíz céggel bővül a DAX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 17:43
Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.
Részvény / Deviza / Áru Dél-kelet-európai IT-piacon terjeszkedik a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 15:46
70 százalékos tulajdonrészét szerezhetnek a TeleGroup Limitedben, valamint TeleGroup Banja Lukában.
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos