1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A negatív reálkamat miatt Nyugaton egyre több befektető fedezi fel magának az erdőt, mint inflációálló befektetést. A cégek 8-12 százalékos hozamokat ígérnek euróban. A kockázatokról és mellékhatásokról azonban igencsak érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt valaki belevágna egy Costa Ricai vagy ecuadori ültetvényen teakfa-vásárlásba.

Külföldi cikkeket olvasva gyorsan belebotolhatunk olyan hirdetésbe, amely teakfa-ültetvényekben kínál nekünk jövedelmező részesedést, méghozzá meglepően magas, évi 8-12 százalékos euróhozamokat ígérve, vagy legalábbis sugallva, kilátásba helyezve. Az ázsiai eredetű teakfát főleg bútorok, nyílászárók készítésére használják előszeretettel világszerte, így nálunk is, és sok trópusi országban termesztik. (További előnyeként említi a szakirodalom, hogy nagy mértékben ellenáll a termeszeknek.)

Erdő, erdő, erdő... évi 12 százalékos kerek erdő

A német sajtóban egyre gyakrabban foglalkoznak a kérdéssel, és általában óva intenek a kockázatoktól. De mivel a német állampapírok, bankbetétek hozama messze elmarad az inflációtól, és tömegek keresik kétségbeesetten a pozitív reálkamat elérésének módját, úgy tűnik, még jó darabig sokan lesznek, akiket sikerül rábeszélni erre a befektetési formára. A német Graumartktinfo.de szeptember 25-ei cikke szerint például négy új erdő-befektetési alap készül megnyitni kapuit a nagyközönség számára, eddig csak két cég foglalkozott kifejezetten nyilvános erdőalapokkal.

(Fotó: LifeForestry.com)

De hogyan is működik ez? A svájci illetőségű LifeForestry cég szlogenje ”Holz statt Gold 12%”, azaz „fát arany helyett”, majd hozzáteszik, hogy „tízezer euró befektetésből 20 év alatt 96 462 euró”. (Lett? Lesz? Lehet? Ez hományban marad.) A cég kiszámolja, hogy ilyen és ilyen sűrűségű ültetvény ilyen és ilyen köbméretenkénti fahozamot produkál, ennek értéke mennyi, és ez mekkora hozamot jelent évesítve. (Hektáronként 800-1100 darab teakfa-csemete hozadéka szerintük 289 köbméter nyers fa, amiből 258 köbméter hasznosítható.)

Idilli képek latin zenei aláfestéssel

Ha a faárak húsz év alatt egyáltalán nem emelkednének, akkor is évi 5-7 százalékos hozamot kínálnának, ez azonban valószínűtlen – írja a cég honlapja. Ha viszont a prognózisoknak megfelelően emelkednek a faárak, akkor lényegesen nagyobb lesz a hozam. Az Ecuadorban és Costa Ricában levő fákat állítólag megszámozzák és GPS-koordinátákat rendelnek hozzájuk, a vevőnek pedig oklevelet állítanak ki róluk.

Hab a tortán, hogy az ültetvényekről származó fa állítólag esőerdőket ment meg a kivágástól és munkalehetőségeket kínál a környéken élőknek. Amit a prospektusban nagy szemű indián kisgyermekekkel és népviseletbe öltözött falusiakkal illusztrálnak, a honlapról pedig nem hiányozhat a kellemes latin zenei aláfestés.

(Fotó: LifeForestry.com)

A cég koránt sincs egyedül, minimális kereséssel vagy tucatnyi hasonló piaci szereplőt találni az interneten. A Greenwood Management hirdetése példul már csak 5-8 éves befektetést említ brazíliai ültetvényein, amelynek hozama szerintük 8-12 százalék között lehet. A Greenwood Management oldala azt állítja, hogy az erdőbefektetések 1910 óta konzisztensen túlteljesítik az S&P 500 amerikai részvényindexet, és az utóbbi 30 évben a legtöbb részvény- és kötvényindexet is túlszárnyalták. A teakfa.lap.hu oldal gyűjtése további féltucatnyi céget tartalmaz, a német szakirodalomban továbbiak tűnnek fel.

Teakfa-ültetvények

Costa Rica

Ecuador teak investing

India, Nilambur

Panama teak forestry

Tropical American Tree Farms

Tropical Plantation Timbers

(Forrás: //teakfa.lap.hu )

De mennyibe is kerül egy hektár Costa Ricai fa?

Tehát elvileg minden egyszerű, a vevő vesz 100 darab vagy annak többszörösét kitevő teakfa-csemetét valahol Ecuadorban vagy Costa Ricában, megvárja, amíg felnőnek, majd szüret után besöpri a nyereséget. Egy hektárra mintegy 1100 csemete fér, ami a Life Forestry-nél 37 400 euróba kerül a járulékos költségekkel, a húsz éves ápolással, gondozással együtt, majd  futamidő végén ideális esetben ezt durván kilencszeres áron tervezik eladni, ebből jön össze az évi 12 százalékos hozam – írja a Handelsblatt.com tavalyi összehasonlítása.

Csakhogy a lap szerint ennél a 37 400 eurónál igencsak vastagon fogott a ceruza. A vásárló tulajdonába csak a fa kerül, a földterület nem. A hasonló koncepcióval dolgozó Sharewood AG 1100 csemetét felneveléssel együtt 23 ezer euróért ad, a Forest Finance nevű konkurens pedig 25 ezerért. Szakértők a csemeték gondozásának költségét csak 15 ezer euróra becsülték. A Handelsblatt feltette a kérdést, hová megy a többi pénz? Marketingre? (Valószínűleg jelentős részben igen, mert írásbeli érdeklődésünkre a cég munkatársa állítólag egyenesen Svájcból hívott fel bennünket ékes németséggel mobiltelefonunkon.)

Mindenképp spekulatív és átláthatatlan

A részletek homályban maradnak, az erdőbefektetéshez nem kell hivatalos befektetői tájékoztatót készíteni, mint az értékpapírok kibocsátásához. Nem világos az árkalkuláció sem, a Life Forestry adataiból nem derül ki, hogy az árak lábon álló, vagy már kivágott, a kivágás helyéről el szállított esetleg a kikötőben behajózott fára vonatkoznak-e. Megemlítik azt is, hogy egy Prime Forestry nevű, hasonló koncepcióval dolgozó erdőtársaság éppen abban az évben ment tönkre, amikor a Life Forestry indult. A Handelsblatt konklúziója az, hogy ez a befektetés mindenképpen rendkívül spekulatív és nagyon kevéssé átlátható.

A témával újra és újra foglalkozó kisbefektető-védelmi oldal, a Graumarktinfo.de szerint az átlagember számára inkább a befektetési alapok ajánlhatók. Ezek zárt végűek, amelyek jegyei nem válthatók vissza lejárat előtt. Tisztán erdő-alapokat a Jamestown és a Nordcapital nevű szolgáltatók kínálnak (legalábbis Németországban), amelyekhez most a freiburgi Querdenker is csatlakozni készül. A Nordcapital érdekessége, hogy Romániában vagy ott is vannak erdei.

Ebben az ágazatban kötelező a hitelundor

(Fotó: LifeForestry.com)

A Catella Real Estate 73 millió eurót szedett össze Focus Global Forests nevű alapjához, amely az USA-ban és Argentínában vásárolt erdőket, és 2009-es indulása óta 21 százalékos hozamot ért el. Ez az alap azonban inkább intézményeket vár, a minimális befektetés ugyanis félmillió euró. Ugyanakkor létezik egy certifikát az alap befektetési jegyeire, amelyet tőzsdén bármikor meg lehet venni és el lehet adni – írják.

Józan paraszti ésszel mindjárt felmerül a kérdés, hogy ha olyan jó befektetésről van szó, akkor miért nem vesznek fel bankhitelt, miért vesződnek inkább a kisügyfelek pénzének fáradságos és drága gyűjtögetésével. A hozam nem is olyan jó? Vagy a kockázat túl magas? Esetleg átverés az egész?

A Nordcapitalnál például deklaráltan nem vesznek fel hitelt, és ezt ezt azzal indokolják, hogy a fa ára erősen konjunktúrafüggő, ezért nem mindegy, mikor vágják ki, csak akkor érdemes, ha jó ára van. (Ezt egyébként a somogyi erdészek is így gondolják.) Ha hitelt vennének fel, akkor azt rendszeresen törlesztve évenkénti kivágási kényszer alatt lennének, ami rosszat tenne az üzletnek. A Nordcapital alapja 2010-ben például öt százaléknyi hozamot fizetett tulajdonosainak, a következő évben csak 2,5 százalékot.

A Föld legszörnyűbb katasztrófái jöhetnek

A lapok felhívják arra a figyelmet, hogy a közvetlen fabefektetések (mint a LifeForestry) akár totális veszteséggel is zárulhatnak, a fa ugyanis érzékeny jószág. Extrém időjárás, mint a hurrikánok és tornádók, áradás, földrengés, földcsuszamlás, tömeges kártevőtámadás, erdőtűz és falopás veszélyeztetik az ültetvényeket. Ezek ellen a Graumarktinfo.de szerint nincsenek biztosítva az ültetvények.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy bár Costa Rica például Közép-Amerika Svájcának számít és stabil demokratikus rendszer képét mutatja, a latin-amerikai térség nagy részében a politikai kockázatok nem éppen elhanyagolhatók. De már csak 10-20 év, és kiderül, mennyire is voltak jók ezek az ajánlatok...

(Fotó: LifeForestry.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG