árupiaci alap
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Erre a befektetési formára még nem kaptak rá a magyarok 
Eidenpenz József | 2019. szeptember 6. 14:59
Annak ellenére, hogy nagy szakadékokat és magas csúcsokat is láttak a főbb árupiaci termékek az utóbbi években, a magyar befektetők alig vesznek belőlük. A befektetési alapok vagyonából legalábbis csak egészen kicsiny részt tesznek ki ezek a befektetések, még úgy is, hogy pár évvel ezelőtt volt egy jelentősebb felfutás. Ha mégis valamire, akkor leginkább mintha olajra spekulálnának a magyarok.
Befektetési alapok Mit csináltak árupiaci alapjaink az őrülten ingadozó nyersanyagárak évében? 
Eidenpenz József | 2017. január 20. 15:01
Tavaly óriási kilengések után végül jó évük volt a nyersanyagoknak, több év szenvedés után a CRB Commodity Index kilenc százalékkal ment fel, de egyes termékek, mint a kőolaj, majdnem ötven százalékkal drágultak. Hogyan tudta ezt kihasználni a kis számú hazai árupiaci alap?
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok feltámadtak, de igazán nagyot ezzel lehetett szakítani 
Eidenpenz József | 2017. január 5. 14:54
Tavaly egyes nyersanyagok ára 40-50 százalékkal is felment, bár az átlagos növekedés dollárban szerényebb, egy számjegyű. A bányatársaságok, nyersanyag-kereskedők részvényei pedig egyes nyersanyagoknál sokkal jobban drágultak, néhány esetben többszörösükre is.
Befektetési alapok Ezeken az alapokon az idén nem lehetett veszíteni 
Eidenpenz József | 2016. július 14. 06:05
Nem csak a részvény- vagy a devizapiacokon, az árupiacokon is nagy árváltozások voltak idén az első félévben, hol az olaj, hol az arany, hol az ezüst gondoskodott izgalmakról. Hogyan viselte ezt a kevés számú hazai árupiaci alap, és milyen hozamokat ért el a befektetői számára?
Részvény / Deviza / Áru Hurrá, esik a piac, de szépen keresünk rajta 
Eidenpenz József | 2016. április 25. 08:30
Az árupiaci alapoknak minden portfólióban helye van. Az OTP Föld Kincsei az utóbbi három évben elsősorban az árfolyamok esésére kötött üzleteket, így pozitív eredményt tudott elérni. Interjú Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Árupiaci alapok: az év befektetése, vagy kollektív öngyilkosság? 
Eidenpenz József | 2016. január 11. 06:09
Mostanában a csapból is az folyik, hogy az olaj mennyire olcsó, korábban az arany volt a középpontban, de számos más árupiaci termék is sok éves mélyponton van. Mit jelent ez a magyarországi árupiaci alapok számára, mibe fektetnek ezek a konstrukciók? Milyen volt a tavalyi teljesítményük, és mi van bennük, érdekes-e ezekbe befektetni?
Befektetési alapok Jókora gödörben az árupiaci alapok hozama – innét már felfelé visz az út? 
Eidenpenz József | 2015. október 7. 06:08
Az árupiacok leginkább a nagy esésektől és a szintén nagy, de inkább csak átmeneti emelkedésektől voltak hangosak mostanában. A magyar kisbefektetők is sokat szenvedhettek az árupiaci alapokkal, amelyek általában két számjegyű veszteségeket szenvedtek el. Kérdés, mikor jön a borúra derű.
Befektetési alapok Megijedtek a turbulenciáktól a kisbefektetők, az állampapír mindent visz 
Eidenpenz József | 2015. október 6. 06:08
Mostanában kevés a mozgás a befektetési jegyek és a bankbetétek állományában. Szeptemberben a kockázatosabb alapfajtákból kivettek néhány milliárd forintot a befektetők, és alacsony kockázatú formákba fektettek be. Az állampapírok népszerűsége viszont töretlen, köszönhetően az állam gáláns kamatfizetési szokásainak.
Deviza / Áru Aranyat vagy ezüstöt érdemes venni? Itt a mutatószám 
Eidenpenz József | 2015. április 8. 18:00
Régi spekulációs módszer az arany és az ezüst árkülönbségére játszani, amely hol tágul, hol szűkül. Jelenleg eléggé magas a különbség, az ezüst meglehetősen olcsónak tűnik, de nincs még extrém szinten. Hogyan érdemes számolni, és hogyan lehet befektetni? Mik a kockázatai?
Befektetési alapok Alapok előre - márciusban tovább fogy a magyar kamat? 
Privátbankár.hu | 2015. február 18. 11:32
Több mint 62 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona januárban, felgyorsult a beáramlás a kötvény- és a vegyes alapokba. Ez az irány továbbra is jó lehet, mivel márciusban újabb kamatcsökkentésre lehet számítani – írja a K&H Alapkezelő.
Befektetési alapok Ezért kockázatos a forintot túlságosan shortolni - interjú 
Eidenpenz József | 2014. május 7. 06:09
Miért nem shortolják jobban a forintot az alapkezelők? Melyik befektetéssel kapcsolatban éreznek a magyarok duplán undort? Hogyan tud megélni Magyarországon egy kicsi, de különleges alapokat kínáló alapkezelő? Miből szereztek extrahozamot az abszolút hozamú alapok mostanában, és mibe érdemes fektetni most?– interjú Szöllősi Ferenccel, a Dialóg Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Ezért jobb egy abszolút hozamú alap helyett hat 
Privátbankár.hu | 2014. február 25. 18:00
Egyszerre hat másik alapba fektethet az, aki az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapja értékpapírjait választja. Kockázata így alacsonyabb, mint a benne szereplő elemeké külön-külön, mert mindig lesz egy-egy olyan portfólióelem, amely kedvezően teljesít.
Befektetési alapok Búza, arany, olaj, acél - hogy lehet ezekkel nyerni? 
Privátbankár.hu | 2014. február 18. 18:00
Árupiaci alap, de abszolút hozamú stratégiát is követ az OTP Föld Kincsei, amely emelkedő és eső piacon is képes lehet hozam elérésére. Kezelője szabadon döntheti el, hogy az adott piaci körülmények között éppen melyik eszközben lát fantáziát.
Befektetési alapok Körkép aranyárzuhanás után – vajon mi van a magyar árupiaci alapokban? 
Eidenpenz József | 2013. május 10. 06:10
Nem sok örömet okoztak a befektetőknek az árupiaci termékek mostanában, a látványosan zuhanó aranyon kívül a többi is inkább lefelé tendált. Mintegy féltucatnyi hazai nyílt végű alap fektet viszont be ezen a területen, mi lehet a helyzet velük?
Deviza / Áru Sárga helyett zöld aranyat vegyenek - kapkodnak az erdőbefektetések után 
Eidenpenz József | 2012. október 1. 16:00
A negatív reálkamat miatt Nyugaton egyre több befektető fedezi fel magának az erdőt, mint inflációálló befektetést. A cégek 8-12 százalékos hozamokat ígérnek euróban. A kockázatokról és mellékhatásokról azonban igencsak érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt valaki belevágna egy Costa Ricai vagy ecuadori ültetvényen teakfa-vásárlásba.
Személyes pénzügyek Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész? 
Eidenpenz József | 2012. szeptember 13. 09:12
Ha a gyémánt szót halljuk, mesés gazdagságra, csillogásra gondolunk, és könnyen elhisszük, hogy e természeti csoda ára csak emelkedni hajlandó, esni sohasem. Ez utóbbit pedig számos gyémántkereskedő próbálja nyíltan vagy burkoltan elhitetni velünk. A piac illikvid és átláthatatlan, ami melegágya a csalásoknak és visszaéléseknek.
Befektetési alapok Növekvő vagyonnal zártak februárban a befektetési alapok 
Privátbankár.hu | 2012. március 20. 08:08
A Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 10 milliárd forinttal, azaz 0,3 százalékkal növekedett februárban, ami egyrészt a 23 milliárd forintos nettó visszaváltásokból adódik, másrészt pedig az egyes alapok pozitív teljesítményéből. Az alapok jó teljesítménye növekedésbe fordította a befektetési alapok vagyonát. A hónap végén a Bamosz tagok összesen 3.193 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok A lakossági befektetők felé szeretne nyitni a Generali Alapkezelő 
Privátbankár.hu | 2012. február 28. 11:17
A Generali Alapkezelő új stratégia megvalósításába kezdett, amelynek célja, hogy a lakossági befektetőinek a teljes kezelt vagyonhoz viszonyított aránya középtávon 25-30 százalékra bővüljön. Ezzel összhangban az alapkezelőhöz csatlakozik márciustól portfólió-menedzserként Malinovszky Melinda, aki az alapkezelő kötvény- és abszolút hozamú portfólióinak kezelését végzi majd.
Személyes pénzügyek Tíz plusz kettő módszer az infláció elleni védekezésre 
Eidenpenz József | 2012. február 23. 15:00
A válság ellen a külföldi jegybankok egy része pénznyomtatással igyekszik védekezni, nálunk inflatorikus hatásúak az adóemelések, a viszonylag gyenge forint és a begyűrűző magas energiaárak. Egyes vélemények szerint a világ nagy részén felhalmozódott adóssághegyek eltüntetésére sem kínálkozik már más kivitelezhető módszer, mint azok leírása, vagy elinflálása.
Befektetési alapok Az erős részvénypiacnak köszönhetően gyarapodtak az alapok 
Privátbankár.hu | 2011. november 22. 12:28
A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 57 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal nőtt októberben, amit elsősorban a részvény- és árupiacok pozitív teljesítménye, a hozam okozott. A tőkeáramlás mérlege összességében enyhén negatív volt, a hazai részvényalapok szépen teljesítettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG