4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Régi spekulációs módszer az arany és az ezüst árkülönbségére játszani, amely hol tágul, hol szűkül. Jelenleg eléggé magas a különbség, az ezüst meglehetősen olcsónak tűnik, de nincs még extrém szinten. Hogyan érdemes számolni, és hogyan lehet befektetni? Mik a kockázatai?

Az arany-ezüst hányados (gold-silver ratio) a befektetők régi kedvence, azt jelzi, egy uncia arany árából hány uncia ezüstöt lehetne vásárolni – foglalja össze az angol nyelvű Investopedia szócikke. A gyakorlatban ez egyszerűen azt jelenti, hogy elosztjuk az arany árát az ezüstével. Jelen pillanatban 1210 dollár osztva 16,8 dollárral, azaz az eredmény 72. De mire is jó ez?

Olcsó, de nem annyira

Amint grafikonunkon látható, ez a hányados az utóbbi 30 évben nagyon sokféle értéket felvett már, nagyjából 30 és 103 között. Vagyis volt, amikor egy uncia aranyért 30, máskor 103 uncia ezüstöt lehetett kapni, jelenleg pedig 72 ez a szám. Pár hete még 74 volt. A jelenlegi szint hat éves, 2009 eleje óta nem látott rekordnak számít. Vagyis jelenleg sok éves viszonylatban az ezüst viszonylag olcsó az aranyhoz képest.

 

Ám nem kirívóan olcsó: a hányados átlaga 30 évre visszamenőleg 65,5 dollár, 15 évre pedig 60,5 dollár volt, ehhez képest már nincs olyan óriási kilengés. Igazán szélsőségesnek a grafikon alapján inkább valahol 80 körül tűnik ez a mutató, illetve a másik oldalon, lent 40-45 dollár körül. De ez sem szentírás: ahogy megfigyelhetjük, 1990 körül több éven át volt 70, sőt 80 felett.

 

Az a fránya idő

Ha akkor a hányados csökkenésére, tehát az ezüst relatív drágulására játszott volna valaki, akkor veszít rajta, vagy legalábbis több évig a pozícióban ragad. Az időtényező ugyanis fontos, ha sokáig nem jön be, amit vártunk, akkor, ha máson nem is, a kamatokon veszítünk. (A korábbi évszázadokban egyébként volt, hogy csak 15, vagy 12 volt az arány, tehát a másik irányú spekulációnál is lehetnek kockázatok.)

A hányadosra egyébként úgy lehet játszani, hogy ezüstöt veszünk és aranyat adunk el (ha csökkenést várunk), és aranyat veszünk, ezüstöt adunk el, ha növekedést. Ezt különböző származékos termékekkel lehet elérni: CFD-k, opciók, certifikátok. Esetleg az ETF-nek nevezett tőzsdén kereskedett alapok, amelyekből létezik short (eladási) verzió is.

Amikor arany bogaram ezüstöt vesz

Elvileg legegyszerűbb a Budapesti Értéktőzsdén forintban certifikátokat vásárolni, van bevezetve aranyra és ezüstre is, ám a választék csekély. Aki ilyesmivel komolyabban foglalkozik, előbb-utóbb külföldön fog körülnézni, például a Frankfurti Tőzsdén, ahol a hazai kínálat sokszorosa található meg. Egy másik taktika szerint egyszerűen inkább vegyél ezüstöt, mint aranyat, ha az ezüst olcsónak tűnik, és fordítva. A két fém szinte mindig együtt mozog, de a változás mértékében van különbség.

Előszeretettel használják ezt az angolul „aranybogaraknak” (gold bugs) nevezett aranyhívők vagy aranymániákusok is, a fizikai fém nagy barátai. Az Investopedia példája szerint, ha egy uncia aranya van valakinek, és az arany/ezüst hányados felmegy 100-ra, akkor elcseréli 100 uncia ezüstre. Ha ezután valamikor leesik a hányados ötvenre, elcseréli az ezüstöt két uncia aranyra, és máris megduplázta vagyonát. Aranyban számolva persze, az arany dollárárfolyama eközben mellékes.

Szakemberre is bízhatjuk

Az ezüsttel kapcsolatban még azt is meg szokták említeni, hogy az jelentős mértékben ipari fém is, így árfolyamát jobban vagy másképpen befolyásolja a gazdasági fellendülés vagy visszaesés, mint az aranyét.

Egy harmadik befektetési megoldás: hagyjuk a fenébe az egészet. Ne foglalkozzunk certifikátok lejáratával, küszöbszintjével, kiütődésével vagy tőkeáttételével, sem a fizikai arany tárolásának problémáival, rábízzuk az egészet a szakemberekre. Valamely befektetési alapon keresztül tehetjük ezt meg, egy ilyen konstrukció kezelőjével nemrég készítettünk interjút. Magyarországon azonban csak kevés, bő féltucatnyi árupiaci alap létezik, itt látható, melyek nyertek nemrég Privátbankár Klasszis 2015 díjat.

(Az olajfajták közötti árkülönbségről itt írtunk.)

(Fotó: Wikimedia Commons)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG